Drobiu jemy sporo i
staram się go raczej piec niż smażyć, więc wymyślam różne
wersje, żeby nie wiało nudą. Na Sylwestra robiłam sałatkę z ananasem
konserwowym i został mi syrop, więc postanowiłam go jakoś
zagospodarować... i zagospodarowałam. Wyszedł pyszny, lekko słodki
kurczak, który z ryżem i surówką stanowił fajny
obiad. Jak zawsze danie proste i poradzi sobie z nim każdy. Polecam wszystkim, którzy lubią mięso ze słodką nutą.
Składniki na 4 porcje:
8 niedużych podudzi
(tzw. pałek) z kurczaka albo innych kawałków kurczaka
½ szklanki syropu
ananasowego (ja użyłam syropu z puszki)
2 łyżki musztardy
sarepskiej (ja najbardziej lubię z Kamisa, ale to moje osobiste
upodobania)
2 łyżki płynnego
miodu (użyłam wielokwiatowego)
1 łyżeczka soku z
cytryny
1 płaska łyżeczka
soli
½ łyżeczki czarnego
pieprzu
¼ łyżeczki chili (użyłam chyli z młynka Kotanyi)
1 łyżeczka słodkiej
czerwonej papryki
Pałki umyć, można
usunąć skórę (dla Zielonookiego robię ze skórą, dla siebie
bez).
Wszystkie składniki
marynaty (syrop ananasowy, sok z cytryny, musztardę, miód,
przyprawy) wymieszać. Do marynaty włożyć opłukane kawałki mięsa
i każdy kawałek dokładnie obtoczyć w marynacie. Wstawić do
lodówki na całą noc. Pałki razem z marynatą przełożyć do
naczynia żaroodpornego z pokrywką albo do woreczka do pieczenia
mięsa – ja wolę woreczek.
Wstawić do piekarnia
nagrzanego do 200 stopni, po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do
160 stopni i piec przez kolejne 40 minut. Po tym czasie ściągnąć
pokrywę, albo rozciąć woreczek, zwiększyć temperaturę do 190
stopni i piec jeszcze kilka minut, aż mięso się ładnie przypiecze
(ja dodatkowo włączam opcję grilla).
Podawać z ryżem i
ulubioną surówką, a sosem, który się wytworzył można polać
ryż.
też kiedyś piekłam kurczaka z sokiem ananasowym i był pyszny. Twój wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, rzeczywiście z dodatkiem soku ananasowego wychodzi bardzo smacznie.
UsuńSuróweczka też pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJest Margarytko gdzieś na nią przepis?
Pozdr.
Dorota
Na surówkę nie ma przepisu na stronie.
UsuńNo kolejne danie które tylko ja bym z całej mojej rodziny skosztowała ..kiedyś przyrządziłam piersi gotowane z sokiem zananasa i do tego cury,chili ale potem sama jadłam..
OdpowiedzUsuńNo to rzeczywiście masz niezłą tą rodzinkę :-)
UsuńWitam... :)
OdpowiedzUsuńPrzeczytałam Płatki z kurczaka ;) I sobie pomyślałam, ale super pomysł... A potem patrze na talerzu leżą pałki :P Zabawna gra słów, a jaki odmienny przepis by był..
Dobry przepis na marynatę. Dziękuję :)
Z pozdrowieniami
Magda M.
Hmm... powiadasz płatki z kurczaka? Raczej ciężko byłoby to zrobić, ale w sumie nie ma rzeczy niemożliwych, więc trzeba będzie pomyśleć :)
UsuńKurczę, chyba odgadujesz moje myśli.Za tydzień wyprawiam mężowi imieniny i właśnie zastanawiam się nad menu.Takie pałki to super pomysł, praktycznie bez roboty, bo same się pieką.Myślę, że surówka Colesław będzie pasować.
OdpowiedzUsuńPzdr.Małgosia
Dokładnie tak, pracy niewiele, a efekt naprawdę smakowity. Colesław będzie świetnym dodatkiem.
Usuńsuper czy dostanę przepis mna surówkę? pozdrawiam Zosia
OdpowiedzUsuńTo zwykła surówka z kapusty, marchewki, jabłka, cebulki, z dodatkiem rzodkiewki, ogórka świeżego i papryki. Podobna do jednej z surówek z młodej kapusty, które można znaleźć blogu - tyle, że niestety nie z młodej, a starej kapusty :-)
UsuńTo mięso z kurczaka na zdjęciach wygląda tak apetycznie, aż chciałoby się ugryźć ;)
OdpowiedzUsuń:-))
UsuńDokładnie też poproszę o przepis na tą smakowicie wyglądająca suróweczkę ;)
OdpowiedzUsuńOdsyłam do komentarza wyżej - odpowiedziałam Zosi w tym samym temacie.
UsuńCoś dla mnie. :) Dodałabym tylko odrobinkę chili, bo lubię. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ale przecież chili jest :-)
UsuńNo tak, jakoś mi umknęło. Przepraszam. :)
OdpowiedzUsuńZdarza się :-)
UsuńPyszne! I szybkie - wprost stworzone na leniwy weekend... :)
OdpowiedzUsuńPolecam bardzo :) A do tego w ramach wykorzystania składników (ananas z puszki) surówkę Margarytki z kapusty pekińskiej, ananasem właśnie, orzechami i żurawiną... Mniam!
Pozdrawiam Margarytko :)
Cudnie, że przepis się przydał i kurak smakował. O tak, surówka z ananasem będzie idealnym dodatkiem.
UsuńPozdrawiam.