czwartek, 11 października 2012

Surówka z kalarepą

Uwielbiam wszelkie warzywa (oprócz przetworzonego szpinaku), więc na naszym stole pojawia się wiele różnych surówek. Dziś jedna z nich – z moją ulubioną kalarepą. Nie sądziłam, że to połączenie będzie mi tak bardzo smakować... a jednak. Wariacje na temat kalarepy coraz bardziej mi się podobają i z pewnością będę kombinować dalej :-) I choć kalarepa to nie jest ulubione warzywo Zielonookiego, to ja nie mam zamiaru z niej rezygnować i chrupię dosyć często. 


Składniki na 4 porcje obiadowe:

2 średnie kalarepy
2 średnie marchewki
1 jabłko
kilka rzodkiewek
2 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz (u mnie z młynka Kotanyi)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki oliwy


Kalarepę, jabłko, marchewkę opłukać i obrać. Rzodkiewki opłukać i odciąć końce. Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce na średnich oczkach (ja użyłam tarczy ścierającej robota FP270 Kenwood).
Dodać posiekany koperek, cukier, sok z cytryny, sól i pieprz i dobrze wymieszać. Na końcu skropić olejem i raz jeszcze wymieszać. Odstawić na 10 minut i gotowe. 
U mnie była dodatkiem do pieczonej piersi kurczaka. 


16 komentarzy:

  1. Surówka wygląda apetycznie, a nawet powiedziałabym że wiosennie :) Ostatnio widziałam na rynku kalarepę, ale jak stoi cenowo to nawet nie wiem. Kalarepę ostatnio jadłam w przedszkolu na podwieczorek, samą jako przegryzkę (była na przemian z surową marchewką lub jabłkiem). Może pora sobie przypomnieć jak smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas kalarepa po 1,5 - 2 zł. Ja osobiście uwielbiam i taką surową do chrupania i w surówkach, ale lubię też na ciepło jak jarzynkę.

      Usuń
  2. Bardzo lubię kalarepkę :) Zazwyczaj zjadam ją samą jako przekąskę, ale w surówce też musi być super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest super :-) A skoro lubisz jako przekąskę to i w tej wersji powinna Ci smakować.

      Usuń
  3. super, uwielbiam kalarepę. i takie surówki. samo zdrowie i wielka przyjemość. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda. Nigdy surówki z kalarepy nie robiłam :) koniecznie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam ją zaraz po zobaczeniu zdjęcia na FB. Zrobiłam na 'oko' i wyszła wyśmienicie. Dziękuję za inspiracje :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jestem pod wrażeniem szybkości :-) Cieszę się, że Cię zainspirowałam do tworzenia.

      Usuń
  6. Margarytko a jaki jest Twoj sekret na tak fantastycznie wygladajaca piers z kurczaka?? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To szybka pierś kurczaka z patelni: filet z kurczaka doprawiam tak jak lubię. Rozgrzewam 1 łyżeczkę klarowanego masła wkładam pierś, obsmażam na mocnym ogniu z obu stron, podlewam niewielką ilością wody, przykrywam i duszę około 20 minut - woda prawie całkiem odparuje, a kurczak jest ładnie zrumieniony i soczysty.

      Usuń
  7. dziekuje Margarytko ;) uwielbiam twojego bloga i Twoje przepisy ...czesto korzystam,dziekuje,ze jestes :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę. I ciesze się, że przepisy się przydają :-)

      Usuń
  8. oo proszę kalarepka ulubieniec mój i mego m.. a do surówki nigdy nie dodawałam -czas to zmienić..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, może Wam w takiej wersji też będzie smakować. Dla mnie była super.

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...