Sobotnie warsztaty pod
patronatem Kenwood zainspirowały mnie do przygotowania pysznego
kurczaka w warzywach. Co prawda z oryginalnego przepisu wiele nie
zostało, ale danie, które zrobiłam okazało się naprawdę
smaczne. No i ćwiczyłam krojenie warzyw :-)
Kurczak przygotowany na
warsztatach był dosyć łagodny, mój był w wersji pikantnej –
ale jeśli ktoś woli łagodniejsze dania to wystarczy, że
zrezygnuje z chili i powinno być w porządku.
Można dodać jeszcze
pokrojone oliwki i suszone pomidory – ja z nich zrezygnowałam, a i
tak było pysznie.
Składniki na 4 porcje:
500 g filetów z
kurczaka
2 nieduże marchewki
1 mała młoda cukinia
1 duży por
1 czerwona papryczka
chili
1 puszka krojonych
pomidorów
2 łyżki oliwy/oleju
sól, pieprz, chili
1 czubata łyżeczka
cukru
ulubione zioła (u mnie
włoskie z młynka Kotanyi)
Warzywa oczyścić,
marchewkę obrać, cukinię dobrze umyć, a papryczkę chili pozbawić
pestek. Kurczaka opłukać, pokroić w duża kostkę. Marchewkę i
cukinię pokroić w cienkie paseczki, tzw. julienne. Papryczkę
posiekać na drobno. Por pokroić w ćwierć talarki (dosyć drobno).
Pomidory zmiksować.
W woku, albo dużym
rondlu (ja użyłam woka ceramicznego Delimano) rozgrzać 1 łyżkę
oliwy, wrzucić kurczaka, posolić, popieprzyć, oprószyć chili i
podsmażyć. Gdy będzie lekko zrumieniony przełożyć do ogrzanej
miseczki, a do woka wlać drugą łyżkę oliwy, wrzucić warzywa,
dodać szczyptę soli oraz pieprzu i na dosyć mocnym ogniu podsmażyć
przez chwilę, aż warzywa się zeszklą. Dodać podsmażonego
kurczaka, wlać zmiksowane pomidory i dusić bez przykrycia, aż
większość płynu od paruje. Wsypać cukier i zioła, jeszcze
chwilę podgotować. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku
odrobiną soli i pieprzu.
Podawać z ryżem,
kaszą, ziemniakami... U mnie była wersja bez dodatków – sam
kurczak z warzywami .
Smacznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńNie inaczej :-)
UsuńO kurczę, znowu kurczę, kiedy ja to wypróbuję ?
UsuńNajgorsze to krojenie warzyw w paseczki.
Może jakiś krótki kurs z krojenia ?
Z przepisu skorzystam niebawem. Pozdrawiam :)
Ewa, u mnie kurczak dosyć często, bo szybki, niezbyt drogi i po prostu lubimy :-)))
UsuńHihihi... a krojenie ciągle próbuję ćwiczyć - może kiedyś to opanuję :-)
Warzywa w paseczki "julienne" bardzo mi się podobają, oglądałam filmiki
Usuńw necie. Przy odrobinie chęci można by to opanować :)
Najważniejsze to dobry nóż, a u mnie z tym problem. Może mogłabyś
polecić jakieś dobre i niezbyt drogie noże, nie tylko do warzyw. Byłabym wdzięczna.
Co do kurczaka, to u nas też jest często na obiad, lubimy też mięso z indyka. Pozdrawiam :)
Ewo, ja mam w domu noże victorinox i bardzo jestem z nich zadowolona. Ale myślę nad zakupem kolejnych. Kuszą mnie też noże ceramiczne. Miałam okazję na warsztatach kroić takim nożem warzywa i okazał się świetny. Chyba się skusze właśnie na jakieś ceramiczne.
UsuńZa pyszne przepisy nominowałam Cię do Versatile Blogger Award:)
OdpowiedzUsuńhttp://pysznakuchnia.com.pl/testy-i-warsztaty/versatile-blogger-award/#comment-217
Pozdrawiam :)
Dziękuję bardzo, to miłe. Ale już brałam udział w podobnej zabawie rok temu. Odpowiedzi są tu:
Usuńhttp://margarytka.blogspot.com/2011/08/7-rzeczy-ktorych-o-mnie-nie-wiecie.html
No to coś pod moje smaki zapewne-zapewne zrobię takiego ..zimą korzystam z warzyw mrożonych i dokładam do kurczaka ..
OdpowiedzUsuńJa zimą też często korzystam z mrożonych warzyw - bardziej mi smakują niż świeże - kopcowane. Ale latem tylko świeże :-)
Usuńoooo, moje smaki :) kurczakowo i pikantnie :)
OdpowiedzUsuńTo polecam, bo danie smakowite :-)
UsuńZostałaś wyróżniona u mnie na blogu w kategorii Versitale Blogger =) więcej tu: http://elficzna.blogspot.com/2012/09/blog-post.html#links
OdpowiedzUsuńMiło mi bardzo, że zostałam przez kolejną osobę wyróżniona. Tak jak pisałam - już odpowiadałam o sobie tu: http://margarytka.blogspot.com/2011/08/7-rzeczy-ktorych-o-mnie-nie-wiecie.html
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Wlasnie robie tego kurczaka -przygotowalam ryz do tego - uwielbiam takie dania -dziekuje za inspiracje obiadowa:-)
OdpowiedzUsuńWczoraj powedrowaly w sloiki ogorki " po warszawsku" z Twojego przepisu , a dzis jeszcze bedzie sernik z rosa :-)
Pozdrawiam
Maria
Z ryżem... mniam :-) Bardzo się cieszę, że cosik podpowiedziałam.
UsuńA ogórki mam nadzieję, że będą smakowały.
I jeszcze sernik? No pełne szaleństwo :-)
Pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuńWitam. Nominowałam Twój blog do wyróżnienia Versatile Blogger Award. Jest to rodzaj łańcuszka nominującego ciekawe blogi.
Pozdrawiam, Ewa :)
Ewciu, dziękuję - normalnie jestem pod wrażeniem, że kolejna osoba doceniła :-) Jak już wyżej dziewczynom pisałam - brałam już udział :-)
UsuńWyszło pysznie, nie mogłam się oprzeć, aby nie spróbować.Pozdrawiam Kinga Jarząbek
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że smakowało.
UsuńMargarytko bardzo dobry przepis-wrzucaj jak najwięcej takich na mięso z warzywami:)) ja z nich zawsze korzystam bo moje dziecko jest na diecie, nie może jeść białej mąki, cukru i nabiału więc kurczak z warzywami to nowy przepis w mojej kuchni.
OdpowiedzUsuńBędę się starać. Sama też lubię takie warzywno - drobiowe wariacje, więc pewnie jeszcze trochę ich będzie :-)
UsuńJa zamawiam wersję pikantną. :) Pyszne, a do tego zdrowe danie. W Twojej kuchni świetne jest to, że używasz tak wielu warzyw. Pamiętam, jak pisałaś, że uczono Cię tego od dzieciństwa. ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Bardzo proszę, u mnie zawsze na pikantnie :-)
UsuńRzeczywiście używam wielu warzyw, bo je po prostu lubię. Mieliśmy działkę, więc warzyw i owoców zawsze było pod dostatkiem. Jedynym warzywem, którego nie jem jest przetworzony szpinak. Nie lubię i już :-))