W ubiegłym tygodniu testowaliśmy z Zielonookim Babeczki Nadziane
A dziś zapraszam Was
do zabawy w konkursie, który sponsoruje Delecta, producent Babeczek
Nadzianych. Konkurs nie jest trudny, a zasady zabawy proste i jasne:
1. Konkurs będzie
trwał przez 7 dni - od 10 marca 2013 do 16 marca 2013 (do godziny 24.00).
2. Aby wziąć
udział w konkursie należy pod tym postem zamieścić komentarz,
którego temat przewodni brzmi:
„Podziel się swoim pomysłem na
oryginalną dekorację Babeczek Nadzianych Delecta”.
3. Odpowiedzi należy zamieszczać tylko i wyłącznie pod tym postem.
Powinny być podpisane stałym nickiem albo imieniem, tak abym nie
miała problemu z identyfikacją nagrodzonych osób. Anonimowych
odpowiedzi nie będę brała pod uwagę.
4. Jedna osoba może udzielić 3 odpowiedzi – każda powinna być zamieszczona w osobnym komentarzu. W komentarzach proszę nie podawać linków.
Jeśli ktoś ma ochotę może przygotować dowolne babeczki, ozdobić je i zrobić zdjęcie, na którym będzie karteczka z napisem "Babeczki u Margarytki", a następnie przesłać fotkę na maila: margarytka75@vp.pl
Zdjęcie nie jest warunkiem udziału w konkursie, a dodatkowym elementem zabawy. Jeśli pojawi się kilka fotek to wrzucę je na blog, gdy podam wyniki konkursu.
5. W konkursie mogą
wziąć udział wszystkie osoby, ale adres do wysyłki nagród musi
być na terenie Polski.
6. Pięć
najciekawszych odpowiedzi zostanie nagrodzonych zestawami, w skład
których wchodzą: Babeczki Nadziane Czekoladą z płatkami czekolady
Babeczki Nadziane
Owocowo z truskawkami
Babeczki Czekoladowe
Nadziane budyniem waniliowym
oraz zestaw 12
foremek silikonowych w kształcie gwiazdki.
7. Wyniki zostaną podane
do 18 marca 2013 r, a na dane adresowe będę czekać do 20 marca 2013 roku, jeśli nie otrzymam ich w oznaczonym czasie to wybiorę kolejne osoby.
8. Dane do wysyłki nagród zostaną przekazane do agencji, która wyśle nagrody w imieniu Sponsora.
8. Dane do wysyłki nagród zostaną przekazane do agencji, która wyśle nagrody w imieniu Sponsora.
Zapraszam do zabawy
:-)
Babeczki nadziane czekoladą udekorowałabym na zasadzie hi - hat cupcakes. Krem byłby jak ciepłe lody tworzące stozki jak świderki zanurzone w mlecznej lub gorzkiej czekoladzie.
OdpowiedzUsuńMałgorzata
Witam,
OdpowiedzUsuńPrzed zapieczeniem można je posypać płatkami migdałów.
Pozdrawiam Emilia Cz
Na babeczkach z nadzieniem owocowym zrobiłabym krem z serka mascarpone i śmietanki kremówki. świeże truskawki kroimy w cienkie plasterki i układamy w taki sposób aby powstała nam różyczka. Nie duże listki mięty wkładamy pod spód tak aby tworzyły listki powstałych różyczek.
OdpowiedzUsuńMałgorzata
do ozdoby babeczek mozna zrobic cukrowe lub marcepanowe kwiatki, zeby w
OdpowiedzUsuńkoncu bylo wiosennie, babeczke posmarowac polewa czekoladowa(ktorej nie
lubisz:)) ale ladnie kontrastowalaby z kwiatkami i zrobiloby sie
pysznie, slodko i wiosennie
Kasia Markiewicz
Ja mysle o babeczkach na Wielkanoc. I ozdobilabym je np. z masy cukrowej zrobic takie krotkie cienkie waleczki i ukladac, zeby lekko "zwisaly" to bylaby jako trawka :) a na trawce polozyc np takie malutkie czekoladowe jajeczka, albo malutkie kurczaczki. Do tego jeszcze zrobilabym bazie :) Rowniez z masy cukrowej :)
OdpowiedzUsuńAnna Kolodziej
Mam jeszcze jeden pomysl. Na babeczke wycisnac troszke kremu ( sernik na zimno- zabarwiony na zielono) na to polozyc truskawke (lub winogrono) czubkiem do gory. natepnie wyciskac szpryca po troszku masy od dolu tak aby powstala choinka :) I przyozdobic malymi gwiazdkami lub kulkami cukrowymi :)
OdpowiedzUsuńAnna Kolodziej
Babki, babko udaj się! Jak się udasz to cię zjem! :) jako mama małej dziewczynki często pieke ciasteczka i babeczki później wspólnie je dekorujemy- to puszka zabawa! Nadziane czekolada opłakanym pyszna czekoladowa polewa a ozdobiła kolorowymi m&m'sami :)
OdpowiedzUsuńO matko co ja tu nawypisywalam :) czywiście pyszna zabawa i ozdobilabym pyszna polewa :)
UsuńBabeczki nadziane budyniem udekorowałabym z wierzchu kremem maślano-budyniowym i wisienką.
OdpowiedzUsuńNadziane czekoladą-Zrobiłabym dla nich "klatkę" z karmelu (na natłuszczonej łyżce wazowej ciagniesz nitki z gorącego karmelu tworząc taki jakby koszyczek,gdy karmel zastygnie możemy zdjąć ozdobę.)i postawiłabym je na podstawce z rozpuszczonej a potem zamrożonej czekolady.
Natomiast nadziane owocowo-po upieczeniu zanurzyłabym je w gorącej gorzkiej czekoladzie i obtoczyła w płatkach migdałów.
Jednym ze skojarzeń Babeczek Nadzianych jest bogactwo dlatego ozdobiłabym babeczki nadziane budyniem polewą z białej czekolady i małymi pieniążkami zrobionymi z ciemnej czekolady
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Kasia
Witamy,
OdpowiedzUsuńNasze babeczki ozdobilibyśmy czerwonymi serduszkami ;)
Robimy ciasto, wycinamy wzory, pieczemy malutkie serduszka, studzimy,
lukrujemy na czerwono i wbijamy pionowo do upieczonych babeczek
nadziewanych budyniem albo z czekoladą.
Romantycznie prawda? ;)
pozdrawiamy
Anna i Marcin Bliźniakowscy
Jednym z pomysłów na wiosenne babeczki który będę robić to nałożenie niebieskiego lukru na to postawienie 2 kleksów z ubitej na sztywno bitej śmietany i wbicie w nią żelki zozole tęczowej :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Asia:)
Zawsze piekę dla moich bliskich, osób które mają miejsce w moim serduchu... każdą babeczkę ozdobiłabym imieniem kochanej osoby wykonanym, po prostu z lukru :) takie banalne a na pewno sprawiłyby wiele radości :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Kasia Młynarska
Lubię dekorować babeczki żelkami lub cukierkami m&m, gdyż są kolorowe i ładnie prezentująsię na babeczkach.
OdpowiedzUsuńAgnieszka Dering
Moja inspiracja na dekoracje “Babeczek Nadzianych Delecta” to cztery pory roku... trzy pory roku :)
OdpowiedzUsuń1. Wiosna z “Babeczkami nadzianymi owocowo”
Babeczki nadziane truskawkami nie moga mi sie nie kojarzyc z pozna wiosna.
Wierzch babeczki udekorowalabym (przy pomocy rekawa cukierniczego) kremem z serka mascarpone zabarwionego na zielono. Wybralabym koncowke za pomoca ktorej moglabym zrobic kepki trawy. Na tej trawie ulozylabym listek zrobiony z masy cukrowej (oczywiscie zielonej) a na listku siedzialby sobie cukrowa biedronka.
Aneta Zywiec
Moja inspiracja na dekoracje “Babeczek Nadzianych Delecta” to cztery pory roku... trzy pory roku :)
OdpowiedzUsuń2. Jesien z “Babeczkami nadzianymi czekolada”
Jesienne babeczki przygotowalabym dla dzieciakow na Halloween. Wierzch babeczki bylby przykryty pomaranczowa masa cukrowa (kolor dyni), na niej rozpuszczona czekolada narysowalabym pajeczyne, pajaki, nietoperze i inne “mile” rzeczy.
Aneta Zywiec
Moja inspiracja na dekoracje “Babeczek Nadzianych Delecta” to cztery pory roku... trzy pory roku :)
OdpowiedzUsuń3. Zima z “Babeczkami czekoladowymi nadzianymi budyniem waniliowym”
Wygodny fotel, ciepla herbatka z cytrynka i czekaladowa babeczka z budyniem waniliowym... Babeczka przystojona bialym kremem z serka Philadelphia (ser, cukier, maslo), ktory posypany posypka (najlepiej srebrna) lub sniezynkami, sprawialby wrazenie mieniacego sie sniegu. Na serowym sniegu stalby sobie maly, marcepanowy balwanek.
Aneta Zywiec
Ja proponuję babeczki nadzine, które fantastycznie wygladaja gdy są udekorowane kremem maslanym ( w wersji również kakaowej) :)
OdpowiedzUsuńSkładniki:
350 g. cukru puder
2 łyżki wody,
180 g miękkiego masła,
łyżeczka ekstraktu waniliowego (można zastąpic cukrem wanilinowym)
szczypta soli
* do wersji kakaowej łyżka kakao
Do miski należy wsypać cukier puder oraz masło. Wymieszać składniki mikserem na niskich obrotach. Następnie dodać wodę i ekstrakt ( a w wersji kakaowej kakao) i zmiksować na puszystą masę. Tak przygotowaną masą dekorować babeczki tworząć kształtny stożek.
Ja posypuję je jeszcze perełkami :) Wygląda to naprawde świetnie a jak smakuję. Do podania wykorzystuję paterę :)
A my z córcia sypiemy babeczki po prostu cukrem pudrem i takie zajadamy. mniam
OdpowiedzUsuńBabeczki mozna również udekorować polewą ciemną i sypiemy orzechy :)
OdpowiedzUsuńMój pomysł na ozdobę babeczki jest taki. Po upieczeniu i ostygnięciu odcinam górną część babeczki, w dziurę nakładam bitą śmietanę (można też śmietanę zabarwić barwnikiem spożywczym), a odciętą górę łamię na pół i wkładam na śmietanę i powstają "skrzydlate babeczki":).
OdpowiedzUsuńNa babeczkach powstała by zielona łączka z biało-żółtymi i żółto-białymi kwiatuszkami i motylkami.
OdpowiedzUsuńZielony krem:
0,5 l soku Pysio do tego budyń na 0,5 l mleka. Gotujemy budyń z Pysia - zastępujemy nim mleko. Jeszcze ciepłym smarujemy babeczki.
Kwiatki i motylki:
robimy sztuczny marcepan: 5 dkg margaryny, 10 dkg mąki, 100 ml wody, olejek migdałowy, 0,5 kg cukru pudru.
Powstaje z tego masa plastyczna, bardzo słodka ale łatwo się z niej lepi.
Użyłabym do tego: żółtego i czerwonego, może pomarańczowego barwnika.
Widzę to tak: zielony krem Pysiowy na nim malutkie kwiatuszki i ze dwa trzy większe motylki. A na niektórych babeczkach tak dla urozmaicenia malutki ślimaczek.
Krem jest lśniący i nie zjeżdża z ciasta, masa nie zsycha się i ładnie się prezentują wykonane z niej dekoracje.
Przepisy przetestowane na tortach urodzinowych dla córek.
Czesto dekorowałam babeczki różową masą cukrową tworząc świnki. Dokładnie tak samo wykrajam jak przy bułeczkch świnkach. Posłuże sie linkiem aby pokazać o co mi chodzi :) Do utworzenia nosa i oczu korzystam z nutelli lub czekolady :) Efekt jest świetny, dzieci zawsze zadowolone :) Z powodzeniem pomysł można wykorzystać na przyjęciach urodzinowych lub szkolnych :)https://www.google.pl/search?q=bu%C5%82eczki+%C5%9Bwinki&hl=pl&qscrl=1&rlz=1T4SKPB_enPL301PL301&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=DPA8UYSMK6iN4gTiiYGADw&sqi=2&ved=0CDIQsAQ&biw=1680&bih=860
OdpowiedzUsuńJuż niedługo wiosna a z nią Święta Wielkanocne, więc udekorowałabym babeczki właśnie świąteczno-wiosennie - na zielonym podłożu z masy cukrowej biało-żółte kwiatuszki, a nad nimi na wykałaczce motylek z lukru plastycznego... Już je widzę oczyma wyobraźni :-)
OdpowiedzUsuńJustyna Bodzioch (na Facebooku - JustynaKrzysiekKrzysKubus Bodzioch)
Pozdrawiam
Moja druga propozycja dekoracji babeczek - Babeczki Nadziane Owocowo udekorowałabym właśnie owocami, np truskawkami pociętymi w słupki zanurzonymi w kleksie bitej śmietany... z listkiem mięty :-)
OdpowiedzUsuńJustyna Bodzioch (na Facebooku - JustynaKrzysiekKrzysKubus Bodzioch)
Pozdrawiam
Natomiast trzecia propozycja dekoracji babeczek to babeczki z bezą. udekorowałabym w ten sposób Babeczki Nadziane Czekoladą. Przygotowałabym włoską bezę, w której do ubitych białek wlewa się syrop cukrowy a po dokładnym ubiciu na super sztywno nakłada się białka na babeczkę i opala ręcznym palnikiem gazowym. Rewelacja. Ten pomysł wpadł mi właśnie do głowy i myślę że w następnym tygodniu go zrealizuję. Już się nie mogę doczekać :-)
OdpowiedzUsuńJustyna Bodzioch (na Facebooku - JustynaKrzysiekKrzysKubus Bodzioch)
Pozdrawiam
Moja propozycja dekoracjii babeczek nadzianych wiórkami czekoladowymi to krem maślany z alkoholem(1/2 szklanka masła,1szkl. c.pudru 3 łyżki alkoholu- koniak lub dowolny likier który lubimy)natomiast te nadziane budyniem pokryłabym masą taką -1szkl. cukru pudru,1/2 kostki masła,1łyżka miodu i szczypta cynamonu) -jadłam ten kremik jest naprawde pyszny
OdpowiedzUsuńPonieważ zbliżają się zarówno urodzinki mojej małej córeczki, która uwielbia babeczki oraz święta wielkanocne więc babeczek u nas będzie dużo. Do dekoracji zamierzam użyć kremów różnych jako podkład do przytrzymania dekoracji.Na części babeczek będą motylki z galaretek w kształcie księżyców różnych kolorów oraz kolorowych groszków. Na innych będą stokrotki z pianek jojo a środeczek np z lentylka, na kolejnych mają powstać mini gniazdka z jajeczkami w środku. A na części po prostu zrobię ażurkowe ozdoby z czekolady i z owocami poukładam na babeczkach udekorowanych już kremem.
OdpowiedzUsuńNa Wielkanoc udekorowałabym babeczki ponownie kremem maślanym, o którym napisałam wcześniej. Z masy cukrowej zrobiłabym uszy zająca i wsunęła w masęmaślaną, następnie kuleczkę, która byłaby noskiem. Z czekolady zrobiłabym po 3 wąsy z każdej strony noska i oczy :) I zajączkowe babeczki gotowe :)
OdpowiedzUsuńja bym zrobiła babeczki z nadzieniem pomarańczowym polała odrobine lukrem i na lukier położyła bym kawałeczki pomarańczy.
OdpowiedzUsuńMAROLA D
Druga propozycja to , babeczki nadziewane karmelem i orzechami mm pycha:)
OdpowiedzUsuńMARIOLA D
trzecia propozycja to babeczki cytrynowe z kremem na wierzchu a na ten krem położyć np. 3 kuleczki m&m's orzechowy jako to niby jajeczka z racji świąt które nadchodzą :)
OdpowiedzUsuńMARIOLA D
Jako, że zbliża się Wielkanoc, moim pomysłem na babeczki byłyby właśnie dekoracje wielkanocne :-) pomysłów na takie dekoracje jest mnóstwo.
OdpowiedzUsuńMożna np zrobić na wierzch babeczek zielony krem z serca mascarpone, masła, cukru pudru i zielonego barwnika, za pomocą szprycy umieścić go na babeczce i na to wyłożyć małe kolorowe czekoladowe jajeczka :-) zielony krem wygląda jak trawa i dwa trzy kolorowe jajeczka na nim dodają uroku:)
innym pomysłem na wielkanocne fantazje jest (po nałożeniu dowolnego kremu) zrobienie z pianek króliczków - w tym celu wycinamy z pianek tzw. marshmallows uszy (dłuższe owale), głowy (mniejsze kółka), później układamy je na kremie. Z czekoladowych kawałków można zrobić oczy, z posypki kolorowej wąsy :) świetna zabawa szczególnie dla dzieciaków w dekoracje takich świątecznych babeczek :)
Pozdrawiam,
Magda Mandys
magda.mandys@wp.pl
Mojej rodzince podoba sie kiedy dekoruje polewa czekoladowa babeczki. Powstaja wtedy buzki ktore wyrazaja emocje: usmiech, radosc, strach,zdziwienie, gniew, smutek itp. Wszystkie znikaja w mig:)magda szewczyk
OdpowiedzUsuńPonieważ zbliża się wielkanoc babeczki nadziane budyniem udekorowałabym błękitnym lukrem i posypała pastylkami czekoladowymi o pastelowych kolorach (delikatny żółty, róż, zieleń).
OdpowiedzUsuńBabeczki nadziane czekoladą byłyby świetną podstawą do "gniazda" wielkanocnego- zamoczone w czekoladzie podłóżne płatki ("Zdrowy błonnik") uformowałabym u góry babeczki w gniazdo, a do środka włożyła po małym, marcepanowym jajeczku wielkanocnym.
Babeczki nadziane owocami udekorowałabym waniliową masą z serka mascarpone, a czekoladowym pisaniem namalowałabym oczka i pyszczek króliczka. Za nos posłużyłby mi czerwony m&m, a za uszy- połowa podłużnej pianki marshmallow.
Dominika Malaga
bajaderka@onet.eu
Pomysł na muffiny nadziane czekoladą - muffiny posłużą nam jako "doniczka" dla kwiatka. Po upieczeniu maczamy muffiny w czekoladzie rozpuszczonej w kąpieli wodnej a następnie od razu w startej na tarce (drobne oczka) czekoladzie deserowej. Podłużną piankę marshmallow tniemy w poprzek (tak, by wyszły owalne listki kwiatów).Każdemu listkowi odcinamy niewielką końcówkę (tak, by dało się piankę przyczepić do lizaka). Następnie bierzemy okrągły lizak na patyku (dowolność kolorów) i po zwilżeniu go przyklejamy płatki kwiatów. Następnie kwiatek wbijamy w środek babeczki.
OdpowiedzUsuńDominika Malaga
bajaderka@onet.eu
Trzecia propozycja na dekorację babeczek:
OdpowiedzUsuńBabeczki nadziane owocami lub babeczki nadziane budyniem dekorujemy cytrynowym lukrem. Na sam środek babeczki kładziemy wiosennego kwiatka zrobionego z masy cukrowej
Dominika Malaga
bajaderka@onet.eu
Jak to zwykle w życiu bywa "nadzianym babeczkom" brakuje tylko mężczyzny, który by je schrupał. Ale jak to bywa wśród nadzianych babeczek, muszą one pięknie wyglądać. Proponuję więc ozdoby w formie uśmiechu - bo z uśmiechniętymi przyjemniej przebywać, gwiazdek zamiast oczu bo kto nie chciałby się w takie zapatrzeć a także kolorowych policzków z emocji. Wszystkie te ozdoby muszą być z lukru lub czekolady by babeczki nadziane były jeszcze bardziej słodkie. Bo słodyczy w naszym codziennym życiu jest za mało... Ach te piękne i słodkie bardziej lub mniej nadziane babeczki....
OdpowiedzUsuńTomek
tomasz_wolowski@poczta.onet.pl
Jako, że w kwestii dekorowania czegokolwiek prym u moim domu wiedzie mąż, pozwolę sobie przytoczyć trzy propozycje udekorowanych przez niego babeczek na trzy wyjątkowe okazje.
OdpowiedzUsuń1. propozycja: Oboje kochamy góry. Tam spędziliśmy pierwszy urlop i tam się zaręczyliśmy. I właśnie na te zaręczyny mąż przygotował babeczki.
Czekoladowe babeczki udekorował kawałkami kruchego ciasta, tak by przypominały góry. Były szare, miejscami czarne, a szczyty pokryte gęstym białym lukrem imitującym śnieg. U podnóża gór rozsypał pokruszony ciemny biszkopt do złudzenia przypominający ziemię. A na szczycie największej góry zawiesił pierścionek.
Wyglądały nieziemsko!
diabelskakuchnia@onet.pl,
Monika
Jak to zwykle w życiu bywa "nadzianym babeczkom" brakuje tylko mężczyzny, który by je schrupał. Mają one wszystko ale oczywiście muszą jeszcze pieknie wyglądać. Dlatego dodałbym im uśmiech, bo z radosnymi przyjemniej przebywać, gwiazdki w miejsce oczu - bo kto nie chciałby się w takie zapatrzeć i kolorowe policzki z wielkich emocji. A wszystkie te ozdoby z lukru lub czekolady bo każdemu w dzisiejszym codziennym życiu brakuje słodyczy. Ach te nadziane mniej lub bardziej babeczki wszystkie są piękne. Jasne czy ciemne z piegami lub bez. I jeszcze się będą do mnie uśmiechać. Czego chcieć więcej???
OdpowiedzUsuń2. propozycja: Dokładnie rok temu na pierwsze urodziny naszego kochanego dziecka mąż przygotował tort z kwiecistą łąką i jako uzupełnienie babeczki w podobnym klimacie.
OdpowiedzUsuńBabeczki udekorował za pomocą gęstego kremu zabarwionego na zielonego przy pomocy specjalnej tylki do trawy. Na plastikowych paseczkach, które wygiął w luk poprzyklejał paski kolorowej masy cukrowej(czerwony, pomarańczowy, żółty, zielony, niebieski... na filetowy brakło miejsca ;) ) i wbił je do ciasta i o dziwo się trzymały. Z brązowej masy cukrowej zrobił królicze uszy i włożył by wystawały z trawy. I tak powstały mini łąki z piękną, choć czasochłonną tęcza.
diabelskakuchnia@onet.pl,
Monika
3. propozycja: Na 50. urodziny mojego Taty, zapalonego motorowca, przygotował babeczki z podobnym stylu.
OdpowiedzUsuńŚcięte wierzchy babeczek (tak by były równe) posmarował kremem, posypał pokruszonym ciemnym biszkoptem, w którym za pomocą plastikowych kółek strażackiego wozu obił ślady bieżnika, tak jakby przed chwilą po nich przejechał jakiś samochód. Proste, ale fajnie wyglądały!
Pozdrawiam,
diabelskakuchnia@onet.pl,
Monika
Witam
OdpowiedzUsuńJa mam dwa pomysły wykorzystywane przeze mnie często:
1. Wierzch smarujemy jasnym kremem - na nim układamy odciski czekoladowe liści - ja robię na liściach róży - mają wyraźne nerwy i wychodzą piękne listki (mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi:)Takie odciski robię z gorzkiej i białej czekolady
2. W związku z tym, że mam dostęp do polnych bratków wiosną często je zbieram i kandyzuję (w białku i cukrze pudrze. suszę i układam w słoiku) zimową porą jest to przepiękna i aromatyczna ozdoba każdego ciasta. Myślę, że babeczki z fiołkową dekoracją będą niepowtarzalne.
Ja udekorowałabym babeczki apetycznie spływającą czekoladą a na wierzchu ułożyłabym jadalne kwiaty.
OdpowiedzUsuńPomysł na oryginalną dekorację Babeczek Nadzianych Delecta”:
OdpowiedzUsuńNa świąteczny stół mam zamiar przygotować
BABECZKI KOSZYCZKI
Potrzebny będzie kawałek francuskiego ciasta, krem, wiórki kokosowe zabarwione na zielono, kiwi, mandarynka:
paski ciasta francuskiego zwijamy,smarujemy jajkiem i układamy na blachę obok babeczek. Gdy się upieką będą służyły mi jako rączki do koszyczków. Upieczone babeczki wypełniamy kremem,mocujemy rączki posypujemy zielonymi wiórkami kokosowymi. Na wierzch układam plasterek kiwi i do tego ewentualnie kawałeczek mandarynki.
Jak zrobić wiórki zielone: do filiżanki wlać odrobinę wody i rozpuścić w niej ciutkę barwnika. Wsypać wiórki kokosowe na gęsto i dokładnie wymieszać. Gdy się zabarwią i wszystko wsiąknie wysypać na talerzyk by przeschły. Potem można już nimi dekorować.
To moja pierwsza propozycja
Aga Strzęciwilk- moje mniam
Witam.
OdpowiedzUsuńPierwszy pomysł na owocowe babeczki, to dekoracja w formie lodów. Wierzch pokrywamy różowym lukrem, szprycą wyciskamy ozdobny kleks bitej śmietany ubitej z odrobiną żelatyny, by była dość sztywna i na samej górze kładziemy np.wydrylowaną wiśnię lub jakiś inny owoc. Z wafla andruta wykroić trójkąt, by kształtem przypominał przawdziwy wafelek i posłużył do wyjedzenia śmietany.
Beata.
Właśnie doczytałam, że wszystkie pomysły muszą być w oddzielnych komentarzach. Więc pomysł nr 2 kopiuję z poprzedniego komentarza, żeby dotrzymać warunków konkursu:
OdpowiedzUsuń2. W związku z tym, że mam dostęp do polnych bratków wiosną często je zbieram i kandyzuję (w białku i cukrze pudrze. suszę i układam w słoiku) zimową porą jest to przepiękna i aromatyczna ozdoba każdego ciasta. Myślę, że babeczki z fiołkową dekoracją będą niepowtarzalne.
Drugi pomysł na babeczki z płatkami czekolady, jest może trochę banalny ale wizualnie bardzo efektowny. Na wierzch babeczek szprycą wycisnąć rozetkę z kremu czekoladowego i przyozdobić srebrnymi kuleczkami. Wyglądają pięknie. Beata.
OdpowiedzUsuńMoja trzecia propozycja na babeczki czekoladowe z budyniem to przygotowanie lukru, różnego rodzaju posypek, pisaków i kolorowych lentilek. Dekorowanie babeczek, tworzenie różnych kolorowych postaci jest wielką frajdą zwłaszcza dla dzieci. Często powstają prawdziwe "dzieła sztuki".
OdpowiedzUsuńBeata.
Babeczki nadziane czekoladowo przyozdobiła bym kremem śmietankowym (śmietana kremówka, śnieżka, biała czekolada roztopiona, opcjonalnie można dodać wiórki kokosowe) wierzch posypała bym płatkami czekolady:)
OdpowiedzUsuńBabeczki nadziane owocami udekorowała bym lukrem (miękkie masło, wanilia lub cukier waniliowy, cukier puder mleko), na to pokruszone wafelki(można zabarwić barwnikiem). Wszystko ułożyć na babeczce w kształcie twarzy jakiejś postaci np. z bajki
OdpowiedzUsuńPropozycja 2
OdpowiedzUsuńPolecam babeczki jako prezent: upieczone ciacha przyozdobić kremem o dowolnym smaku. Z żelatyny, cukru pudru i barwnika zrobić małą porcję masy żelowej. Część rozwałkować jako płaską wstążkę, która będzie przepasać babeczkę, a z pozostałej części ulepić kokardę i przyczepić do płaskiej wstążki. Prezencik gotowy.
Pozdrawiam
Aga Strzęciwilk- moje mniam
Muffinki, babeczki to jest coś .....co moja rodzina uwielbia najbardziej. Najczęściej oblewam je polewą czekoladową albo lukrem i obsypuję kolorową posypką Delecty. Ale ponieważ jest okazja, więc muffinki ozdobię czerwonym lukrem(z dodatkiem barwnika spożywczego). Na czerwonym lukrze namaluję kremem białe kropeczki i.....muchomorki gotowe.Jeśli jeszcze poda się je na zielonej trawiastej serwetce, to mamy las jak prawdziwy.Nasze dzieci oszaleją z radości.
OdpowiedzUsuńMałgorzata Ziółkowska
Propozycja 3
OdpowiedzUsuńBabeczki pociągające, czyli wydanie PKP
Babeczki owocowe obłożyć masą napoleonkową, posypać drobno startą czekoladą gorzką. Z masy cukrowej robimy komin do lokomotywy, kabinę dla maszynisty i daszek. Kolejne babeczki robimy jako wagoniki. Doczepiamy kółka z masy cukrowej (tej twardszej)...i jedziemy :)
Aga Strzęciwilk- Moje Mniam
Jeśli nie mam czasu na wymyślanie ozdób, to najprościej ozdobić je pięknymi opłatkowymi stokrotkami, każdą w innym kolorze.
OdpowiedzUsuńMałgorzata Ziółkowska
Najbardziej oryginalny pomysł na ozdobienie babeczek,to zrobienie na nich cycuszków Murzynki.Na muffinkę wycisnąć szprycą czekoladowy krem.Uformować z niego cycuszki (od Twojego gustu albo od domowników zależy, czy będą duże, czy małe).Na samą górę ułożyć sutek, czyli czerwoną wisienkę kandyzowana albo świeżą,Efekt gwarantowany, babeczki robią furorę zwłaszcza wśród panów.
OdpowiedzUsuńMałgorzata Ziółkowska
Jako że ostatnio stałam się ostatnią fanką mascarpone babeczki właśnie bym udekorowała tym serkiem .Na to wycisnęłabym trochę bitej śmietany oraz posypałabym kakao lub czekoladą według uznania .
OdpowiedzUsuńAgata
Pozdrawiam :)
Kolejnym sposobem na udekorowanie babeczek jest krem czekoladowo serowy
OdpowiedzUsuńPrzepis:
225g serka kremowego w temperaturze pokojowej zmieszaj i 57g masła w temperaturze pokojowej.Zmieszaj serek i masło na gładką, kremową masę, 4 szklanki cukru pudru.Dodaj cukier puder, po jednej szklance naraz. Na koniec wsyp 0,5 szklanki kakao i wymieszaj całość, żeby uzyskać jednorodny, czekoladowo-serowy krem.
Agata
Babeczki ozdobione filiżanką dobrej kawki i konfiturą z róży-to wszystko podane na tacy przez naszego ukochanego+miłość+ szczęscie= najlepsze babeczki o poranku:)
OdpowiedzUsuńsade111
Z miłości do prostoty- w babeczkę wbijamy świeżą truskawkę i gotowe ;)
OdpowiedzUsuńJusta B.
Druga propozycja: babeczki polewamy roztopioną czekoladą białą i ciemną, tworząc naprzemienne wzory. Na samą górę po truskawce, czereśni, kilka malinek, co kto ma w zasięgu wzroku lub wyobrazni. Moja córka uwielbia też babeczki polane czekoladą , obsypane lentylkami.
OdpowiedzUsuńsade111
U mnie ostatnio hitem są babeczki udekorowane ziarenkami granatu. Robię je w dwóch wersjach. W pierwszej wersji wierzch babeczek polewam czekoladą i zanim czekolada zastygnie układam na całej powierzchni babeczki ziarenka grantu, jedno koło drugiego. Natomiast drugi sposób dekoracji ziarenkami granatu to przygotowanie kremu na bazie serka mascarpone z dodatkiem soku z granatu. Kremem tym dekoruję wierzch babeczek a na kremie gdzieniegdzie układam ziarenka granatu. W obydwu wersjach babeczki wyglądają rewelacyjnie i również rewelacyjnie smakują, bo ziarenka granatu wspaniale podkreślają smak babeczek, zwłaszcza tych nadzianych budyniem i tych z czekoladą.
OdpowiedzUsuńBabeczki z nadzieniem truskawkowym udekorowałabym oczywiście truskawkami! Wierzch babeczek zanurzyłabym w białej czekoladzie, a na czekoladzie ułożyłabym małe truskawki.
OdpowiedzUsuńDelecty Babeczki Nadziane nie muszą być udekorowane, gdyż są pyszne same w sobie, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać im jeszcze więcej słodkości i uroku, ot tak dla pięknego widoku.
OdpowiedzUsuńBabeczki Nadziane można więc oprószyć cukrem pudrem, utaplać w lukrze bądź ukoronować bitą śmietaną.
Cokolwiek zrobimy będą się wspaniale prezentowały i wyśmienicie smakowały!
W moim domu przez cały rok jest WIOSNA, a to za sprawą uprawy jadalnych kwiatów. Dekoruję nimi babeczki i od razu robi się słoneczniej i radośniej. Polecam do deserów płatki róż i goździków (dno bywa gorzkie, więc nie ryzykuję) oraz całe kwiaty pierwiosnka lekarskiego oraz fiołka wonnego, które nie dosyć, że mają słodki smak, to jeszcze fantastycznie pachną, no i oczywiście przecudnie wyglądają. Żeby kwiatki trzymały się babeczek, proponuję krem śmietankowy lub ubitą śmietankę.
OdpowiedzUsuńMarta Grzelak
Innym moim pomysłem na dekorację babeczek jest zanurzenie ich wierzchu w białej czekoladzie, a następnie posypanie ich skórką otartą z cytryny i limonki. Taka orzeźwiająca posypka nie tylko idealnie podkreśla smak czekoladowych babeczek, ale również cieszy oczy i poprawia humor, gdyż połączenie koloru żółtego i zielonego jest niezwykle optymistyczne i radosne :)
OdpowiedzUsuńMoja przygoda z babeczkami rozpoczęła się w tą niedzielę :) Długo przymierzałam się do upieczenia Babeczek, pomysłów na dekoracje miałam mnóstwo, ale ... nigdy nie miałam odwagi...:( Twój konkurs mnie zmotywował:) Dziękuje:) Fakt, że moim dzieciom bardzo smakowały to już nagroda:) choć nie powiem takie sylikonowe foremki ...
OdpowiedzUsuńNo, ale do rzeczy swoje pierwsze Babeczki udekorowałam kremem czekoladowym i czekoladą z młynka Kotanyi i były pyszne! Niestety nie zrobiłam zdjęcia z karteczką:( moje drugie Babeczki upiekłam wczoraj:) udekorowałam je kolorowymi kremami (niebieski, zielony i różowy) Niebieski - ciasteczkowy potwór;) to dla mojego synka (zakochał się w muffinkach;) ) różowe kwiaty dla córci, a zielona trawa z kwiatuszkiem i posypka cukrową dla Teściowej na dzisiejsze imieniny:)
Pomysłów mam jeszcze całe mnóstwo ...
Dziekuję i życzę wszystkim świetnej zabawy!!!
Alicja
Podzielę się z Wami Kochani pomysłem na romantyczne udekorowanie babeczek. Wystarczy upiec babeczki (ilość według potrzeb), ubić bitą śmietanę i przełożyć ją do szprycy. Dla uzyskania lepszego efektu można foremką do wykrawania ciastek powycinać z babeczek serca - najlepsze będą do tego Babeczki Nadziane Czekoladą. I teraz najważniejsze - wyznanie dla ukochanej osoby. A mianowicie na każdej z babeczek piszemy szprycą wypełnioną bitą śmietaną po jednej literze naszego wyznania, np. 'Kocham Cię .....' i w miejsce kropek wstawiamy imię Lubego/Lubej. Na pozostałych babeczkach możemy narysować śmietanowe serduszka, a ewentualną pozostałą bitą śmietanę możemy spożytkować według naszej fantazji ;) Następnie babeczki układamy w odpowiedniej kolejności na paterze, tacy bądź ozdobnym talerzu i wręczamy Ukochanemu/Ukochanej.
OdpowiedzUsuńEfekt murowany! Uśmiech osoby obdarowanej oraz radość w jej oczach bezcenna. Potem przechodzimy do konsumpcji, babeczek oczywiście ;) i cały wieczór jest tylko Nasz!
Mleko skondensowane w puszce gotuję długo, tak powstałą przepyszną gęstą masą smaruję górę muffinek, po czym posypuję prażonymi płatkami migdałów. Niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńGórę można przygotować też przed pieczeniem: z tradycyjnej kruszonki ( mąka, marganyna, cukier) plus płatki migdałów.
OdpowiedzUsuńBabeczkę smarujemy kremem bądź lukrem, ubitą śmietaną - jak kto woli- tak aby babeczka była w miarę płaska.
OdpowiedzUsuńDo miseczki wsypujemy żółty-złoty cukier i maczamy. Na środku bardziej ku górze kładziemy dwie malutkie płaskie kawałki czekolady na to kleksik białego lukru - mamy oczka.
Bo bokach na babeczce robimy eski floreski naszą masą jako skrzydełka i obsypujemy cukrem.
Resztę masy barwimy na czerwono i malujemy na babeczce dziobek i na dole łapki.
I tak mamy kurczaczka.
Ponieważ mój mąż jest DJ, a jego kocham najbardziej na świecie i tylko dla niego piekę..podobnie, jak tort urodzinowy udekorowałabym babeczki wykonanymi z lukru płytami, słuchawkami i sprzętem muzycznym :) to bardzo pracochłonne,ale opłaca się to, aby zobaczyć jego minę, tak cudowną jak podczas urodzin.
OdpowiedzUsuńPomysł pierwszy- już wypróbowany: babeczki robiłam zazwyczaj waniliowe ale z budyniem też będą ok, wiec na upieczone muffiny nałożyć krem ( z sera twarogowego i bitej śmietany + cukier+ wanilia) a na wierzch posypać pokrojonym w plastry- talarki, snikersem (taki baton), dołożyć plasterek banana( ja kroje w drobną kosteczkę) a to wszystko polać jeszcze płynnym karmelem. Krem można również zrobić z serka mascarpone, serka naturalnego i trochę bitej śmietany- taki osobiście bardziej mi odpowiada ale ten pierwszy robię częściej, gdyż jest uwielbiany przez moją rodzinkę :)
OdpowiedzUsuńJulita Grze.
Pomysł drugi: taki bożonarodzeniowy- również wypróbowany: Każdy smak babeczek myślę że będzie odpowiedni,ja robiłam czekoladowe, na każdą nałożyć krem (dałam serek mascarpone z bitą śmietaną ale waniliową) na to zrobić uszka z połówek precelków (paluszkowych) oraz oczka z groszków czekoladowych i czerwony nosek (np z wisienki ja akurat miałam takie guziczki-cukierki). Teraz tak myślę, że można by było je posypać również czekoladową posypką. I gotowe- efekt naprawdę świetny. Jednak jak dla mnie ten sposób 1 mimo iż łatwiejszy-(nic specjalnego dla niektórych jeśli chodzi o wygląd)lecz smak wyborny hehe dla mnie nie tylko. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJulita Grze.
Trzeci pomysł: babeczkę smarujemy gorzką czekoladą, z masy cukrowej wycinamy sześciokąty foremne - 5 sztuk. Układamy promieniście na bokach babeczki, tak aby boki sześciokątów się ze sobą nie stykały. Szczyt babeczki będzie "goły" - dzięki takiemu ułożeniu masy powstanie czarny pięciokąt. W ten sposób uzyskamy babeczkę w formie piłki nożnej.
OdpowiedzUsuńten mój pomysł 2- to powstaną RENIFERKI :) zapomniałam dopisać
OdpowiedzUsuńJulita Grze.
A my udekorowaliśmy babeczki czekoladowe z budyniem kokosowym, masą z serka mascarpone z nuta wanilii ,drobno zmieloną czekoladą:)Kamila
OdpowiedzUsuńa ja myślę,że można zrobić zieloną trawkę z masy cukrowej a na niej malutkie jeżyki z tatą jeżem ;)Klaudia Naściszewska
OdpowiedzUsuńdrugi mój pomysł to kolorowa masa cukrowa a na niej różnego rodzaju kwiatki wykonane z masy cukrowej i posypane kolorową posypką.Klaudia Naściszewska
OdpowiedzUsuńtrzeci pomysł to już taki Wielkanocny:zielona masa cukrowa udająca trawkę a na niej żółte kurczaczki ulepione z masy cukrowej.Klaudia Naściszewska
OdpowiedzUsuńBabeczki z nadzieniem truskawkowym polewam własnoręcznie zrobionym lukrem z dodatkiem przetartych truskawek - na wierzch obowiązkowo malutka truskaweczka lub połówka dużej. już nie mogę doczekać się lata ;)
OdpowiedzUsuńAgnieszka
a.surgiel@gmail.com
Moja propozycja udekorowania babeczek to wiosenny ogród róż o poranku. Przygotowujemy maślany krem i barwimy go na różne kolory, różowy, czerwony, żółty. Ale najlepiej różowy. :) Możemy użyć barwników w paście.
OdpowiedzUsuńGotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i za pomocą końcówki z wzorem dużej gwiazdki wyciskamy na babeczki róże, zaczynając od środka babeczek, aż do zewnątrz. Na koniec posypujemy cukrowymi perełkami, które będą wyglądały jak krople rosy na płatkach kwiatów.
I voilà. Ogród róż o poranku gotowy. :)
Pozdrawiam
Babeczki lubią krem :) Więc ja moje babeczki udekorowałabym cudnie wysoką, puszystą czapą słodkiego kremu na bazie serka mascarpone, dodatki dobierając w zależności od zawartości konkretnych nadzianych babeczek. Tak, żeby komponowało się smakowo, ale też ładnie wyglądało.
OdpowiedzUsuńI tak, do babeczek nadzianych czekoladą dobrałabym krem bananowy z waniliową nutą, na czubku umieszczając piankę marshmallow, do połowy zatopioną w deserowej czekoladzie.
Babeczki nadziane owocami otrzymają śmietankową czapę, w którą wmieszana będzie tarta czekolada = efekt straciatella, a na czubku, a jakże, zatknięta zostanie piękna truskawka, soczysta malina lub kilka jędrnych jagód - nie wiem, co akurat będę miała pod ręką...
Przy babeczkach z budyniem waniliowym poszalejemy i do waniliowego kremu dodamy drobno pokrojone truskawki, przy okazji barwiąc krem na różowo ich sokiem. Udekorujemy kawałkiem biszkopta lub wafelka, który przytnę na kształt serca lub gwiazdki.
Natomiast babeczki z budyniem czekoladowym czeka... więcej czekolady! Krem kakaowy z wiórkami kokosowymi... a na czubku koktajlowa wisienka.
Moja druga propozycja również wiąże się z kwiatami. :)
OdpowiedzUsuńDo wyboru mamy białe i czerwone.
Jeśli chcemy zrobić czerwone różyczki, na babeczkę wyciskamy warstwę kremu maślanego lub z serkiem mascarpone, a następnie wbijamy dookoła (począwszy od zewnątrz, aż do środka) truskawki pokrojone w cieniutkie plasterki. Im cieńsze, tym lepiej. Wyginamy je lekko na zewnątrz, by przypominały płatki.
Aby uzyskać kremowe kwiaty, na babeczkę nakładamy jasny krem. Na środku umieszczamy orzech laskowy. Dookoła niego wbijamy w krem płatki migdałów, węższą stroną do góry, czyniąc kilka okręgów- od najwęższego w środku, do najszerszego na zewnątrz.
Jeśli chodzi o dekorację babeczek to zawsze staram się udekorowac je w taki sposób by osoba która będzie je zajadac wiedziała o jakim są smaku (lub smakach) i mogła wybrac swoją ulubioną:)A więc do pierwszej z nadzieniem truskawkowym mam super efektowny sposób ozdobienia. Sama go wypróbowałam (wcześniej na innej) i byłam bardzo zaskoczona efektem jak i moi goście. Skoro babeczka ma nadzienie truskawkowe więc na górę nałożyłabym szprycą dośc sporą porcję ubitej na sztywno śmietany z odrobiną cukru pudru bo te smaki napewno do siebie pasują. Następnie potrzebujemy dwóch galaretek czerwonej o smaku truskawkowym i zielonej np. agrestowej. Każdą przygotowujemy w oddzielnym naczyniu według przepisu pamiętają aby użyc o pół szklanki mniej wody niż jest padane w przepisie. Chodzi o to by były bardziej "twarde" po stężeniu. Gdy galaretki stężeją wykładamy je z pojemników. I teraz wykrawamy z nich kwadraciki o takiej wielkości by nie były zbyt duże w stosunku do całej babeczki. Gdy mamy już gotowe czerwone i zielone kwadraciki to zabieramy się do układania. Bierzemy czerwone kwadraciki i "przyklejamy" je do bitej śmietany jeden obok drugiego nie ścianą kwadracika tylko czubkiem, ( chodzi o to by jeden z czubków był w śmietanie a drugi wystawał) w koło złączenia śmietany z babeczką. Nad czerwoną obramówką z kwadracików układamy kolejną z zielonych kwadracików i tak na przemian blisko siebie by nie było widac bitej śmietany ale nie do samego końca bo na czubku w śmietanie umieszczamy truskawkę która będzie mówic o tym jaki smak ma babeczka. Całośc wygląda bardzo efektownie a kwadraciki przypominają nam świecące brylanciki. Efekt jest wspaniały. Moi goście nie mogli sie zadziwic ze samamu można coś takiego stworzyc i jeszcze z tak tanich produktów;)Wyglądają jak kolorowe piramidki na babeczkach:)
OdpowiedzUsuńKasiaŚ.
Jesli chodzi o babeczki z płatkami czekolady to ze względu że nie mają żadnego nadzienia to wkoło babeczki zrobiłabym szprycą obramówkę z kremu czekoladowego lub nutelli i posypałabym go drobno posiekanymi dowolnym orzechami. W pusty środek nałożyła bym ulubioną konfirurę, tyle by była równo z kremem.Na konfiturę kleks bitej śmietany posypany startą czekoladą.Na czubek do ozdoby owoc o którego smaku była np. konfitura. to taka elegancka bebeczka:)
OdpowiedzUsuńKasiaŚ.
ulubioną konfiturę oczywiście*
UsuńZ ostatnią miałam najwięcej prblemu z dekoracją. I doszłam do wniosku że na tą babeczkę ze względu na to że w środku ma już budyń nałożyłabym masę krówkową zmieszaną z dowolnymi bakaliami i posypałabym ją uprażonymi wiórkami kokosowymi. Oto wszystkie moje propozycje:)
OdpowiedzUsuńKasiaŚ.
Pomysł trzeci: taki wielkanocny, a dokładnie powstaną zajączki wielkanocne: babeczki mogą być o różnych smakach: na nie nakładamy krem (dowolny), jednak ja wybrałabym taki budyniowy (może być tez gotowy budyń waniliowy utarty z masłem)to wszystko posypać wiórkami kokosowymi, następnie z takich słodkich pianek( różowe albo białe- nie wiem jak się nazywają) zrobić uszka i nosek, pyszczek, oraz małe wąsiki z posypki czekoladowej no i oczka z jakichś groszków słodkich.
OdpowiedzUsuńPomysł ani razu przez mnie nie wypróbowany ale myślę, że wkrótce je zrobię, bo w końcu zbliżają się święta.
Julita Grze.
OdpowiedzUsuńMoja dekoracja Babeczek Nadzianych Delektą
nie będzie poprawiana żadną dekoracji Korektą.
A więc zaczynając od początku dekorowania,
zacznę od czekoladą babeczki smarowania.
Na taką płynna i ciepłą jeszcze polewę,
zrobię wiórków , kokosa i wisienek ulewę.
To wszystko w ładne wzory serduszek ułożę,
mnóstwo cierpliwości i serca w to włożę.
Kilkanaście babeczek ułożę w zameczek,
dodam to tego kilka boróweczek.
Przy okazji płotek z rurek zbuduję,
i piękny wjazd do środka namaluję.
Dookoła wypełnię fosę sokiem z mandarynki,
dodając do niej szczyptę soku z cytrynki.
Gdzieś na tacy słoneczko z cukru utworzę,
wszystkie złe chwile w cień zatrwożę.
I tak moje babeczki piękne , wesołe, i słodkawe
przy którym zasiądzie rodzina, a ja wypiję kawę,
dekoracją bajkową zachwycać się będziemy,
i nowe pomysły na zabawy zdobędziemy,
Bo nie ma to jak pogaduszki przy babeczkach,
o chłopcach, modzie, o różnych ciasteczkach,
przy takich babeczkach czas miło spędzimy,
i od uśmiechu z przyjemności się nie opędzimy.
obserwuje: edka767
e-mail : edka767@gmail.com
Pomysł II na dekorację babeczek nadzianych czekoladą przedstawiałby się następująco:
OdpowiedzUsuńz okazji zbliżającej się Wielkanocy przygotowane wcześniej babeczki będę dekorować w klimacie świątecznym, dlatego na każdą z nich nałożyłabym bazę z uwielbianej przeze mnie śmietany kremówki. Dalej połowę babeczek udekorowałabym ściętymi "główkami" brzoskwiń a całość wyglądałaby jak jajko, które jest symbolem świąt. Drugą połowę babeczek posypałabym uprażonymi wcześniej na patelni wiórkami kokosowymi (które dzięki takiemu zabiegowi zyskałyby kolor i wygląd zbliżony do słomy), a przy pomocy masy marcepanowej ulepiłabym malutkie kurczaczki, które zostałyby umieszczone na "słomie".
Na początek muszę zaznaczyć, że bardzo uwielbiam dekorować babeczki i przy tym cieszę się jak dziecko. Bardzo lubię wykorzystywać do tego owoce sezonowe pochodzące wprost z mojego ogródka.
OdpowiedzUsuńPomysł I na dekorację babeczek nadzianych owocowo: na babeczki z delecty naniosłabym bazę składającą się ze śmietany kremówki ubitej z odrobiną cukru pudru, a następnie prosto ze swego ogródka przyniosłabym dorodną truskawkę i delikatnie pokroiłabym ją na plasterki, uważając aby nożem nie przekroić jej do końca, ponieważ chciałabym rozłożyć ją jak wachlarz. Następnie owoc przeniosłabym na babeczkę z ubitą śmietaną a całość dopełniłabym świeżo zerwanym listkiem mięty.
Pomysł III na dekorację babeczek nadzianych budyniem
OdpowiedzUsuńWykorzystuję go wtedy, kiedy przygotowuję babeczki dzieciom, a wiem, że zamiast owoców będą wolały sięgnąć po moje małe wypieki, dlatego łączę przyjemne z pożytecznym i na wykałaczki nadziewam pokrojone na malutkie kawałeczki różne owoce (najczęściej banany, kiwi, mandarynki, truskawki, wiśnie, winogrona) i tak przygotowanych kilka wykałaczek wbijam w babeczkę, aby była stabilna. Dzieciaki wcinają całość bez marudzenia, a babeczka wygląda jak rozgwiazda.
Justyna P.
Mam jeszcze jeden pomysł, bardzo prosty. Na babeczkę wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego krem w kształcie stożka i umieszczamy w nim karmelowe ozdoby, np. kratki. W tym celu przygotowujemy karmel, który następnie cieniutką strużką wylewamy na papier do pieczenia, nadając mu dowolne kształty-kratki, serca, listki. Po zastygnięciu cukrowe ozdoby umieszczamy w kremie. :)
OdpowiedzUsuńDekoracja Babeczek Nadzianych Delecta,a więc upiekła bym Babeczki Nadziane czekoladą, na wierzchu posmarowała bym białym lukrem. Na środku ułożę większe czekoladowe jajko, a wokół na brzegu poukładam malutkie jajeczka czekoladowe.
OdpowiedzUsuńZbliżają się Święta Wielkanocne więc taki świąteczny pomysł dekoracji.
Marysia
marysiag53@wp.pl