Bitki wołowe w sosie jarzynowym
Kluchy na łachu czyli kluski na parze
Parzybroda
Plyndze (placki ziemniaczane)
Pyry z gzikiem
Rogale Marcińskie
Rogale Marcińskie 2012
Szagówki (kopytka)
Szare kluski ze skrzyczkami
Zrazy wołowe w sosie chlebowym
Wiara godom wom, jak żyje,
OdpowiedzUsuńNie od jedzy człowiek tyje!
Można spucnąć giyre z krzanem,
Karmonade tuż nad ranem,
A wieczorem pyre z gzikiem
I berbeli popić łykiem.
Rano zaś gdy przyńdzie smaka
Na gulorza, czy kuraka,
Nie martw sie, że znów przytyjesz,
Ciesz sie jednym, tym że żyjesz!
Jednak sekret w tym ukryty,
Czyś jezd głodny czy tyż syty,
Choć w tym dziebko jezd mozołu,
Zawsze w pore wstań od stołu.
(Waldemar Kurowski)
Otóż to, ale czasami to jest tudne hihihi. Grażyna
OdpowiedzUsuńWitam poszukuje dobrego przepisu na postną polewkę. Pamiętam z mojej młodości że była robiona z zsiadłego mleka,wody,mąki i soli do smaku.Pozdrawiam, na bloog weszłem przez przypadek i jestem oczarowany przepisami. Edward z Poznania
OdpowiedzUsuńNiestety, ale nie znam takiego przepisu. Nie przypominam sobie, aby moja babcia coś takiego robiła, więc niestety nie pomogę.
UsuńAle mam nadzieję, że znajdziesz na blogu coś innego dla siebie :-)
Pozdrawiam
Margarytka z Piły.
polewka-pycha.1 litr maślanki 400g jogurtu naturalnego mąka do zagęszczenia woda sól ,
UsuńAnonim Polewka-pycha-a dokładniej, jak zrobić(ugotować)
UsuńA może wiesz jak zrobić szabelek ? Wieki temu jadłam u koleżanki w P - niu i wtedy niezbyt mnie interesował przepis, grunt, że smakowało :) A teraz mi się przypomniało a internety nie chcą pomóc ...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Aneta.
Masz na myśli zupę z fasolki, taką słodko - kwaśną?
UsuńTaką słodko - kwaśną właśnie... jako samodzielne danie z bułką tartą, albo jako dodatek do obiadu już bez bułki. Bo ja gotuje po prostu na parze ,ale to nie ten smak ...
UsuńA czyli nie chodzi nie zupę, a bardziej o jarzynkę. No to pewnie chodzi o fasolkę kropioną po ugotowaniu octem. Ja osobiście nie praktykuję, bo nie przepadam.
UsuńGotuję fasolę w wodzie z solą i cukrem, do tego robię właśnie bułkę tartą na maśle... uwielbiam taką wersję. Jeśli chcesz wersję słodko - kwaśną, to odrobina octu do tego.
Dziękuję, to takie proste - a ja tu główkuję :)Zrobię z pewnością :)
OdpowiedzUsuńPróbuj, może znajdziesz ten smak, o który chodzi :-)
Usuń