Strony

sobota, 7 września 2013

Ostra zupa krem z pieczonej żółtej papryki z dodatkiem wędzonej makreli

Bardzo lubię kremowe zupy z papryki. Robię je w sezonie paprykowym często i właśnie sobie uświadomiłam, że ani jednego takiego przepisu na blogu nie ma. Czerwona, żółta czy pomarańczowa – każda się nadaje, choć ja najbardziej lubię z żółtej.
Kupiłam wędzoną makrelę i postanowiłam dorzucić trochę ryby do gotowego już kremu. Na początku wydawało mi się to nieco abstrakcyjne, ale już nie raz się przekonałam, że czasem dziwne połączenia smaków tworzą fajną całość. I tak było tym razem. Prosty, gęsty krem z papryki, marchewki i ziemniaka, a do tego wędzona makrela... Pyszne to było.
Z ilością makreli lepiej nie przesadzać, aby jej smak nie zdominował smaku kremu. Można też z niej zupełnie zrezygnować i zajadać się samym kremem.  


Składniki na 4 porcje

1 litr bulionu warzywnego (ugotowałam dzień wcześniej duży garnek bulionu wykorzystując dwa pęczki włoszczyzny i kilka dodatkowych marchewek)
4 duże żółte papryki
1 mała żółta ostra papryczka
1 duża marchewka (ja wykorzystałam marchewkę z bulionu)
2 duże ziemniaki
sól, pieprz
szczypta chili (można nie dodawać, ja lubię ostro)
½ łyżeczki cukru
szczypta gałki muszkatołowej

pół oczyszczonej z ości wędzonej makreli

Paprykę opłukać, pozbawić gniazd nasiennych i obrać ze skórki. Wyłożyć na blaszkę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 20 minut.
Marchewkę i ziemniaki obrać i pokroić na kawałki. Ostrą papryczkę oczyścić z pestek i bardzo drobno posiekać.
Bulion zagotować, wrzucić marchewkę i ziemniaki i gotować 20 minut, aż będą miękkie. Pod koniec gotowania wrzucić posiekaną ostrą papryczkę, a także gorącą, upieczoną paprykę i gotować razem jeszcze 5 minut. Całość zmiksować (ja użyłam ręcznego blendera Triblade), wsypać cukier, doprawić do smaku solą (ja już nie soliłam, bo bulion był wystarczająco słony), pieprzem, chili i niewielką ilością gałki muszkatołowej. Wlać do miseczek, włożyć po kilka kawałków makreli i podawać.

10 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie :)

    M. uwielbia paprykę...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zdecydowanie coś dla niej, choć chyba lepiej w ciut łagodniejszym wydaniu.

      Usuń
  2. Rzeczywiście nietypowa kombinacja ;) ale najważniejsze, że ogólnie potrawa smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z ręką na sercu przyznaję, że nie wiedziałam co z tego będzie i czy nie wyleję zawartości miseczki... ale tak mi smakowało, że na kolację była powtórka :-)

      Usuń
  3. wygląda świetnie:) piękny talerzyk:)

    OdpowiedzUsuń
  4. zapowiada się na bardzo smakowite danie:p już spisuję przepis:D:D dzięki!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest smakowite, daj znać czy Tobie również przypadło do gustu.

      Usuń
  5. Wyglada bardzo smakowicie Margarytko:) I do tego makrela...musze wyprobowac ten przepis..Jestes rewelacyjna margarytko..dziekuje za super przepisy.pozdrawiam.mili

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To był eksperyment, ale mi bardzo smakował i już kilka razy powtórzyłam tę zupę.

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl