Strony

piątek, 10 sierpnia 2012

Letni konkurs z Delectą

Mam dla Was kolejny, szybki, lekki  i przyjemny konkurs z marką Delecta.

Do wygrania jest pięć zestawów, w skład których wchodzą:

Sernik błyskawiczny oryginalny
Czarno-białe sernik z czekoladą z linii CHOCO
Muffinki czekoladowe z kremem z linii CHOCO
Babeczki Nadziane czekoladowe
Owocowy kubek kisiel o smaku wiśniowym
Galaretka na szybko! smak agrestowy

Zasady konkursu:
1. Odpowiedz na pytanie:
Jaki jest Twój ulubiony przepis na sernik na zimno / ciasto na zimno i jakie owoce najlepiej się z nim komponują?
Można udzielić jednej odpowiedzi. Nie trzeba podawać dokładnie całego przepisu, wystarczy opisać z jakich produktów i z jakimi dodatkami. Można to zrobić prozą albo wierszem – forma dowolna. Tylko odpowiedzi dodane pod tym postem wezmę pod uwagę.
2. Osoby biorące udział w konkursie proszę albo o zalogowanie, albo o podanie imienia i choć pierwszej litery nazwiska. Anonimowych odpowiedzi nie będę brała pod uwagę.
3. Konkurs trwa od 10.08.2012 do 16.08.2012 do godziny 15.00.
4. Wyniki (jak zawsze ocena będzie subiektywna) ogłoszę 17.08.2012 i osoby nagrodzone poproszę o przesłanie adresów, które przekażę fundatorowi nagród.
5. Udział w konkursie mogą brać wszyscy, ale adres do wysyłki powinien być na terenie Polski.



56 komentarzy:

  1. sernik na zimno tylko z jagodami :) nie znam przepisu, nigdy nie robiłam, nie miałam odwagi... ale może kiedyś spróbuję :) Pozdrawiam

    Wiola K.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odkryty nie dawno smak,to pieczony sernik na kruchym spodzie z karmelizowanymi świeżymi morelami.Jak dla mnie poezja smaku,polecam
    Alina w.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam wiele przepisów na sernik( bo to moje ulubione nie uwielbione cisto)ale odkąd spróbowałam Twojego sernika z białą czekoladą-to jest to.Połączenie sera z białą czekoladą jest rewelacyjne i do tego ulubione do tego stopnia iż ostatnio upiekłam i zjadłam nie dzieląc się z mężem do kawy.HIhi.aniap41

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja uwielbiam ciasto z Kubusia z owocami. Bardzo łatwe - biszkopt, masa: Kubuś+2 białe budynie+2 galaretki, na to owoce pasujące do smaku galaretek w masie (truskawki, maliny, brzoskwinie), bita śmietana lub śnieżka z żelatyną, herbatniki, glazura z galaretki albo czekolada:)
    Ciasto nie za słodkie i pyszne:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak sernik, to tylko u mamy... Delikatny, mocno serowy, puszysty. A w dodatku maliny z działki pachnące latem. Czyż jest coś lepszego? Raczej wątpię. A żeby to udowodnić, mam mały wiersz... :)

    Serniczek u mamy

    Tak bardzo go kochamy
    Delikatny i słodki
    Każdy po nim piękny, wiotki
    Przecież to raj dla człowieka
    Więc za stołem każdy czeka
    I maliny też tu znajdziecie
    Bo to sernik najlepszy w świecie :)

    Ala K.

    OdpowiedzUsuń
  6. sernik z mascarpone z bezą na wierzchu a owoce to brzoskwinie np. w takim połączeniu http://kuchnianawzgorzu.pl/ciasto/torcik-z-mascarpone-i-beza/

    OdpowiedzUsuń
  7. Sernik na zimno z serków homogenizowanych robiony w misce.

    Najpierw trzeba upiec biszkopt na roladę , posmarować dżemem np truskawkowym i zwinąć. Pokroić na plastry. Roladą wyłożyć miskę, kilka plastrów zostawić na wierzch. Serki homogenizowane wymieszać z tężejącą galaretką i owocami, ja lubię maliny. Wlać do miski, przykryć plastrami rolady, schłodzić. Wyjąć z miski. Wygląda bardzo efektownie

    Kasia K.

    OdpowiedzUsuń
  8. może nie będę bardzo oryginalna ale uwielbiam sernik na zimno z ... granatem
    połaczenie sernika z tym owocem - a dokładniej jego "nabojami" powoduje powstanie fajnego pieguska w sernikowym wydaniu!
    warte grzechu :)
    Kinga

    OdpowiedzUsuń
  9. http://wielkiapetyt.blogspot.com/2012/01/imprezowe-serniczki.html Na pomysł wpadłam przed imprezą urodzinową córki,wszyscy byli zachwyceni a smak serniczka połączony z aromatem pomarańczy-mniam,co do pomarańczowych miseczek-pomysł przyjął się u nas na stałe.

    OdpowiedzUsuń
  10. bananowy sernik na zimno :-) Ania M-G

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj zdecydowanie sernik czekoladowy z wisniami. Lekki puszyty, po prostu pyszny.Połączenie słodyczy czekolady i kwasowosci wiśni - bezcenne...

    Do wykonania sernika potrzebne sa: biszkopty, ktorymi wykladamy forme. 500g twarogu, najlepiej z wiaderka. Rozpuszczone w kąpieli wodnej 3 czekolady mleczne. Do tego ubita śmietana ok. 300 ml, najlepiej 36% i 3 łyżeczki żelatyny, rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody. Składniki mieszamy i połowę wylewamy na biszkopty. Układamy warstwę wydrylowanych i odsączonych wiśni. Wylewamy resztę masy serowej. Do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc... Pycha...

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja uwielbiam deser owocowy, który kiedyś gdzieś znalazłam pod nazwą "Różowe ptasie mleczko" Jest to pychotka na bazie truskawek i serka śmietankowego, z dodatkiem bitej śmietany i cytryny. Robimy masę truskawkowo-serową z cukrem, żelatyną, sokiem z cytryny i startą skórką z cytryny, potem dodajemy ubitą śmietanę i pokrojone lub całe owoce. Po kilku godzinach w lodówce pyszny deser. Ostatnio - z braku truskawek postawiłam na maliny. Też się sprawdza, a myślę, że z jagodami byłby wyśmienity ;))

    OdpowiedzUsuń
  13. Mój ulubiony sernik na zimno to sernik z serka mascarpone na spodzie z biszkoptów. W warstwie serowej gdzieniegdzie zatopione są maliny, a wierch sernikowego torcika - bo obowiązkowo musi być okrągły! z kwadratowej blaszki nie smakuje już tak samo...:) - zalany jest cieniutką, dosłownie 2-3 milimetrową warstwą domowej roboty galaretką malinową, na której gdy zaczyna tężeć układa się w równiutkich rządkach duże dojrzałe maliny. Przed podaniem każdy kawałek polewa się gorącym sosem malinowym. Jak dla mnie to sernik idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Tiramisu z malinami!!
    łatwo je zrobimy sami:)
    Inspiracja od Usagi,
    lecz ja robię ze zmianami:
    włoskie ciastka amaretti
    pozanurzać w kawie, rumie
    poukładać w pojemniku
    w ładny wzorek - jak kto umie.
    Mascarpone ze śmietaną
    mieszać, gdy jest duża micha.
    Dodać cukru, jedno żółtko -
    i już mamy masę - pycha!
    Drugą porcję mokrych ciastek
    wciskać w krem jakoś ozdobnie,
    sypać tartą czekoladą,
    do lodówki. Jak najchłodniej!
    Wierzch ozdobić, jak kto lubi:
    dziś maliny swój dzień mają,
    one swoją soczystością
    każdy deser wzbogacają!

    Ela Rylik

    OdpowiedzUsuń
  15. Sernik brzoskwiniowo - truskawkowy mojego autorstwa
    SKŁADNIKI:

    Dno sernika:)
    Pierniki w mlecznej czekoladzie ja dałam gwiazdki kupiłam je w Kauflandzie 6 sztuk dałam pierniczków
    Masa brzoskwiniowa:
    1 duża puszka brzoskwiń w syropie (800g)
    1 serek mascarpone (250g)
    1 żelatyna- fix deserowa dr. Oetkera,
    100 ml wrzącej wody, 50 ml zimnej wody.
    4 łyżki cukru
    Masa malinowa:
    500g świeżych truskawek
    1 szk cukru
    300 ml śmietanki kremówki 30%
    200g serka homogenizowanego wiśniowego
    1 żelatyna-fix deserowa dr. Oetkera,
    100 ml wrzącej wody, 50 ml zimnej wody.
    dekoracje stokrotki dr Oetker
    śmietana do dekorowania
    PRZYGOTOWANIE:

    Dno tortownicy obkleiłam folią spożywczą żeby mi nie wyciekło położyłam na dno pierniki w mlecznej czekoladzie jedno przy drugim tak aby mocno były ściśnięte i się nie ruszały Masa brzoskwiniowa: Brzoskwinie odsączyłam z syropu i zmiksowałam. Dodałam cukier i serek mascarpone , wymieszałam. Dodałam żelatynę-fix:czyli do miseczki wlałam wodę zagotowaną 100 ml i 50 ml zimnej wody wsypałam żelatynę-fix deserową. Całość dokładnie mieszałam do rozpuszczenia i wtedy dodałam do masy brzoskwiniowej wymieszałam .Wlałam do tortownicy z piernikami i wstawiłam do lodówki na 1,5 godziny. Masa truskawkowa: Truskawki zmiksowałam dodałam cukier 5 łyżek serek homogenizowany dokładnie wymieszałam. Żelatynę - fix robimy identycznie jak do masy brzoskwiniowej i dodajmy do truskawek i serka .Ubijamy śmietankę na sztywno. i delikatnie mieszamy razem z masa truskawkową .Wykładamy na zgęstniałą masę brzoskwiniową i wstawiamy do lodówki na 4 godziny .Dekorujemy śmietaną i stokrotkami Dr Oetker oraz truskawkami :) a tu mam zdjęcia i przepis http://www.gotujmy.pl/sernik-brzoskwiniowo---truskawkowy,przepisy,151853.html Joanna :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ewelinka L.

    W życiu prawie nic nigdy nie wygrałam!
    Od kilku lat trochę przepisów jednak wypróbowałam!
    pleśniak, cycki murzynki, styropian to dla mnie nazwy obce
    zazwyczaj robię serniczek warty dwa dolce!
    Nie zamieniłabym go na jedno z tych cacek
    Bo kiedy patrze na senik, potrzebny mi śliniaczek :)
    Pochwaliłabym się nim w kościele,pracy i szkole!
    Z zazdrości każdy by mówił 'Jaki pyszny! O boże, O boże'!
    Więc niech się spełnią moje marzenia!
    I sernik niech wejdzie do mojego brzuszka z talerza!!
    Uwielbiam go piec, jeśc i nim innych częstowac,
    Bo wiem, ze wszystkim będzie to ciasto smakowac.
    Sernik na zimno z jagodową pianką
    Będzie dla wszystkich prawdziwą słodką niespodzianką :))

    OdpowiedzUsuń
  17. Agnieszka D (lofina)10 sierpnia 2012 13:14

    Moim ulubionym sernikiem na zimno jest sernik na biszkopcie z truskawkami zalanymi galaretką pomarańczową bądź cytrynową. Masa serowa jest zrobiona z żółtek ubitych na parze z serkami homogenizowanymi o smaku waniliowym i mlekiem w proszku oraz z żelatyną. Sernik jest bardzo delikatny i zmysłowy.

    OdpowiedzUsuń
  18. Na truskawkowym klifie siedzę, w serkowe morze się wpatruję. W tym morzu nie ma rekinów, pływa i rozpływa się za to mnóstwo bezpretensjonalnej smakowitości. I przyjemności. Nie wiem czy sernikiem go nazywać, no ale tak się już utarło. Jest nieskomplikowany, musicie tylko obmyślić swój sposób na gładki brzeg, jeśli chcecie prezentować ten deser jak tort - wydobyty z formy.

    U MNIE JEST TAK:)
    500-550 g serka homogenizowanego waniliowego
    2 opakowania galaretki owocowej (u mnie truskawkowej)

    dodatkowo:
    owoce (ok. 40 dag truskawek - u mnie lub np. brzoskwinie, maliny, jagody itd.)
    kilkanaście biszkoptów na spód

    W czym przygotować?
    - w naczyniu do zapiekania (średnica około 20-25 cm) o dość wysokich i prostych brzegach, które można wyłożyć folią spożywczą, żeby łatwo było wyjąć sernik (moja wersja) lub bez folii, wtedy ciasto kroić w formie i wykładać szpatułką na talerzyki;
    - w tortownicy (średnica około 20-25 cm) bardzo (!) szczelnie wyłożonej folią spożywczą lub aluminiową;
    - w pucharkach, szklankach czyli po prostu dla każdego porcja i łyżeczka w komplecie, odpada problem z wyjmowaniem i krojeniem.

    Przygotowanie (uwaga, jest rozłożone w czasie):
    Jedną galaretkę rozpuścić w około 150 ml gorącej wody (uwaga! to o wiele mniej niż przy zwykłym przygotowaniu galaretki, to bardzo ważne), wymieszać i odstawić do lekkiego przestygnięcia, powinna być ciepła lub letnia. Następnie wymieszać ją z serkiem homogenizowanym aż utworzą jednolitą masę. Jeśli ma być wersja z biszkoptowym spodem, wyłożyć biszkopty na dno przygotowanej formy i zalać serkową masą. Odstawić do lodówki na około godzinę, aż masa nieco zastygnie. Od razu po wstawieniu sernika przygotować drugą galaretkę, tym razem tak jak na opakowaniu, bez modyfikacji. Jeśli używamy owoców pokroić je i udekorować wierzch lekko zastygniętej masy. Galaretka powinna być letnia lub wręcz chłodna. Zalewanie nią sernika można rozłożyć na dwa etapy. Ja czasem tak robię, żeby truskawki nie wypływały. Na początku zużywam około 1/3 galaretki, odstawiam na 40 minut i wylewam resztę. Jeśli wolicie użyjcie od razu całej. Sernik odstawić do lodówki na kilka godzin, pół dnia lub całą noc ;) Podawać i zajadać się! Smacznego!


    DOROTA G

    OdpowiedzUsuń
  19. oho, spróbuję wziąć udział mimo, że dawno sernika na zimno nie robiłam ale przepis posiadam taki:

    Składniki: gęsty jogurt naturalny lub serek homogenizowany waniliowy (ja wolę serek), 250 ml śmietanki kremówki 36%, 4 łyżki cukru waniliowego, żelatyna. Na spód formy lub tortownicy obowiązkowo biszkopciki łezki czy jak je tam zwą języczki :) Jeśli chodzi o owoce to najbardziej ze wszystkich uwielbiam taki serniczek z truskawkami i galaretką też truskawkową ale toleruję też wersję z jagodami :)))

    Moja mama czasem dawała na górę czekoladową polewę ale ja nie stosuję.

    Taka jest moja wersja, prosta i smaczna a co do reszty konkursu to 17 sierpnia moja Kochana Margarett to będzie piąteczek i mój ostatni dzień pracy przed urlopem sialalalala .... !!!

    OdpowiedzUsuń
  20. Ilona Ch.
    Uwielbiam sernik na zimno z dodatkiem owoców lata,
    a takie dojrzałe i soczyste,przynosi mi tata
    spodem torcika są ciasteczka kruche z dziurką
    rodzice wiedzą,że jestem zdolną córką
    maliny,brzoskwinie,nektarynki i jagody
    w galaretce są z dodatkiem małej ilości wody
    dużo śmietany to jest podstawa sernika
    bardzo szybko z talerza ciasto znika
    każdy gość się zachwyca moim placuszkiem
    i wychodzi zadowolony z pełnym brzuszkiem
    lecz szybko do mnie wraca na kawę i coś słodkiego
    mój sernik na zimno podbija podniebienie i serducho każdego!:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Moim faworytem w tym temacie jest kremowy, czekoladowy sernik na zimno. Mleczna i gorzka czekolada z mascarpone, twarożkiem i dodatkiem żelatyny. Pysznie (mym skromnym zdaniem ;) komponowały się z nim świeże maliny, a to wszystko lekko opruszone gorzkim kakao! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Polecam ODCHUDZONY SERNIK NA ZIMNO - tak bardzo odchudzony, że można go zjeść połowę:))

    GALARETKA CZERWONA (którą po zrobieniu kroje na kawałki i wrzucam do sernika razem z owocami) // lub zamiast galaretki może być zaparzony napar z herbaty owocowej+ żelatyna + słodzik

    SERNIK:
    serek homogenizowany, żelatyna, zapach śmietankowy/,waniliowy, sok z cytryny, słodzik/cukier

    OWOCE: borówki - ponieważ cały sernik łącznie z galaretkami jest słodki a borówki są delikatnie kwaskowate i przełamują słodki smak, a poza tym wyobraźcie sobie biel sernika, kosteczki czerwonej galaretki i pomiędzy zerkają na nas zatopione granatowe boróweczki.............mniammmmm

    OdpowiedzUsuń
  23. Dla mnie najlepszy sernik na zimno to twarożek zmiksowany z bitą śmietaną i żelatyną - wtedy wychodzi niemalże jak "ptasie mleczko" takie delikatne i puszyste. Na to banany i truskawki pokrojone w plastry i zlane czerwoną galaretką. Chyba nie ma osoby, której by to nie smakowało :)

    Urszula D.

    OdpowiedzUsuń
  24. Moim ulubionym sernikiem na zimno jest tort truskawkowy. Spód - biszkopt , na to masa twarogowo - budyniowa z żelatyną , owoce - truskawki, (mogą być też brzoskwinie, jeżeli nie mamy truskawek)i to zalane galaretką truskawkową. Jest on bardzo prosty w przygotowaniu i pyszny przede wszystkim. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  25. Najlepszy jest z dodatkiem prawdziwego twarogu trzykrotnie zmielonego, spód z biszkoptów ze sklepu, nie tych wysokich, ale raczej płaskich i większych, a owoce, chyba raczej klasycznie, truskawki w czerwcu, wiśnie w lipcu, a teraz brzoskwinie.
    Justyna L.

    OdpowiedzUsuń
  26. Mam taki sposób, od lat testowany
    Robiony z przepisu, lub nieco zmieniany.
    Śmietanę biorę, taką zwyczajną
    jak to do zup i sałatek dają.
    Ilość dowolna, im wiecej lepiej
    bo to najlepszy sernik na świecie.
    Cukru dosypię, szybko zmiksuję
    i tężejącą galaretkę szybko wpasuję.
    Smak jej dowolny, jaki kto chce
    owoce również, wszystkie nadadzą się:)
    Do formy wlewam, w lodówce stawiam
    za kilka godzin już sie zajadam.


    Kasia Ż.

    OdpowiedzUsuń
  27. Minibabeczki z kruchego ciasta, wypełnione kremem z mascarpone i ubitej śmietanki... Tylko, wyłącznie i koniecznie z MALINAMI!! Palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  28. A ja się nie chwalę, ja po prostu do serników mam talent:)..Jak to mawia mój Brat-a surowy z niego znawca,mogłabym sprzedawać na targu te pyszne ciasta:)..Przepis jest prosty,każdemu się uda, jeśli nie zapomni dobrego gatunkowo serka dodać..Do tego mąka, margaryna "Palma", z której zszedł mały Murzynek, by mi troszkę poprzeszkadzać i 1 i 1/2 szkl. cukru pudru do sera dodać..
    Na górę ozdoba...galaretka i truskawki całe oraz kawałki czekolady..I...do lodówki..Mmmmmniam:). Zastanawiam się, kto z Was doczekałby się następnego dnia?.... Nie spróbowawszy tego cuda..Coś mi się zdaje, że chyba nie ja:P....

    OdpowiedzUsuń
  29. Gapa, która zapomniała się podpisać..
    O Murzynku pisałam ja:)

    Dosia(Dominika L.)

    OdpowiedzUsuń
  30. Uwielbiam serniki na zimno... a odkąd odkryłam fajny przepis, to kombinuję non stop właśnie z jakimi owocami go połączyć. Mój ideał to Sernik Z Ajerkoniakiem... jak na razie smakuje z bananami i brzoskwiniami najlepiej... próbowałam rownież anansy, truskawki, maliny, jagody, arbuza i liczi... na dzień dzisiejszy w planach jest jeszcze połączenie z ananasem... Polecam wszystkim

    OdpowiedzUsuń
  31. Wspaniały sernik z Kotlet.tv, pyszny, zimniutki i robi się w mig.
    Potrzebujemy ser homogenizowany i galaretkę aby stężała konsystencja :) Ja uwielbiam jeszcze a spód dać podkład z herbatników i masła. Na górę za to w zależności od galaretki w serku - truskawki, jagody, morele - Małżon uwielbia jeszcze jak na górę daję galaretkę- i ciasto znika szybciorem :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Kolejna zabawa u Ciebie,w której można wykazać się swoim smakołykiem.No to mnie się podoba!

    http://przyjemnezpozytecznym.blogspot.com/2011/04/wielkanoc.html

    Sernik bez sera-czyli pascha po mojemu
    2 litry mleka
    1 litr kwaśnej śmietany
    5 jaj
    1 kostka margaryny
    szklanka cukru
    cukier wanilinowy
    bakalie lub owoce
    Roztrzepać jaja ze śmietaną,wlać do gotującego mleka i poczekać aż się ponownie zagotuje.Odstawić do zimnej wody,ostudzić,przecedzić przez gęste sito lub gazę.Masło utrzeć z cukrem powoli dodając po łyżce otrzymany twaróg.Dodać bakalie.Na spód tortownicy ułożyć biszkopty i wyłożyć ser.
    Ja tym razem dodałam żurawinę i płatki migdałowe.

    Co prawda żurawina suszona...ale przecież owoce,prawda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodam że kiedyś robiłam ten deser z owocami(np.brzoskwiniami) zalanymi galaretką :)

      Usuń
  33. Sernik na zimno kojarzy mi się z dzieciństwem. Do dziś najbardziej smakuje mi z brzoskwiniami zalany galaretką brzoskwiniową :)

    Monika Ch.

    OdpowiedzUsuń
  34. Panie i Panowie!
    Ladies and Gentelmans!
    Dziś mam dla Was mały test... ;)
    Kto z Was pierwszy mi odpowie, co dziś chodzi mi po głowie?
    Jest bajecznie kolorowy, owocowy no i zdrowy!
    Jego sekret tkwi w prostocie - kilka składników, czy już wiecie?
    Garść ciasteczek, trochę masła (zmiksuj, wyklej formę - spód do ciasta pierwsza klasa!)
    Galaretki, serek homo, będzie baaardzo owocowo:
    Waniliowo - Bananowo - Kokosowo - Cytrynowo.
    Serek homo waniliowy, a banan + kokos to mus owocowy.
    W wodzie rozpuść cytrynową galaretkę i poczekaj przez minutkę.
    Ma ostygnąć, zacząć tężeć, później tylko z górki będzie ;)
    Gdy stężeje do połowy zmiksuj z musem owocowym oraz serkiem waniliowym.
    Teraz łyżki jeden ruch i wylej masę na ciasteczkowy spód.
    Do lodówki włóż na chwilę, by tężało mu się milej.
    W wolnej chwili, moi mili, drugą galaretkę rozpuścimy.
    Gdy już będzie wystudzona można nią nasze ciacho polać.
    Sernik wyszedł nam wspaniały, no i w smaku idealny!
    Drogie Panie i Panowie, kto z was pierwszy mi odpowie...
    Czy na lato i upały TEN sernik nie jest doskonały? ;)

    Ola B.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ladies and Gentlemen* o rety ale skwasiłam... ;D

      Usuń
  35. W lodówce chłodzi sie z nektarynkami ale najlepsze owoce to truskawki i ananas .potrzebujemy także :
    2jaja-
    pół kostki masła
    pół szkl. cukru-pudru
    2łyżki żelatyny
    4 serki homogenizowane (pół kilo)
    dowolna galaretka
    owoce (ananas,truskawka)
    Żelatynę zalać w 1/3szklance wrzątku -białka oddzielić od żółtek

    Masło utrzeć z cukrem dodać żółtka ucierająć(pałką) dodawać po jednym serku .
    wlać lekko przestudzoną żelatynę ,połączyć składniki dalej ucierając a na koniec dodać ubitą pianę z jaj-tym razem mieszać łyżką .Całość przełożyć do tortownicy najlepiej 24cm.Wstawic do lodówki i w tym czasie rozpuścić galaretke (używam ostatnio 30-minutówki)Przygotować owoce -umyć opłukac osuszyć lub ananasy odsączyć-wyłożyć na wierzch sernika gdy ten będzie już lekko stężaly ,wylać galaretke i powtórnie włożyć sernik do lodówki na godzinkę ..

    OdpowiedzUsuń
  36. Serniczki lubię niesłychanie, ale dziś zaproponuję taki deser.
    200 g herbatników
    1/2 szkl. płatków owsianych
    2 kostki masła
    2 tabliczki mlecznej lub gorzkiej czekolady, co kto lubi
    10 Krówek cukiereczków
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    łyżka mleka
    4 banany, mogą być inne owoce
    1/2 l. kremówki
    2 opakowania śmietanfiksu
    6 łyżeczek cukru pudru
    kakao

    Herbatniki i płatki mielimy. Dodajemy miękkie masło i rozcieramy. Foremkę o wymiarach 30*22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę wykładamy do formy. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Czekoladę roztapiamy, dodajemy mleko, krówki i kawę, mieszamy . Wylewamy na spód z herbatników. Banany kroimy w plastry i układamy na masie z czekolady . Odstawiamy w chłodne miejsce aby masa zastygła. Ubijamy kremówkę z cukrem pudrem i śmietanfiksem, wykładamy na deser. Dekorujemy kakao.

    OdpowiedzUsuń
  37. To jeszcze ja się wpiszę - wielomiesięczna jak do tej pory - jedynie podglądaczka :)
    Nie znalazłam wśród wpisów powyżej składnika z którego ja tworzę lekkie i puszyste letnie ciasto. Używam mleczka skondensowanego niesłodzonego i dwie tężejące w połowie porcji wody czerwone galaretki. Owoce na wierzch wszystkie jakie mam pod ręką, chociaż ja uwielbiam te pachnące latem - w czerwcu truskawki, w lipcu jagody, a w sierpniu śliwki :)

    Marta Grzelak vel. Medeah

    OdpowiedzUsuń
  38. Sernik z owocami leśnymi i białą czekoladą - pychota:)

    Składniki:
    Spód:
    -75 g stopionego masła,
    -10 ciasteczek typu digestive,
    -1 łyżka miodu.
    Masa serowa:
    -300 g mrożonych owoców leśnych(mogą być świeże jeśli mamy np borówki,jagody,maliny i jeżyny),
    -2 łyżki wrzątku,
    -4 łyżki żelatyny w proszku
    -180 g białej czekolady,
    -500 g sera białego,
    -200 g cukru drobnego do wypieków,
    -1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
    -185 ml mleka zagęszczanego.

    Mielimy ciastka, dodajemy stopione masło i miód. Wykładamy masę na blaszce i wkładamy do lodówki.Rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej.
    Mielimy ser biały, cukier i dodajemy ekstrakt z wanilii. Powoli dodajemy mleko zagęszczone oraz białą czekoladę.Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, dodajemy do masy serowej.Wyjmujemy blaszkę ze spodem z lodówki. Wykładamy na spód połowę owoców. Wylewamy na to masę serową, a następnie kładziemy na wierzch resztę owoców.Przykrywamy folią i chowamy do lodówki na noc lub do czasu, gdy sernik się dobrze zetnie. Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Wstaje rano, zaglądam do lodówki a tam do mnie uśmiechają się:
    serki homogenizowane oraz maliny. Dzieci jeszcze śpią. Przeglądam w pośpiechu szafkę..są biszkopciki i galaretka. Zabieram się prędko do roboty. Chcę zdążyć przed pobudką, porannym haosem. Chcę zrobić niespodziankę sernikową.
    Układam biszkopciki, nasączam wodą z sokiem malinowym, serki mieszam z zelatyną, wylewam na biszkopciki, następnie układam maliny i zalewam galaretką. Oczywiście robię wszystko etapami. Sernik tężeje w lodówce kiedy dzieci wstają.
    Mama jaki piękny, jak pachnie..mniam...
    Siadamy i jemy witając niedzielny poranek...

    OdpowiedzUsuń
  40. Biszkopty + sernik + galaretka + agrest przesiakniety miodem= pyszne szalenstwo magda sz.

    OdpowiedzUsuń
  41. na pewno sernik bananowy... po prostu pyszny...

    na początek wykładam formę biszkoptami lub herbatnikami, twaróg (najlepiej z wiaderka), zmiksowane banany, ubita śmietana i rozpuszczona żelatyna w niewielkiej ilości gorącej wody...
    na wierzch pokrojone banany i galaretka cytrynowa lub pomarańczowa - do lodówki na kilka godzin i potem :-))) sernik pychotka...

    OdpowiedzUsuń
  42. Droga Margarytko, a co tam... postanowiłam choć raz wziąć udział w konkursie zorganizowanym na Twoim poczytnym blogu:) Mówisz sernik.... myślisz NA ZIMNO (taki tok myślenia zwłaszcza w upalne lato!)To tak... po wkroczeniu na moją kuchenną arenę, biorę następujące produkty: jajka ok 5 szt. ,śmietana duża, litr mleka-do gotującego się mleczka dodaję rozkłócone ze śmietaną jajka, delikatnie podgrzewam,oczekując jak z tej śmiesznej breji zrobi się SEREK!
    oDCEDZAM! sTUDZĘ! NASTĘPNIE...masło lub dobrej jakości margaryna, najpierw utarta na puch, potem stopnoiwo dodaję masę serową, do tego ok szklanka cukru pudru. Ukręconą, pyszną w smaku masę serową( wychodzi taka melba) nakładam na ułożone wcześniej w tortownicy okrągłe herbatniki. Do lodówki na małą chwilkę, następnie na lekko stężałą masę serkową dowolne sezonowe owoce+ ulubiona galaretka. Finish! do lodówki na kilka godzin. Pyszny! Wg mnie najlepszy z malinami:) mniam:)))
    Pozdrowienia dla wszystkich uczestników konkursu oraz dla Szacownego JURY!!!!!
    Marta S. BRZEg

    OdpowiedzUsuń
  43. Tradycyjny sernik na zimno...
    Rozpływający się w ustach...
    Koniecznie z malinami...

    2 serki waniliowe homogenizowane,plus 2 naturalne (130,140 gramowe)
    1/2 kostki masło
    1/2 szklanki cukier
    żelatyna rozrobiona w mleku
    5-6 jaj
    Żółtka z cukrem ubijamy mikserem,dodajemy masło,ubijamy na puch,następnie mieszamy z serkami. Dodajemy żelatynę rozrobioną w niewielkiej ilości mleka,miksujemy,na koniec pianę z białek.Wsypujemy rodzynki,mieszamy
    Masę przelewamy do tortownicy, wstawiamy do lodówki. Kiedy stężeje na serniku układamy maliny i zalewamy galaretką malinową Delecta :)


    Monika J

    OdpowiedzUsuń
  44. przepis na sernik pyszny i szybki
    znalazłam kiedyś u Margarytki.
    gdy raz pierwszy był zrobiony
    od razu stał sie ulubiony.
    cytrynowo-waniliowy
    bez truskawek? nie ma mowy!
    paczka biszkoptów, wiaderko sera
    zapach wanilii aż dech zapiera,
    trochę truskawek, ze dwa banany
    serniczek bedzie jak malowany
    malinek kilka od dziadka z sadu
    wolę ten sernik zamiast obiadu.
    galaretką na szybko go zaleję
    co w poł godziny tężeje
    i tak oto mam gotowy
    Margarytki sernik waniliowy!

    Imielinska Magda
    lena.fulat@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  45. Niedawno koleżanka poczęstowała mnie przepysznym sernikiem na zimno, który po trosze stał się inspiracją tego wiersza.

    "Mój sernik"

    Dzisiaj serwuję sernik
    z zielono - czerwonym makijażem
    niedbale ułożonymi owocami
    soczyście kusząco winogronami

    Ubijane biszkoptowe ciasto
    delikatne jak skrzydła
    wiosennego motyla...
    Kremowa warstwa puszystego sera
    jakby tajemniczy aktor grający główną rolę
    gdzie winogrona stanowią uzupełnienie
    jego tożsamości...
    Wieńcząca dzieło agrestowo - truskawkowa galaretka
    w wykonaniu starannie wyrównanej warstwy śniegu

    Może w tym tłumie
    wybornych ciast
    nikt go nie rozpozna

    Może pomyśli
    że jest zwyczajny
    albo przeciwnie
    wreszcie będzie dostrzeżony

    Może ktoś zanurzy się
    w jego aksamitnym wnętrzu
    rozpozna błysk idealności
    rozproszy smutki
    zajrzy do serca

    Mój sernik z winogronami
    będzie dziś królował!


    Paulina S.

    OdpowiedzUsuń
  46. 4 białka,szklanka cukru pudru,szklanka dzemu -bez kawalkow owocow.
    Bialka w misce ubic na parze z dodatkiem cukru. Gdy masa zgestnieje zestawic z ognia i dodajac dzem ubijac do wystudzenia. Pianke mozna wlozyc do rurek waflowych lub zastudzic w kompotierkach.

    magda1023m@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  47. Mój ulubiony sernik na zimno to mój słodki zawrót głowy,
    Bo jest taki lekki, puszysty i dwukolorowy,
    Siegam po serek, mleko i żelatynę,
    Dodaję cukier, jajka i magarynę,
    Później dzielę masę na dwie równe połówkeczki,
    I dodaję do jednej gorzkiego kakao łyżeczki,
    Potem polewam galaretką o smaku truskawki,
    I wrzucam mandarynkowo - kiwi - jagodowe dodatki:)

    Monika G.

    OdpowiedzUsuń
  48. Może nie zalicza się to do serników na zimno, ale na pewno jest z serem. Chatka puchatka, domek baby jagi czy psia buda.. Jest wiele określeń na to ciasto. Ostatnio postanowiłam zaeksperymentować i do masy serowej dodałam truskawki i maliny... chyba nie muszę dodawać, że wkomponowały się one idealnie w ser z dodatkiem herbatników i polewy czekoladowej?

    OdpowiedzUsuń
  49. Ulubiony sernik na zimno to zdecydowanie taki lekki, jogurtowy: kilka warstw jogurtowych oddzielonych warstwami galaretek o różnym kolorze i smaku. A owoce to koniecznie nektarynki! Według mnie najlepiej komponują się z galaretką, oddając jej swój posmak.

    OdpowiedzUsuń
  50. Uwielbiam wszystkie serniki a jeśli latem to " na zimno".
    Zawsze piekę sama cienki biszkopt w okrągłej blaszce. Na to masa czyli ser w wiaderku np. Delfiko + ubita kremówka+ żelatyna.Masa jest mięciutka i smakuje jak ptasie mleczko. Na zastygłą masę koniecznie truskawki(szczególnie te pierwsze bo najbardziej smakują)i galaretka truskawkowa.
    Serniczek znika w mig !!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  51. Mój ulubiony to Sernik z wiśniami o pysznej, czekoladowej, dolnej warstwie z masła czekoladowego (nutelli) i pokruszonych sucharków oraz drugiej warstwie sera z bitą śmietaną z dodatkiem cukru pudru i serkiem mascarpone, a na to wiśnie w galaretce zrobionej na kompocie wiśniowym :)
    Pozdrawiam!


    Julka Grz.

    OdpowiedzUsuń
  52. Stawiam na sernik z truskawkami bo w życiu trzeba z czegoś zrezygnować, wybrać lub o coś walczyć..nawet jeśli jest to pospolita truskawka.

    Są takie ciasta, kore zaczynają się robic całkiem dobrze, a potem z każdą minutą jest coraz gorzej...jak dobrze, ze sernik na zimno wychodzi zawsze.

    Niestety ma on to do siebie, że w najciekawszym momencie pojawiają się okruszki- ta zła chwila jest potrzebna aby docenić szczęcie, gdy w następnym kawałku wróci na mój talerzyk.

    Rzeczywistość to rzeczywistośc. Ilość cudów jest w niej ograniczona. Na szczescie w lodówce można taki cud znaleść od czsu do czasu.

    Ewelina Chm


    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl