Strony

sobota, 17 grudnia 2011

Crumble z brzoskwiniami i mango pod kokosową kołderką


Czy może być coś lepszego niż smaczny ciepły deser? Bez zbędnych wstępów zapraszam na owocowe cudo.  


Składniki na 4 kokilki o średnicy wewnętrznej 8 cm

2 duże brzoskwinie (mogą być z puszki albo słoika)
1 mango
1 łyżka mąki kukurydzianej (albo zwykłej pszennej)
1-2 łyżki miodu

kruszonka:
35 g schłodzonego masła
35 g brązowego cukru
35 g mąki tortowej
25 g wiórków kokosowych
2 łyżeczki cukru waniliowego (polecam Kotanyi z prawdziwą wanilią)

Składniki na kruszonkę zagnieść i wstawić do lodówki (albo zrobić wcześniej i zamrozić). Kruszonka powinna mieć konsystencję grubego mokrego piasku.
Brzoskwinie i mango obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę i wymieszać z mąką kukurydzianą i miodem. Rozłożyć do 4 kokilek posmarowanych masłem. Posypać kruszonką i zapiekać około 20 minut w 200 stopniach (wstawić do gorącego piekarnika)
Udekorować kleksem śmietany albo gałką lodów... ale i bez żadnych dodatków smakuje również wspaniale.


15 komentarzy:

  1. Margarytko, Twoje crumble robię w przeróżnych wariantach. I zawsze smakuje wybornie. Jest to na chwilę obecną obowiązkowy deser na wszystkie okazje.
    Dzięki za pomysł.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. o rany ale przepiękna nazwa !!!!!!!!!! wow !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Egzotyczne smaki w zimie, czy może być coś lepszego? ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj nie w porę tu zajrzałam...ślinka leci widząc takie cuda, a juz późno:) Pozdrawiam Kasia Ż.

    OdpowiedzUsuń
  5. Małgosiu, cieszę się, że pomysł Ci się spodobał i wszedł w Twoje kulinarne szaleństwa na stałe :-) Ja też robię w przeróżnych wariantach :-)

    Polly, prawda, że ładna?

    Sue, zdecydowanie nie może :-)))

    Kasiu, no tak to jest jak się wieczorami po blogach buszuje :-)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmm! Cudowne! Ulubione smaki jak dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis Margarytko, robilam juz wiele razy , ale do owocow nie dawalam nigdy maki.Sproboje koniecznie twoja wersje!! pozdrawiam pa Ewa

    OdpowiedzUsuń
  8. I znów reklama Kotanyi.

    OdpowiedzUsuń
  9. Dusia, to trzeba zrobić i powrócić do smaku lata :-)

    Dario, dziękuję - crumble to moje ulubione desery i robię je w różnych wersjach.

    Ewo, mąka sprawia, że robi się taki fajny sosik z soku owocowego, miodu i mąki. Gdy ostatnio zrobiłam z truskawkami i malinami moja sąsiadka nie mogła się najeść.

    Anonimowy, jak Ci to przeszkadza to nie zaglądaj tutaj. Są ambasadorki Winiar, Knora, Kamisa czy innych marek i nikt nie ma do nich pretensji. Ja jestem ambasadorką Kotanyi, świadomie wybrałam tę markę, bo uważam, że nie ma sobie równych. Jest to mój wybór, ale nikogo nie zmuszam do używania tych przypraw. Po raz ostatni się do tego tematu odnoszę, wszystkie kolejne tego typu komentarze będę kasować, bo niczego nie wnoszą.

    OdpowiedzUsuń
  10. to ja bez zbędnych wstępów najchętniej zabrałabym się za konsumpcję tego mniamka

    OdpowiedzUsuń
  11. Kuchnia niedoskonała18 grudnia 2011 15:47

    ja się do crumble przymierzam juz kilka dobrych miesięcy...ale moj małzonek kręci nosem...ale moze jak pomine nazwe crumble i powiem ze zrobie brzoskwinie i mango pod kokosową kołderką to się wreszcie skusi :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Aga, jakby Ci to powiedzieć? Skoczyło się :-)))

    Kuchnia niedoskonała, to jest bardzo dobry pomysł - zrób, podaj i nie mów co to jest. Jak spróbuje to pokocha :-))

    OdpowiedzUsuń
  13. Oj Margarytko moje ślinianki wariują od rana! i to na dodatek pod kokosem mm.. nie no ja w końcu muszę zrobić to crumble:) tylko nie mam takich fajnych małych miseczek do zapiekania jak Ty :(

    OdpowiedzUsuń
  14. Moniko, możesz zrobić crumble w większym naczyniu żaroodpornym, tak jak ja crumble wiśniowe. I potem nakładać na talerzyk :-) Ja te kokilki kupiłam już dosyć dawno w BRW, kosztowały grosze, więc się nie zastanawiałam i wzięłam :-)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl