Sałatka jest niezłym pomysłem na
szybki obiad, albo wczesną kolację. Jest lekka i bardzo smaczna, z
delikatną nutą słodyczy, którą daje miodowy sos winegret.
Osobiście dosyć często jadam takie
obiady, bo gdy Zielonookiego nie ma to gotuję zupy albo żywię się
właśnie takimi sałatkami z dodatkiem mięsa z kurczaka, indyka
albo łososia.
Mięso można doprawić ulubionymi
przyprawami i za każdym razem osiągnąć nieco inny efekt. Ja
często dodaję odrobinę kuminu i tandoori masala, czasem trochę
kolendry albo curry, co pozwala mi uzyskać lekko orientalną nutę.
Sałatką można modyfikować na wiele
sposobów, wszystko wg własnego smaku i uznania.
Składniki na 2 porcje:
2 małe filety z kurczaka - po około 100 g
2 - 3 garści mieszanki sałat
1 średni pomidor pokrojony w grubą kostką
kilka plasterków świeżego ogórka
kilka rzodkiewek pokrojonych w ćwiartki
½ czerwonej papryki (można dać
żółtą) pokrojonej w paski
sól, pieprz, chili, słodka czerwona
papryka
opcjonalnie: ulubione zioła albo
przyprawy wg własnego uznania
Sos winegret miodowy:
3 łyżki dobrej oliwy
1 łyżka soku z cytryny albo białego octu winnego
1 pełna łyżka płynnego miodu (obecnie
używam wielkokwiatowego, bo taki w domu mam)
1 mała łyżeczka musztardy dijon (używam
miodowej)
sól, pieprz (u mnie z młynków
Kotanyi – po dwa obroty)
Wszystkie składniki sosu umieścić w
niedużym słoiczku, wymieszać łyżeczką, a następnie zakręcić
słoiczek i bardzo energicznie potrząsnąć kilknaście razy, aby
wszystkie składniki się dobrze połączyły. Można też przygotować sos klasycznie - do soku z cytryny dodać sól, musztardę i rozmieszać, następnie dodać olej, miód i pieprz, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (można wykorzystać również blender). Ja osobiście lubię metodę "słoiczkową". Czasem, gdy mam gęsty miód dodaję 1 łyżkę przegotowanej wody.
Filety z kurczaka opłukać, osuszyć, a następnie oprószyć sola, pieprzem, papryką, ulubionymi
ziołami, przykryć folią spożywczą i wstawić na godzinę do
lodówki.
Patelnię grillowa albo grill
elektryczny* rozgrzać, posmarować albo spryskać olejem, włożyć
mięso i smażyć po 3 - 4 minuty z każdej strony na małym ogniu (po obróceniu na drugą stronę można patelnię przykryć).
W tym czasie na talerzach rozłożyć
sałatę, ułożyć pokrojone warzywa. Mięso zdjąć z patelni, zostawić na kilka chwil, aby odpoczęło. Pokroić je w plastry i
ułożyć na warzywach. Polać wymieszanym sosem i gotowe. Można posypać świeżą rzeżuchą albo natką pietruszki.
Jeśli zostaje mi sos to wstawiam go do lodówki i wykorzystuję do kolejnej sałatki.
*kurczaka można usmażyć na zwykłej patelni, ale z minimalną ilością tłuszczu, albo przygotować go w sposób podany w TYM przepisie.
Wspaniała przekąska!!!! dla mnie koniecznie z tandoori masala !!!
OdpowiedzUsuńCzyli idziemy w orientalne smaki?
Usuńo taaak!
UsuńNo to dzisiejszy przepis Ci się spodoba :-)
UsuńAleś podała apetycznie tę sałatkę!
OdpowiedzUsuńPoz tym ja uwielbiam cycki z grilla :P więc w try miga bym się do Ciebie wprosiła na takie cóś :)
Iwonka, no to już - zapraszam. Taką sałatkę to na poczekaniu :-)
UsuńNie kuś, ja uwielbiam jeść to co ktoś przygotuje :D Choćby to był chleb z masłem. Taka sałatka to juz królewska uczta. Także mogłabyś mieć problem z pozbyciem się mnie z domu :D
UsuńOj tam, ja jestem na gości otwarta i lubię dla nich gotować, wiec nie ma problemu :-)
UsuńBardzo lubię sałatki z kurczakiem. Są rewlacyjne. Lubię zjeść taką na kolacyjkę ;)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak - są rewelacyjne :-)
Usuńuwielbiamy z synem takie różniaste sałatki-sos ciekawy ..ja używam do sosów c. trzcinowy nie lubię miodu..czy te listka to rzeżucha??
OdpowiedzUsuńZielonooki też za miodem nie przepada, ale ten sos je. Musztarda nieco łamie smak miodu. A cukier trzcinowy to doskonały pomył.
UsuńTe małe listki to rzeczywiście rzeżucha - od 2 miesięcy ciągle sieję.
lubie i ja rzeżuchę i tak właśnie pomyślałam że ta musztarda pomoże ..no nie wiem miód ma taki specyficzny smak a wyobraż sobie ,że jak jestem chora to z miodem i czosnkiem mleczko pijam bez problemu.. herbaty nie przełknę z miodem ale wodę z miodem i cytryną juz tak ??dziwak chyba ze mnie..
UsuńPrzepraszam jeszcze dopytam uzywasz oliwę z oliwek??bo ja nie tylko kujawski lub oliwier a ponoć do sałatek najlepsze oliwy z oliwek ..wybór jest ogromny
UsuńTo rzeczywiście ciekawe to Twoje podejście do miodu. Ja lubię go od zawsze.
UsuńA jeśli chodzi o oliwę z oliwek to owszem kupuję i używam, choć szukam delikatnych w smaku. Jakiś czas temu koleżanka przywiozła mi grecką i ta była nie do pobicia. Niestety u nas nigdzie takiej nie kupiłam.
W tej chwili mam Goya - łagodny smak.
o dzięki ..no właśnie grecka moja siostra ma przyjaciółkę i ta czasem jej podsyła takową -oni nawet mają własnego wyrobu sami tłoczą recznie jakby i jest inna tak jak feta grecka bez porównania..
UsuńNo taka z własnego wyrobu musi być świetna. Niestety nie miałam szcześcia spróbować.
UsuńUwielbiam takie wiosenne sałatki. Również często je robię, bo są pyszne i sycące, a przy tym takie wiosenne :) Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuńNo i są szybkie, a to ważne, gdy zajęć dużo :-)
UsuńNo, sezon na świeże warzywa powoli się rozpoczyna. Już nie mogę się doczekać. ;) Wtedy takie sałatki będę jeść codziennie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
I słusznie. U mnie warzyw dużo przez cały rok :-) Choć wiadomo, że te zimowe nie dorównują tym wiosenno letnim. Ja już nie mogę się doczekać kapusty.
UsuńOd dziś jest promocja w Tesco, młoda kapusta za 2,99 za sztukę. Chyba się skuszę. ;)
UsuńJa poczekam do powrotu do domu, wtedy będę szaleć :-)
UsuńPycha uwielbiam tą sałatkę z miodowy sosem na kolację jest dla mnie idealna :-)
OdpowiedzUsuńFajnie, że smakuje :-)
UsuńZrobiłam..i.. SUPER! Dzięki za ten przepis. :-)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę, cieszę się, że przepis się przydał.
UsuńSos miodowy - uwielbiam, a do tej sałatki pasuje rewelacyjnie. W dodatku ta sałatka jest super zdrowa i spełnia wszystkie wymogi opisywane tutaj: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/sa%C5%82atka-doskona%C5%82a Będe ją sobie robić częściej :)
OdpowiedzUsuń