Strony

poniedziałek, 4 lutego 2013

Surówka colesław

To łatwa i bardzo smaczna surówka, która od czasu do czasu pojawia się na naszym stole. Nie należy może do tych najlżejszych, bo zawiera majonez, ale jest naprawdę smaczna.
Ja ją odchudziłam i większość majonezu wymieniłam na jogurt naturalny, co mnie osobiście bardzo odpowiada. Czasem, aby zaostrzyć smak dodaję łyżeczką musztardy albo chrzanu – smakuje równie dobrze. Surówka powinna postać kilka godzin, aby dobrze się przegryzła. Najlepsza jest z młodej kapusty, ale gdy jej nie ma, to kamienna głowa też się sprawdzi. 


Składniki na 4 porcje obiadowe:

½ małej główki białej kapusty
1 duża marchewka
1 średnia cebula
1 pełna łyżka majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 - 3 łyżki mleka albo śmietany (dowolnej)
1 płaska łyżka cukru pudru
1,5 łyżeczki octu winnego/jabłkowego albo soku z cytryny
½ łyżeczki soli (można dać więcej, ale dla mnie to aż nadto)
¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu (użyłam młynka Kotanyi)
opcjonalnie: 1 łyżeczka musztardy sarepskiej albo ostrego chrzanu
opcjonalnie: 2 łyżki posiekanego koperku

Kapustę bardzo drobno pokroić albo poszatkować (ja użyłam szatkownicy robota FP270 Kenwood). Marchewkę zetrzeć na tarce, a cebulkę pokroić w bardzo drobną kostkę.
Majonez wymieszać z jogurtem i mlekiem, dodać cukier, ocet, sól i pieprz (ewentualnie musztardę albo chrzan). Całość wlać do warzyw i dobrze wymieszać. Przykryć salaterkę folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin (można na całą noc). Przed podaniem wymieszać, ewentualnie dodać 1 łyżkę mleka albo śmietany. 


33 komentarze:

  1. ale fajny pomysl, na pewno wypróbuję :) a tak przy okazji to dopiero dzis trafiłam na Twojego bloga i muszę powiedzieć, że znajdę tu chyba dużo inspiracji. Zapraszam przy okazji na mój blog
    http://www.szydelkomaniaczka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam, bo pyszna. Mam nadzieję, że inspiracji nie zabraknie.

      Usuń
  2. pysznie podana dobra sałatka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.Też podobną surówkę robię,ale nie dodawałam musztardy przez co Twoja surówka Margarytko jest znacznie lepsza od mojej.Dzisiaj zrobiłam ją do pierogów i mojemu Mężowi bardzo smakowała.Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Miło mi, że podpowiedz na coś się przydała :-) Rzeczywiście musztarda zaostrza nieco smak. Też lubię z jej dodatkiem.

      Usuń
  3. Sałatka właśnie "przegryza się" .. niestety nie posiadałam ani octu winnego ani cytryny.. Dodałam troszeczkę zwykłego octu.. mam nadzieję, że nie zepsułam surówki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie dałaś go zbyt dużo, to nie powinnaś zepsuć :-)

      Usuń
  4. To prawda, nie dałam jego dużo, z pół łyżki na podwójną porcję surówki, mimo to brakuje jej trochę ostrości. Nigdy nie używałam octu winnego i jakoś bałam się z nim eksperymentować. W każdym razie przymierzam się jeszcze do piernika także z tego blogu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żeby nabrała ostrości można dodać też łyżkę chrzanu. Ocet winny jest bardzo przydatny w kuchni, choć ja osobiście bardzo lubię też zwykły spirytusowy.

      Usuń
  5. Zakochałam się w tej surówce! Bałam się tego cukru pudru, ale po dodaniu jak się okazało musi być ;) Źle doczytałam przepis i gościom podałam taką "nie przegryzioną" za długo ale i tak bardzo smakowało, a mnie na drugi dzień powaliła na kolana. Faktycznie musi swoje poleżeć. Dodam tylko że zrobiłam na 1/2 główki kapusty nie za dużej 3 marchewki bo 1 wydawało mi się mało. Często będę robić to cudo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, bardzo się cieszę, że smakowała. Zdecydowanie taka "przegryziona" smakuje znacznie lepiej.

      Usuń
    2. Ponownie skorzystałam z przepisu na urodziny. Kiedy wiedziałam, że muszę podać coś gościom na kolacje prosto i smacznie od razu pomyślałam o tej surówce. Kolejne zwycięstwo! Pyszności! Tym razem też cała mała kapusta i 4 duże marchewki, no i wiadomo sosik też z podwójnej porcji :D

      Usuń
    3. Cieszę się, że po raz kolejny sukces :-) Pozdrawiam

      Usuń
  6. kurcze, mam mocne postanowienie wydrukować ten przepis, bo non stop zaglądam i jakoś nie mogę zapamiętać :D (i nie pozwalam sobie na żadne modernizacje - co u mnie jest rzadkie ;) ), genialna surówka wychodzi!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może po prostu spisz do kapownika, będziesz zawsze miała pod ręką bez szukania, choć ja nie mam nic przeciwko temu, abyś do mnie zaglądała :-)
      Cieszę się, że surówka smakuje. Też ją lubimy.

      Usuń
  7. Świetna surówka. Zrobiłam ją kiedyś z porem zamiast cebuli i nie wiem, czy nie smakuje jeszcze lepiej. A jak już jestem przy temacie surówek, to wiem, że robisz surówkę z kapusty do słoików na zimę. Może podzielisz sie przepisem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z porem też pyszna. Ja w ogóle lubię dodatek pora, ale w tej surówce nie próbowałam. Następna będzie z porem.
      Robię aż jedną surówkę do słoików. Zabiorę się za nią chyba w przyszłym tygodniu, więc przepis może się pojawi.

      Usuń
  8. Ja sie wlasnie zajadam! Zrobilam do pulpetow W sosie pieczarkowym! Omnomnom !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to się nazywa recenzja :-) Ale narobiłaś mi ochoty na pulpeciki w sosie pieczarkowym :-)

      Usuń
  9. Hihi,zrobione.To moja dzisiejsza dieta na caly dzien I do tego 2-litry wody.Smakowite!!!!Ewa

    OdpowiedzUsuń
  10. Magarytko,czy znajde u Ciebie przepis na surowke z marchewki z czosnkiem albo duszone marchewke z czosnkiem ?pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie znajdziesz, bo ja w zasadzie nie jem czosnku, czasem dodaję odrobinę do mięsa czy dań indyjskich, używam do wekowania ogórków i nic poza tym.

      Usuń
    2. a to sie domyslam ,ze nie przepadasz za czosnkiem,a znajde ,salatke z selera?
      dziekuje za odpowiedz pozdrawiam

      Usuń
    3. Są sałatki z selerem konserwowym. Jeśli pytasz o surówkę z selera (surowego), to na blogu takiej nie ma, ale przy najbliższej okazji jak zrobię, to pstryknę fotki i umieszczę.

      Usuń
  11. Dziekuje za przepis w koncu znalazlam swoja ukochana surowke :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzień dobry ;-) właśnie robię tą surówkę z racji tego iż robię też stripsy kfc. Tylko trochę zdziwiłam się, że na początku samej kapusty nie posypuje się solą. Robię z młodej kapusty i jest dość ostra, zobaczymy co z tego wyjdzie :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba wcześniej solić, bo sos spokojnie kapustę zmiękczy. A jeśli robisz z młodej, to będzie jeszcze delikatniejsza, bo szybciej miękknie :-)

      Usuń
  13. To jest najlepsza surówka kapuściana jaką jadłam. I jako,że robiłam ją już kilka razy(robię też dziś, bo jutro grill) muszę wreszcie zamieścić pochwalny komentarz.Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl