Strony

środa, 9 stycznia 2013

Pałki z kurczaka w słodko – ostrej marynacie

Drobiu jemy sporo i staram się go raczej piec niż smażyć, więc wymyślam różne wersje, żeby nie wiało nudą. Na Sylwestra robiłam sałatkę z ananasem konserwowym i został mi syrop, więc postanowiłam go jakoś zagospodarować... i zagospodarowałam. Wyszedł pyszny, lekko słodki kurczak, który z ryżem i surówką stanowił fajny obiad. Jak zawsze danie proste i poradzi sobie z nim każdy. Polecam wszystkim, którzy lubią mięso ze słodką nutą.


Składniki na 4 porcje:

8 niedużych podudzi (tzw. pałek) z kurczaka albo innych kawałków kurczaka

½ szklanki syropu ananasowego (ja użyłam syropu z puszki)
2 łyżki musztardy sarepskiej (ja najbardziej lubię z Kamisa, ale to moje osobiste upodobania)
2 łyżki płynnego miodu (użyłam wielokwiatowego)
1 łyżeczka soku z cytryny
1 płaska łyżeczka soli
½ łyżeczki czarnego pieprzu
¼ łyżeczki chili (użyłam chyli z młynka Kotanyi)
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki

Pałki umyć, można usunąć skórę (dla Zielonookiego robię ze skórą, dla siebie bez).
Wszystkie składniki marynaty (syrop ananasowy, sok z cytryny, musztardę, miód, przyprawy) wymieszać. Do marynaty włożyć opłukane kawałki mięsa i każdy kawałek dokładnie obtoczyć w marynacie. Wstawić do lodówki na całą noc. Pałki razem z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką albo do woreczka do pieczenia mięsa – ja wolę woreczek.
Wstawić do piekarnia nagrzanego do 200 stopni, po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec przez kolejne 40 minut. Po tym czasie ściągnąć pokrywę, albo rozciąć woreczek, zwiększyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze kilka minut, aż mięso się ładnie przypiecze (ja dodatkowo włączam opcję grilla).
Podawać z ryżem i ulubioną surówką, a sosem, który się wytworzył można polać ryż. 


22 komentarze:

  1. też kiedyś piekłam kurczaka z sokiem ananasowym i był pyszny. Twój wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, rzeczywiście z dodatkiem soku ananasowego wychodzi bardzo smacznie.

      Usuń
  2. Suróweczka też pysznie wygląda :)
    Jest Margarytko gdzieś na nią przepis?
    Pozdr.
    Dorota

    OdpowiedzUsuń
  3. No kolejne danie które tylko ja bym z całej mojej rodziny skosztowała ..kiedyś przyrządziłam piersi gotowane z sokiem zananasa i do tego cury,chili ale potem sama jadłam..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to rzeczywiście masz niezłą tą rodzinkę :-)

      Usuń
  4. Witam... :)
    Przeczytałam Płatki z kurczaka ;) I sobie pomyślałam, ale super pomysł... A potem patrze na talerzu leżą pałki :P Zabawna gra słów, a jaki odmienny przepis by był..
    Dobry przepis na marynatę. Dziękuję :)
    Z pozdrowieniami
    Magda M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm... powiadasz płatki z kurczaka? Raczej ciężko byłoby to zrobić, ale w sumie nie ma rzeczy niemożliwych, więc trzeba będzie pomyśleć :)

      Usuń
  5. Kurczę, chyba odgadujesz moje myśli.Za tydzień wyprawiam mężowi imieniny i właśnie zastanawiam się nad menu.Takie pałki to super pomysł, praktycznie bez roboty, bo same się pieką.Myślę, że surówka Colesław będzie pasować.
    Pzdr.Małgosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, pracy niewiele, a efekt naprawdę smakowity. Colesław będzie świetnym dodatkiem.

      Usuń
  6. super czy dostanę przepis mna surówkę? pozdrawiam Zosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zwykła surówka z kapusty, marchewki, jabłka, cebulki, z dodatkiem rzodkiewki, ogórka świeżego i papryki. Podobna do jednej z surówek z młodej kapusty, które można znaleźć blogu - tyle, że niestety nie z młodej, a starej kapusty :-)

      Usuń
  7. To mięso z kurczaka na zdjęciach wygląda tak apetycznie, aż chciałoby się ugryźć ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dokładnie też poproszę o przepis na tą smakowicie wyglądająca suróweczkę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odsyłam do komentarza wyżej - odpowiedziałam Zosi w tym samym temacie.

      Usuń
  9. Coś dla mnie. :) Dodałabym tylko odrobinkę chili, bo lubię. :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. No tak, jakoś mi umknęło. Przepraszam. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne! I szybkie - wprost stworzone na leniwy weekend... :)
    Polecam bardzo :) A do tego w ramach wykorzystania składników (ananas z puszki) surówkę Margarytki z kapusty pekińskiej, ananasem właśnie, orzechami i żurawiną... Mniam!
    Pozdrawiam Margarytko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cudnie, że przepis się przydał i kurak smakował. O tak, surówka z ananasem będzie idealnym dodatkiem.
      Pozdrawiam.

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl