Strony

piątek, 30 sierpnia 2013

Schab z marchewką

Wiele osób nie lubi schabu, twierdząc, że jest zbyt suchy. Rzeczywiście to ta cześć wieprzowiny, która tłuszczu zawiera dużo mniej niż inne kawałki. Ja jednak lubię schab i często go przygotowuję w różnych odsłonach, ale najrzadziej w formie klasycznych schabowych (choć nie mówię, że nie lubię). Był już schab duszony z cebulką, schab w sosie cebulowo – paprykowym, schab pieczony ze śliwką i kilka innych odsłon.
Dziś kolejna wersja schabu, tym razem duszonego z marchewką. 



Składniki na 4 porcje

4 grube plastry schabu środkowego
2 cebule
4 cienkie marchewki
1 listek laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
słodka czerwona papryka, chili
opcjonalnie ulubione zioła (ja nie dodaję)
1 łyżka oleju
1 łyżeczka cukru
1 czubata łyżeczka mazeiny albo mąki pszennej
opcjonalnie 2 łyżki słodkiej śmietany do sosów (ja nie daję)


Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, lekko rozbić (ale nie na cienkie kotlety). Cebulę i marchewkę obrać, cebulę pokroić w półplasterki, a marchewkę w plasterki albo kostkę (wg uznania).
W rondlu albo na głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Włożyć plastry schabu i obsmażyć je na złoto – po obsmażeniu oprószyć solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką i chili. Przełożyć na talerz i przykryć folią aluminiową. Do rondla wrzucić cebulę, dodać ½ łyżeczki soli, szczyptę pieprzu i podsmażyć na złoto. Mięso przełożyć na cebulę, wlać 1,5 szklanki wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy, wrzucić pokrojoną marchewkę i dusić około 30 – 40 minut, aż mięso będzie miękkie. Co jakiś czas sprawdzić ilość płynu, w razie potrzeby dolać trochę wody. Wsypać 1 łyżeczkę cukru, spróbować  i ewentualnie doprawić solą, pieprzem czy ulubionymi ziołami.
Mazinę rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody, wlać do mięsa i dokładnie rozprowadzić zagęszczając delikatnie sos. Można wlać odrobinę śmietany – ja osobiście wolę bez.
Takie mięsko pasuje i do ziemniaków i do kaszy czy ryżu, ale równie dobrze smakuje z makaronem. U nas w towarzystwie młodych ziemniaków i surówki z modrej kapusty



65 komentarzy:

  1. To wygląda tak, że wzięłabym widelec i zjadła wszystko. Zrobię na niedzielę. Nie narobię się, a będzie pysznie, bo wszystko takie jest z Twoich przepisów.
    Pozdrawiam gorąco.
    Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu zrób i napisz jak smakowało :-)
      Miłego weekendu.

      Usuń
  2. A na zdjęciu jest 5 plastrów mięsa, więc w końcu przepis jest na 4 czy na 5.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ile zrobisz tyle zjesz ,czepiasz się szczegolów.

      Usuń
    2. Miałam potrzebę to zrobiłam pięć, a przepis jest wyraźnie napisany: na 4 porcje. W czym problem? Można równie dobrze zrobić trzy plastry albo sześć czy osiem. Wszystko wg potrzeb.

      Usuń
  3. oo robiłam podobnie z szynką wieprzową, a schabu nie próbowałam - trzeba będzie nadrobić, bo rzeczywiście zdjęcia wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z szynką też może być, jak najbardziej. Robiłam też podobnie wołowinę i było pysznie, tylko marchewkę dodawałam później, żeby się nie rozciapała, bo jednak wołowina potrzebuje więcej czasu.

      Usuń
  4. Będzie takowy na pewno w niedzielę. Ten duszony z cebulką robię bardzo często, jest bardzo, bardzo smaczny,a że marcheweczka też jest w moich ulubionych, to z przepisu skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakował. Daj znać.

      Usuń
    2. Schabik pyszny i na stałe wchodzi do menu rodzinnego, o czym melduję z radością.

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę, że smakował :-)

      Usuń
  5. O, wygląda bardzo ciekawie, wrzucam do ulubionych i machnę w niedzielę zamiast tradycyjnych schaboszczaków.
    Na miękkość są jak schabowe? Czy delikatniejsze dzięki sosowi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są delikatniejsze, bardziej miękkie i bardziej soczyste.

      Usuń
  6. Oraz cały czas spoglądam zazdrośnie na Twoje patelnie, 'modląc się' w duchu żeby w końcu moje Tefale szlag trafił :D Następne na pewno będą ceramiczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze możesz im pomóc :-) Mi z Tefala zostały trzy garnki z serii Inginio (z odłączaną rączką) i chyba pewnie będą z kategorii "wieczne", bo prawie ich nie używam - chyba, że potrzebuję coś wstawić do piekarnika, albo usmażyć frytki (ostatni raz je smażyłam chyba z 4 lata temu :-))

      Usuń
  7. Jak zawsze pyszne i smaczne :) :) Zrobię w niedzielę na obiad, a co :) :) , niech się chłopcy zajadają !!! :) Pozdrawiam Ania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jeśli przejdzie marchewka to zachęcam, bo jest prosty i smaczny.

      Usuń
  8. Schabu z marchewka jeszcze nie robiłam :-)Dla mnie troszkę za suchy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiele osób właśnie schab uważa za suchy, ja też. Ale robiąc go w sosie jemy z przyjemnością.

      Usuń
    2. Schab z szybkowaru wcale nie musi taki być, niestety trzeba bardzo uważać na marchewkę,żeby nie wyszła ciapajka.

      Usuń
  9. Co to ta mazina, chciałabym wiedzieć? Anna G/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mazeina to inaczej skrobia kukurydziana (mąka kukurydziana jest żółta, a skrobia biała).

      Usuń
  10. Ężynier Polędwica30 sierpnia 2013 23:56

    Są też tacy, którzy uwielbiają schab, a nie cierpią marchewki...

    Przepraszam, musiałam. xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, o Tobie jakoś wcale, ale to wcale nie pomyślałam :-) Wiedziałam, że marchewka będzie Cię gryzła.

      Usuń
    2. No, straaaasznie mnie gryzie. :D

      Usuń
  11. Ężynier Polędwica31 sierpnia 2013 00:01

    A widzisz, znowu oglądam późno. Ale marchewka mnie nie rusza. :D
    Za to ziemniaczki i kapusta mniam, mniam. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam, marchewkę zawsze można zgarnąć :-)

      Usuń
    2. Zgarnąć można, ale będzie czuć w sosie i mięsie. Ech, to danie wizualnie mi się źle kojarzy. Niemal identyczne musiałam jeść w szpitalu, tylko ziemniaki były bez koperku....

      Usuń
    3. No cóż, nie wszystko da się lubić :-)

      Usuń
  12. Dziś robię taki schab, napiszę jak smakował,pozdrawiam.Anna G.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że się nie zawiedziesz, ale tak czy inaczej daj znać jak smakowało.

      Usuń
  13. Witaj Asiu z apetytem patrze na ten obiadek,mam schab musze zrobic z marchewka -dzieci raczej bez ale kto powiedzial,ze ja marchewki nie moge zgarnac na swoj talerz:)Pozdrawiam Justyna M

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak :-) A marchewka sprawia, że sos nabiera fajnego smaku.

      Usuń
  14. U mnie na razie schab w garnku się dusi, a ja myślę o kopytkach, bo ziemniaków z wczoraj mi zostało(chyba będą pasować?)i buraczki.Czy to zgrabny zestaw?Anna G.

    OdpowiedzUsuń
  15. A kiedy dodajemy marchewkę? Bo tego w przepisie nie znalazłam! :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To może trzeba było przeczytać raz jeszcze ;-) Przecież jest napisane: "Mięso przełożyć na cebulę, wlać 1,5 szklanki wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy, wrzucić pokrojoną marchewkę..."

      Usuń
  16. Melduję,że schab pycha i zagości na moim stole częściej, pozdrawiam.Anna G.

    OdpowiedzUsuń
  17. Wypróbowałam i opisałam u siebie :)
    http://paczajkaje.blogspot.com/2013/09/schab-duszony-z-marchewka-i-cebulka.html

    OdpowiedzUsuń
  18. Wczoraj był u mnie na obiad Twój zapiekany kalafior, pycha a dziś robię ten schabik i też z czerwoną kapustą:) Dzięki za Twoje inspiracje:) Pozdrawiam Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szalejesz Marto, ale bardzo mi miło, że przydają się moje pomysły.
      I jak schab w takim wydaniu smakował?

      Usuń
  19. witam serdecznie:)pyszny schabik,obiad zjedzony wszyscy pojedzeni,zadowoleni a ja szczesliwa dziekuje za przepis KAMILA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że obiad smakował, a przepis się przydał.

      Usuń
  20. Uwielbiam Cie!

    OdpowiedzUsuń
  21. Cos pysznego :-) wlasnie dziś zrobiłam i zagośći w naszym menu :-) a na niedziele planuje faworki lub korę orzechowa zalezy co kupie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że przepis się przydał, a chleb smakował. My też go bardzo lubimy. U nas tym razem kopiec kreta.

      Usuń
  22. zastanawiam się kto jest rzeczywistym autorem przepisu? :)
    http://paczajkaje.blogspot.com/2013/09/schab-duszony-z-marchewka-i-cebulka.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To może się nie zastanawiaj, tylko przeczytaj z uwagą co napisała Paczajka we wstępie do swojego przepisu. Wyżej jest jej komentarz, że wypróbowała i opisała u siebie.

      Gdybym skorzystała z cudzego przepisu to nie omieszkałbym o tym napisać.

      Usuń
    2. :) Podstępy ludzie węszą ;)

      Usuń
    3. Paczaj Ka, no cóż... czytanie ze zrozumieniem to niełatwa sprawa :-)
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  23. Mielismy dzis ten wspanialy schab na obiad. Postanowilam meza dopiescic czyms smazonym w sobote bo zwykle jemy niesmazone (moj zoladek moja wina :) . Schab byl pyszny i sos bardzo aromatyczny, mimo ze przyprawy proste. Schab angielski potrzebowal okolo 1.10 zeby zmieknac... ja nie wiem jak oni te swinie tu hoduja ale nie mialam czasu isc do polskiego sklepu po prawdziwy schabik :) Dziekujemy za przepis, powtorzymy napewno, Jedlismy z kasza jak prawie kazdy obiad gdzie mamy wieprzowinke!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, cieszę się, że smakowało :-) A schab schabowi niestety nierówny, jeden potrzebuje więcej czasu, drugi mniej.

      Usuń
  24. Robię podobny schab, tylko marchewkę ścieram na dużych oczkach i czasem do sosu dodaję kwaśną śmietanę, wtedy nie daję juz mąki.Polecam gorąco 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli tak Ci smakuje, to świetnie, każdy sposób dobry jeśli nam odpowiada. Ja osobiście nie przepadam za śmietaną i raczej jej do sosów nie używam, a jeśli już to od wielkiego święta i raczej jest to słodka śmietanka kremówka :-)
      Pozdrawiam.

      Usuń
  25. Bylo dzis na obiad. Pyszne! !!!

    OdpowiedzUsuń
  26. Od samego patrzenia na zdjęcia człowiek robi się głodny. :)
    Coś czuję, że niebawem wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  27. A ja zrobiłam dziś dla dziecka, tylko zamiast schabu dałam sznycle z indyka. No i duszę już 1,5h a mięso twarde, gumowe, marchewka się rozpaciała, ehhh. Uwielbiam mięsa w sosie, ale nie mam pojęcia, co robię źle. Jaki rodzaj mięsa bym nie dusiła robi się gumowe. Kupiłam super patelnię. Rozgrzewam tłuszcz na maksa, szybko podsmażam. A każde mięcho jak wychodziło mi twarde, tak wychodzi. Ja od lat jem takie twarde i już się przyzwyczaiłam, ale dziecko pluje :( no to kolejny raz się pożaliłam. Ale Twoje mięsko, Margarytko, na zdjęciu wygląda tak, że je się oczami :) Pozdrawiam, Anna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurcze, naprawdę nie wiem co robisz nie tak. Bo przecież mięso drobiowe jest delikatne i szybko powinno się udusić.
      Jeszcze mi się chyba nie zdarzyło, aby mięso było twarde.

      Usuń
  28. Margarytko czy można zagęścić sos mąką ziemniaczaną aby uzyskać podobny efekt do mazeiny?
    Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, efekt będzie podobny. Tylko ostrożnie z ilością,żeby nie zrobił się kisiel.

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl