Por to często niedoceniane warzywo, a
przecież posiada wiele cennych składników, których nie powinno
zabraknąć w naszej diecie. Zawiera sporo wapnia, sodu, potasu,
cynku, chloru, żelaza i fosforu, białek, węglowodanów, a także
witamin.
Ja z porem jestem za pan brat,
wykorzystuję go w kuchni często i bardzo lubię. Ale uświadomiłam
sobie, że na blogu brakuje przepisów z jego udziałem. Postanowiłam
to zmienić. Przygotowuję dosyć często kurczaka w porach i kurczaka z porem i suszonymi pomidorami - oba przepisy na są na blogu.
Robię kilka surówek z porem i w
zasadzie nie potrafię ocenić, która jest najlepsza, bo lubię i tę
z samym jabłkiem, z kukurydzą, z pieczarkami... Każda smakuje
świetnie.
Ja do tej surówki dodaję trochę
majonezu i jogurt naturalny, ale równie dobrze zamiast jogurtu można
użyć śmietany.
Por można sparzyć wrzątkiem – tym
razem to zrobiłam, bo surówkę robiłam z myślą o teściowej, ale
nie jest to konieczne. Sparzony por ma mniej intensywny zapach, jest
miękki i już nie taki chrupiący.
Składniki na 4 porcje:
1 duży albo dwa mniejsze pory
2 średniej wielkości marchewki
1 duże kwaśne jabłko
1 płaska łyżeczka cukru
szczypta soli (można dać więcej, ja solę mało)
¼ łyżeczki świeżo mielonego
pieprzu
½ łyżki majonezu
2 – 3 łyżki jogurtu naturalnego
(niezbyt gęstego) albo dowolnej śmietany
Por pokroić wzdłuż na cztery części,
a następnie pokroić w cienkie paseczki. Można go przelać
wrzątkiem, dobrze odcedzić i zostawić do ostygnięcia, ale nie
jest to konieczne. Marchewkę i jabłko obrać, zetrzeć na tarce o
średnich oczkach, a następnie wymieszać z porem.
Majonez połączyć z jogurtem, cukrem,
solą, pieprzem. Sos wlać do warzyw, wymieszać. Wstawić na
godzinę do lodówki. Podawać jako dodatek do mięsa, ryby,
jarskich kotlecików.
Wygląda smakowicie:) Ja też lubię surówki z porem :) W dzieciństwie najczęściej była z kukurydzą, teraz właśnie z marchewka i jabłkiem. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJa z kukurydzą też lubię, ale i z samym jabłkiem może być. Każda mi pasuje i smakuje :-)
UsuńZapowiada się smakowicie :-) margola
OdpowiedzUsuńZachęcam do spróbowania, bo jest pyszna.
UsuńPyszna, też ją robię :)
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńJest przepyszna!w naszym domu to najczęstrza surówka do obiadu.
OdpowiedzUsuńAsia S.
U mnie raz na jakiś czas, żeby się nie znudziła :-)
Usuńlubię surówki z porem i chętnie taka wykorzystam przy najbliższej okazjii..
OdpowiedzUsuńSpróbuj, jest naprawdę pyszna.
UsuńTakie proste składniki, które zazwyczaj każdy ma w lodówce, a efekt nieziemski!!! Sama nie wiedziałam, co mam pod ręką:)
OdpowiedzUsuńMałżonek zdziwiony pozytywnie nowym smakiem, skwitował jak pożarł całą surówkę: pycha! możesz taką robić częściej!
Pozdrawiam Asiu
Marta
Bardzo się cieszę, że smakowała. Masz rację, czasem z bardzo prostych składników otrzymujemy smaczne danie.
UsuńMniam, sorowka z pora to jedna z moich ulubionych, ale nigdy nie dodawalam marchewki, musze sprobowac itaka opcje :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj, może Ci zasmakuje. Ja robię różne wariacje, bez marchewki również i w sumie nie umiem określić, która smaczniejsza :-)
Usuńa ja tak nie w temacie lekko (mam blender triblade i mam maszynę do mielenia) sesese ... będę gotować yeah !!!
OdpowiedzUsuńPoluśka... wygląda na to, że goście się spisali. Ale będziesz szalała :-) Mam nadzieję, że moja kartka też dotarła :-)
Usuńtylko 2 rzeczy z mojej listy nie zostały kupione a resztę mam ;D
UsuńPS. jeszcze nie dotarła ale pewnie dojdzie :)
No to miałaś zdyscyplinowanych gości :-)
UsuńPyszna surówka, zwłaszcza do ryby
UsuńPycha a ja robię jeszcze tak: por,marchewka i seler oczywiście sol,pieprz i majonez.Rowniez polecam.Pozdrawiam smakoszy sałatek:).Oliwia.
OdpowiedzUsuńZ selerem też pycha. Myślę, że każda wariacja z porem jest smaczna.
UsuńPyszna.A ja robię jeszcze tak:por,marchewka,seler,sol,pieprz,majonez.Pozdrawiam wszystkich smakoszy sałatek.:) Aneta.
OdpowiedzUsuńWariacji na temat jest wiele i chyba każda pyszna :-)
UsuńBardzo mi smakuje ta surówka choć zawsze omijałam por a tu takie zaskoczenie i nawet mój ukochany ostatnio robiąc ją ze mną podpatrzał co i jak i zrobił ją dla swoich rodziców.. Byłam z niego bardzo dumna. Super przepis. Margarytko jeszcze przydał by się na surówkę z selerem taką dobra też do obiadu :-) Dorota
OdpowiedzUsuńW takim razie ogromnie się cieszę, że przepis się przydał i Wam smak odpowiada. A surówka z selerem pewnie się pojawi, nawet w niejednej wersji :-)
UsuńE, dla mnie za dużo marchewki.
OdpowiedzUsuńAle smacznego. ;)
Oj tam, nie otrułabyś się :-) Raczej czuć pora niż marchewkę ;-)
UsuńMoże nie... Ale po co ryzykować? ;)
OdpowiedzUsuńNo wiesz, kto nie ryzykuje ten nie pije szampana :-)
UsuńPorównujesz marchewkę do szampana?!
OdpowiedzUsuń;)
No sama nie wiem, co lepsze ;-)
UsuńNo nie... Brak mi słów. ;)
OdpowiedzUsuńNajlepsze i tak jest ciemne piwo. ;)
A co do marchewki- wiesz, że ja uwielbiam ciasto marchewkowe? Naprawdę. :D Ostatnio znalazłam przepis na razowe ciasto marchewkowe z płatkami owsianymi, bez grama cukru- słodycz jest od marchewki i bananów. Nawet dobre, ale odrobina cukru by mu nie zaszkodziła.
Hehehe, no tak i o czym ja tu prawię :-)
UsuńNo takiego ciasta nie znam, podrzuć przepis, wypróbuję, bo u nas ciasto marchewkowe jest lubiane :-)
mniam mniam:D:D właśnie skończyłam robić sałatkę do obiadku - jest pyszna!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakuje.
UsuńOstatnio dziewczyna mi zrobiła podobną i była pyszna. Dziś próbowałem z Twojego przepisu i była słabsza ale to raczej moja wina a nie przepisu :) Tak czy siak dzięki bo zjadłem do obiadu trochę witaminek.
OdpowiedzUsuńKażda porcja witamin jest dobra, a ja bardzo chętnie poznam przepis Twojej dziewczyny, może i mnie przekona smakiem :-)
UsuńNie mam majonezu,a rybka sie smazy... Bedzie bez chyba :)
OdpowiedzUsuńMoże być bez majonezu. Jak masz śmietanę to daj łyżkę śmietany.
UsuńPamiętam taką surówkę z dzieciństwa - robiła ją moja babcia :) Dziś robię ja :) Korzystam z Twojego przepisu i liczę, że będzie świetna :)
OdpowiedzUsuńIza
I jak? Spełniła oczekiwania?
UsuńWypróbowana, dla mnie zbyt słodka, następnym razem wypróbuję inne proporcje i nie będę słodzić sosu.
OdpowiedzUsuńKwestia smaku :-) Ja używam kwaśnych jabłek do surówek, więc może to ma znaczenie. Ale oczywiście możesz pominąć cukier.
UsuńNigdy nie robilam takiej sorowki ale z checia sprobuje bo mnie zaintrygowala
OdpowiedzUsuńSpróbuj, nam bardzo smakuje.
Usuńdla mnie to nie jest surówka tylko sałatka bo z majonezem
OdpowiedzUsuńJest przygotowana z surowych warzyw, więc jak najbardziej jest to surówka. Sos jest rzeczą drugorzędną.
UsuńAle możesz nazywać jak chcesz, mnie to nie przeszkadza :-)
Super surówka, zwłaszcza do ryby
OdpowiedzUsuń