Strony

środa, 7 maja 2014

Pikantny krem pomidorowy

Zupy to u mnie codzienność. Lubię je gotować i lubię je jeść. Nie są czasochłonne, a pożywne i smaczne. Uwielbiam wieczorny zapach warzywnego bulionu, który jest zapowiedzią pysznych zup na dwa kolejne dni. Często zupa jest dla mnie nie tylko obiadem, ale również kolacją, a zimą nawet śniadaniem, które świetnie rozgrzewa i dostarcza witamin.
Dziś banalnie prosty krem pomidorowy, do przygotowania którego użyłam pomidorów pelati z puszki, słoiczka domowego, gęstego przecieru pomidorowego i bulionu warzywnego. Niewiele potrzeba, aby cieszyć się pysznym pomidorowym kremem. Do zmiksowania wykorzystałam również dwie marchewki, kawałek pietruszki i selera z bulionu – nie tylko zagęściły zupę, ale i wzbogaciły smak kremu.
Pomidory są jednak różne i z przyprawieniem można mieć mały kłopot. Trzeba po prostu ilość soli, pieprzu i cukru dopasować do własnych upodobań kulinarnych. Smak pomidorów doskonale podkreśla cukier i choć to połączenie może wydawać się dziwne, to zawsze się sprawdza. 


Składniki na 4 porcje:

1 puszka pomidorów pelati 
300 ml domowego przecieru pomidorowego albo tomatery
300 ml bulionu warzywnego
2 marchewki z bulionu
kawałek selera i kawałek pietruszki z bulionu
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
listki z 1 gałązki świeżej bazylii
½ łyżeczki soli (albo więcej wg uznania)
½ łyżeczki pieprzu
¼ łyżeczki chili
2 łyżeczki cukru


Do kielicha blendera wrzucić marchewkę, pietruszkę, seler, pomidory z puszki i wlać przecier pomidorowy, wrzucić listki bazylii, suszone zioła, przyprawy i całość dokładnie zmiksować. Przelać do garnka, wlać bulion, zagotować. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku solą czy cukrem wg własnego smaku i uznania.


13 komentarzy:

  1. zgadzam się co do dodatku cukru do pomidorów! od kilku lat nawet do zwykłej sałatki z pomidorów i cebuli dodaję "ciut" cukru i to jest to :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz, ja do wielu zup dodaję odrobinę cukru, bo fajnie podkreśla smak, a do pomidorów obowiązkowo. Zadziwiające, ale to właśnie nie solony, a słodzony pomidor smakuje najlepiej :-)

      Usuń
  2. Smaczny przepis.Ostatnio chodzi za mną jakaś pomidorówka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za mną chodzi regularnie, więc często się pojawia na stole. Bardzo lubię,

      Usuń
  3. Musi być do tego bardzo aromatyczna!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest. Taka z domowego przecieru najsmaczniejsza.

      Usuń
  4. Ja też bardzo lubię zupy :) Jestem nauczona, że bez nich obiad jest niepełny :) I
    A ten krem wygląda przepysznie, chyba muszę ją zrobić i zaskoczyć mojego Franka, bo po pierwsze pomidorowa to jego ulubiona zupa, po drugie - uwielbia wszelkie kremy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w zasadzie rzadko gotuję dwudaniowe dania. U nas jest albo zupa albo drugie. Co prawda Zielonooki woli takie konkretne zupy, gęste i treściwe, ale dla siebie kremy gotuję bardzo często.
      Ten pomidorowy jest przepyszny, gęsty, sycący i pikantny. Mam nadzieję, że Frankowi będzie smakował.

      Usuń
    2. Ja właśnie jestem nauczona, że pełny obiad to ten dwudaniowy - ale właśnie dlatego zupa nie może być za ciężka, bo to ma być taki "wstęp" do obiadu :)
      Dzisiaj testujemy :))

      Usuń
    3. No to pewnie kwestia przyzwyczajenia. Moi rodzice oboje pracowali i gotowanie było szybkie, więc dwudaniowe obiady nie miały racji bytu... jedynie w niedzielę.
      Ja uwielbiam zupy. Właśnie zjadam na kolację pomidorową z ryżem :)

      Usuń
  5. Krem robiony już pamietam który raz. Pyszny, wyrazisty smak, kremowa konsystencja. Rewelacja. Daga

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl