Szarlotkę zmontowałam
dosłownie w kilka minut, a wszystko dzięki temu, że miałam
jeszcze jedną porcję zamrożonego ciasta półkruchego – idealnie
rozwiązanie, gdy trzeba coś zrobić szybko, a czas goni. Ale nawet
jeśli nie mamy zamrożonego ciasta to przygotowanie nie zajmuje
wiele czasu– raptem jakieś pół godzinki + czas pieczenia.
Jeśli chcemy upiec dużą blaszkę ciasta to ilość składników wystarczy podwoić. Ja chciałam wypróbować moją silikonową foremkę Delimano i zdecydowałam się na małą szarlotkę.
Składniki na tortownicę o
średnicy 20 - 21 cm (6 porcji)
Ciasto:
1
szklanka mąki pszennej – użyłam tortowej
80 g
zimnego masła
1
czubata łyżka cukru pudru
2
żółtka
1
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1
łyżka gęstej śmietany (dałam homogenizowaną 12 %)
Masa
jabłkowa:
5
dużych jabłek
1
łyżeczka przyprawy do jabłecznika
1
łyżeczka cynamonu
1 –
3 łyżki cukru trzcinowego (dałam 1 łyżkę, bo jabłka były
słodkie)
1
łyżka bułki tartej
Kruszonka:
75 g
mąki
50 g
cukru
40 g
zimnego masła
Dodatkowo:
1
łyżka bułki tartej do posypania ciasta
cukier
puder
Mąkę przesiać do miski,
dodać zimne, pokrojone w kostkę masło. Posiekać,
dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść gładkie ciasto (za
mnie zrobił to robot wielofunkcyjny FP 270 Kenwood). Zagniecione
ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 20 - 30 minut do
lodówki (można też ciasto zamrozić).
Wszystkie składniki
kruszonki zagnieść do konsystencji grubego mokrego piasku (i znowu
robot FP 270 okazał się przydatny) i włożyć do zamrażarki.
Blaszkę do pieczenia
wyłożyć papierem do pieczenia albo wysmarować masłem i oprószyć
mąką – ja piekłam w silikonowej foremce, więc tylko
posmarowałam masłem.
Jabłka obrać, zetrzeć na
tarce o grubych oczkach. Jeśli jabłka mają dużo soku to go odlać
(moje nie miały go zbyt wiele). Dodać cynamon i przyprawę do
jabłecznika, wymieszać, spróbować i dodać cukier wg potrzeb –
ja dodałam tylko 1 łyżkę, bo jabłka były słodkie. Wsypać 1
łyżkę bułki tartej i wymieszać.
Schłodzone ciasto
rozwałkować (zamrożone zetrzeć na tarce), wyłożyć nim dno
blaszki do pieczenia. Nakłuć gęsto widelcem, posypać 1 łyżką
bułki tartej. Na ciasto wyłożyć jabłka, wyrównać i posypać
grubo przygotowaną i schłodzoną kruszonką.
Wstawić do piekarnika
nagrzanego do 200 stopni ( ja piekłam w termoobiegu z dolną grzałką
na 180 stopni) i piec 40 minut.
Wyciągnąć, zostawić do
przestygnięcia, posypać cukrem pudrem. I gotowe.
uwielbiam szarlotkę pychotka
OdpowiedzUsuńkusisz, kusisz swoimi wypiekami ;)
Skoro kuszę to daj się skusić :-)
UsuńJak ja lubię takie ciasta:) I nie mam wyjścia, też muszę zrobić jakieś pyszne ciacho z jabłkami:)
OdpowiedzUsuńAsiu, ja też - właśnie tata mnie dziś poinformował, że sąsiad powiedział, że jeśli tylko ma ochotę to może oberwać gałęzie jabłoni z rodzicielskiej strony płotu.. No i dostałam całą siatę :-)
UsuńAle smakowicie wygląda! Chyba się skusze i wypróbuję! Szarotka to jedno z moich ulubionych ciast. :0)
OdpowiedzUsuńSkuś się, bo jest pyszna i szybka.
Usuńa nigdy nie robiłam szarlotki z kruszonką to dla mnie nowość
OdpowiedzUsuńSpróbuj, jest bardzo smaczna :-)
UsuńDziś robię po raz kolejny, jest naprawdę pyszna
UsuńSuper, że smakuje :-)
Usuńkocham szarlotki
OdpowiedzUsuńTo tak jak Zielonooki :-)
UsuńWygląda przepięknie, zapachniało mi aż tutaj!
OdpowiedzUsuńA pachniała rzeczywiście zniewalająco :-)
UsuńZrobione z 1 i 1/2 porcji na blaszce od tarty. Proste, efektowne i cudownie pachnące, rozpływa się w ustach :) Pozdrawiam Gosiaczek
OdpowiedzUsuńAle jesteś szybka :-) Cieszę się, że smakuje :-)
UsuńPyszna szarlotka :) a czy bedzie przepis na Leczo w słoikach?
OdpowiedzUsuńNie wiem jeszcze czy będzie leczo, bo nie mam na nie czasu :-)
Usuńoooo jabłecznik :) niby proste, zwykłe ciacho, ale jedno z najlepszych :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak... proste, a jednak ma w sobie taki urok, że trudno się oprzeć.
UsuńWstawione do piekarnika.czeka na ocenę.:)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny,lepszego nie jadłam,a kruszonka....niebo w gębie!:)dzięki za ten przepis i ukłon:)
UsuńCieszę się, że smakuje - wg mnie to też jedna z lepszych szarlotek jakie wymodziłam w swojej kuchni :-)
UsuńWłaśnie wyciągnęłam z piekarnika pachnie obłędnie a smakuje jeszcze lepiej (skubnęłam trochę z boku 😁 bo jeszcze gorące).
OdpowiedzUsuńMiło mi, że przepis się przydał, a szarlotka smakuje :-)
UsuńMargarytko mam prośbę...
OdpowiedzUsuńCzy masz jakiś sprawdzony przepis na szarlotke z bezą na kruchym spodzie? Taką bezą kruchą z wierzchu, na dużą blaszkę 25/40
Mam, była nawet na starym blogu, ale tu jej jeszcze nie wklepałam.
UsuńA będzie w najbliższym czasie??
UsuńJeśli nie, to mogę prosić na mesangera na fb?? Nie będzie to problem?
Na razie nie planuję. A przepisu poszukam. Tylko nie wiem komu mam go wysłać ;-)
UsuńHehe no tak :) Aneta Stępnik
OdpowiedzUsuńTwój fp na fb jest przeze mnie zalajkowany także tam też mnie znajdziesz ;)
Z góry dziękuję i pozdrawiam :)
A możesz mi wysłać wiadomość na prywatny profil albo maila na: margarytka75@vp.pl , żeby mi to nie uciekło, bo jak znam siebie to o komentarzu zapomnę... właśnie odpowiedziałam na jakieś 20 komentarzy z wczoraj :-)
UsuńRobię setny raz i zawsze jest pyszna
OdpowiedzUsuńRodzina mnie o nią prosi najczęściej. Dziękuję Margarytko za wszystkie przepisy
Wiele z nich używam od lat
Jak czegoś nie wiem zaglądam do Ciebie i wszystko jasne👍👏😁
Cieszę się, że szarlotka znalazła swoich fanów :-) My też ją bardzo lubimy.
UsuńDziękuję za dobre słowo i pozdrawiam. Trzymaj się zdrowo.
Najlepsza , jestem wdzięczna za ten przepis
OdpowiedzUsuńRobię od lat😍
Bardzo proszę. Cieszę się, że smakuje.
Usuń