Do
wygrania jest pięć zestawów: galaretki na szybko w 4 smakach +
silikonowa forma na desery włoskiej marki Silikomart.
Zasady konkursu:
1. Odpowiedz na pytanie:
Jaki smak
„Galaretki na szybko” powinien dołączyć do obecnych w ofercie
marki i dlaczego właśnie ten? Do czego byś taką galaretkę
wykorzystała/wykorzystał?
Można udzielić maksymalnie dwóch
odpowiedzi – każda w osobnym wpisie.
2. Osoby biorące udział w konkursie
proszone są albo o zalogowanie, albo o podanie imienia i choć
pierwszej litery nazwiska. Anonimowe odpowiedzi nie będę brane pod
uwagę.
3. Konkurs trwa od 11.06.2012 do
16.06.2012 do godziny 15.00.
4. Wyniki (jak zawsze ocena będzie
subiektywna) ogłoszę w niedzielę 17.06.2012 i nagrodzonych
poproszę o przesłanie adresów, które przekażę fundatorowi
nagród.
Zapraszam do zabawy :-))
uważam, że Delecta powinna wyprodukować szybko stygnącą galaretkę o smaku kiwi a użyłabym jej do shreka, na pewno słyszałaś o tym cieście, ostatnią warstwę stanowi galaretka, a ja zawsze mam problem z oceną stanu zżelowania galaretki, którą wylewam, właśnie jako tą ostatnią warstwę, raz nawet podmókł mi biszkopt, który stanowi pierwszą z 4 warstw i ciasta do udanych zaliczyć nie było można :( innym razem galarteka ścięła się za bardzo i miałam problem z równym jej rozprowadzeniem :(
OdpowiedzUsuńMagda M
Shreka robiłam tylko dwa razy - faktycznie pyszny :-) I niezły pomysł z tą galaretką o smaku kiwi :-)
UsuńBrakuje mi na rynku galaretki o smaku żurawinowym. Świetnie komponowałaby się z wszelkiego rodzaju roladami mięsnymi podawanymi z suszoną żurawiną. Nie dość , że pięknie by się taka rolada prezentowała, to myślę że smakowałaby rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Jola Bałachowska
ecco39@wp.pl
i właśnie wymyśliłam jeszcze jedną rzecz, nawet nie tyle chodzi o smak, co kolor, przydałaby się galaretka w kolorze fioletowym (np winogronowa) i niebieskim (np jagodowa)możnaby wtedy wyczarować galaretkową tęczę :)
OdpowiedzUsuńMagda M
Powinna to być galaretka porzeczkowa! Jest to jeden z moich ulubionych owoców, a oferta na rynku jest uboga w produkty w tym smaku (nad czym ubolewam). Wykorzystałabym ją do uzupełnienia tarty owocowej, którą z przyjemnością robię latem mojemu narzeczonemu ;)
OdpowiedzUsuńMi na rynku brakuje galaretki jagodowej.Bardzo lubię smak tych owoców i pięknie by się nadawała do sernika(mojego ulubionego ciasta) na zimno.Ania Pieciula aniap41@poczta.onet.pl
OdpowiedzUsuńZdecydowanie smak malinowy! Maliny to moje ulubione owoce późno-letnie, zerwane z przydomowego ogródka, wygrzane w słońcu :) Uwielbiam robić z nich pyszny deser, który teraz dzięki "galaretce na szybko" o smaku malinowym będzie też szybki do zrobienia :) Galaretka malinowa, krem z serka mascarpone, całe mnóstwo malin i wiórki czekolady. 30 min i gotowe...pyyychota! :)
OdpowiedzUsuńMaria S-D.
Witam Pani Asiu :)
OdpowiedzUsuńA ja chętnie zakupiłabym taka galaretkę o smaku coli. Moje dzieci przepadają za smakiem owego napoju a z racji tego, że nie często raczą się tym napojem to chętnie przetestowalibyśmy galaretkę o smaku coli. Mati i Wiktorek uwielbiają galaretke jako desrek w różnych formach np. misia, kotka, samochodu czy rakiety. To dla nich wielki przysmak a jeszcze jeśli galaretka byłaby o smaku coli to satysfakcja i zadowolenie moich maluchów gwarantowane :)
Żaneta Z-Ł
Guma balonowa idealnie różowa stworzona do dziecięcych bajkowych deserów.
OdpowiedzUsuńDD,
dagus90@o2.pl
I melonowa, soczyście żółta, słodka i słoneczna.
OdpowiedzUsuńMmmm! Pyszności.
dagus90@o2.pl
Ja bum chciała aby Delecta zaproponowała w swoim asortymencie galaretkę o smaku czerwonej porzeczki. Mam świetny przepis na ciasto porzeczkowe z nutellą i właśnie do tego ciasta bym ją użyła. Zwykła galaretka o smaku czarnej porzeczki nie oddaje smaku porzeczki czerwonej. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMarlena M.
www.m.mackiewicz84@gmail.com pozdrawiam
Jak dla mnie powinna pojawić sie galaretka o smaku jagód, owoców leśnych. Wiosną i latem królują owoce sezonowe jak: truskawki, maliny, porzeczki, jagody. Można zajadać się nimi na sposób tradycyjny ewentualnie zrobić deser który zachwyci podniebienie każdego gościa w Naszym domu. W sezonie wiosennym i letnim króluje u Nas tarta z jagodami i galaretką. W ofercie Delecty na szybko powinna pojawić się galaretka o smaku jagody. Idealnie współgrałaby z jagodami i tartą a co więcej ... mogłaby być znacznie szybciej przygotowana a swoim zapachem i konsystencja z każdym kolejnym kęsem zachwycałaby i przenosiła konsumentów tego ciasta w leśne klimaty :)
OdpowiedzUsuńWedług mnie Delecta powinna wyprodukować galaretki o smaku bananowym. Nie dość, że banany uwielbiam to uwielbiam je w połączeniu z czekoladą. Zatem użyłabym jej na wierzch do ciasta czekoladowego z bananami:) pycha:)
OdpowiedzUsuńAnna Piwowarczyk
Nie ma też ananasowej, która przydałaby się bardzo do deserów z egzotycznymi owocami. Zielone jabłuszko też bym chciała kupić - orzeźwiające takie, lekko kwaskowe no i coś ładnie niebieskiego bo ta z owoców leśnych wpada w fiolet - mam nadzieję, że przekażesz te nasze uwagi Deleccie bo przydałby się poszerzenie asortymentu!!!
OdpowiedzUsuńJeśli smak galaretki z Delekty ma być nowy to tylko jabłkowy.Dodana do musu jabłkowego do tarty lub jabłecznika podnosi walory :
OdpowiedzUsuń1)smakowe - pyszny lekko kwaskawy posmak
2)węchowe - zapach świeżych jabłek
3)wzrokowe - piękny jasno-zielony kolor.
Danuta G.
danuta-gb@wp.pl
Uważam, że Delecta powinna mieć w swojej ofercie niebieską galaretkę o smaku wieloowocowym. Biorąc pod uwagę fascynacją mojego Maluch a smerfami byłoby to idealne rozwiązanie na kinderbal smerfowy. Desery warstwowe z owocami, bita śmietaną i niebieską galaretką w roli głównej i oczywiście tort w kształcie smerfa( a na górze galaretka ).
OdpowiedzUsuńCzekoladoholicy (ze mną na czele) zdecydowanie ucieszyliby się z galaretki czekoladowej. Marzy mi się ciasto biszkoptowe, przełożone kremem z bitej śmietany, a na wierzchu z galaretką czekoladową... Moje kubki smakowe chyba by oszalały!
OdpowiedzUsuńByłoby miło gdyby Delecta dołączyła do swojej oferty galaretkę jagodową, doskonale by kontrastowała a jednocześnie współgrała z sernikiem na zimno i jagodami, ależ byłoby pysznie:))))No i ten kolor, taki głęboki, super:)Czasem potrzebuję galaretki w takim mocnym kolorze, a ta byłaby idealna!
OdpowiedzUsuńAgata G
Właśnie przyszedł mi do głowy kolejny smak takiej galaretki. Jest to smak biszkoptowy. Świetnie komponowałaby się taka galaretka z sernikiem na zimno i różnymi deserami:)
OdpowiedzUsuńAnna Piwowarczyk
Jeśli smak galaretki z Delekty ma być nowy to tylko jabłkowy.Dodana do musu jabłkowego do tarty lub jabłecznika podnosi walory :
OdpowiedzUsuń1)smakowe - pyszny lekko kwaskawy posmak
2)węchowe - zapach świeżych jabłek
3)wzrokowe - piękny jasno-zielony kolor.
Danuta G.
danuta-gb@wp.pl
chciałabym galaretkę arbuzową. Jeśli Delecta to czyta to bardzo prosze o przychylne potraktowanie mojej prosby ;-) Arbuzy uwielbiam, ich smak i zapach no i niskokalorycznosc, same plusy, same pokusy i ten rozowy jakze kobiecy kolor- wyciagam torebke z ...torebki np w pracy o kazdej porze roku moge delektowac sie wyjatkowoscia arbuza. A jeszcze taki tęczowe ciasto z takim dosłownym różowym kolorem, nie malinowym, nie poziomkowym lecz arbuzowym wzbudzaloby niepohamowany apetyt. Monika K.
OdpowiedzUsuńmoże to będzie mało oryginalne ale ja bym chciała galaretkę o czarnym kolorze- smak jagodowy,mamy różne kolory na wyczarowanie tęczowych deserków lub zrobienia dla dzieci torcików z bajkowym gwiazdami ,często przejawia się kolor czarny i nie ma go czym zastąpić
OdpowiedzUsuńalaaa Alina W.
Z całą pewnością przydałaby się galaretka wiśniowa - nie wiem czy tylko te cztery smaki są,czy tylko te cztery dostałaś do przetestowania??? Nie mniej uważam iż galaretka wiśniowa.U mnie jest obowiązkowo w zapasach,zarówno do sernika na zimno,tęczowych deserów lub tzw.salcesonu.Serdecznie pozdrawiam Magda z Gna
UsuńZ całą pewnością byłabym fanką galaretki ARBUZOWEJ, która przez okrągły rok przypominałaby mi smak lata i zapach arbuzów jedzonych nad moimi suwalskimi jeziorami ;))
OdpowiedzUsuńWykorzystałabym ją do jednego z moich ulubionych i najszybszych deserów: dowolna galaretka pokrojona w kostkę wymieszana z jogurtem, pokruszonymi herbatnikami (najlepiej w polewie czekoladowej) i bakaliami/owocami. Proste, ale efektowne i przepyszne!
Pozdrawiam ciepło, Żaneta Perkowska.
Uważam,że Delecta powinna wyprodukować niebieską galaretkę o smaku wieloowocowym bądź jagodowym,taki kolor idealnie by pasował do deseru,w którym się ostatnio zakochałam a jest nim deser,który przedstawia niebo z chmurkami z bitej śmietany. Deser ten trzeba układać warstwami,więc taka szybko tężejąca galaretka byłaby idealna aby np.niedzielne pochmurne popołudnie rozświetlić takim pięknym deserkiem,który można by szybko wykonać.
OdpowiedzUsuńKasia K.
Mi brakuje galaretki o smaku dzikiej rozy ,jest to tak wspanialy smak ze mozna stosowac do roznych ciast,jest to smak niezastapiony....:-)
OdpowiedzUsuńA co myślicie o galaretce o smaku ... dobrego alkoholu? Oczywiście bez procentów. Na przykład pucharek pełen kostek galaretki o smaku dobrej whisky. Albo pucharek wypełniony kostkami galaretki o smaku malibu podany z bitą śmietaną i posypany wiórkami kokosowymi...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. Edyta Kyzioł
Myślę, że przydałaby się galaretka turkusowa i bursztynowa. Znalazłam kiedyś takie i deser zrobiony w mrożne, zimowe popołudnie przypominał nam wspaniały letni wypoczynek i poszukiwanie bursztynków nad polskim morzem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. Beata W.
Ja zdecydowanie dodałabym galaretkę ananasow.a Wykorzystałabym do ciasta z ananasami, zamiast kremu i ananasów dałabym właśnie ananasa i galaretkę. Mniammm...
OdpowiedzUsuńCudnie słodka jest galaretka truskawkowa ale chętnie kupiłabym inną słodką... czereśniową, o pięknym, głębokim bordowym kolorze :) Pozdrawia wielbicielka czereśni, Izabela Marciak :)
OdpowiedzUsuńA i jeszcze poziomkową sobie wymarzyłam. Deser z bitej śmietany z galaretką i poziomkami :)....Aż mi ślinka pociekła na samą myśl :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie to brakuje fioletowej, która będzie się cudnie komponowała z tymi które już są dostępne. Smak fioletowej to mogą być owoce leśne, jagody czy winogrono. Pozdrawiam serdecznie :) Gosia
OdpowiedzUsuńBezapelacyjnie gruszkowa, którą Delekta produkuje, ale tradycyjnie. Pasja gruszkowa jest równie pyszna jak pasja brzoskwiniowa według Twojego przepisu. Jakby nie było to właśnie gruszka a nie inny owoc jest owocem miłości. Mogliby się też pokusić o zupełną nowość, bo chyba nikt do tej pory jeszcze nie wyprodukował galaretki o smaku granatów. Soczyste owoce granatu budzą do życia niczym rześki, wiosenny poranek, są pyszne i komponują doskonale nie tylko z deserami, ale i wieloma sałatkami. Pozdrawiam! Iza R
OdpowiedzUsuńUwielbiam galaretkę wiśniową i właśnie ten smak pasuje mi do zestawu nowych galaretek.Zbliża się sezon wiśniowy, a galaretka o tym własnie smaku jest najlepsza do każdego rodzaju deserów, tortów ,placków z użyciem czerwonych kuleczek. Wiśniowy smak nie zastąpi żadna inna galaretka!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,cris
Jeszcze jeden smak,który koniecznie firma powinna dodać do swojej kolekcji.Owoce leśne! Dysponując tym smakiem można przygotować pyszności z jagód,czernic ......i mieszanki owoców leśnych . A tak prawdę mówiąc ,to każdy owoc powinien mieć swoją galaretkę! Wówczas problem byłby rozwiązany..........
OdpowiedzUsuńMnie brakuje na rynku galaretki o smaku waniliowym, dlatego chciałabym aby wyprodukowano taką :) użyłabym jej do deseru "Słodka fantazja" który składał by się z galaretki waniliowej, bitej śmietany, soczystch i pysznych truskawek, musli i polewy czekoladowej :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię truskawki z polewą waniliową, dlatego uważam że ciekawie i na pewno dobrze smakowały by z galaratką waniliową :)
ja stawiam na fioletową galaretkę o smaku ciemnych winogron:))) po pierwsze, ładnie by się ten fiolet komponował w tęczowym pucharku galaretek, a po drugie - to mój ukochany kolor:))) i uwielbiam wszystko co fioletowe:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie malina i wiśnia, uwielbiam, ładnie się komponują z ciastami i deserami; a wymyślne bananowe,waniliowe, myślę że się smakiem zleją z ciastami i kremikami. Dopóki ich nie ma wypróbuje inne smaki dzieciństwa - truskawkę i agrest;-)
OdpowiedzUsuńAniaA
Zdecydowanie malina i wiśnia;-) pięknie się komponują z ciastami i deserami, smaki dzieciństwa zawsze do nas wracają - wiec na razie wypróbuję truskawkę i agreścik. Wg mnie waniliowy to może być budyń nie galaretka;-)
OdpowiedzUsuńAniaA
Są smaki, które ciężko "zamknąc" w przetworach. Nie robimy dżemów, nie mrozimy, nawet kompotów nie robimy z ...czereśni. A to taki pyszny,słoodki, pachnący swojski owoc. Chętnie zjadłabym jesienią czy zimą szybką galaretkę czereśniową. Izabela M.
OdpowiedzUsuńJak dla mnie do 4 smaków wege galaretki powinien dołączyć smak owoców leśnych - mój ulubiony ! Bardzo mi go brakowało, ale i tak bardzo się ciesze, że takie galartki trafiły na ogólnodostępny POLSKI rynek, teraz jem na kilogramy truskawkową :)
OdpowiedzUsuńTaką galaretke wykorzystałabym do zrobienia musu (zmiksowałabym tężejącą galaretke ze świerzymi leśnymi owocami )i wylała na cynamonowy sernik
do deserow orieintalnych powinna byc o smaku zielonej herbaty matcha.
OdpowiedzUsuńbrakuje mi galaretki o intensywnym niebieskim kolorze i moglaby byc wtedy o smaku jezyn... super.
OdpowiedzUsuńA ja jestem wielką fanką smaku aloesowego! Brakuje mi w Polsce produktów aloesowych - napoi, deserów. Galaretka o smaku aloesowym na pewno byłaby moją ulubioną :D Idealna byłaby po prostu do jedzenia z pucharków... mniam!!
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem Delecta powinna dodac do swej oferty galaretke o przepieknym tukrusowym kolorze np o samku annaasowym,użyła bym jej do zrobienia ukochanego deseru mioch chłopaków,, BŁĘKITNEJ LAGUNY,,sernika na zimno z turkusowym lub niebieskim wierzchem gaaretkowym... pycha Marta.B:
OdpowiedzUsuń>
Margarytko, a ja chciałabym coś innego, całkowicie nie owocowego. Co powiesz na galaretkę kawową? Z kilkoma wariantami. Mogłaby być taka o smaku cappuccino, frappe, albo arabica. A do galaretki, w małym woreczku, mogliby dołączać śmietanę typu "śnieżka", do ubijania. Wiem, że nie zdrowo, ale można by na szybko wyczarować deser. Taka galaretka byłaby idealna dla kawoszy, albo po prostu dla tych, co nie przepadają za słodkimi smakami. Fajnie by było, gdyby zawierała odrobinę kokainy ..ups! KOFEINY :D przepraszam, taka pomyłka językowa ;P przyjemne z pożytecznym- jesz deser i masz full energii :) super byłoby rano zaczynać dzień od deseru, prawda?
OdpowiedzUsuńI chciałabym widzieć na półkach galaretkę o smaku np truskawek w szampanie. Coś wytrawnego. Innego. Dla smakoszy. Przeznaczona tylko dla dorosłych ;) Można by łączyć ją normalnie z wodą (mniejszą ilością) i gdy zaczynałaby tężeć to wtedy dodawać np 1/2 szklanki wina musującego lub szampana, żeby miała delikatną, bąbelkową konsystencję. Ciekawe to mogłoby być :-) Myślę, że byłby to deser numer 1 na różnych randkach czy romantycznych kolacjach ;)
a ja bym chciałabym galaretkę o smaku gumy balonowej, taką niebieską ;) niebieski to ulubiony kolor mojego ukochanego i bardzo byłoby mu miło gdybym zaserwowała mu jakiś smerfowy deser, np z jagodami i bitą śmietaną? na pewno smakowałby i wyglądał smerfstycznie :D
OdpowiedzUsuńA mnie się marzy galaretka o smaku śliwki węgierki, dojrzałej śliwki węgierki;)) uwielbiałam je, u babci w sadzie rosła taka śliwa a babcia potrafiła z jej owoców wyczarować cuda, cudeńka;)) a ja sama użyłabym jej do zrobienia takiego ciasta jak ona. Zwykłe ciasto z połówkami śliwek na górze zalanymi galaretką (w babci przypadku cytrynową bo węgierkowej nie było;)) ) a u mnie właśnie wymarzoną galaretką o smaku śliwki węgierki o kolorze intensywnego fioletu. Mniam, już czuje jej słodki smak;))
OdpowiedzUsuńDzień dobry a ja bym zaproponowała galaretkę o smaku bananowym, lubię ten owoc bardzo i napewno pyszna galaretka byłaby z biszkopcikami na spodzie, pozdrawiam Marta Ś
OdpowiedzUsuńNo dobrze, więc ja zaproponuję smak, który za mną od dłuższego czasu chodzi :) Jest to truskawka z miętą. Może nic wielkiego, ale mamy sezon na truskawki, a mięta jest niesamowicie orzeźwiająca, dlatego uważam, że to połączenie będzie najlepsze tego lata!
OdpowiedzUsuńA ja chętnie spróbowałabym galaretki o smaku toffi lub karmelowym :)
OdpowiedzUsuńGalaretka rozana! Bo kwiatowych galaretek nie widzialam nigdzie, a zajadanie kwiatow jest zdrowe i bardzo popularne (jesli patrzec na blogowe przepisy ;) To bylby dopiero smak niepowtarzalny i niesamowity a w dodatku rozowy kolor na pewno dodatkowo wzbogacilby wizualnie ciasto ;)taka galaretke zdecydowanie uzylabym do smietanowca! rozowe kosteczki zatopione w waniliowej, smietanowej masie... tak zdecydowanie tak ;)
OdpowiedzUsuńEwentualnie moze smak owocow egzotycznych? To tez byloby ciekawe a uzyc by jej mozna bylo salatki owocowej na bogato z galaretka ;)
Karolina L.
Euro jest wszędzie! Opanowało nawet moją kuchnię :) Ostatnio chciałam przygotować boisko, jednak nie dość, że biszkopt "wypił" większość galaretki, to kolor był blady... No i ze stadionu wyszły nici. Przydałaby mi się galaretka intensywnie zielona, np. zielone jabłuszko lub kiwi, która idealnie odzwierciedliłoby zieloną trawę :)
OdpowiedzUsuńe-mail: elzbieta24055@gmail.com
Przyda się także galaretka biała np. o smaku malibu, która pięknie komponowałaby się z czerwoną - truskawkową (ta już jest w ofercie) i przygotowałabym pyszne ciasto dla polskich kibiców :)
OdpowiedzUsuńe-mail: elzbieta24055@gmail.com
zdecydowanie brakuje galaretki wiśniowej, wykorzystałabym ją do sernika na zimno z wiśniami, albo do deseru z bezami, truskawkami, orzechami i bitą śmietaną - tutaj galaretka zostałaby pokrojona w kostkę , ten deser przygotowywałoby się znacznie szybciej, ze względu na szybkie tężenie galaretki
OdpowiedzUsuńKasia B kasia1403b@wp.pl
a ja pragnę nad życie galaretki o smaku granata! jego słodko-gorzki (cierpki) smak mnie zwala z nóg.
OdpowiedzUsuńna pewno wykorzystałabym tę galaretkę do wykonania sernika na zimno z galaretką na wierzchu : ) oooo, marzenie! schłodzony byłby to orzeźwiający sernik.
pozdrawiam!
Agata N
Z tradycyjnych smaków to koniecznie potrzeba wiśniowej. A z mniej tradycyjnych fajnie by było mieć miętową, jagodową i kokakolową:)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie różaną! uwielbiam różę w pączkach, różaną konfiturę i nie wspomnę jak chętnie zjadłabym kawałeczek domowej pianki z galaretką różaną:)
OdpowiedzUsuńgosiaziolkowa@gmail.com
Zdecydowanie ananasowy!!! Skoro Galaretka na szybko tężeje ze świeżym ananasem, zrobiłabym tort (ptasie mleczko) pina colada z galaretką ananasową i świeżym ananasem.
OdpowiedzUsuńuważam, że ananasowy byłby smakiem idealnym! ananas w galaretce nie wystąpi (za dużo pektyn). a mam ogromną ochotę na prawdziwie egzotyczny powiew lata z ananasowym deserem.
OdpowiedzUsuńewentualnie też malinowego brak. oj, teraz się maliny zaczną, ależ by smakowała galaretka z bitą śmietaną i sosem ze świezych malin!
adrianna.labenda@wp.pl
Galaretka Imbirowa! Lekko ostra, byłaby idealna do deserów :)
OdpowiedzUsuńbananowy dlatego, że uwielbiam desery z dodatkiem bananów i miło byłoby gdybym jeszcze mogła się zajadać galaretką w tym smaku:)a czekoladowy sernik na zimno z galaretką bananową to by było coś :D
OdpowiedzUsuńMango! Uwielbiam mango bo to słoneczny smak lata, wykorzystałabym do lekkiego i orzeźwiającego deseru,np musu mango:)
OdpowiedzUsuńWinogronowa, pokrojona w kostke bylaby swietnym dodatkiem do serow na przystawke
OdpowiedzUsuńLychee, od razu myslami bylabym w Indiach :)- wspaniale by wygladala przekladana z rozana, jak rozowo biala chmurka hahah
ps. fajnie tu ciebie, zostaje :)
Aneta Szczepanska
www.kochajindie.pl
kochajindie@gmail.com
Galaretki wszystkim, jak i mnie, kojarzą się owocowo. Jednak tak zastanawiając się i myśląc nad tematem stwierdziłam, że różnych owocowych galaretek jest pod dostatkiem na rynku i jeśli nie z tej, można dobrać smak z innej - bardziej skupiłabym się na kolorach, których wybór jest dość ograniczony.
OdpowiedzUsuńAle skoro zaproponować miałabym smak, to co tam - zaszaleję, oczami wyobraźni już widzę galaretkę kawową i właśnie takiej chciałabym spróbować. Nie jestem kawoszem, nie pijam kawy, ale bardzo lubię jej smak i aromat w różnych deserach. Myślę, że znalazłabym wiele zastosowań - poczynając od dodatku do lodów czy innych "pucharkowych" deserów np. serwowanych z bitą śmietaną czy tartą czekoladą i bakaliami, kończąc na delikatnych piankowych ciastach np. śmietankowych czy czekoladowych, które można by "zwieńczyć" taką kawową galaretką...
Anna R.
cicha07987@interia.pl
A ja uważam, że przydałaby się bardzo galaretka w kolorze białym! Nie widziałam takiej na rynku, a przydałaby się. uwielbiam białą czekoladę i galaretka w tym smaku to byłoby to! Zrobiłabym z niej deser biało czerwony ;) A byłaby też wspaniałym dodatkiem jako góra do sernika na zimno :) Do środka dodałabym czerwona galaretkę a na wierzch białą :))))
OdpowiedzUsuńZainspirował mnie Twój wpis odnośnie wody kokosowej :0) w białym kolorze mogłaby być również galaretka kokosowa! Pyszna i zdrowa ;0)
UsuńJa proponuję smak bananowy, a wykorzystałabym go do bananowca (muszę zawsze zastępować smakiem cytrynowym).
OdpowiedzUsuńsmaczniutkie.pl@gmail.com
Moją drugą propozycja będzie galaretka o smaku jeżynowym. Jej kolor jak i smak moim zdaniem idealnie skomponowałby się z sernikiem na zimno :)
OdpowiedzUsuńsmaczniutki.pl@gmail.com
Ja proponuję galaretkę o smaku zielonej herbaty. Ten smak odkryłam niedawno i to dzięki tobie i szczerze polecam. Czasem wzbogacam go o odrobinę mięty. Jest niesamowicie orzeźwiający, smakuje zarówno jako deser i świetnie komponuje się z owocowymi ciastami.
OdpowiedzUsuńJa chętnie widziałabym w asortymencie Delecty galaretkę malinową z nutką wanilii. Uwielbiam te dwa smaki i myślę, że to połączenie byłoby wyśmienite. Taką galaretkę użyłabym do tarty z malinami, do tradycyjnych deserów z bitą śmietaną i do torciku śmietanowo-owocowego wg Twojego przepisu. Ostatnio robiłam go z truskawkami:)
OdpowiedzUsuńMarta F.
Według mnie w zestawie brakuje galaretki wiśniowej - mojej ulubionej zresztą, nie tylko ze względu na obłędny czerwony kolor, ale i smak. Wykorzystałabym ja do mojego ulubionego ciasta na nutellowym spodzie z sucharków. Na niebiańsko słodki spód wylewa się bitą śmietanę z żelatyną i - o zgrozo - trzeba nieskończenie dłuuuuuugo czekać aż stężeje. Dopiero na stężałą śmietanę mogę ułożyć wiśnie i galaretkę, która - ku mojej udręce - znów musi stężeć! Trwa to za długo a ciągłe zaglądanie do lodówki i sprawdzanie powoduje ślinotok. Myślę, że taka szybkotężejąca galaretka wiśniowa mogłaby nieco skrócić moją mękę a ukochane ciasto szybciej trafiałoby na stół (i pewnie długo by na nim nie postało).
OdpowiedzUsuń..a mi brakuje galaretki o smaku marchewkowym.Pyszne są kisiele o tym smaku.Dla dzieci niejadków były by idealne w połączeniu z bitą śmietaną i owocami ,lub na ciasto biszkoptowe z owocowymi wariacjami,lub dodając do ubitej śmietany jako ,,ptasie mleczko,,
OdpowiedzUsuńBrakuje mi także galaretki właśnie o smaku ,,ptasiego mleczka,,;)do zastosowania we wszystkich słodkościach.
Może to dziwne propozycje ,ale resztę smakowych galaretek można dostać z innych firm.DELECTA mogła by błysnąć na rynku czymś zupełnie nowym.Aldona Sz.ava70@tlen.pl
A ja uważam że brakuje galaretki piwnej, wystarczyłoby wlać galaretkę do kufla, dodać bitą śmietanę i już mamy piwny deser dla kibica
OdpowiedzUsuńMarcin b
bartollo@onet.eu
Brakuje koloru niebieskiego - czyli galaretki jagodowej - by można było przygotowywać niebiańskie desery.
OdpowiedzUsuńAda
adrianak@o2.pl
Ja bym postawiła na jabłkowo-cynamonową.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię jagody i inne rzeczy o tym smaku, ciasto jagodowe zawsze pysznie wygląda i pięknie pachnie, dlatego jak już coś może być jagodowe to oczywiście moje ulubione: ciasto z budyniem i musem z jagód lub sernik na zimno z jagodami(oczywiście z wykorzystaniem takiej jagodowej galaretki na szybko)
OdpowiedzUsuńJulka Grz.
skoro są 3 podstawowe kolory... żółty (galaretka cytrynowa), czerwony (truskawkowa) i niebieski... które nie ma w tych galaretkach Delecty, więc proponuję coś niebieskiego: smak lodowy, albo gumy do żucia... wtedy będzie można zrobić sobie każdy kolor w domowej kuchni :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że przydatna byłaby też taka galaretka na szybko o smaku poziomkowym, ostatnio zaczęłam robić właśnie różne ciasta i desery z poziomkami, wielu może uznać, że to podobny smak do truskawek, ale ci co sami posiadają kilka "krzaków" poziomek wiedzą, tak, jak ja że to całkiem inny smak i oczywiście zapach, chociażby są dużo słodsze, i jakoś tak kojarzą mi się z dzieciństwem hehe,
OdpowiedzUsuńa więc taką galaretkę wykorzystałabym na pewno do prostego deseru z poziomkami, galaretką i śnieżką, wtedy zajął by mi mniej czasu :)
Julka Grz.
A moze galaretka o smaku grapefruita rozowego, lub zielonego ktory sie nazywa swetty, co prawda nie mam pomyslu co z nim dalej ale moze z bita smietana smakowalby super. Marta Swiatek
OdpowiedzUsuńWłaśnie Mama natchnęła mnie na drugą propozycję - może nieco dziwną, ale chyba rzeczywiście potrzebną! Otóż żaliła mi się w słuchawkę, że nie wyszła jej galareta do zalania.. szczupaka! Gdy wspomniałam o Twoim konkursie Margarytko, tylko westchnęła, że dałaby wszystko, aby nie musieć walczyć z tą galaretką i móc po prostu kupić ją w sklepie. Nie wiem jak taki smak galaretki miałby się nazywać: rybna, a może hmm galaretka wytrawna? Brzmi całkiem nieźle ;)
OdpowiedzUsuńŻaneta Perkowska
Galaretki zazwyczaj podaję z owocami, a zimą najczęściej korzystam z brzoskwiń z puszki. Dlatego bardzo chciałabym móc kupić galaretkę o smaku właśnie brzoskwiniowym. Barbara G.
OdpowiedzUsuńA mi brakuje galaretki miętowej, którą akurat trudno jest znaleźć w sklepach, gdzie mieszkam. A szkoda, bo lubię takie orzeźwiające smaki, na pewno serwowałabym ją z różnymi owocami :)
OdpowiedzUsuńNie wyobrażam sobie by nie było galaretki z owoców leśnych, o wspaniałym zapachu i niesamowitym kolorze. Do tego jeżyny, jagody, poziomki leśne...przykryte pierzynką z bitej śmietany z okruchami tartej czekolady.....W czasie zimy można przywołać zapach i smak lata....Taka galaretka byłaby też fenomenalna do ozdabiania ciast...ale się rozmarzyłam....
OdpowiedzUsuńKażda galaretka jest pełna smaku i aromatu. Moim skromnym zdaniem w palecie galaretek na szybko powinna sie znaleźć kwintesencja lata - WIŚNIA,której smak jest doskonałym dopełnieniem każdego ciasta. Odkąd byłam mała pamiętam jak mama robiła swoje popisowe ciasto i zawsze szukała doskonałej galaretki z wiśni i nigdy nie potrafiła takiej znaleźć. Kiedyś nawet próbowała zrobić ją sama, ale troszeczkę jej to nie wyszło ;)
OdpowiedzUsuńCiasto to zawsze przypomina mi piękne chwile dzieciństwa, kiedy siadaliśmy razem z rodzeństwem. Tata opowiadał bajki, piliśmy herbatkę z cynamonem i zajadaliśmy się pyszną wisienką naszej mamy :)
pozdrawiam
Wyszczególnione są praktycznie wszystkie smaki i kolory.A ja mam propozycję galaretki żurawinowej.Pasuje zarówno do deserów jak i do mięsa pieczonego zwłaszcza wołowiny.Żurawina zalana galaretką na sztukę wołowinki - pycha.Pięknie komponuje się w cieście też z owocami żurawiny.
OdpowiedzUsuńDanuta G. danuta-gb@wp.pl
Jeśli chodzi o smak to marzą mi się owoce leśne - bo je uwielbiam. Jeśli chodzi o kolor to upragnionym jest niebieski. Chciałabym upiec ciasto lub zrobić deser, w którym dzięki takiej galaretce pokazałabym wodę. Na przykład tort z wodospadem, albo jezioro przyozdobione zielonymi szuwarami i dzikim ptactwem. Nie wiem jeszcze jak bym to wykonała, ale jak tylko dostanę w łapki taką galaretkę to od razu spróbuję :)
OdpowiedzUsuńJa chciałabym mieć możliwość kupienia Galaretki na szybko o smaku kokosowym - natychmiast zrobiłabym z potrójnej porcji dużą, galaretkową babę z foremki silikonowej wcześniej wysypanej prażonymi wiórkami kokosowymi. Hm ale się rozmarzyłam..
OdpowiedzUsuńKarolina W.
Większość z nas zasiadając do deseru czy to w domu czy na świeżym powietrzu łączy przyjemność jedzenia z dobrym alkoholem. Idealna byłaby galaretka o smaku drinków : martini, pina colada, mojito, margarita, Cuba Libre itp. albo o smaku czerwonego i białego wina, szampana czy np. z likierem smakowym. Takie galaretki z pewnością pasowały by nie tylko do deserów, ale też jako dodatek do mięs lub zimnych przekąsek. Marta Ł. martka-1984@o2.pl
OdpowiedzUsuńPonieważ jestem strasznym łasuchem oszalałabym gdyby na rynku pojawiła sie galaretka o smaku czekolady -najlepiej gorzkiej ..ale tak naprawde zawsze brakowało mi galaretki w kolorze białym .Kiedyś często robiłam galaretkowe przekładańce i rezygnowałam z koloru białego (serek,żelatyna) z powodu alergii dzieci ,a tak nie byłoby problemu i biel pojawiłaby się w deserku ..białe owoce to może kokos?,liczi?,jabłko(no bo przecież jest białe w środku?) czy gruszka ..
OdpowiedzUsuńWiśniowa... o cudownej,głębokiej wiśniowej barwie i jeszcze cudowniejszym wiśniowym smaku,a ten cudowny zapach dojrzałych w słońcu wiśni.Uwielbiam wiśnie!
OdpowiedzUsuńA wydrylowane wiśnie zalane wiśniowa galaretką do tego odrobina bitej śmietany - niebo w gębie.
Anna R. anna.ra@op.pl
Jagodowa. Nigdy nie spotkałam się z takim smakiem galaretki. Idealnie dodawałaby smaku ciastom, a sernik na zimno z jagodową galaretką byłby hitem!!!
UsuńMarianna G. maggot90@wp.pl
Moje córki stwierdziły jednoznacznie,że brakuje mietowej galaretki a ja marzę o galaretce jagodowej i gruszkowej.
OdpowiedzUsuńJa bym chętnie spróbowałam galaretki o smaku kaktusa, dlaczego? Ponieważ kiedyś piłam sok o taki smaku i mnie bardzo zaciekawił. Uważam, że były idealna do galaretki.
OdpowiedzUsuńk.kreciwilk@gmail.com
A ja zapytałam Męża mojego jaką chciałby galaretkę i odpowiedział że jaśminową :))
OdpowiedzUsuńJa i Mąż uwielbiamy zapach jaśminu. Jakby tak pachniała galaretka to bym mogła robić dla niego pyszne desery z owocami i bitą śmietaną :)
Ilona P.
Pomyślałam też że dawno nie jadłam nic co by było zrobione z czarnego bzu. Kiedyś robiłam z niego sok i był naprawdę pyszny i miał intensywny ładny kolor. Myślę, że taka galaretka ładnie by się komponowała z lekkim biszkoptem przełożonym dżemem z czarnego bzu oraz z galaretką 'bzową' na wierzchu :) A to że tak szybko tężeje ułatwiło by przygotowanie, bo z tradycyjną galaretką zawsze jest problem aby ją na czas przypilnować. Podczas jej tężenia 100 razy zaglądam do niej czy już jest ok. Z taką było by łatwiej :)
OdpowiedzUsuńIlona P.
Ktokolwiek miał okazję spróbować Amaretto wie, dlaczego zdecydowałam się na ten smak. Słodki, z lekką nutką goryczy. Idealny do deserów. I jego kolor - podobny do bursztynu mieniącego się w słońcu.
OdpowiedzUsuńA że migdały to użyłabym takiej galaretki do przygotowania Migdałowego Tortu. To ciasto ze spodem biszkoptowym upieczonym z mielonymi migdałami, kremem budyniowym..., do którego dodałabym właśnie pokrojoną w kostkę galaretkę Amaretto.
Całość przykryta drugim biszkoptem i udekorowana kremem. Już czuję ten nieziemski smak.
Pozdrawiam,
senninha@vp.pl
A mnie się marzy galaretka jagodowa. Dlaczego? Nigdzie takiej nie widziałam. A jagody to smak lata, radości. Na samą myśl o jagodziankach większość ludzi się uśmiecha... Czy gdyby w zimnie można było zjeść taką galaretkę, nie byłoby pięknie? Upiekłabym z nią ciasto, które wniosłoby odrobinę lata w chłodny, zimowy dzień. A w lecie przygotowałabym biszkopt, z jagodami zatopionymi w galaretce.
OdpowiedzUsuńWyglądałby pięknie, a smakował- nieziemsko. Jagody kojarzą m się z latem i słońcem. I z morzem- bo zbierałam je w lesie, jadąc nad morze. To byly najpiekniejsze chwile mojego zycia... smak jagodowej galaretki na pewno by mi je przypominial...
Swietnym pomyslem byloby wprowadzenie na rynek szybkiej galaretki o smaku MANGO!! Mango smak slonca, slodyczy i tajemnicy oraz jego piekny pomaranczowo- miodowy kolor super uzupelnialby tarty i ciasta owocowe.Sama taka galaretka serwowana z mango i bita smietana bylaby super lekkim i latwym deserem na gorace dni. Drugi smak , ktory bardzo bym chciala sprobowac to galaretka o smaku MARAKUJI - ten slodki, sierpkawy orientalny owoc cudnie by sie nadawal do wszelakich egzotycznych ciast i deserow.pozdrawiam k
OdpowiedzUsuńkasia_pogo@yahoo.com
Przyznam szczerze, że dziś w sklepie zakupiłam galaretkę z owoców leśnych, więc skoro już jest takowa i do tego Delecty, więc jestem za wprowadzeniem galaretki o smaku kawy. Już ktoś wspominał o tym i ja się dołączam. Nie ma tego ani jedna firma na rynku,a pomysł fajny do deserów, tiramisu i do ciast. Ja czasem gdy robię ciasto czekoladowe z masą śmietanową to robię kawę expresso i w niej rozpuszczam żelatynę. Potem jak się zetnie , pokroiwszy w drobną kostkę ozdabiam ciacho kawą :) wygląda świetnie, bo można zrobić w kilku odcieniach, a ciasto smakuje bardzo wykwintnie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńChętnie zobaczyłabym w sklepie tę galaretkę o smaku wiśniowym. Pasuje do mojej wizji wieeelkiego tortu. :) Otóż chciałabym upiec tort nieco podobny do tego z Czarnego Lasu. Ostatnio, całkiem nietypowo jak dla mnie, mam ochotę na czekoladę. Byłby baaardzo czekoladowy. Kakaowy biszkopt, czekoladowy krem, z wiśniami w rumie... Naponczowany likierem i obsypany wiórkami gorzkiej czekolady. A na wierzchu tortu... Czerwone jezioro z wiśniowej galaretki, z owocami spoczywającymi na jego dnie... Ach, rozmarzyłam się, to było moje czekoladowe niebo. :) Wiem, że taka galaretka byłaby idealna. Szybko tężejąca, a do tego pyszna, o smaku jednych z moich ulubionych owoców...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam