Dziś przyszedł czas na sos
pieczarkowy. Ja mój robię w nieco odchudzonej wersji, bo z
niewielką ilością tłuszczu i bez dodatku śmietany, ale
oczywiście nie bronię i jeśli ktoś lubi może dodać śmietanę.
Jeśli mam wywar z gotowanych suszonych grzybów, to chętnie go
dodaję, bo wzbogaca smak sosu, jeśli nie mam to posiłkuję się
warzywnym bulionem. Sos zagęszczam częściowo zmiksowanymi
pieczarkami, aby nie dodawać zbyt dużo mąki.
Składniki na 4 porcje:
800 g drobnych pieczarek (im
drobniejsze tym smaczniejsze)
2 średniej wielkości cebule
1 łyżeczka klarowanego masła (nie
oleju, bo to masło wydobywa z pieczarek cały smak)
250 ml wody
250 ml wywaru grzybowego albo bulionu warzywnego
2 pełne łyżki gęstego jogurtu
naturalnego
4 łyżki mleka
opcjonalnie: 1 płaska łyżka mąki (ja obecnie nie dodaję)
sól, pieprz, chili
opcjonalnie ulubione zioła (ja nie
dodaję)
½ łyżeczki cukru
Pieczarki opłukać i oczyścić, jeśli
tego wymagają to obrać, ale jeśli mamy malutkie, świeże
pieczarki to wystarczy je po prostu bardzo dobrze umyć. Cebulę
obrać i pokroić w drobną kostkę. W głębokim rondlu rozgrzać 1
łyżeczkę klarowanego masła, wrzucić pokrojoną cebulę i
delikatnie ją zeszklić. Dodać pieczarki i wsypać ½ łyżeczki
soli. Gdy pieczarki puszczą wodę (te malutkie mają jej dużo
mniej niż duże), to ją odparować, a grzyby lekko podsmażyć.
Powinny się lekko zrumienić, wtedy sos będzie smaczniejszy. Wsypać
½ łyżeczki pierzu i szczyptę chili. Wlać wodę i bulion albo
wywar grzybowy i całość gotować około 25 minut. Do blendera
przełożyć 4 łyżki pieczarek wraz z 4 łyżkami płynu, wlać
mleko, dodać jogurt, wsypać cukier i zmiksować. Całość
przelać do rondla i gotować około 5 minut, aż całość
zgęstnieje. Spróbować i jeśli trzeba to doprawić jeszcze solą i
pieprzem (u mnie przeważnie nie trzeba, bo bulion jest wystarczająco
słony i pieprzny), ewentualnie ulubionymi ziołami.
Bardzo fajnie smakuje np. z kotlecikami ziemniaczanymi.
Bardzo fajnie smakuje np. z kotlecikami ziemniaczanymi.
smaczny, zaraz po czosnkowym najczęściej używany w mojej kuchni:)
OdpowiedzUsuńU mnie najczęściej jednak pomidorowy, ale pieczarkowy też bardzo lubię.
Usuńnajpyszniejszy sos jaki znam:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam: www.martawkuchni.blog.pl:)
Od pieczarkowego wolę kurkowy, ale kurek niestety jak na lekarstwo, a pieczarki dostępne cały rok :-)
UsuńUwielbiam taki sosik, uniwersalny do wielu potraw, ale ja Joasiu oczywiście ze śmietanką.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!!!
Daniusiu, oczywiście :-) Ja po prostu za śmietaną nie przepadam i głównie z tego względu prawie jej nie używam do gotowania.
UsuńMargarytko dzięki wielkie za taki lekki przepisik na ten sos, dzisiaj już go zrobiłam do piersi z kurczaka z piekarnika i wyszedł wyśmienity :) Niestety musiałam zrezygnować ze śmietany zewzględów zdrowotnych i wykorzystanie jogurtu jest u mnie strzałem w dziesiątkę :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAle jesteś szybka. Bardzo się cieszę, że sosik smakował i pomysł z jogurtem się spodobał. Ja śmietany prawie nie używam, ale raczej dlatego, że za nią nie przepadam, natomiast jogurt mi pasuje.
Usuńooo mniam! Pisalam na FB, ze to cos dla mnie i... nie pomylilam sie - wyszedl bardzo smaczny. Wedlug moich kulinarnych gustow dodalam natke z pietruszki i odrobine czosnku. Polecam!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis się przydał. Pietruszka to świetny pomysł, a z czosnkiem to wiesz jak u mnie jest :-)
UsuńJa bardzo lubię ,jestem ciekawa czy dobry bylby gdyby nie zageszczać tylko wszystko zmiksować ??robiłam tak z grzybowym
OdpowiedzUsuńZmiksowany też będzie smaczny, choć ja lubię, gdy są kawałki pieczarek. Można zmiksować np. połowę grzybów, powinny wystarczająco zagęścić sos.
UsuńNo tak racja!!
UsuńSosik wygląda pysznie, pieczarki bardzo lubię choć niezbyt mi służą, ale raz na jakiś czas się skuszę na pieczarkowe szaleństwa :-) Powiedz Margarytko co widać w tle, co to za kotleciki, bo wyglądają równie smacznie i pewnie świetnie pasują do tego sosu.
OdpowiedzUsuńAgata, to kotleciki ziemniaczane - już mam przepis na nie gotowy, ale czeka na publikację, pewnie do wtorku :-)
UsuńAsiu za ten sos bede uwielbiala Cie do konca zycia !! Po tylu latach :) Ty zrobilas taki sos, ktory przypomina mi babciny sosik. (oczywiscie nie jest identyczny, ale najbardziej zblizony do babcinego). Ja probowalam setki razy I nigdy mi sie nie udalo. Ty to zrobilas :)W sumie czasami czlowiek nie zdaje sobie sprawy, zeby zapytac o pewne przepisy, bo mysli ze ukochane osoby beda zyly wiecznie. DZIEKUJE :)
OdpowiedzUsuńAniu, bardzo się cieszę, że smakuje i że odnalazłaś zbliżony smak babcinego sosu :-)
UsuńMasz rację, często bywa za późno, aby zapytać... ja tak nie zapytałam o babkę orzechową i szafranową, które były najlepsze na świecie.
Uwielbiam pieczarki i sos pieczarkowy. :) Już to pisałam, ale Twoje obecne zdjęcia są cudowne. Nawet marchewka na nich źle nie wygląda i wydaje się dobra. ;)
OdpowiedzUsuńWiem, że Ty uwielbiasz takie pieczarkowe dania.
UsuńDziękuję, uczę się i małymi kroczkami do przodu :-)
To już dużo tych małych kroczków zrobiłaś. :)
OdpowiedzUsuńNiczym Japonka :-)
UsuńLeżę. xD
Usuń;-)
Usuńwlasnie robie :D
OdpowiedzUsuńNapisz, czy smakował :-)
UsuńRobię właśnie sos pieczarkowy wg twojego przepisu bo zaciekawiło mnie żeby zmiksować trochę pieczarek jeszcze nigdy nie robiłam w taki sposób sosu. Bo uważam im mniej mąki w sosie tym lepiej. Ewa podkarpacie.
OdpowiedzUsuńTo fajny sposób na zagęszczanie, stosuję go często przy różnych sosach :-) I smak lepszy i konsystencja fajna.
UsuńTez wole sos pieczarkowy bez smietany, tylko ten pieprz bym dala na koncu zeby nie zgorzknial. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń20 lat tak gotuję i w życiu nie zgorzkniał :-)
UsuńPozdrawiam.
Właśnie zrobiłam ....PYCHA,dziękuję i pozdrawiam Basia:)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę, cieszę się, że smakował.
UsuńMargarytko! Dziękuję Ci z całego serca za wszystkie Twoje przepisy i za ten w szczególności:) Sos wyszedł mi REWELACYJNY! użyłam go do kotlecików z piersi indyka, zrobiłam tłuczone ziemniaki z masłem i śmietanką i sałatkę z pomidorów - niebo w gębie;) Serdecznie pozdrawiam:) Joanna
OdpowiedzUsuńBardzo proszę. Cieszę się, że przepis się przydał i sprawdził. W takim połączeniu musiało smakować rewelacyjnie :-)
UsuńPozdrawiam imienniczkę :-)