Strony

poniedziałek, 10 marca 2014

Sos pieczarkowy

Dziś przyszedł czas na sos pieczarkowy. Ja mój robię w nieco odchudzonej wersji, bo z niewielką ilością tłuszczu i bez dodatku śmietany, ale oczywiście nie bronię i jeśli ktoś lubi może dodać śmietanę. Jeśli mam wywar z gotowanych suszonych grzybów, to chętnie go dodaję, bo wzbogaca smak sosu, jeśli nie mam to posiłkuję się warzywnym bulionem. Sos zagęszczam częściowo zmiksowanymi pieczarkami, aby nie dodawać zbyt dużo mąki.
 

Składniki na 4 porcje:

800 g drobnych pieczarek (im drobniejsze tym smaczniejsze)
2 średniej wielkości cebule
1 łyżeczka klarowanego masła (nie oleju, bo to masło wydobywa z pieczarek cały smak)
250 ml wody
250 ml wywaru grzybowego albo bulionu warzywnego
2 pełne łyżki gęstego jogurtu naturalnego
4 łyżki mleka
opcjonalnie: 1 płaska łyżka mąki (ja obecnie nie dodaję)
sól, pieprz, chili
opcjonalnie ulubione zioła (ja nie dodaję)
½ łyżeczki cukru


Pieczarki opłukać i oczyścić, jeśli tego wymagają to obrać, ale jeśli mamy malutkie, świeże pieczarki to wystarczy je po prostu bardzo dobrze umyć. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W głębokim rondlu rozgrzać 1 łyżeczkę klarowanego masła, wrzucić pokrojoną cebulę i delikatnie ją zeszklić. Dodać pieczarki i wsypać ½ łyżeczki soli. Gdy pieczarki puszczą wodę (te malutkie mają jej dużo mniej niż duże), to ją odparować, a grzyby lekko podsmażyć. Powinny się lekko zrumienić, wtedy sos będzie smaczniejszy. Wsypać ½ łyżeczki pierzu i szczyptę chili. Wlać wodę i bulion albo wywar grzybowy i całość gotować około 25 minut. Do blendera przełożyć 4 łyżki pieczarek wraz z 4 łyżkami płynu, wlać mleko, dodać jogurt, wsypać cukier i zmiksować. Całość przelać do rondla i gotować około 5 minut, aż całość zgęstnieje. Spróbować i jeśli trzeba to doprawić jeszcze solą i pieprzem (u mnie przeważnie nie trzeba, bo bulion jest wystarczająco słony i pieprzny), ewentualnie ulubionymi ziołami.
Bardzo fajnie smakuje np. z kotlecikami ziemniaczanymi


33 komentarze:

  1. smaczny, zaraz po czosnkowym najczęściej używany w mojej kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie najczęściej jednak pomidorowy, ale pieczarkowy też bardzo lubię.

      Usuń
  2. najpyszniejszy sos jaki znam:)
    pozdrawiam: www.martawkuchni.blog.pl:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od pieczarkowego wolę kurkowy, ale kurek niestety jak na lekarstwo, a pieczarki dostępne cały rok :-)

      Usuń
  3. Uwielbiam taki sosik, uniwersalny do wielu potraw, ale ja Joasiu oczywiście ze śmietanką.
    Pozdrawiam serdecznie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daniusiu, oczywiście :-) Ja po prostu za śmietaną nie przepadam i głównie z tego względu prawie jej nie używam do gotowania.

      Usuń
  4. Margarytko dzięki wielkie za taki lekki przepisik na ten sos, dzisiaj już go zrobiłam do piersi z kurczaka z piekarnika i wyszedł wyśmienity :) Niestety musiałam zrezygnować ze śmietany zewzględów zdrowotnych i wykorzystanie jogurtu jest u mnie strzałem w dziesiątkę :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale jesteś szybka. Bardzo się cieszę, że sosik smakował i pomysł z jogurtem się spodobał. Ja śmietany prawie nie używam, ale raczej dlatego, że za nią nie przepadam, natomiast jogurt mi pasuje.

      Usuń
  5. ooo mniam! Pisalam na FB, ze to cos dla mnie i... nie pomylilam sie - wyszedl bardzo smaczny. Wedlug moich kulinarnych gustow dodalam natke z pietruszki i odrobine czosnku. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis się przydał. Pietruszka to świetny pomysł, a z czosnkiem to wiesz jak u mnie jest :-)

      Usuń
  6. Ja bardzo lubię ,jestem ciekawa czy dobry bylby gdyby nie zageszczać tylko wszystko zmiksować ??robiłam tak z grzybowym

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zmiksowany też będzie smaczny, choć ja lubię, gdy są kawałki pieczarek. Można zmiksować np. połowę grzybów, powinny wystarczająco zagęścić sos.

      Usuń
  7. Sosik wygląda pysznie, pieczarki bardzo lubię choć niezbyt mi służą, ale raz na jakiś czas się skuszę na pieczarkowe szaleństwa :-) Powiedz Margarytko co widać w tle, co to za kotleciki, bo wyglądają równie smacznie i pewnie świetnie pasują do tego sosu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agata, to kotleciki ziemniaczane - już mam przepis na nie gotowy, ale czeka na publikację, pewnie do wtorku :-)

      Usuń
  8. Asiu za ten sos bede uwielbiala Cie do konca zycia !! Po tylu latach :) Ty zrobilas taki sos, ktory przypomina mi babciny sosik. (oczywiscie nie jest identyczny, ale najbardziej zblizony do babcinego). Ja probowalam setki razy I nigdy mi sie nie udalo. Ty to zrobilas :)W sumie czasami czlowiek nie zdaje sobie sprawy, zeby zapytac o pewne przepisy, bo mysli ze ukochane osoby beda zyly wiecznie. DZIEKUJE :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, bardzo się cieszę, że smakuje i że odnalazłaś zbliżony smak babcinego sosu :-)
      Masz rację, często bywa za późno, aby zapytać... ja tak nie zapytałam o babkę orzechową i szafranową, które były najlepsze na świecie.

      Usuń
  9. Uwielbiam pieczarki i sos pieczarkowy. :) Już to pisałam, ale Twoje obecne zdjęcia są cudowne. Nawet marchewka na nich źle nie wygląda i wydaje się dobra. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, że Ty uwielbiasz takie pieczarkowe dania.
      Dziękuję, uczę się i małymi kroczkami do przodu :-)

      Usuń
  10. To już dużo tych małych kroczków zrobiłaś. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wlasnie robie :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Robię właśnie sos pieczarkowy wg twojego przepisu bo zaciekawiło mnie żeby zmiksować trochę pieczarek jeszcze nigdy nie robiłam w taki sposób sosu. Bo uważam im mniej mąki w sosie tym lepiej. Ewa podkarpacie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fajny sposób na zagęszczanie, stosuję go często przy różnych sosach :-) I smak lepszy i konsystencja fajna.

      Usuń
  13. Tez wole sos pieczarkowy bez smietany, tylko ten pieprz bym dala na koncu zeby nie zgorzknial. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 20 lat tak gotuję i w życiu nie zgorzkniał :-)
      Pozdrawiam.

      Usuń
  14. Właśnie zrobiłam ....PYCHA,dziękuję i pozdrawiam Basia:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Margarytko! Dziękuję Ci z całego serca za wszystkie Twoje przepisy i za ten w szczególności:) Sos wyszedł mi REWELACYJNY! użyłam go do kotlecików z piersi indyka, zrobiłam tłuczone ziemniaki z masłem i śmietanką i sałatkę z pomidorów - niebo w gębie;) Serdecznie pozdrawiam:) Joanna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę. Cieszę się, że przepis się przydał i sprawdził. W takim połączeniu musiało smakować rewelacyjnie :-)
      Pozdrawiam imienniczkę :-)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl