Strony

piątek, 30 sierpnia 2013

Schab z marchewką

Wiele osób nie lubi schabu, twierdząc, że jest zbyt suchy. Rzeczywiście to ta cześć wieprzowiny, która tłuszczu zawiera dużo mniej niż inne kawałki. Ja jednak lubię schab i często go przygotowuję w różnych odsłonach, ale najrzadziej w formie klasycznych schabowych (choć nie mówię, że nie lubię). Był już schab duszony z cebulką, schab w sosie cebulowo – paprykowym, schab pieczony ze śliwką i kilka innych odsłon.
Dziś kolejna wersja schabu, tym razem duszonego z marchewką. 



Składniki na 4 porcje

4 grube plastry schabu środkowego
2 cebule
4 cienkie marchewki
1 listek laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
słodka czerwona papryka, chili
opcjonalnie ulubione zioła (ja nie dodaję)
1 łyżka oleju
1 łyżeczka cukru
1 czubata łyżeczka mazeiny albo mąki pszennej
opcjonalnie 2 łyżki słodkiej śmietany do sosów (ja nie daję)


Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, lekko rozbić (ale nie na cienkie kotlety). Cebulę i marchewkę obrać, cebulę pokroić w półplasterki, a marchewkę w plasterki albo kostkę (wg uznania).
W rondlu albo na głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Włożyć plastry schabu i obsmażyć je na złoto – po obsmażeniu oprószyć solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką i chili. Przełożyć na talerz i przykryć folią aluminiową. Do rondla wrzucić cebulę, dodać ½ łyżeczki soli, szczyptę pieprzu i podsmażyć na złoto. Mięso przełożyć na cebulę, wlać 1,5 szklanki wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy, wrzucić pokrojoną marchewkę i dusić około 30 – 40 minut, aż mięso będzie miękkie. Co jakiś czas sprawdzić ilość płynu, w razie potrzeby dolać trochę wody. Wsypać 1 łyżeczkę cukru, spróbować  i ewentualnie doprawić solą, pieprzem czy ulubionymi ziołami.
Mazinę rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody, wlać do mięsa i dokładnie rozprowadzić zagęszczając delikatnie sos. Można wlać odrobinę śmietany – ja osobiście wolę bez.
Takie mięsko pasuje i do ziemniaków i do kaszy czy ryżu, ale równie dobrze smakuje z makaronem. U nas w towarzystwie młodych ziemniaków i surówki z modrej kapusty



środa, 28 sierpnia 2013

Makaron świderki z kurkami w sosie jajeczno – śmietanowym

Bywa, że nie mam czasu albo ochoty na długie stanie przy garnkach, wtedy wszelkie makaronowe wariacje sprawdzają się doskonale. Tym razem padło na kurki, które uwielbiam – szczególnie te malutkie, chrupiące. Połączyłam makaron z kurkami, zrobiłam szybki sos jajeczno – śmietanowy z koperkiem i w 20 minut stał się pyszny obiad.  Nie lubię kurek w śmietanie, więc taki sos jajeczno - śmietanowy sprawdza się znakomicie.


Składniki na 4 porcje (ja zrobiłam z połowy składników)

300 – 350 g makaronu (ja użyłam świderków z mąki durum, ale mogą być rurki, kokardki, muszelki, itp.)
800 g kurek
2 średnie cebule
2 duże jajka (albo 3 mniejsze)
125 ml śmietany do sosów (ja użyłam 18 %, ale 30% też może być)
2 łyżki startego twardego sera typu parmezan, grana padano
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka oleju albo klarowanego masła
świeżo mielony pieprz
sól (ja nie dodawałam, bo zioła w młynku już ją zawierają)
chili (u mnie z młynka Kotanyi) – można pominąć, ja lubię pikantne smaki
½ łyżeczki ulubionych ziół (u mnie toskańskie) 
 

Kurki oczyścić, jeśli są duże to pokroić na mniejsze kawałki, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Jajka dobrze umyć, sparzyć wrzątkiem, wbić do miseczki, rozkłócić, dodać śmietanę, koperek, przyprawy i 1 łyżkę sera, dokładnie wymieszać.
Wstawić wodę na makaron (dużo wody), gdy się zagotuje wsypać 1 łyżeczkę soli i wrzucić makaron. Gotować do pożądanej miękkości (u mnie al dente).
Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić posiekaną cebulkę i lekko ją podsmażyć. Dodać kurki, smażyć, aż cała woda z grzybów odparuje. Do kurek dodać ugotowany makaron, wymieszać i wyłączyć gaz. Wlać sos, szybko i energicznie wymieszać, aby nie zrobiła się jajecznica. Przełożyć na talerze i posypać resztą sera.



Rozwiązanie konkursu "Dodaj oleju rzepakowego do blogosfery"

I nadszedł czas na ogłoszenie wyników ostatniego konkursu, w którym należało wykorzystać olej rzepakowy. Do zabawy zgłoszono 116 przepisów ze zdjęciami. Wiele z nich bardzo mi się podoba, kilka mam zamiar wypróbować. Jednak wybranie tych najlepszych nie było łatwe, naprawdę nie było. Z 10 wybranych przeze mnie przepisów jury postanowiło nagrodzić następujące przepisy, a właściwie ich autorów:

I miejsce - Blender BRAUN MR 550 otrzymuje Agata Waksmudzka 

Odrywana beszamelowa bruschetta z patyka


II miejsce - Patelnia tefal powędruje do Ewy Hinz

Dorsz z owocami i miętą


III miejsce - Miska – Qualy będzie służyła Agnieszce Skibińskiej

Aromatyzowany olej rzepakowy


Nagrodzonym gratuluję, bardzo dziękuję tym, którzy wzięli  udział w konkursie i zapraszam do przejrzenia ALBUMU ze wszystkimi przepisami na FB. 

czwartek, 22 sierpnia 2013

Z serii: "coś na zimę": Lutenica (ljutenica)– specjał kuchni bałkańskiej

W ubiegłym tygodniu miałam okazję być na targach papryki w Przytyku, a to zaowocowało zakupem sporej ilości papryki doskonałej jakości – wszak wiadomo, że na targi wiezie się tą najlepszą. Na targach oprócz papryki, było kilka stoisk handlowych, a na jednym z nich można było kupić specjały przygotowane z papryki. Po degustacji zdecydowaliśmy się na słoiczek ajvaru i słoiczek lutenici. Oba produkty w pikantnej odsłonie. I już w tamtym momencie zrodził się pomysł przygotowania domowej wersji.
Sama lutenica pochodzi z Bałkanów i tak naprawdę nigdzie się nie doszukałam, czy jej ojczyzną jest Bułgaria czy może jednak Macedonia, bowiem źródła podają różnie. Przepisów na tę pastę jest bardzo dużo, ja przejrzałam kilkanaście, ale w efekcie oparłam się na przepisie Beaty z Lawendowego Domu. Zrobiłam jednak lutenicę w wersji pikantnej (wszak nazwa pochodzi od słowa ljuto, co oznacza pikantny) i trochę po swojemu, bowiem w przepisie nie podano ani temperatury piekarnika, ani ilości przypraw. Robiłam trochę na wyczucie, ale efekt końcowy przeszedł moje oczekiwania.
Zastosowałam się do rad Beaty i większą część warzyw dodałam pokrojonych w drobną kostkę, a nie zmiksowanych. Jednak zmieniłam zupełnie proces przygotowania warzyw. Beata zaleca opieczenie warzyw w całości, a dopiero potem obranie ich ze skórki. Ja zrobiłam dokładnie odwrotnie – najpierw obrałam warzywa ze skóry i dopiero upiekłam. Tak mi po prostu było wygodniej. Dodałam też więcej ostrej papryki, więc moja wersja wyszła naprawdę ostra. Pod koniec wsypałam ½ łyżeczki pieprzu, jak również łyżkę cukru, co świetnie zbilansowało kwaskowatość pomidorów. Podaję swoją wersję, już po dokonanych zmianach. 
Gotowa lutenika jest doskonałym dodatkiem do pieczywa, mięsa czy serów. Jest również fantastycznym dodatkiem do makaronu czy ryżu. Niewiele trzeba i obiad gotowy.





Składniki (wyszło mi 6 słoiczków po 250 ml):
1,2 kg papryki (dałam połowę czerwonej, połowę pomarańczowej)
1 kg bakłażanów
1,4 kg mocno dojrzałych pomidorów Lima
3 ostre papryczki (można dać tylko jedną albo dwie)
2 średnie cebule
1 duży ząbek czosnku (można dać 2 - 3 ząbki)
2 łyżeczki czubricy* (ja użyłam mieszanki)
1 łyżeczka cząbru
1 płaska łyżeczka soli
½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1 łyżka cukru
2 łyżki oleju (ja użyłam rzepakowego)

*czubrica (czubryca)  to przyprawa charakterystyczna dla kuchni bałkańskiej,  pozyskiwana jest z cząbru górskiego, ma mocny i przyjemny zapach, lekko gorzkawy smak, u nas sprzedawana często w postaci mieszanek - można spotkać mieszankę czerwoną i zieloną. 




Pomidory naciąć na górze na krzyż, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki.
Bakłażany obrać ze skórki, pokroić w niezbyt grube plastry (ok. 0,5 cm), z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić ją na kawałki, obrać ze skórki.
Ostre papryki pozbawić pestek i bardzo drobno posiekać.
Pomidory pokroić na kawałki, zmiksować i gotować do momentu, aż mniej więcej połowa płynu odparuje, a pulpa zgęstnieje.
Paprykę i bakłażany włożyć na duża blachę (u mnie potrzebne były dwie), wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. Następnie zostawić do wystygnięcia i pokroić w bardzo drobną kosteczkę albo przepuścić przez maszynkę na sicie dużych oczkach (jeśli chcemy uzyskać gładki sos to warzywa trzeba zmiskować).  Dodać do pomidorów.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek bardzo drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę i delikatnie podsmażyć, dodać czosnek, ostrą posiekaną papryczkę, czubricę, cząber i smażyć jeszcze minutę. Całość przełożyć do garnka z pomidorami, papryką i bakłażanami. Wsypać 1 łyżeczkę soli i dusić 40 – 50 minut, aż całość dobrze się połączy, zgęstnieje i uzyska konsystencję pasty – czas duszenia zależy od tego jak bardzo dojrzałe i mięsiste były warzywa oraz od tego czy chcemy uzyskać konsystencję - ja odparowałam cały płyn, więc moja wersja jest dosyć gęsta. 
Pod sam koniec dodać ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu, 1 łyżkę cukru i dusić jeszcze chwilę. Spróbować i ewentualnie dosolić wg własnego uznania (dla mnie 1 płaska łyżeczka to w sam raz, ale ja nie lubię słonych potraw).
Gotową lutenicę przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić. Wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, wlać wodę do 2/3 wysokości słoików i pasteryzować 15 minut od chwili zagotowania się wody.  Można też pasteryzować w piekarniku - słoiki ustawić na blaszce z wyposażenia piekarnika i pasteryzować około 30 minut w 120 stopniach. Odstawić do wystygnięcia.
A potem wynieść do spiżarki / piwnicy... bo u mnie jednego słoiczka już nie ma. Z całą pewnością zrobię jeszcze jedną porcję.




środa, 21 sierpnia 2013

Z serii "coś na zimę": Papryka konserwowa

Ten przepis został spisany przez moją mamę. Jest w naszej rodzinie od dawna i zawsze kilka słoików tak przygotowanej papryki ląduje w piwniczce. U nas paprykę konserwową je głównie Zielonooki, ja fanką nie jestem, choć oczywiście zdarza się, że po nią sięgam. Znacznie bardziej wolę surową, pieczoną, duszoną, gotowaną. 
W paprykę zaopatrzyłam się na targach paprykowych i gdyby nie ten upał chętnie zostałabym dłużej i kupiła również co nieco z tego, co stanowiło wystrój boksów wystawowych (niestety do końca targów było jeszcze kilka godzin, a my się rozpuszczaliśmy z gorąca). 




Nie podaję dokładnych proporcji, bo wszystko zależy od tego ile mamy papryki i ile słoików chcemy zrobić. Ja wykorzystałam 7 dużych papryk i jedną porcję zalewy – idealnie wystarczyła. Obrałam paprykę ze skórki, tak samo jak przy papryce mrożonej. Ale oczywiście nie jest to konieczne.


Składniki na słoiczki o pojemności 500 ml (ja robię w słoiczkach 300 ml – w nawiasie podaję składniki na mniejsze słoiczki)

papryka w dowolnych kolorach (u mnie czerwona, żółta, pomarańczowa i zielona)

do każdego słoika o pojemności 500 ml (i 300 ml):
1 duży liść laurowy albo dwa mniejsze (1 mały liść laurowy)
1 duży ząbek czosnku przekrojony na pół (1 mały ząbek czosnku)
3 ziarna ziela angielskiego (2 ziarna ziela angielskiego)
10 ziaren czarnego pieprzu (7 ziaren czarnego pieprzu)
opcjonalnie: 1/2 łyżeczki gorczycy (1/2 łyżeczki gorczycy)
1 łyżeczka oleju rzepakowego (1 łyżeczka oleju)

zalewa:
750 ml zimnej wody (można dać 1 litr)
250 ml octu 10%
4 łyżki cukru
1 płaska łyżka soli

Słoiki i nakrętki wyparzyć (ja zrobiłam to w piekarniku 20 minut w 125 stopniach). Paprykę opłukać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na kawałki, obrać ze skórki (albo i nie). Do wody wsypać sól i cukier, dobrze wymieszać (cukier i sól powinny się rozpuścić), wlać ocet i wymieszać. Do każdego słoika włożyć przyprawy, następnie ułożyć dosyć ciasno paprykę i zalać przygotowaną zalewą. Na górę wlać po 1 łyżeczce oleju. Zakręcić, wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, wlać wodę do 2/3 wysokości słoików i pasteryzować 30 minut (mniejsze słoiki 20 minut). Wyciągnąć słoiczki z garnka i zostawić do wystygnięcia.



poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Klopsy zapiekane w sosie kurkowym i słów kilka o oleju rzepakowym

Uwielbiam kurki (ale nie w śmietanie) i bardzo lubię dania z mielonego mięsa, więc takie połączenie okazało się bardzo udane. Klopsy powstały przy okazji – robiłam farsz do innej potrawy i od razu machnęłam kolejny obiad. Klopsy można przygotować również w sosie pieczarkowym, choć to już nie będzie ten sam smak. Teraz trwa sezon na kurki, więc warto po nie sięgać - dla mnie to jedne z najsmaczniejszych grzybów.
Można też całość posypać żółtym serem, ale wg mnie co za dużo to niezdrowo. 



Składniki na 4 porcje:

klopsiki:
300 g mięsa mielonego (u mnie łopatka wieprzowa)
1 mała czerstwa kajzerka + mleko do namoczenia
1 mała cebulka
2 – 3 łyżki bułki tartej
3 łyżki bardzo zimnej wody
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli
¾ łyżeczki pieprzu
1 pełna łyżka roztartego w dłoniach majeranku
bułka tarta do obtoczenia kotletów
olej rzepakowy do smażenia

sos:
½ kg drobnych kurek
2 cebule
sól, pieprz, chili
1 szklanka bulionu warzywnego/drobiowego albo wody
1 pełna łyżka gęstego naturalnego jogurtu albo śmietany do sosów
1 łyżeczka mazeiny albo mąki pszennej
1 łyżeczka oleju rzepakowego


Najpierw przygotować sos:
Kurki dobrze oczyścić, a jeśli są duże pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. W rondelku rozgrzać 1 łyżeczkę oleju, wrzucić cebulę i lekko ją podsmażyć, dodać kurki, dodać szczyptę soli, pieprzu i chili i smażyć do czasu aż cała woda z grzybów odparuje. Lekko zrumienić. Wlać 1 szklankę wody albo bulionu i dusić 5 minut. Jeśli dodamy wodę to doprawić do smaku solą i pieprzem. Mazeinę albo mąkę roztrzepać w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlać do sosu i zagotować (powinien zgęstnieć). Dodać 1 łyżkę jogurtu albo śmietany, wymieszać.

Kajzerkę namoczyć w mleku, a gdy napęcznieje dobrze odcisnąć. Cebulę obrać. Mięso zemleć razem z namoczoną kajzerką i małą cebulką (przeważnie cebulkę przesmażam osobno, ale w tym wypadku dałam surową).
Do mięsa wbić jajko, dodać bułkę tartą, wodę, przyprawy i wyrobić na jednolitą masę. Podzielić na 8 części i z każdej uformować klopsik (u mnie okrągłe). Obtoczyć je w bułce tartej (można z tego zrezygnować).
Na patelni rozgrzać olej, włożyć klopsiki i obsmażyć je tylko do zrumienienia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra – dół).

Na dno naczynia żaroodpornego wlać 1/3 gorącego sosu, ułożyć klopsiki (jeden obok drugiego, nie piętrowo), zalać resztą sosu. Przykryć naczynie pokrywką albo folią aluminiową (jeśli pokrywki nie mamy) i wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 35 minut.

Podawać z tym, na co mamy ochotę – u mnie z dodatkiem fasolki szparagowej, ale ryż czy kasza i jakaś ulubiona surówka też się sprawdzą idealnie.



A teraz kilka słów o oleju rzepakowym, który w mojej kuchni króluje od bardzo dawna. 
 
Gdy zostałam zaproszona do udziału w kampanii dotyczącej oleju rzepakowego to w zasadzie nie miałam żadnych wątpliwości, że chcę wziąć w tym udział. I nie tylko dlatego, że oleju rzepakowego używam od lat, ale dlatego, że to jeden z lepszych olejów dostępnych na rynku.
Kiedyś używałam więcej oleju słonecznikowego i oleju z pestek winogron. I choć używam ich do dziś to jednak prym wiedzie olej rzepakowy.
Zanim przystąpiłam do kampanii coś tam o tym oleju już wiedziałam, ale dopiero zagłębienie się w lekturę uświadomiło mi jakie dobrodziejstwo rośnie na polskich polach... rzepak nie tylko cieszy oko, gdy kwitnie, ale ma w sobie ogrom dobra i warto się mu lepiej przyjrzeć, a potem zaprzyjaźnić.

Olej rzepakowy jest źródłem kwasów tłuszczowych omega 3 i ma ich znacznie więcej niż oliwa z oliwek, a jednocześnie stosunek kwasów omega 3 w stosunku do omega 6 jest idealny (2:1) z punktu widzenia potrzeb żywieniowych człowieka, pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. 


Cechuje go też wysoki poziom antyoksydantów (przeciwutleniaczy): prowitaminy A i witaminy E i K, a przy tym jest bogatym źródłem steroli roślinnych.

Jest idealny do smażenia i pieczenia, doskonale znosi wysoką temperaturę, a przy tym zachowuje neutralny smak i zapach. Odsącza się dużo lepiej niż inne oleje, dzięki czemu potrawy na nim przygotowane mają o 5 – 10 % kalorii mniej, niż przygotowane z użyciem innych olejów. Równie dobrze sprawdza się jako dodatek do sałatek czy surówek. 


W sklepach można spotkać głównie olej rafinowany, czyli poddany oczyszczaniu, co sprawia,że nie zawiera szkodliwych metali ciężkich takich jak ołów, arsen, rtęć, kadm. Tłoczony na zimno jest dużo rzadziej spotykany, ale dostępny i możliwy do kupienia. Jednak warto pamiętać, że ten tłoczony na zimno jest mniej trwały, bo nie został pozbawiony katalizatorów procesów utleniania.

Olej rzepakowy sprawdza się doskonale nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce. Już niewielka ilość może poprawić kondycję przesuszonej skóry twarzy, łokci, rąk czy stóp. Można używać go punktowo (należy lekko podgrzać) albo wymieszać z miodem, jogurtem naturalnym czy rozgniecionym bananem i używać jako maseczki regenerującej.


Dużo więcej informacji dotyczących oleju rzepakowego można znaleźć na stronie: http://pokochajolejrzepakowy.pl/

Zdecydowanie watro tam zajrzeć, bo można dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy, a przy tym otworzyć szeroko oczy ze zdziwienia. 

Ps. Dwa ostatnie slajdy pochodzą z materiałów prasowych, które zostały mi udostępnione.

wtorek, 13 sierpnia 2013

Racuchy pachnące cynamonem

Racuchy jadam dwa, może trzy razy w roku i tylko te, które wychodzą spod ręki mojej teściowej. Są idealne i bez dodatku jabłek w środku. Za to z odrobiną cynamonu i wanilii. Oczywiście można zrezygnować z cynamonu jeśli ktoś nie lubi. Dla mnie to połączenie idealne... do tego frużelina albo konfitura wiśniowa, kubek herbaty czy kakao i kolacja gotowa. Oczywiście można dodać starte na tarce jabłka (pod koniec wyrabiania do ciasta) czy rodzynki. Zawsze wg uznania.
Moja teściowa robi racuchy w hurtowej ilości, czyli dla przysłowiowego pułku wojska i potem obdziela nimi wszystkich dookoła. Porcja jest ogromna, wychodzi z niej około 70 racuszków, więc ja zmniejszyłam składniki o połowę i taki przepis podaję.
Tajemnicą ich puszystości jest niewielki dodatek oleju i dobre wybicie ciasta drewnianą łyżką, co najlepiej udaje się w dosyć wysokim garnku. Wybijanie polega na wtłaczaniu do ciasta powietrza, co sprawia, że racuchy są delikatne i lekkie.  Teściowa stwierdziła, że spod mojej ręki wyszły najlepiej wybite racuchy jakie do tej pory robiła, a ciasto rosło w oczach.


Składniki na około 35 sztuk:

500 g mąki luksusowej (może być tortowa albo wrocławska)
400 – 500 ml ciepłego mleka
35 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru waniliowego (np. domowego)
szczypta soli
2 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)
1 duże albo 2 małe jajka
1 łyżeczka cynamonu (u mnie od Kotanyi)
opcjonalnie 2 starte na tarce jabłka - ja nie dodaję

olej do smażenia (u mnie rzepakowy)


Przygotować zaczyn: do kubka włożyć pokruszone drożdże, wsypać cukier waniliowy i wlać ½ szklanki mleka. Wymieszać i zostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Do wysokiego naczynia (najlepszy będzie garnek) wsypać mąkę, cynamon, dodać sól, olej i wymieszać. Dodać lekko roztrzepane jajka i cały zaczyn, wlać większość mleka. Wymieszać całość dużą drewnianą łyżką, jeśli wydaje się zbyt gęste dolać resztę mleka, a następnie dobrze ciasto wybić tą samą łyżką (wyrobić) – powinno odchodzić od łyżki. Im lepiej ciasto zostanie wybite, tym racuchy będą pulchniejsze. Zostawić do wyrośnięcia na 10 – 15 minut (ciasto będzie w garnku prawie cały czas rosło aż wykorzystamy je w całości).
Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju – mniej więcej 2 cm od dna. Za pomocą łyżki stołowej nabierać ciasto i wkładać na rozgrzany olej (przed każdym nabraniem ciasta dobrze jest zanurzyć łyżkę w oleju na patelni – wtedy ciasto ładnie się z łyżki zsunie). Smażyć na malutkim ogniu po kilka minut z każdej strony, do ładnego zrumienienia. Ogień nie może być za duży, bo racuchy spalą się z wierzchu, a w środku będą surowe.
Usmażone przekładać na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Podawać z konfiturą, śmietaną, owocami, cukrem pudrem... jednym słowem z tym, na co mamy ochotę. 



sobota, 10 sierpnia 2013

Konkurs "Dodaj oleju rzepakowego do blogosfery"

Dziś chcę zaprosić Was na konkurs, którego głównym bohaterem jest olej rzepakowy, pełen doskonałych właściwości, ale o jego zaletach napiszę trochę później. Bo o tym, że olej rzepakowy jest jednym z najlepszych i najzdrowszych nie trzeba chyba nikogo przekonywać.

Zasady konkursu:

1. Zapoznanie się z regulaminem konkursu, który zamieszczony jest w tym wpisie – tylko zgłoszenia zgodne z zawartymi w regulaminie zasadami będą brane pod uwagę.

2. Przygotowanie przepisu z wykorzystaniem oleju rzepakowego, przygotowanie dania, przesłanie przepisu i fotografii na adres: margarytka75@vp.pl
Każdy mail powinien być podpisany imieniem i nazwiskiem. W tytule maila należy wpisać "Konkurs z olejem rzepakowym".
Nie ma obowiązku dołączać do zdjęcia karteczki, jednak prace muszą być autorskie. Wszystkie zdjęcia zostaną zamieszczone w konkursowym albumie na Faceboku. 

3. Dołączenie do każdego maila stosownego oświadczenia zawartego w regulaminie konkursu.
 
Treść oświadczeń:

Zapoznałem się z treścią Regulaminu Konkursu Dodaj oleju rzepakowego do blogosfery i akceptuję wszystkie jego postanowienia.

ZGADZAM SIĘ   (podpis - imię i nazwisko)



Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (imię i nazwisko, adres e-maila a w przypadku wygranej również data urodzenia, adres zamieszkania, numer telefonu) przez Interactive Solutions spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Poznaniu, adres: ul. Mazowiecka 38, 60-623 Poznań,w celu prawidłowego przeprowadzenia Konkursu zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r. nr 101, poz. 926 ze zm.).

ZGADZAM SIĘ (podpis - imię i nazwisko)





Wyrażam zgodę na publikację moich danych osobowych w postaci imienia, nazwiska oraz wizerunku na potrzeby związane z Konkursem na stronie internetowej http://www.facebook.com/OlejRzepakowy, na stronie internetowej http://www.pokochajolejrzepakowy.pl, a także na Blogu http://margarytka.blogspot.com.

ZGADZAM SIĘ  (podpis - imię i nazwisko) 

4. Jedna osoba może przesłać dowolną ilość przepisów, jednak nagrodę może otrzymać tylko jedną. Każda propozycja powinna znaleźć się w osobnym mailu.

5. Konkurs trwa od 10 – 20 sierpnia 2013 roku do godziny 23:59

6. Do 22 sierpnia wybiorę 10 prac, które prześlę Organizatorowi, który wybierze 3 prace, które zostaną nagrodzone
Nagrodami w konkursie są: 

I miejsce - Blender BRAUN MR 550

II miejsce - Patelnia tefal

III miejsce - Miska - Qualy 

7. Ogłoszenie wyników nastąpi 28 sierpnia 2013 roku

Serdecznie zapraszam do zabawy 

Album zdjęć konkursowych



Regulamin Konkursu „Dodaj oleju rzepakowego do blogosfery”



§ 1.
Postanowienia ogólne

  1. Określenia użyte w niniejszym regulaminie (dalej: „Regulamin”) oznaczają:
  1. Konkurs” – konkurs „Dodaj oleju rzepakowego do blogosfery” prowadzony na zasadach określonych Regulaminem,
  2. Organizator” - organizator Konkursu, „Interactive Solutions” spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Poznaniu, adres: ul. Mazowiecka 38,
    60-623 Poznań, wpisana do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu VIII Wydział Gospodarczy - KRS pod numerem KRS 0000218425, o kapitale zakładowym w pełni wpłaconym 50.000,00 zł, posiadająca numer statystyczny REGON 015816129 oraz numer identyfikacji podatkowej (NIP) 5213304235 działająca na zlecenie Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju z siedzibą w Warszawie wpisanego przez Sąd Rejonowy dla M. Stołecznego Warszawy do Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000280131, REGON: 140986290, NIP: 5242606559, zwanego dalej „Stowarzyszeniem”,
  3. Uczestnik” – osoba fizyczna, posiadająca pełną zdolność do czynności prawnych, zamieszkująca na stałe na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej,
  4. Blog” – serwis internetowy należący do Partnera, zamieszczony w sieci Internet pod adresem http://margarytka.blogspot.com, w którym to serwisie organizowany jest Konkurs,
  5. Partner” – osoba prowadząca Blog, współpracująca z Organizatorem w zakresie organizacji i przeprowadzenia Konkursu.
  1. Konkurs trwa od dnia 10 sierpnia 2013 r. do dnia 20 sierpnia 2013 r. do godziny 23:59:59
  2. Konkurs prowadzony jest na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej, za pośrednictwem strony internetowej http://margarytka.blogspot.com.
  3. Regulamin, stanowi podstawę organizacji Konkursu i określa prawa i obowiązki jej Uczestników.


§ 2.
Zasady uczestnictwa

  1. Uczestnikami Konkursu nie mogą zostać osoby pozostające w stosunku pracy z Organizatorem, Partnerem, Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju, MCC - Marketing & Communications Consultants Agnieszka Bajur i Elżbieta Radzka spółka jawna, Saatchi & Saatchi Poland sp. z o.o. oraz członkowie ich najbliższych rodzin. Przez członków najbliższej rodziny, o których mowa powyżej, rozumie się: wstępnych, zstępnych, rodzeństwo, małżonków, rodziców i rodzeństwo małżonków, osoby pozostające w stosunku przysposobienia, jak również znajdujące się pod opieką lub kuratelą.
  2. Uczestnikiem w Konkursie może zostać wyłącznie osoba spełniająca następujące warunki uczestnictwa:
  1. zapoznanie się z niniejszym Regulaminem, dostępnym na stronie internetowej http://margarytka.blogspot.com.
  2. przesłanie niżej wymienionych oświadczeń (podpunkt c)) z opisem przy każdym z nich ZGADZAM SIĘ oraz podpisanych imieniem i nazwiskiem Uczestnika na adres email: margarytka75@vp.pl do dnia 20.08.2013
  3. Treść oświadczeń:
Zapoznałem się z treścią Regulaminu Konkursu Dodaj oleju rzepakowego do blogosfery i akceptuję wszystkie jego postanowienia.
ZGADZAM SIĘ ________

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (imię i nazwisko, adres e-maila a w przypadku wygranej również data urodzenia, adres zamieszkania, numer telefonu) przez Interactive Solutions spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Poznaniu, adres: ul. Mazowiecka 38, 60-623 Poznań,w celu prawidłowego przeprowadzenia Konkursu zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r. nr 101, poz. 926 ze zm.).
ZGADZAM SIĘ ________


Wyrażam zgodę na publikację moich danych osobowych w postaci imienia, nazwiska oraz wizerunku na potrzeby związane z Konkursem na stronie internetowej http://www.facebook.com/OlejRzepakowy, na stronie internetowej http://www.pokochajolejrzepakowy.pl, a także na Blogu http://margarytka.blogspot.com.
ZGADZAM SIĘ ________




  1. Przystąpić do Konkursu można w każdym czasie trwania Konkursu.
  2. W Konkursie biorą udział jedynie prawidłowe zgłoszenia.
  3. Każdy Uczestnik może otrzymać tylko jedną nagrodę.

§ 3.
Zasady i rozstrzygnięcie Konkursu

1. Zadaniem konkursowym (dalej: „Zadanie Konkursowe”) jest przesłanie na adres e-mail:  margarytka75@vp.pl przepisu kulinarnego, w którym Uczestnik prezentuje oryginalny sposób na wykorzystanie oleju rzepakowego w kuchni wraz ze zdjęciem przyrządzonej według tego przepisu potrawy (dalej: „Utwór”). 
2. W terminie do dnia 22 sierpnia 2013 r., Partner wybierze dziesięć spośród wszystkich nadesłanych mu prac konkursowych, które jego zdaniem są najbardziej interesujące, spełniają cele konkursu oraz zasługują na nagrodę konkursową, a następnie prześle je Organizatorowi na adres e-mail : kontakt@pokochajolejrzepakowy.pl 
3. Jury powołane przez Organizatora wybierze spośród dziesięciu wskazanych przez Partnera Uczestników trzech, którzy najlepiej wykonali Zadanie Konkursowe. Przy wyborze laureatów Jury będzie kierować się subiektywnym kryterium kreatywności, pomysłowości oraz stylu wykonania Zadania Konkursowego. Jury wskaże jedną osobę, która otrzyma nagrodę główna, jedną osobę, która otrzyma nagrodę drugiego stopnia oraz jedną osobę, która otrzyma nagrodę trzeciego stopnia. 
4. Ogłoszenie rozstrzygnięcia Konkursu nastąpi w dniu 28 sierpnia 2013 r. na stronie internetowej http://www.facebook.com/OlejRzepakowy, na stronie internetowej http://www.pokochajolejrzepakowy.pl, a także na Blogu http://margarytka.blogspot.com. 
5. W dniu rozstrzygnięcia Konkursu zwycięzcy zostaną powiadomieni przez Organizatora o przyznaniu im nagród poprzez wiadomość prywatną e-mail wysłaną z konta kontakt@pokochajolejrzepakowy.pl

§ 4
Nagrody oraz ich wydanie
  1. Nagrodami w Konkursie są:
  1. nagroda główna – blender BRAUN MR 550 o wartości ok. 327 zł brutto (pula nagród głównych: 1)
  2. nagroda drugiego stopnia– patelnia firmy Tefal o wartości ok. 216 zł brutto (pula nagród drugiego stopnia : 1)
  3. nagroda trzeciego stopnia - miska firmy Qualy o wartości ok. 119 zł brutto (pula nagród trzeciego stopnia : 1).
  1. Uczestnikowi nie przysługuje prawo żądania wymiany nagrody na ekwiwalent pieniężny, jak również nie przysługuje prawo przeniesienia na osobę trzecią roszczenia o wydanie nagrody.
  2. W stosunku do nagród ustala się dodatkową nagrodę pieniężną w wysokości równej 1/9 wartości danej nagrody. Dodatkowa nagroda pieniężna przeznaczona jest na zapłatę należnego podatku dochodowego od osób fizycznych, którego płatnikiem jest Organizator. Uczestnik nie jest uprawniony do żądania wypłaty dodatkowej nagrody pieniężnej.
  3. Organizator zgodnie z art. 41 ust 4 i 7 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych z dnia 26 lipca 1991 r. (Dz. U. nr 14 poz. 176 z 2000 r. z późn. zm.), przed wydaniem nagrody Zwycięzcom obliczy, pobierze od nich i odprowadzi do właściwego Urzędu Skarbowego zryczałtowany podatek dochodowy w wysokości 10% nagrody, o której mowa w § 4 ust 1 niniejszego Regulaminu. W tym celu Organizator dokona potrącenia kwoty dodatkowej nagrody pieniężnej, która będzie przeznaczona na zapłatę należnego podatku dochodowego od osób fizycznych.
  4. Laureat zostanie poinformowany poprzez wiadomość e-mail o sposobie wydania i odbioru nagrody oraz poproszony o podanie adresu zamieszkania w celu dostarczenia nagrody oraz numeru PESEL w celu rozliczenia podatku.
  5. Po udostępnieniu informacji wskazanych w § 4, ust. 5 nagrody zostaną wysłane do laureatów w terminie do 45 dni po ogłoszeniu wyników konkursu za pomocą poczty kurierskiej lub Poczty Polskiej. W przypadku braku możliwości doręczenia nagrody, Organizator zastrzega sobie prawo do wyłonienia nowych laureatów i wręczenia im nagród.

§ 5
Wykluczenie z uczestnictwa w Konkursie
      1. Uczestnik jest obowiązany do podania prawidłowych danych osobowych oraz do informowania Organizatora, o każdej zmianie w zakresie danych osobowych Uczestnika. W przypadku niepowiadomienia Organizator nie ponosi odpowiedzialności za opóźnienie lub brak działania spowodowany nie dokonaniem aktualizacji danych, a w szczególności za niemożność wydania nagrody.
      2. Organizator zastrzega sobie prawo do wykluczenia z Konkursu zgłoszonego Utworu, w szczególności w przypadku:
  • zawarcia w Utworze wulgaryzmów, treści obraźliwych, politycznych, propagandowych lub treści sprzecznych z prawem;
  • naruszenia jakichkolwiek praw osób trzecich, w tym w szczególności dóbr osobistych i praw autorskich;
  • gdy Uczestnik nie posiada praw autorskich do pracy konkursowej i jej wszystkich elementów.
      1. Organizator jest uprawniony do wykluczenia Uczestnika z Konkursu w przypadku stwierdzenia, że Uczestnik nie spełnia któregokolwiek z warunków określonych w Regulaminie lub nie przestrzega zasad zawartych w niniejszym Regulaminie, w tym:
  • podaje nieprawdziwe dane;
  • jego działania sprzeczne są z prawem lub dobrymi obyczajami, zasadami współżycia społecznego, zasadami fair play, stanowią nieuczciwe praktyki, które naruszają uzasadnione interesy Organizatora, godzą w jego wizerunek lub są sprzeczne z prawem lub z innych względów nie nadają się do publicznego rozpowszechniania.

§ 6.
Tryb składania i rozpatrywania reklamacji

  1. Wszelkie reklamacje Uczestników dotyczące przebiegu Konkursu powinny być przesłane przez Uczestników w terminie 7 dni od daty rozstrzygnięcia Konkursu na adres siedziby Organizatora w formie pisemnej pod rygorem nieważności i zawierać imię i nazwisko Uczestnika, jego adres korespondencyjny oraz dokładny opis okoliczności stanowiących podstawę reklamacji.
  2. Złożone reklamacje rozpatrywane będą w terminie 14 dni od daty otrzymania reklamacji. Zainteresowani zostaną powiadomieni o sposobie rozpatrzenia reklamacji listem poleconym wysłanym niezwłocznie po rozpatrzeniu reklamacji.




§ 7.
Dane osobowe

  1. Administratorem bazy danych osobowych jest Organizator. Działania polegające na gromadzeniu danych osobowych i następnym ich przetwarzaniu zostały powierzone Organizatorowi.
  2. Dane osobowe Uczestników Konkursu są przetwarzane w celu przeprowadzenia Konkursu i przekazania nagrody.
  3. Przetwarzanie danych osobowych obejmować będzie następujący zakres danych:
  1. imię i nazwisko,
  2. adres e-mail,
  3. adres zamieszkania
oraz następujący zakres czynności: zbieranie, utrwalanie, przechowywanie, przetwarzanie i opracowywanie.
  1. Przetwarzanie danych osobowych odbywać się będzie na zasadach przewidzianych ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002 r. Nr 101, poz. 926 z późn. zm.). Dane osobowe podawane są przez Uczestników dobrowolnie, a Uczestnicy mają prawo wglądu do danych oraz ich poprawiania.

§ 8.
Prawa autorskie

  1. Każdy Uczestnik zgłaszając się do Konkursu oświadcza, że posiada pełnię praw autorskich do przesłanego przez siebie zdjęcia w Konkursie w zakresie, w jakim stanowi ona utwór w rozumieniu ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U. 2006 Nr 90, poz. 631 j.t.). Organizator nie ponosi odpowiedzialności za naruszenie praw osób trzecich, wynikłych przez wysłanie takich utworów za pomocą aplikacji konkursowej.
  2. Zgłoszenie pracy konkursowej (”Utwór”) jest równoznaczne z udzieleniem Organizatorowi przez Uczestnika licencji niewyłącznej na korzystanie z niego bez ograniczeń czasowych i terytorialnych oraz bez odpłatności na poszczególnych polach eksploatacji: utrwalenie i zwielokrotnienie w sieci Internet, publiczne odtworzenie, wystawienie, wyświetlanie, za pośrednictwem satelity w sposób zarówno powszechnie dostępny, jak i kodowany, utrwalenie na nośnikach materialnych, zwielokrotnienie dowolną techniką, wprowadzenie do sieci multimedialnej, w tym Internetu.
  3. Przekazanie prac konkursowych oznacza jednocześnie, że nie będą one zagrażały ani naruszały praw osób trzecich, w szczególności nie będą naruszały ich majątkowych i osobistych praw autorskich. W przypadku wystąpienia przez osobę trzecią z roszczeniami wynikającymi z tytułu naruszenia praw określonych powyżej osoba przekazująca pracę konkursową zrekompensuje Organizatorowi, jako wyłącznie odpowiedzialna, koszty poniesione w związku ze skierowaniem przeciwko niemu roszczeń odszkodowawczych, zwalniając Organizatora od wszelkich zobowiązań, jakie powstaną z tego tytułu.
  4. Zgodnie z art. 921 § 3 k.c. Organizator zastrzega, iż nabywa prawa autorskie do Utworu Zwycięzców z chwilą wydania nagrody. Na mocy niniejszego postanowienia, Zwycięzcy z momentem przekazania nagrody, przenoszą na Organizatora autorskie prawa majątkowe do Utworu, którego użyli w Konkursie, na wszystkich polach eksploatacji, a w szczególności:
  1. w zakresie utrwalania i zwielokrotniania Utworu - wytwarzanie jakąkolwiek techniką ich egzemplarzy, w tym techniką zapisu magnetycznego oraz techniką cyfrową;
  2. w zakresie obrotu oryginałem albo egzemplarzami, na których Utwór utrwalono - wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy;
  3. w zakresie rozpowszechniania Utworu w sposób inny niż określony powyżej - publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie Utworu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  1. Ponadto, Zwycięzcy udzielają Organizatorowi zezwoleń do dokonywania wszelkich zmian i przeróbek Utworu, w tym również do wykorzystania go w części lub całości oraz łączenia z innymi dziełami.
  2. Organizator ma prawo korzystać i rozpowszechniać Utwór oraz jego opracowania bez oznaczania ich imieniem i nazwiskiem wszystkich autorów. Zwycięzcy upoważniają także Organizatora do wykonywania ich autorskich praw osobistych.
  3. Organizator ma prawo zbyć nabyte prawa lub upoważnić osoby trzecie do korzystania z uzyskanych zezwoleń.
  4. Przez zezwolenia, o których mowa powyżej, rozumie się zezwolenia udzielone wyłącznie Organizatorowi. Zezwolenia te są nieodwołalne i nie są uzależnione od żadnych warunków oraz zostały udzielone bez prawa wypowiedzenia lub cofnięcia.
  5. Nagroda uzyskana w Konkursie stanowi wynagrodzenie za przeniesienie praw autorskich do utworu oraz za udzielenie stosownych zezwoleń, o których mowa w niniejszym paragrafie. Zwycięzcom nie przysługuje żadne odrębne wynagrodzenie.

§ 9.
Postanowienia końcowe
  1. Organizator jest przyrzekającym nagrodę w rozumieniu art. 919 i 921 Kodeksu Cywilnego.
  2. W kwestiach nieuregulowanych niniejszym Regulaminem stosuje się przepisy Kodeksu Cywilnego.
  3. Organizator zastrzega możliwość zmian Regulaminu, o ile zmiany takie nie naruszą praw nabytych Uczestników. Zmiany zostaną ogłoszone na Blogu z zastrzeżeniem, że zmiany wejdą w życie w terminie nie krótszym niż 3 dni od dnia ogłoszenia tych zmian.
  4. Niniejszy Regulamin jest dostępny w siedzibie Organizatora oraz na Blogu.