Strony

środa, 5 marca 2014

Kluseczki ziemniaczano – brokułowe z masłem rozmarynowym

Kolejne danie, które powstało w wyniku pozbywania się zapasów lodówkowych i szafkowych. Proste do przygotowania kluski mogą być dodatkiem do mięsa czy ryby, ale równie dobrze mogą stanowić samodzielne danie. Ja polałam je łyżką masła z nutą rozmarynu i stanowiły cały obiad. 


Składniki na 4 średnie porcje:

400 g ugotowanych mączystych ziemniaków (waga po ugotowaniu)
300 g ugotowanych na półtwardo brokułów
3 – 4 pełne łyżki mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ 630)
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu
¼ łyżeczki mielonego imbiru
¼ łyżeczki świeżo mielonej gałki muszkatołowej

do polania:
4 łyżki masła
mała gałązka świeżego rozmarynu (nie za dużo, bo świeży rozmaryn ma bardzo intensywny smak)

Masło rozpuścić, wrzucić gałązkę rozmarynu i odstawić z ognia.
Ziemniaki przepuścić przez praskę albo zemleć (ja wykorzystałam ubijak do pure - przystawkę do blendera Triblade). Brokuły rozgnieść widelcem (nie mogą być ugotowane na miękko, bo będą wodniste) i połączyć z ziemniakami. Dodać przyprawy,  3 łyżki mąki i wymieszać. Ciasto powinno być dosyć gęste, w razie potrzeby można dosypać jeszcze trochę mąki.
W dużym garnku zagotować wodę, lekko ją osolić (ja wsypuję płaską łyżeczkę soli na duży garnek). Łyżeczką nabrać niedużą porcję ciasta i wrzucić do wrzątku – jeśli się nie rozpada, to już nie dosypywać więcej mąki, natomiast jeśli się rozpływa, to do masy dodać jeszcze jedną łyżkę maki. Z pomocą łyżeczki wrzucać kluski do garnka, za każdym razem zanurzając ją w gorącej wodzie (ciasto łatwiej schodzi). Zamieszać. Od chwili wypłynięcia klusek na górę gotować je 2 minuty na wolnym ogniu. Gotowe kluski przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą (ale niezbyt długo). Masło ponownie podgrzać, można lekko zrumienić, ale nie przypalić. Kluski przełożyć na talerz i polać roztopionym masłem. Jeśli będą podane z sosem, to masła należy zrezygnować. 


12 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Uważaj, aby nie wybuchła :-) Co prawda granatów nie nakładłam, ale nigdy nic nie wiadomo :-)

      Usuń
  2. Dziś robię gzika (nawet nie próbuje zmieniać planów bo moi chłopcy luubią gzik) ale przy okazji zrobię kluseczki takie bo i kluski wszelakie i brokuły i rozmaryn lubię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gzik zawsze mile widziany, bardzo lubię, a dawno nie robiłam. Mam nadzieję, że kluski będę smakowały.

      Usuń
  3. Proste,tanie,sycace i zapewne smaczne! Jutro zrobie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie cztery w jednym :-) Daj znać, czy smakowało.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  4. Uwielbiam takie kluseczki, zwłaszcza do mięska w sosie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale Ty masz ciekawe pomysły... :) Spróbowałabym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze to coś innego na obiad :-) Zrób, są bardzo smaczne.

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl