Strony

sobota, 21 maja 2011

Muffinki piernikowe z jabłkami


Muffinki piernikowe bardzo lubię... szczególnie grudniową porą... Wiem, wiem, mamy maj... ale korzystając z okazji, że trwa weekend muffinkowy na Facebooku postanowiłam się podzielić tym przepisem.
Te babeczki robi się trochę inaczej niż klasyczne muffinki, ale są tak samo puszyste i naprawdę pyszne. Z tego samego przepisu piekę pyszne ciasto w tortownicy (z podwójnej porcji składników).



Składniki na 12 sztuk

1 szklanka* mąki pszennej (daję tortową)
½ szklanki brązowego cukru
2 jajka
75 g masła albo margaryny (ewentualnie 1/3 szklanki oleju)
szczypta soli
½ łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia  
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka ciemnego kakao
1 duża łyżka miodu
2 łyżki jogurtu naturalnego 
1 jabłko pokrojone w kostkę
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki migdałów
2 łyżki rodzynków

*używam szklanki o pojemności 250 ml


Przygotowanie muffinek najlepiej rozpocząć od obrania i pokrojenia w kostkę jabłka i posiekania orzechów, bo to zabiera najwięcej czasu :-)) A potem zrobić resztę.
Masło (albo margarynę) rozpuścić i zostawić do wystygnięcia. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodawać cukier i po jednym żółtku. Utrzeć na gładką masę, dodać miód i jogurt.
Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, proszkiem, kakao, przyprawą piernikową i cynamonem i dodawać powoli do ubitej masy jajecznej. Miksować na wolnych obrotach do połączenia składników. Dodać rozpuszczoną margarynę jeszcze chwilę miksować.
Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłka, roztopiony tłuszcz (można dodać olej), orzechy, rodzynki oraz migdały. Wymieszać łyżką.
Foremki do muffinek wypełnić do 2/3 wysokości, piec w 180 stopniach około 20 minut.
Upieczone muffinki można polukrować (2 łyżki cukru pudru wymieszać na gładką masę z 1 łyżeczką soku z cytryny i odrobiną wody) albo posypać cukrem pudrem.


28 komentarzy:

  1. Ja tam lubie piernik zawsze:) a wformie muffinek też...a co:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trzcinowisko... to masz podobnie jak mój Zielonooki, on piernik też może jeść zawsze :-) Podobnie jak szarlotkę ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę je sobie zapisać i na pewno zrobię jak się nieco ochłodzi. Na razie owoce rządzą i nie mogę się nimi nacieszyć :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak już się odbrażę na piekarnik to zrobię sobie taką wieeelką mafinę :)Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Arven, u mnie jeszcze świeżych truskawek mało... więc czekając na nie piekę muffinki z jabłkami :-))

    Margo, a co Ci zrobił piekarnik, żeś się na niego obraziła?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale są apetyczne. Chyba jutro się na nie skuszę. Wszystkie składniki w domu mam. Będą do kawki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dorotko, mam nadzieję, że będą smakowały. Ja właśnie wyciągnęłam z piekarnika cytrynowe, bo moja bratowa nie lubi bakalii, a i tort decquoise i muffinki z jabłkami je mają ;-)

    Karmelitko, nie dziwię się... to pyszne smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają tak apetycznie, że właśnie się zastanawiam, czy nie mam niczego do załatwienia w Pile.;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lekka, jak już wymyślisz to daj znać... upiekę ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kochana, one są pyszne. Upiekłam 12 sztuk i nie ma po nich śladu. Same do brzuszka wchodziły, szczególnie do mężowskiego brzuszka.

    OdpowiedzUsuń
  11. Dorotko, cieszę się, że Wam smakowały :-))

    OdpowiedzUsuń
  12. Jest Pani świetną kuchareczką ,te mufinki sa super ,ja zrobie je na pewno ,przepisy ,zdjęcia na Pani blogu sa takie apetyczne podziwiam Pani gotowanie ,pozdrawiam - anka

    OdpowiedzUsuń
  13. Aniu, zachęcam do upieczenia muffinek, bo są naprawdę smaczne. Dziękuję za miłe słowa.

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam serdecznie :) mam pytanie z kategorii tych "głupich" chyba :) - czy czas pieczenia w tortownicy z podwójnej ilości składników jest taki sam ?? Pozdrawiam Monika

    OdpowiedzUsuń
  15. Moniko, głupich pytań nie ma :-)) Oczywiście, że czas pieczenia nie jest taki sam. Ciasto przez 20 minut się nie upiecze. Zajrzyj pod hasło "ciasto jabłkowo - cynamonowe" - tam znajdziesz ten przepis w nieco zmienionej odsłonie, ale na bazie właśnie tego robię te babeczki. Czas pieczenia ciasta to około 50 - 60 minut.

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam Wszystkiego dobrego w Nowym Roku. W końcu wczoraj zrobiłam ciacho cynamonowo jabłkowe Pycha :) Dziękuje za kolejny dobry przepis Dziś na obiad z kolei był schab z owocami - Twój na zdjęciu wyglądał tak apetycznie - mnie coś chyba nie wyszło, jakoś suche to mięsko było i takie nijakie Ale nic to może uda się kolejnym razem :) pozdrawiam Monika

    OdpowiedzUsuń
  17. Moniko, dziękuję. Tobie również wszystkiego dobrego życzę.
    A podlałaś trochę ten schab wodą? Pieczony z wodą nie powinien być suchy. A jeśli mówisz, że w smaku mdły to trzeba trochę więcej go posolić i popieprzyć - ja to robię palcami, tak raz przy razie - z każdej strony. Schab nigdy nie będzie taki wilgotny jak karkówka czy nawet szynka, bo nie zawiera prawie tłuszczu.
    Fajnie, ze choć ciacho smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja właśnie myślę, że to kwestia przyprawienia - pożałowałam soli i pieprzu i to dlatego :) na pewno znów kiedyś spróbuję Pozdrawiam Monika

    OdpowiedzUsuń
  19. Moniko, tu nie ma co żałować :-) Schab musi dostać przypraw. Następnym razem z pewnością będzie dużo lepiej.

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja mam male pytanko odnosnie oleju do tych muffinek, w skladnikach go nie ma, ale w tresci jest ( na koncu dodac jablka, olej, orzechy i migdaly ) wiec prosze o odpowiedz czy ma byc czy nie ( przepraszam, ze nie uzywam polskich znakow, ale jestem na " wygnaniu " i tutejsze laptopy nijak nie chca respektowac polskiej pisowni, serdecznie pozdrawiam
    gosiamamba

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, ten olej wyszedł z rozpędu, bo przeważnie właśnie oleju używam do muffinów. Tu po prostu wystarczy rozpuścić masło albo margarynę, ewentualnie w zamian użyć oleju :-) Przepraszam za zamieszanie i dziękuję za zwrócenie uwagi, bo jak się człowiek spieszy to takie "kwiatki" wychodzą :-)
      Pozdrawiam

      Usuń
  21. Wypróbowałam przepis - bajecznie pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Muffinki przepyszne niedawno je wypróbowałam :)) mam pytanie odnośnie mąki czy można ją zamienić na gryczaną albo owsianą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, że smakowały :-) Nie zamieniałam mąki ani na gryczaną ani na owsianą. Robiłam tylko na orkiszowej i wyszły idealne. Jeśli chcesz eksperymentować, to na początek bym pomieszała z pszenną.

      Usuń
  23. Mufinki upieczone wyrosły pięknie. Jak dla mnie są za bardzo aromatyczne. Wyraźna wyczuwalna woń i smak przypraw. Ale może tak ma być.
    Z Twoich przepisów świetnie wychodzi makowiec- jest przepyszny !!!!! i serniki !!!!! W piekarniku właśnie dochodzi jeszcze ciasto marchewkowe. Podzielę się opinią jak wystygnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No są piernikowe, więc takie aromatyczne mają być :-)
      Czekam na wrażenia po cieście marchewkowym.

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl