Strony

piątek, 31 sierpnia 2012

Kurczak z warzywami

Sobotnie warsztaty pod patronatem Kenwood zainspirowały mnie do przygotowania pysznego kurczaka w warzywach. Co prawda z oryginalnego przepisu wiele nie zostało, ale danie, które zrobiłam okazało się naprawdę smaczne. No i ćwiczyłam krojenie warzyw :-)
Kurczak przygotowany na warsztatach był dosyć łagodny, mój był w wersji pikantnej – ale jeśli ktoś woli łagodniejsze dania to wystarczy, że zrezygnuje z chili i powinno być w porządku.
Można dodać jeszcze pokrojone oliwki i suszone pomidory – ja z nich zrezygnowałam, a i tak było pysznie.


Składniki na 4 porcje:

500 g filetów z kurczaka
2 nieduże marchewki
1 mała młoda cukinia
1 duży por
1 czerwona papryczka chili
1 puszka krojonych pomidorów
2 łyżki oliwy/oleju
sól, pieprz, chili
1 czubata łyżeczka cukru
ulubione zioła (u mnie włoskie z młynka Kotanyi)

Warzywa oczyścić, marchewkę obrać, cukinię dobrze umyć, a papryczkę chili pozbawić pestek. Kurczaka opłukać, pokroić w duża kostkę. Marchewkę i cukinię pokroić w cienkie paseczki, tzw. julienne. Papryczkę posiekać na drobno. Por pokroić w ćwierć talarki (dosyć drobno). Pomidory zmiksować.
W woku, albo dużym rondlu (ja użyłam woka ceramicznego Delimano) rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić kurczaka, posolić, popieprzyć, oprószyć chili i podsmażyć. Gdy będzie lekko zrumieniony przełożyć do ogrzanej miseczki, a do woka wlać drugą łyżkę oliwy, wrzucić warzywa, dodać szczyptę soli oraz pieprzu i na dosyć mocnym ogniu podsmażyć przez chwilę, aż warzywa się zeszklą. Dodać podsmażonego kurczaka, wlać zmiksowane pomidory i dusić bez przykrycia, aż większość płynu od paruje. Wsypać cukier i zioła, jeszcze chwilę podgotować. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu.
Podawać z ryżem, kaszą, ziemniakami... U mnie była wersja bez dodatków – sam kurczak z warzywami . 



24 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. O kurczę, znowu kurczę, kiedy ja to wypróbuję ?
      Najgorsze to krojenie warzyw w paseczki.
      Może jakiś krótki kurs z krojenia ?
      Z przepisu skorzystam niebawem. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Ewa, u mnie kurczak dosyć często, bo szybki, niezbyt drogi i po prostu lubimy :-)))
      Hihihi... a krojenie ciągle próbuję ćwiczyć - może kiedyś to opanuję :-)

      Usuń
    3. Warzywa w paseczki "julienne" bardzo mi się podobają, oglądałam filmiki
      w necie. Przy odrobinie chęci można by to opanować :)
      Najważniejsze to dobry nóż, a u mnie z tym problem. Może mogłabyś
      polecić jakieś dobre i niezbyt drogie noże, nie tylko do warzyw. Byłabym wdzięczna.
      Co do kurczaka, to u nas też jest często na obiad, lubimy też mięso z indyka. Pozdrawiam :)

      Usuń
    4. Ewo, ja mam w domu noże victorinox i bardzo jestem z nich zadowolona. Ale myślę nad zakupem kolejnych. Kuszą mnie też noże ceramiczne. Miałam okazję na warsztatach kroić takim nożem warzywa i okazał się świetny. Chyba się skusze właśnie na jakieś ceramiczne.

      Usuń
  2. Za pyszne przepisy nominowałam Cię do Versatile Blogger Award:)
    http://pysznakuchnia.com.pl/testy-i-warsztaty/versatile-blogger-award/#comment-217
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, to miłe. Ale już brałam udział w podobnej zabawie rok temu. Odpowiedzi są tu:
      http://margarytka.blogspot.com/2011/08/7-rzeczy-ktorych-o-mnie-nie-wiecie.html

      Usuń
  3. No to coś pod moje smaki zapewne-zapewne zrobię takiego ..zimą korzystam z warzyw mrożonych i dokładam do kurczaka ..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zimą też często korzystam z mrożonych warzyw - bardziej mi smakują niż świeże - kopcowane. Ale latem tylko świeże :-)

      Usuń
  4. oooo, moje smaki :) kurczakowo i pikantnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zostałaś wyróżniona u mnie na blogu w kategorii Versitale Blogger =) więcej tu: http://elficzna.blogspot.com/2012/09/blog-post.html#links

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi bardzo, że zostałam przez kolejną osobę wyróżniona. Tak jak pisałam - już odpowiadałam o sobie tu: http://margarytka.blogspot.com/2011/08/7-rzeczy-ktorych-o-mnie-nie-wiecie.html

      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  6. Wlasnie robie tego kurczaka -przygotowalam ryz do tego - uwielbiam takie dania -dziekuje za inspiracje obiadowa:-)
    Wczoraj powedrowaly w sloiki ogorki " po warszawsku" z Twojego przepisu , a dzis jeszcze bedzie sernik z rosa :-)
    Pozdrawiam
    Maria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z ryżem... mniam :-) Bardzo się cieszę, że cosik podpowiedziałam.
      A ogórki mam nadzieję, że będą smakowały.
      I jeszcze sernik? No pełne szaleństwo :-)
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń

  7. Witam. Nominowałam Twój blog do wyróżnienia Versatile Blogger Award. Jest to rodzaj łańcuszka nominującego ciekawe blogi.
    Pozdrawiam, Ewa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewciu, dziękuję - normalnie jestem pod wrażeniem, że kolejna osoba doceniła :-) Jak już wyżej dziewczynom pisałam - brałam już udział :-)

      Usuń
  8. Wyszło pysznie, nie mogłam się oprzeć, aby nie spróbować.Pozdrawiam Kinga Jarząbek

    OdpowiedzUsuń
  9. Margarytko bardzo dobry przepis-wrzucaj jak najwięcej takich na mięso z warzywami:)) ja z nich zawsze korzystam bo moje dziecko jest na diecie, nie może jeść białej mąki, cukru i nabiału więc kurczak z warzywami to nowy przepis w mojej kuchni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będę się starać. Sama też lubię takie warzywno - drobiowe wariacje, więc pewnie jeszcze trochę ich będzie :-)

      Usuń
  10. Ja zamawiam wersję pikantną. :) Pyszne, a do tego zdrowe danie. W Twojej kuchni świetne jest to, że używasz tak wielu warzyw. Pamiętam, jak pisałaś, że uczono Cię tego od dzieciństwa. ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę, u mnie zawsze na pikantnie :-)
      Rzeczywiście używam wielu warzyw, bo je po prostu lubię. Mieliśmy działkę, więc warzyw i owoców zawsze było pod dostatkiem. Jedynym warzywem, którego nie jem jest przetworzony szpinak. Nie lubię i już :-))

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl