Strony

sobota, 13 kwietnia 2013

Lekka sałatka z grillowanym kurczakiem i miodowym sosem winegret

Sałatka jest niezłym pomysłem na szybki obiad, albo wczesną kolację. Jest lekka i bardzo smaczna, z delikatną nutą słodyczy, którą daje miodowy sos winegret.
Osobiście dosyć często jadam takie obiady, bo gdy Zielonookiego nie ma to gotuję zupy albo żywię się właśnie takimi sałatkami z dodatkiem mięsa z kurczaka, indyka albo łososia.
Mięso można doprawić ulubionymi przyprawami i za każdym razem osiągnąć nieco inny efekt. Ja często dodaję odrobinę kuminu i tandoori masala, czasem trochę kolendry albo curry, co pozwala mi uzyskać lekko orientalną nutę.
Sałatką można modyfikować na wiele sposobów, wszystko wg własnego smaku i uznania. 


Składniki na 2 porcje:
2 małe filety z kurczaka - po około 100 g
2 - 3 garści mieszanki sałat
1 średni pomidor pokrojony w grubą kostką
kilka plasterków świeżego ogórka
kilka rzodkiewek pokrojonych w ćwiartki
½ czerwonej papryki (można dać żółtą) pokrojonej w paski
sól, pieprz, chili, słodka czerwona papryka
opcjonalnie: ulubione zioła albo przyprawy wg własnego uznania

Sos winegret miodowy:
3 łyżki dobrej oliwy
1 łyżka soku z cytryny albo białego octu winnego
1 pełna łyżka płynnego miodu (obecnie używam wielkokwiatowego, bo taki w domu mam)
1 mała łyżeczka musztardy dijon (używam miodowej)
sól, pieprz (u mnie z młynków Kotanyi – po dwa obroty)

Wszystkie składniki sosu umieścić w niedużym słoiczku, wymieszać łyżeczką, a następnie zakręcić słoiczek i bardzo energicznie potrząsnąć kilknaście razy, aby wszystkie składniki się dobrze połączyły. Można też przygotować sos klasycznie - do soku z cytryny dodać sól, musztardę i rozmieszać, następnie dodać olej, miód i pieprz, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (można wykorzystać również blender). Ja osobiście lubię metodę "słoiczkową". Czasem, gdy mam gęsty miód dodaję 1 łyżkę przegotowanej wody.

Filety z kurczaka opłukać, osuszyć, a następnie oprószyć sola, pieprzem, papryką, ulubionymi ziołami, przykryć folią spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.
Patelnię grillowa albo grill elektryczny* rozgrzać, posmarować albo spryskać olejem, włożyć mięso i smażyć po 3 - 4 minuty z każdej strony na małym ogniu (po obróceniu na drugą stronę można patelnię przykryć).
W tym czasie na talerzach rozłożyć sałatę, ułożyć pokrojone warzywa. Mięso zdjąć z patelni, zostawić na kilka chwil, aby odpoczęło. Pokroić je w plastry i ułożyć na warzywach. Polać wymieszanym sosem i gotowe.  Można posypać świeżą rzeżuchą albo natką pietruszki.
Jeśli zostaje mi sos to wstawiam go do lodówki i wykorzystuję do kolejnej sałatki.

*kurczaka można usmażyć na zwykłej patelni, ale z minimalną ilością tłuszczu, albo przygotować go w sposób podany w TYM przepisie.  



28 komentarzy:

  1. Wspaniała przekąska!!!! dla mnie koniecznie z tandoori masala !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Aleś podała apetycznie tę sałatkę!
    Poz tym ja uwielbiam cycki z grilla :P więc w try miga bym się do Ciebie wprosiła na takie cóś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwonka, no to już - zapraszam. Taką sałatkę to na poczekaniu :-)

      Usuń
    2. Nie kuś, ja uwielbiam jeść to co ktoś przygotuje :D Choćby to był chleb z masłem. Taka sałatka to juz królewska uczta. Także mogłabyś mieć problem z pozbyciem się mnie z domu :D

      Usuń
    3. Oj tam, ja jestem na gości otwarta i lubię dla nich gotować, wiec nie ma problemu :-)

      Usuń
  3. Bardzo lubię sałatki z kurczakiem. Są rewlacyjne. Lubię zjeść taką na kolacyjkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiamy z synem takie różniaste sałatki-sos ciekawy ..ja używam do sosów c. trzcinowy nie lubię miodu..czy te listka to rzeżucha??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zielonooki też za miodem nie przepada, ale ten sos je. Musztarda nieco łamie smak miodu. A cukier trzcinowy to doskonały pomył.
      Te małe listki to rzeczywiście rzeżucha - od 2 miesięcy ciągle sieję.

      Usuń
    2. lubie i ja rzeżuchę i tak właśnie pomyślałam że ta musztarda pomoże ..no nie wiem miód ma taki specyficzny smak a wyobraż sobie ,że jak jestem chora to z miodem i czosnkiem mleczko pijam bez problemu.. herbaty nie przełknę z miodem ale wodę z miodem i cytryną juz tak ??dziwak chyba ze mnie..

      Usuń
    3. Przepraszam jeszcze dopytam uzywasz oliwę z oliwek??bo ja nie tylko kujawski lub oliwier a ponoć do sałatek najlepsze oliwy z oliwek ..wybór jest ogromny

      Usuń
    4. To rzeczywiście ciekawe to Twoje podejście do miodu. Ja lubię go od zawsze.
      A jeśli chodzi o oliwę z oliwek to owszem kupuję i używam, choć szukam delikatnych w smaku. Jakiś czas temu koleżanka przywiozła mi grecką i ta była nie do pobicia. Niestety u nas nigdzie takiej nie kupiłam.
      W tej chwili mam Goya - łagodny smak.

      Usuń
    5. o dzięki ..no właśnie grecka moja siostra ma przyjaciółkę i ta czasem jej podsyła takową -oni nawet mają własnego wyrobu sami tłoczą recznie jakby i jest inna tak jak feta grecka bez porównania..

      Usuń
    6. No taka z własnego wyrobu musi być świetna. Niestety nie miałam szcześcia spróbować.

      Usuń
  5. Uwielbiam takie wiosenne sałatki. Również często je robię, bo są pyszne i sycące, a przy tym takie wiosenne :) Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i są szybkie, a to ważne, gdy zajęć dużo :-)

      Usuń
  6. No, sezon na świeże warzywa powoli się rozpoczyna. Już nie mogę się doczekać. ;) Wtedy takie sałatki będę jeść codziennie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I słusznie. U mnie warzyw dużo przez cały rok :-) Choć wiadomo, że te zimowe nie dorównują tym wiosenno letnim. Ja już nie mogę się doczekać kapusty.

      Usuń
    2. Od dziś jest promocja w Tesco, młoda kapusta za 2,99 za sztukę. Chyba się skuszę. ;)

      Usuń
    3. Ja poczekam do powrotu do domu, wtedy będę szaleć :-)

      Usuń
  7. Pycha uwielbiam tą sałatkę z miodowy sosem na kolację jest dla mnie idealna :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam..i.. SUPER! Dzięki za ten przepis. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę, cieszę się, że przepis się przydał.

      Usuń
  9. Sos miodowy - uwielbiam, a do tej sałatki pasuje rewelacyjnie. W dodatku ta sałatka jest super zdrowa i spełnia wszystkie wymogi opisywane tutaj: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/sa%C5%82atka-doskona%C5%82a Będe ją sobie robić częściej :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl