Strony

sobota, 27 lipca 2013

Z serii "coś na zimę": Dżem z zielonego agrestu z imbirem i kardamonem

Bardzo lubię dżemy agrestowe i robię ich chyba najwięcej, bo używam ich do przekładania tortów. W tym roku zrobiłam dżem agrestowy w 5 smakach, w tym jeden w połączeniu z truskawkami. Opieram się zawsze na klasycznym dżemie agrestowym, który u mnie jest przecierany, bo tak lubi moja rodzinka. Całą instrukcję obrazkową znajdziecie TUTAJ.
Dżem agrestowy zaczyna ciemnieć po dodaniu cukru. W tym przypadku dodałam go dosyć późno, dzięki czemu dżem nie ściemniał bardzo mocno, choć trudno powiedzieć o nim, że jest zielony.
 

Składniki na 8 słoiczków o pojemności 200 ml:

2,2 kg zielonego agrestu
1 – 1,2 kg cukru
sok z 1 dużej cytryny
3 łyżeczki świeżo startego imbiru albo 2 łyżeczki mielonego
2 łyżeczki mielonego kardamonu (u mnie mielony imbir i kardamon Kotanyi)

Agrest obrać, dokładnie wypłukać i przebrać, aby nie było zepsutych owoców. Wsypać do dużego rondla/garnka. Gotować około 15 - 20 minut, do czasu aż agrest zmięknie, ale jeszcze się nie rozpadnie. Gorący przetrzeć dokładnie przez przecierak z wkładką o drobnych oczkach, albo przez sito (z sitem jest trudniej, ale da się to zrobić).
Ponownie doprowadzić do wrzenia, dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny i gotować około 30 - 40 minut, aż masa zacznie gęstnieć i częściowo odparuje. Wsypać 1 kg cukru, dodać kardamon i imbir i gotować na małym ogniu przez kolejne 20 minut. Do małej miseczki wlać kilka łyżek dżemu, wstawić do lodówki na 10 minut. Spróbować (gorący dżem zawsze wydaje się słodszy niż zimny) – jeśli będzie miał pożądaną przez nas konsystencję i będzie dosyć słodki to można przełożyć go do słoiczków. Jeśli jednak będzie za rzadki to gotować jeszcze przez kolejne 10 minut (ewentualnie dodać jeszcze trochę cukru), ale nie zrażać się tym, że gorący dżem jest płynny – gdy ostygnie to stężeje. A gdy będzie zbyt długo gotowany to zrobi się twardy jak marmolada.
Gotowy dżem przełożyć do umytych i wyparzonych słoiczków (ja wyparzam słoiki w piekarniku, w temperaturze 125 stopni przez 15 minut, a pokrywki wrzucam do garnka, zalewam wrzątkiem i gotuję 5 minut), zakręcić. Słoiczki z dżemem wstawić do dużego garnka wyłożonego ściereczką kuchenną, wlać wodę do 2/3 wysokości słoiczków (jeśli dżem jest gorący to wlać gorącą wodę, jeśli zimny to zimną), przykryć pokrywką, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 – 15 minut. Wyciągnąć słoiki, ustawić na ręczniku, przykryć ściereczkę kuchenną i zostawić do wystygnięcia.



10 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe połączenie. Mam jeszcze agrest na krzaczkach i chętnie wypróbuję. I ciekawa jestem kolejnych smaków. Trzeba przyznać, że pomysłów Ci nie brakuje.
    A zdjęcia zachwycają mnie coraz bardziej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, samą mnie zaskoczyło to połączenie, ale wyszło naprawdę świetnie, imbir zaostrzył fajnie smak, a kardamon wypełnił lukę między słodyczą a ostrością. Choć myślę, że mogłam dać odrobinę więcej kardamonu.

      Usuń
  2. Ja Cię nie mogę, ale Cię wena kulinarna dopadła:-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj dopadła, dopadła... i może nie tyle kulinarna, co piśmiennicza, bo mam sporo zaległych dań i zdjęć do obrobienia i przepisów do napisania :-)

      Usuń
  3. też robię pomału zapasy na zimę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To idealny czas na przetwory, szczególnie z tych owoców i warzyw, które mamy sezonowo.

      Usuń
  4. Ja coś za imbirem nie bardzo... Ale dobry dżem chyba trudno zepsuć. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dałam go dużo, nie jest mocno wyczuwalny, ale ma ostrzejszy smak.

      Usuń
  5. Dziękuję za inspirację.Dżemik przepyszny, aromat imbiru i kardamonu w całym domu.
    Przepis sprzedany dwóm koleżankom i czuję,że to jeszcze nie koniec.
    Pozdrawiam
    Edyta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że przepis się przydał i dżem smakuje :-)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl