Bajgle pełnoziarniste orkiszowe
Bułeczki orkiszowe
Bułki maślane
Bułki mleczne
Bułki na niedzielne śniadanie
Bułki pełnoziarniste
Bułki plecione
Bułki poznańskie z przedziałkiem na podmłodzie
Bułki pszenne - grahamki orkiszowe
Bułki pszenne jogurtowe
Bułki wrocławskie / bułki z przedziałkiem
Cebularze pszenne
Cebularze orkiszowe graham
Chałka waniliowa z kruszonką
Chlebek naan
Chlebek z ziaren i bakali bez mąki i drożdży
Chleb graham z ziarnami na zakwasie żytnim
Chleb gryczany
Chleb mieszany (na drożdżach)
Chleb mieszany ze słonecznikiem na zakwasie żytnim
Chleb najprostszy z najprostszych (na drożdżach)
Chleb orkiszowo - żytni z ziarnami (na drożdżach)
Chleb orkiszowy na drożdżach
Chleb orkiszowy z ziarnami i ostropestem (na drożdżach)
Chleb pszenno - żytni na miodzie (na drożdżach)
Chleb pszenno - żytni z siemieniem lnianym ( na drożdżach)
Chleb pszenny na żytnim zakwasie z prażonymi ziarnami słonecznika
Chleb pszenny powszedni (codzienny)
Chleb pszenny z oliwą (na drożdżach)
Chleb "szwajcarski" z garnka żeliwnego (pszenny na drożdżach)
Chleb wieloziarnisty (na drożdżach)
Chleb żytni na zakwasie
Chleb żytnio - pszenny na zakwasie żytnim razowym
Grahamki na jogurcie
Obwarzanki orkiszowe pełnoziarniste
Odrywany chlebek z ziołami i serem (wytrawny)
Pita
Rogaliki śniadaniowe mleczno - maślane
Tortille pszenne
Tosty francuskie na słodko
Witam.
OdpowiedzUsuńZamierzam zacząć przygodę z pieczeniem własnego chlebka. Jednak chciałabym użyć mąkę typu 720? Które z powyższych przepisów na bułeczki i chleb mogę zmodyfikować na ten typ mąki? Poradzisz coś?
Joanna
PS. Margarytko, u Ciebie wszystko wygląda pięknie, a kotlety mielone z kuskusem i marchewką to po prostu poezja. Dziękuję Ci za tak smakowity blog :)
W zasadzie każdy przepis możesz zmodyfikować. Jeśli użyjesz mąki żytniej 720 to wystarczy dodać trochę więcej wody. Choć mąka żytnia lubi zakwas i jeśli jej używam dodaję trochę zakwasu, albo w ogóle piekę na zakwasie zamiast drożdży.
UsuńDziękuję za odpowiedź :) Pozdrawiam. Joanna
UsuńBardzo proszę. Również pozdrawiam.
UsuńMargarytko w niedzielę urodziny córki, chciałam dla dzieciaków zrobić ich ulubionego fast fooda - hot dogi, ale bułki chcę sama upiec i stąd prośba o radę - który z Twoich przepisów sprawdzi się najlepiej do upieczenia podłużnych bułek do parówek? :) Nie zdążę wypróbować do niedzieli wszystkich Twoich przepisów na bułki :)
OdpowiedzUsuńWg mnie najlepsze będę pszenne jogurtowe, choć to nie są typowe bułki do hot dogów.
UsuńMargarytko.. do czego można wykorzystać żyto w ziarnach?? kupione przez pomyłkę..miała być mąka;)
OdpowiedzUsuńJa bym po prostu zmieliła.
UsuńKobitko masz świetnego bloga. Zaglądam do niego od niedawna i od razu chcę sie cos upichnić. Ale nic mnie tak nie wkurza jak ta rzodkiewka zamiast kursora :D rozumiem , ze tylko mnie przeszkadza wiec nie przejmuj sie tym zbytnio, jakoś przywyknę.Pozdrawiam gorąco.
OdpowiedzUsuńJa się nie przejmuję, ja rzodkiewki już właściwie nie zauważam. Jednym się podoba, innym niekoniecznie. Ja ją lubię, więc jest :) Nigdy nie dogodzi się wszystkim, a do kursora po prostu trzeba się przyzwyczaić :-)
UsuńPoza tym, to już chyba nie wiedziałabym jak się jej pozbyć, bo nie pamiętam jak została dodana ;-)
Witam, bardzo proszę o informacje: ile łyżek/szklanek jest 75 g aktywnego zakwasu żytniego? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie odmierzam na łyżki, ale pewnie jakieś 2 pełne łyżki trzeba dać. Zakwas jest dosyć ciężki.
UsuńJoasiu! - a czy masz jakis dobry przepis na zakwas? - Serdecznie pozdrawiam, Joanna
OdpowiedzUsuńMam, nawet zdjęcia mam zrobione, tylko ciągle wstawić zapominam.
UsuńAle w skrócie: 50 g mąki żytniej razowej typ 2000 + 50 g letniej wody, wymieszać, zostawić na 24 godziny, kolejnego dnia dodać 50 g mąki i 50 g wody, wymieszać i zostawić na 24 godziny i tak przez 7 dni. Po 7 dniach gotowy do użycia, a to czego nie zużyjesz nakarmić, odczekać 24 godziny i do lodówki. Dokładnie co i jak z zakwasem napiszę w przyszłym tygodniu.
Asiu, czy piekac pieczywo na drozdzach zawsze moge wrzucic kostki lodu do zaparowania, czy tylko do wybranych przepisow. Czy moze do chleba tak, a do bulek nie. A co w przypadku pieczywa na zakwasie?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ania
Aniu, zawsze możesz. Z parą wychodzi fajna chrupiąca skórka. Do bułek też można :-)
UsuńAsiu czy dałaś już przepis na zakwas?Pytam bo szukam i nie widzę a wyżej czytam , że wrzucisz w nast tygodniu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Basiu, jeszcze nie... oj mam zaległości straszne :-)
UsuńAsiu miałaś okazję piec chleby czy bułki w piekarniku parowym? Chcę właśnie taki kupić i tu też moje pytanie. Czy czas się zmienia czy zostaje taki sam?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Nie Basiu, nie mam piekarnika parowego, więc w takim nie piekłam pieczywa. Myślałam nad parowym, ale uznałam, że i tak nie wykorzystam tej opcji za często, więc kupiłam zwykły.
UsuńOd dobrych kilku lat jada pieczywo bezglutenowe ze słonecznikiem, gdyż mam nietolerancję glutenu, ale takie pieczywo również jest bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuń