sobota, 11 maja 2013

Pałki kurczaka z patelni, marynowane w sosie teriyaki

Sos teriyaki gości w mojej kuchni już od jakiegoś czasu i jest świetnym składnikiem marynat. Podobno można go zrobić samemu, ale ja używam gotowego, bardzo dobrego. Ma charakterystyczny zapach i lekko słodkawy smak. Dania z jego dodatkiem wychodzą błyszczące i mają słodką nutę, która nam pasuje. Na blogu jest już łosoś teryiaki, dziś szybki kurczak z patelni.
Osobiście dosyć często robię to danie, bo nie ma przy nim za wiele pracy, a efekt jest bardzo smaczny.  Również łosoś teriyaki wychodzi smakowicie.


Składniki na 4 porcje:

8 niedużych pałek
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
szczypta mielonego chili
szczypta mielonego imbiru
1 łyżka oleju
4 łyżki sosu teriyaki

Mięso umyć, oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem, ściągnąć skórkę albo i nie (dla siebie ściągam, dla Zielonookiego nie). Sos teriyaki wymieszać z olejem i przyprawami. Włożyć kawałki kurczaka, obtoczyć w marynacie, przykryć miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny (u mnie przeważnie to cała noc i część dnia).
Dużą patelnię (z pokrywką) rozgrzać, włożyć kawałki kurczaka razem z pozostałą marynatą i obsmażyć je na mocnym ogniu – cały płyn powinien odparować, a mięso ładnie się przypiec. Wlać 200 - 250 ml wody, przykryć pokrywką i dusić około 40 minut na niewielkim ogniu – co jakiś czas obracać. Gdy mięso będzie miękkie ściągnąć pokrywkę i pozwolić, aby płyn całkowicie odparował, a mięso oblepiło się gęstym sosem powstałym na patelni. Podawać z ulubionymi dodatkami – u nas sałata ze słodko - kwaśnym sosem jogurtowym i młode ziemniaki. 


19 komentarzy:

  1. no nieeeeeeeeeee a u mnie właśnie były dziś pałki w teriyaki ale u Ciebie nie znalazłam przepisu więc zrobiłam z książeczki którą dostałam do sosu ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ale przynajmniej będziesz miała okazję i porównać. Zobaczysz co Ci smakuje bardziej :-)

      Usuń
  2. Smakowicie się prezentuje to danie. Bardzo lubię potrawy z dodatkiem sosu teriyaki. Robię go sama, ale gotowego też mi się zdarzyło używać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haniu dziękuję. Ty robisz znacznie więcej orientalnych dań niż ja, więc u mnie kupowanie poszczególnych składników na sos mija się z celem, bo ich po prostu nie wykorzystam :-)

      Usuń
  3. Asiu, a gdzie można kupić taki sos? Czy jest to sos typu torebka( czytaj: w proszku)czy też taki w butelce?
    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam taki: http://sklep.nasushi.pl/p/109-sos-teriyaki-300ml
      Można go kupić w marketach, na stoiskach z żywnością orientalną, albo w sklepach typu "kuchnie świata".
      To sos w płynie.

      Usuń
  4. Zjadłoby się takie pałki :) Lubię takie obiadki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jadłam tego sosu, zaciekawiłaś mnie. Poszukam jutro w Tesco. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ponoć człowiek uczy się całe życie. W Tesco znajdziesz na półce z żywnością orientalną.

      Usuń
  6. Oj Asiu nie wiem czy komentarz dałam pod ten przepis bo miałam parę stron otwartych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, chyba nie, bo to co miałam do zatwierdzenia to zatwierdziłam.

      Usuń
  7. Zrobiłam w tym sosie udka i przepyszne niebo w gębie. Kupiłam w sklepie sos teriyaki, ale taki:

    http://www.aledobre.pl/12130,Sos_Teriyaki_150_ml_House_of_Asia_.html?gclid=CMOHk4n578YCFUTicgodgfwA5Q Później była powtórka i kupiłam taki:

    http://www.paleczkami.pl/product-pol-36-Sos-Teriyaki-250-ml-Kikkoman.html ( zdjęcia znalezione pierwsze lepsze w internecie)

    Z pierwszym sosem wyszły smaczniejsze bo jest słodszy a drugi sos mi nie bardzo. No, ale cóż wypróbowałam przynajmniej bo innych w sklepie nie dorwałam. A ten co Ty Asiu kupiłaś to chyba w sklepie internet kupie dla porównania pisałaś też, ze jest słodkawy. ciekawa jestem jak będzie smakowała łopatka w takim sosie. Planuję łopatkę zamarynować i szaszłyki zrobić..Jak myślisz Asiu przełożyć jeszcze na patykach np ananasem?
    Dziękuję za tak pyszną marynatę :)
    Pisałam wcześniej komentarz na drugi dzień od pojawienia się przepisu, ale się stracił :P

    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, ja używam takiego: http://sklep.nasushi.pl/p/109-sos-teriyaki-yamasa-300ml
      Sos świetnie nadaje się do marynat do różnych mięs, szaszłyki też będą super :-)

      Usuń
  8. a czy można zrobić te pałeczki w piekarniku bo mam dosyć sporo a nie mam tak dużej patelni

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, choć moim zdaniem z patelni wychodzą smaczniejsze.

      Usuń
  9. Margarytko dziękuję za tak szybką odpowiedż,jak zawsze można na Ciebie liczyć

    OdpowiedzUsuń
  10. Super przepis, tylko trochę cierpliwości aż odparuje woda w sumie 2 godz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 200 ml płynu odparowywało przez 2 godziny? Trudno mi w to uwierzyć, bo mnie większość odparowuje w trakcie duszenia, a po zdjęciu pokrywki wystarczy 5 minut i gotowe.

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...