Strony

niedziela, 13 lutego 2011

Galaretka drobiowa


Siedzę sobie w to niedzielne popołudnie i dumam... Po tygodniu bycia w tym miejscu stwierdzam, że dobrą decyzją było przeniesienie się na blogspota. Edycja postów jest tak przyjemna, że aż chce się pisać.
Już jakiś czas temu obiecałam Ali przepis na galaretkę drobiową. Całkiem niedawno ją robiłam (galaretkę, nie Alę ;-)), więc mam świeżutkie fotki... tylko teraz trzeba napisać przepis. I jeśli ktoś myśli, że to bułka z masłem to jest w błędzie. Ci, którzy piszą blogi kulinarne wiedzą, że napisanie przepisu w sposób jasny i zrozumiały wcale nie jest takie szybkie. A ja nie lubię publikować bubli, więc staram się, aby wszystko było zrozumiałe – jeśli takie nie jest to tylko dlatego, że to co dla mnie jest oczywistą oczywistością dla innych wcale takie być nie musi.
Wielkopolską potrawą regionalną jest galart – czyli popularna galareta z nóżek. Mój tata jest specjalistą od tej galarety, ja niestety zrobić jej nie umiem, ale też nie ubolewam nad tym strasznie, bowiem jej nie lubię. Zielonooki załapuje się na nią, gdy akurat jesteśmy u rodziców :-)
Ja robię za to galaretkę drobiową - delikatną i można rzec dietetyczną... i przy okazji popełniam grzech ciężki, bowiem jem ją z dużą ilością octu. Podziwiam osoby, którym wystarcza plasterek cytryny, ja lubię z octem.
No dobrze, ale dość tego gadania, bo jak się rozpędzę to do wieczora nie skończę ;-))
Przepis jest prosty i poradzi sobie z nim każdy.


Składniki:
600 – 700 g fileta z indyka albo z kurczaka
2 -3 marchewki
1 średnia pietruszka
kawałek korzenia selera
1 nieduży por
gałązka natki pietruszki
1 liść kapusty włoskiej
10 ziarenek pieprzu
sól, biały pieprz
1 opakowanie żelatyny (na 2,5 litra płynu)


Marchew, pietruszkę i seler obrać. Por, pietruszkę i liść kapusty opłukać razem z obranymi warzywami.
Do garnka wlać ok 3 litry zimnej wody, włożyć opłukane filety z kurczaka i doprowadzić do wrzenia. Gdy powstanie szumowina delikatnie ją usunąć. Wsypać 1 łyżeczkę soli, ½ łyżeczki białego pieprzu, wrzucić warzywa i ziarna pieprzu. Gotować na bardzo wolnym ogniu ok 1 godziny – aż mięso i warzywa będą miękkie. Żeby galaretka była klarowna nie wolno rosołu mocno gotować, ma tylko lekko „pyrkać”.
Rosół ostudzić, wyciągnąć mięso i marchewkę. Przecedzić do drugiego garnka, a pozostałe warzywa wyrzucić (liść kapusty zjadam, bo lubię ;-)). Sprawdzić, czy rosół jest dosyć słony i pieprzny – w razie potrzeby doprawić. Rosołu powinno być ok 2-2,3 l (część odparowała).
Do zimnego rosołu wsypać żelatynę (całą paczkę) i podgrzać, aby się rozpuściła – rosół powinien być dosyć gorący, ale nie można dopuścić do wrzenia.
Mięso pokroić na mniejsze kawałki, marchewkę na plasterki.
Na dnie żaroodpornego naczynia albo kokilek ułożyć plasterki marchewki (w wersji dla gości można zrobić dekoracje z jajka, groszku, kukurydzy, natki pietruszki czy koperku). Na to wyłożyć pokrojone mięso i zalać delikatnie ciepłym jeszcze rosołem. Po ostygnięciu wstawić do lodówki.
Taką galaretkę można przygotować w silikonowej foremce do babki – wtedy zrobi nam się piękny wianuszek. Firma Tupperware ma bardzo fajne foremki właśnie dla galaretki w kształcie wianuszka (jeszcze nie jestem szczęśliwą posiadaczką, bo nie mogę trafić na promocję).
Ja przeważnie galaretkę robię z samą marchewką, bo taką lubię najbardziej, ale inwencja twórcza jest nieograniczona


86 komentarzy:

  1. Robię i lubię. Świetna przystawka na przyjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiosenko, zgadza się, sprawdza się znakomicie :-)
    Ala też planuje małe party, więc specjalnie dla niej ten przepis :-))

    OdpowiedzUsuń
  3. No to mam kolejny przepis do wypróbowania. Nigdy jeszcze galaretki sama nie robiłam, bo jej u Ciebie nie było. A ja na Tobie polegam jak na Zawiszy.
    Chcę Ci jeszcze Margarytko powiedzieć, że masz niezwykłą lekkość słowa. Piszesz lekko i czyta się to świetnie, te Twoje wstępy są boskie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Margarytko, bardzo dziękuję za przepis i za dedykację. Już widzę, jak robię tę galaretkę w oryginalnych foremkach, znowu zabłysnę.
    Co do urodzin,też myślałam o zupie gulaszowej, więc menu mam prawie gotowe. Jeszcze raz dziękuję !!!!!Ala

    OdpowiedzUsuń
  5. Robisz piękne zdjęcia,a twoje przepisy są takie proste.Będę tu częstym gościem.
    Barbara

    OdpowiedzUsuń
  6. dobra galaretka drobiowa nie jest zła... jest genialna! uwielbiam ją :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dorotko, dziękuję Ci za takie zaufanie, ale przecież w sieci jest wiele dobrych przepisów, z których spokojnie możesz skorzystać :-)

    Alu, mam nadzieje, że pięknie Ci wyjdą, a gości będą zauroczeni :-)
    Zupa gulaszowa to dobry pomysł.

    Barbaro, dziękuję, choć ja do końca zadowolona z tych moich zdjęć nie jestem - tylko nieliczna naprawdę mi się podobają.

    Eve, nie pozostaje mi nic innego jak zgodzić się z Tobą :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aż wstyd przyznać, ale wydaje mi się, że jeszcze nie jadłam drobiowej galaretki. Z nóżek owszem, ale takiej chyba nie... A ponieważ b. lubię galaretę, zabieram się do dzieła, jak tylko babcine zapasy "nóżkowej" ;) w lodówce się wyczerpią. Aha, też daję dużo octu. Właściwie dużo za dużo. ;)
    P.S. Dzisiaj na obiad była pizza, oczywiście ciasto z Twojego przepisu. Robiłam z połowy porcji, na saszetce suchych drożdży i bez przygotowywania rozczynu, gdyż chciałam mieć cieniutkie ciasto. Ale złośnica i tak dużo wyrosła. ;) To dowód na to, że ten przepis naprawdę trudno zepsuć.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam takie tymbaliki!
    osobiście dodałabym jeszcze groszek i kukurydzę, a także kostkę paprykową ;]

    OdpowiedzUsuń
  10. Paulino, ja właśnie takiej z nóżek nie jem, a drobiową bardzo lubię i najlepiej jak jest z indyka, wg mnie dużo smaczniejsza niż z kurczaka.
    No to widzę, że z octem mamy podobnie :-)) Mój tata może jeść zupełnie bez niczego, a u mnie i brata galaretka "pływa" w occie.
    Pizzy na suchych drożdżach jeszcze nie robiłam, ale pewnie dlatego, że zawsze w domu mam świeże (bo ciągle piekę chleb ;-)). Zepsucie tego ciasta faktycznie jest trudne :-)))

    Karmel-itko, i ja bym dodała, gdybym robiła dla gości (na imprezę zawsze "cuduję" z dekoracjami). Osobiście najbardziej lubię w takim marchewkowym wydaniu ;-))

    OdpowiedzUsuń
  11. Margarytko, spieszę donieść, że papryczki wyszły znakomite. Nie przyznałam się Motylowi, że wsadziłam doń kuskus, bo go nie znosi, ale zjadł i się oblizywał :)

    Ja też jem galaretki z octem i to... spirytusowym :) Bo właśnie tak lubię. Nie znoszę smaku cytryny w połączeniu z wieloma, wieloma składnikami spożywczymi (np. nie przepadam za herbatką z cytryną, pijam bardzo rzadko). Motyl polewa sokiem z cytryny, albo kwaskiem cytrynowym - okropieństwo! Nie ma to jak dawka octu na wątróbkę, a co!

    OdpowiedzUsuń
  12. Margarytko, nie Ty jedna "grzeszysz" z tym octem. Ja również wolę wersję octową niż cytrynową :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Xsymeno, cieszę się, że papryczki się udały i smakowały... a Motyl nie musi wszystkiego wiedzieć ;-)))
    I ja używam spirytusowego... winny tylko do surówek ;-)) Galaretka ma być octowa :-)

    Pati, wygląda na to, że jest nas więcej ;-))

    OdpowiedzUsuń
  14. A propos octu, bez niego nie zjem galarety. Do ryb w galarecie daję ocet już do wywaru, moje grzybki marynowane są konkretnie kwaśne, uwielbiam ryby smażone w zalewie octowej. Nad szkodliwością octu można wiele dyskutować, ale spożywany w niewielkich ilościach poprawia trawienie i pobudza apetyt.
    Jakie są zalety np. glutaminianu sosu czy innych E ileś tam, które są używane przez wielu znacznie częściej niż ocet?Ala

    OdpowiedzUsuń
  15. Alu, jestem dokładnie tego samego zdania. Uwielbiam ocet i choćby nie wiem co kto mówił to i tak będę go używała. Moja galaretka "pływa" w occie i dlatego napisałam, że nie jest to zbyt zdrowe :-))
    Smażone ryby w zalewie octowej uwielbiam, zresztą robię ją mocniejszą niż np. moja mama ;-)) Do ogórków też daję więcej octu, grzybki też muszą mieć konkretny smak.
    A za rybą w galarecie nie przepadam, tzn zjem, ale nie jest to coś, co szczególnie lubię.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja też nie za specjalnie lubię ryby w galarecie i galarety w ogóle, ale czasem robię pewne potrawy dla innych. Przypomniało mi się, że mam w zamrażalniku piersi z kaczki, można byłoby je przyrządzić na urodziny, ale nie mam pomysłu, bo ja oczywiście do kaczek mam długie zęby.
    Ty pewnie też nie nie jesteś ich amatorką.Ala

    OdpowiedzUsuń
  17. W ogóle Margarytko, gotowanie dla rodziny i przyjaciół to dla mnie jedna z największych przyjemności w życiu. Ala

    OdpowiedzUsuń
  18. Alu, za kaczką faktycznie nie przepadam, choć zdarza się, że robię, bo Zielonooki lubi. Zdecydowanie bardziej smakuje mi gęsina, którą ostatnio robiłam dwa razy i była pyszna. Robiłam marynatę ostrą i piekłam w piekarniku (ale ja przeważnie na ostro). Piersi kacze można upiec i pokroić w grube plastry - do tego jakiś fajny sos i gotowe :-)
    No ba, pewnie, że gotowanie to przyjemność :-))

    OdpowiedzUsuń
  19. Margarytko, ile mniej więcej muszę mieć pojemniczków na podaną przez Ciebie ilość galaretki? Kupiłam pojemniczki z pokrywką, chyba podobne wielkością do tych ze zdjęcia. Ala

    OdpowiedzUsuń
  20. Toś mi Alu ćwieka zabiła :-)) A to dlatego, że ja ostatnio zrobiłam tylko 4 kokilki, a resztę wlałam do okrągłej szklanej formy do tarty i koiłam jak tort ;-))
    Ale jeśli będzie ok 2 l płynu. Kokilki po 200 ml to odejmując miejsce na dekorację i mięsko powinno wyjść ok 15 sztuk. No chyba, że masz mniejsze pojemniczki. Najlepiej sprawdź ich pojemność wlewając doń wodę. Wtedy podzielisz sobie płyn, mięsko i dodatki.

    OdpowiedzUsuń
  21. Margarytko - dziękuję za odpowiedź. Zrobię tak jak Ty, najpierw wykorzystam swoje pojemniki, resztę galaretki wleję do jakiegoś naczynia.
    Ala

    OdpowiedzUsuń
  22. Alu, nie ma za co :-) Co dwie głowy to nie jedna :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam... smaka robisz :(

    Ajjj jak już dawno nie jadłam :(

    Ania M

    OdpowiedzUsuń
  24. Aniu, w takim razie trzeba zrobić :-)))

    OdpowiedzUsuń
  25. Właśnie zrobiłam galaretkę drobiową. Myślę, że jest bardzo dobra, ale to ocenią goście. Kupiłam pojemniczki zamykane do galaretek, z podanej przez Ciebie ilości wyszło mi 15 porcji. Udekorowałam pięknie i wstawiłam do lodówki. Bardzo, bardzo jeszcze raz dziękuję za przepis.
    Czy mogłabyś mi jeszcze tak krótko powiedzieć, jak zrobić risotto z warzywami i kurczakiem? Danie z ryżem u mnie zawsze musi być. Ala

    OdpowiedzUsuń
  26. Alu, cieszę się, że galaretki się udały, mam nadzieję, że będą smakowały.
    A risotto z kurczakiem i warzywami możesz zrobić dokładnie tak samo jak risotto z papryką, tyle, że kurczaka najlepiej albo ugotować, albo osobno usmażyć czy upiec i dodać go pod sam koniec (tak jak w moim risotto z kurkami). Warzywa dodajesz tak jak paprykę. Możesz w pierwszej fazie podlać białym wytrawnym winem i jak się zredukuje dodać dopiero rosół. A na koniec możesz dać 2-3 łyżki startego parmezanu (ale nie jest to konieczne)

    OdpowiedzUsuń
  27. Jeśli chodzi o warzywa to użyć mrożonkę? Jeszcze powiedz, proszę, czym najlepiej przyprawić mięsko i całe danie. Skoro polecasz dać parmezan to może być np. oregano i bazylia? Ala

    OdpowiedzUsuń
  28. Alu, możesz użyć warzyw mrożonych, a możesz świeżych, to co masz pod ręką. Ja bym doprawiła curry, ale nie każdy je lubi, więc myślę, że do kurczaka fajnie pasowałby też tymianek. Świeża bazylia drobno posiekana też by się fajnie sprawdziła. Wierzę, że doskonale dopasujesz pod smaki swoich gości.

    OdpowiedzUsuń
  29. Dziękuję Margarytko. Curry rzeczywiście jest zbyt specyficzne. Myślę, że sobie z tym poradzę. Ala

    OdpowiedzUsuń
  30. Alu, jestem pewna, że goście będą zaczarowani Twoim daniami :-)

    OdpowiedzUsuń
  31. Dzięki Margarytko za wsparcie i pomoc.
    Ja się chyba nie nadaję do organizacji przyjęć itp. Niby tyle umiem, a jak co do czego przyjdzie gubię się i nie mogę dać ze wszystkim rady. Najgorzej jeszcze ze sprzątaniem, na nie również trzeba wygospodarować czas. Pozdrawiam serdecznie Ala

    OdpowiedzUsuń
  32. Alu, nie ma sprawy... dasz radę i wszystko się super uda.
    Muszę Ci powiedzieć, że ja bardzo lubię taką organizację... kilka sylwestrów pod rząd i doszłam do wprawy :-))

    OdpowiedzUsuń
  33. Nie przepadam za smakiem octu, nawet za ogórkami kiszonymi, choć one go przecież nie zawierają (ale są podobnie kwaśne). Jednak sama galaretka to pyszna rzecz. Też jadam drobiową, a od wieprzowej raczej stronię. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu robiąc ją następnym razem (Pan Mąż baaardzo lubi).
    Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  34. Martuś, a ja wszystko co kwaśne uwielbiam. Właśnie gotuję kapustę kiszoną do obiadu (teściowa zrobiła pyzy)... im bardziej kwaśna tym lepiej :-) Podobnie z ogórkami, kiszone i korniszony uwielbiam - a im kwaśniejsze tym szybciej znikają :-)
    Ta galaretka jest bardzo delikatna, ale bez octu ani rusz ;-))

    OdpowiedzUsuń
  35. Dla kiszonej kapusty czynię wyjątek:) Jadam z przyjemnością.

    OdpowiedzUsuń
  36. Kiszonką kapustę mogę codziennie - uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  37. Można wiedzieć,w czym tzn jakich foeremek lub po czym Pani uzyła ze te galaretki wygladaj tak rewelacyjnie?Myslę,żeby zrobic takie własnie teraz na swieta.

    OdpowiedzUsuń
  38. Anonimowa, użyłam małych kokilek porcelanowych. Ale myślę, że małe szklaneczki czy miseczki też się sprawdzą.

    OdpowiedzUsuń
  39. Taka galaretka to naprawdę pychotka ! Moja Żonka dodaje jeszcze zielony konserwowy groszek. Sam smak !

    Pozdrawiam,

    Roman

    P.S. Żonka własnie robi sałatkę szwedzką z ogórków wg Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakuje - groszek to świetny pomysł. Mam nadzieję, że i sałatka wyjdzie smakowicie.
      Pozdrawiam i żonkę i Ciebie :-)

      Usuń
  40. Galaretka, pychota. Dzięki wielkie ! Groszek to super pomysł, ja dodałam jeszcze jajko gotowane, po plasterku do każdej miseczki. Ale to już wg uznania.

    Pozdrawiam :)
    Jola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ozdabiać można tym, czego dusza zapragnie - na imprezy też zdobię "na bogato" :-)

      Usuń
  41. witam serdecznie:)na 2,5 litra wywaru to ile by bylo listkow zelatyny,bo tylko taka mam a nie wiem ile dac prodze o odpowiec i z gory dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam doświadczenia z płatkami żelatyny, bo nie spotkałam u nas w sklepach. Najlepiej przeczytać co jest napisane na opakowaniu.

      Usuń
  42. witam serdecznie :)galaretka zrobiona jest prze prze pyszna,a z zelatyna to juz wiem na te porcje galaretki dalam 5 listkow zelatyny i jest akurat:)Margarytko ale i tak dziekuje ze odpisalas wiedzialam ze nie bedziesz obojetna .Wesolych Swiat

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staram się nie ignorować pytań. A że nie zawsze znam na nie odpowiedz to już inna bajka. Nie miałam jeszcze okazji pracować z żelatyną w listkach. Ale dzięki Tobie wiemy już coś więcej :-) Dziękuję, pozdrawiam i również życzę Wesołych i ciepłych Świąt.

      Usuń
  43. koniecznie z octem:)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  44. Tak sobie przegladalam przepisy, wpadlam na galaretke (dawnooo jej nie jadlam) i juz po galaretce hihiih. Zjem i te z nozek wieprzowych, ale wole drobiowa, bo jest delikatniejsza w smaku.... choc i tak te delikatnosc "zabijam" octem - moja porcja galaretki lubi sie w nim pochlapac :-) Galaretka pyszna i prosta do przygotowania.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie z tą z nóżek jakoś nie po drodze... ale dokładnie tak jak Ty muszę mieć porządną porcję octu do galaretki, bez niego nie zjem :-)

      Usuń
  45. Galaretka też już wypróbowana, rosół był taki pyszny że zastanawiałam się czy zamienić na galaretkę, nie wiem, może to dzięki kapuście:))
    Tylko nie wiem jednego, rosół był bardzo słony i pieprzny, a jak galaretka stężała to jego słoność zmalała -50%. I tak bardzo mi smakowało, chociaż żałuje że tak się stało :)

    Monia*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rosół do galaretki zawsze musi mieć trochę więcej soli i pieprzu, bo te przyprawy w galaretce łagodnieją. Ale w sumie sam rosół po dodaniu 1 łyżeczki soli nie powinien być słony. Nie doprawiłaś go czasem trochę mocniej?

      Usuń
  46. Dałam na pewno więcej niż jedną łyżeczkę:)
    Moja Babcia dla siebie i dziadka gotowała bez szczypty soli, moja mama soli, ale tak jak Ty niewiele, a ja mogłabym jeść samą. Szkoda, że jest taka szkodliwa..
    Monia*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zupełnie jak moja mama, też lubi słone... dla mnie wszystko co u niej jem jest przeważnie za słone, ale nic nie mówię - tylko potem piję jak smok.
      Przez kilka dni zrobiłam eksperyment i niczego nie soliłam... no i jak potem posoliłam odrobinę pomidora to był piekielnie słony. Podobno od soli i cukru człowiek może odzwyczaić się w ciągu kilku dni.

      Usuń
  47. Rosół wyszedł fantastyczny!! Z braku kapusty jest bez, ale zdecydowanie polecam indyka. Łącze pierś ze skrzydełkiem- ze skrzydełka też jest sporo mięsa, a smak wywaru bardziej intensywny. Margarytko, jesteś moją prawą ręką ;) Wszystkie Twoje przepisy wychodzą w 100%, chyba, że przypalę żelatynę albo jakiś chochlik zmieni mi jednostki miary na wadze ;)) Marysia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakuje, no i że przepisy się przydają :-)
      O to masz jakąś wypasioną wagę, że ma różne jednostki, moja prosta jak budowa cepa, nic się nie poprzestawia :-)

      Usuń
  48. ja robiłam według tego przepisu ze skrzydeł indyka -rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  49. Witam a ile czasu taką galarete mozna przechowywac? Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas dłużej niż tydzień nigdy nie leży... a czy można dłużej trudno mi powiedzieć.

      Usuń
  50. mam pytanko

    Piszesz Margarytka że na 2 l 1 żelatyna a na opakowaniu jest napisane że 40g na 1 litr czy ta jedna wystarczy a pytam bo nigdy nie robiłam galarety

    pozdrawiam gośka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, widocznie masz inne opakowanie. Ja użyłam opakowania 50 g, które wystarcza na 2,5 litra płynu. Jeśli masz opakowanie na 1 litr to musisz użyć 2,5 opakowania. Żelatyna żelatynie nierówna i trzeba zrobić to zgodnie z opisem na opakowaniu.

      Usuń
  51. no to miałam ciut mniej niż 2 litry około 1,8 l i użyłam 2 żelatyny czy się uda zobaczymy rano :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że wszystko poszło jak powinno :-)

      Usuń
  52. Galaretka wyszla super.Pomysl z dodaniem do gotowania liscia kaputy byl super.Kapusta dala fajny posmak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że się udała i smakowała. Babcia zawsze do rosołu dodawała liść kapusty i ja też tak robię.

      Usuń
  53. U Pani jest tak jak u mamy... naprawdę, przepysznie! bardzo często do Pani zaglądam - szukając inspiracji na mięska, surówki itd:) kuszą mnie jeszcze tradycyjne wielkopolskie pyzy.. ale nie mam odwagi;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło. Dziękuję za życzliwe słowo i mam nadzieję, że znajdziesz tu jeszcze coś dla siebie. A pyzy nie są takie trudne, warto się odważyć i je zrobić.

      Usuń
  54. Do galatu ("galat" mawia się u nas w domu, podobnie nasza rodzina w Wlkp) tylko i wyłącznie ocet spirytusowy! Zdecydowanie wolę ten z drobiu - nie przepadam za tłustymi skórami w tym z nóżek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za lokalną gwarą nie nadążysz. U nasz zawsze galart :-) Widzę, że mamy podobnie jeśli chodzi o wybór między drobiowym a wieprzowym.
      Dokładnie, ocet spirytusowy i niestety lubię, gdy jest go dużo, ot taki mały grzech :-)

      Usuń
  55. Robiłem pierwszy raz i wyszła mi bajeczna galareta. :)

    http://wyprawadobulgarii.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  56. galareta drobiowa z żelatyną wieprzową :) :) chyba tak powinno brzmieć, bez sensu psuć kurczaka wieprzem, dietetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinno być tak jak jest. Filet z kurczaka czy indyka naturalnej żelatyny nie zawiera, a agar agar mi nie odpowiada. To tak jakby wymagać od producenta galaretek, żeby pisał na opakowaniu galaretka truskawkowa z żelatyną wieprzową. Może jednak nie dajmy się zwariować.
      Do wielu potraw dodaje się żelatyny wieprzowej i nikt z tego cyrku nie robi.

      Usuń
  57. Galaretkę uwielbiam lecz robię trochę inaczej,tzn gotuje wywar z nóżek wieprzowych ok 5h przecedzam i do słoików -jest jak znalazł gdy zostanie nam kurczak pieczony z obiadu .Obrać to co zostało ,z kuraka do gara i zalać wywarem ze słoika ,doprawić i gotowe.Szybko i smacznie.pozdrawiam Basia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można i tak. Ja nie lubię smaku galaretki z nóżek i zapachu podczas ich gotowania, więc robię tak zwyczajnie i po prostu.

      Usuń
  58. Często robię galaretkę z Twojego przepisu. Rodzina przepada.
    Znakomita z dodatkiem marynowanych mini kukurydzek.
    Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że przepis się przydaje :-) O, z kukurydzą, to rzeczywiście pycha :-)

      Usuń
    2. Dzięki tej stronie moja rodzina przyzwoicie je, z pomysłem:)
      Jestem wdzięczna niezmiernie za wszystkie przepisy, które nam Pani tak świetnie rozpisuje, że wykonanie potrawy to bułka z masłem.. Kucharka ze mnie żadna, a z tą stroną potrafię zawsze coś swoim bliskim wyczarować.. Jest Pani wspaniała:)

      Usuń
    3. Sylwia, cieszę się bardzo, że przepisy się przydają i sprawdzają. Niech służą dalej :-) Będzie mi bardzo miło jeśli będziesz się dzielić wrażeniami pod przepisami - to zawsze wskazówka dla innych.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  59. Jeśli nie mam kokilek, to w czym przygotować by łądnie podać na urodziny? Czy w szklanej misce na sałatkę będzie ok? tylko jak to wyjąć? czy lepiej w podłużnej babkowej formie, bedzie lepiej się kroiło na plastry. Podrzuć jakimś pomysłem :) Pozdrawiam Kasia M. coś mam problemy z zalogowaniem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz przygotować w szklanej misce, nic nie stoi na przeszkodzie. Galareta bez problemu z miski wyjdzie, gdy na 5 sekund zanurzysz miskę w gorącej wodzie. Może być keksówka, choć tą dobrze wyłożyć folią spożywczą, wtedy całość ładnie wyciągniesz, folię zdejmiesz. No chyba, że masz foremkę silikonową - jej nie trzeba wykładać folią.
      Ale jeśli masz gdzieś w okolicy hurtownię opakowań, to zapytaj, czy nie mają takich jednorazowych małych pojemniczków - u nas coś takiego jest i to fajne rozwiązanie. Sprawdzą się też zwykłe filiżanki, jeśli takowe masz.

      Usuń
    2. właśnie wpadło mi do głowy z filiżankami, akurat byłyby małe porcje dla każdego. Ile wychodzi porcji z tego przepisu?

      Usuń
    3. To zależy jakie masz duże naczynia, płynu jest około 2 l, więc jeśli dołożysz marchewkę i mięso to powinno wyjść około 15 porcji w pojemniczkach/filiżankach o pojemności 200 ml. Ale tak naprawdę wszystko zależy od wielkości naczyń, w których galaretkę przygotujesz.

      Usuń
  60. Galaretkę robię gdy uda mi się kupić łapki, nie dodaję wtedy żelatyny.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl