wtorek, 24 czerwca 2014

Kompot truskawkowy z miętą

Lato to czas kompotów, bo świeżych owoców pod dostatkiem i żal z nich nie korzystać. I choć kompoty gotuję cały rok, wspomagając się mrożonymi owocami, to jednak te letnie kompoty smakują najlepiej.
Dziś prosty przepis na jedną z moich ulubionych wersji. Jeśli ktoś nie lubi dodatku mięty, to spokojnie może ją pominąć.


Składniki:

700 g truskawek
3 łyżki cukru (albo więcej – zgodnie z upodobaniami smakowymi)
2 łyżki soku z cytryny
1,5 litra wody
2 gałązki świeżej mięty 


Do garnka wsypać truskawki, dodać cukier, włożyć gałązki mięty i wlać zimną wodę. Całość zagotować. Od chwili wrzenia gotować 5 minut. Wyłączyć, wlać sok z cytryny, przykryć garnek i odstawić na około 30 - 40 minut – owoce opadną na dno, a kompot nabierze cudownego koloru i smaku. Ilość cukru można sobie dowolnie regulować. Ja nie lubię zbyt słodkich kompotów, więc u mnie 3 łyżki cukru to wystarczająca ilość.  Kompot można również posłodzić stewią, kristolem czy innym słodzikiem - wszystko wg uznania i potrzeb.
Nie ma potrzeby długiego gotowania miękkich owoców, wystarczy dosłownie kilka minut.
Kompot przelać do dzbanka i schłodzić.


10 komentarzy:

  1. Przyznaj się Margarytko, że przepis dodałaś ze względu na zdjęcia :P Cudne są! Całość chce się wyssać od razu, prosto z ekranu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez bicia przyznaję, że te zdjęcia mi się podobają, ale przepis dodałam z ciut innego powodu :-) Obejrzałam sobie statystyki i w wyszukiwaniach pojawiał się ciągle kompot truskawkowy, a u mnie przekierowywało do rabarbarowego ;-) I pewnie gdybym nie miała zamiaru go dodać, to i zdjęć bym nie zrobiła :-)

      Usuń
  2. Witam serdecznie,

    mam pytanie. te 30-40 minut to już na wyłączonym gazie tak?
    Pewnie głupie pytanie (zwłaszcza że potem piszesz że za długo nie gotować) ale wolę się upewnić bo nigdy kompotu nie robiłem;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja matematyczka w liceum mówiła, że nie ma głupich pytań :-)

      Z kompotem postępujemy dokładnie tak jak napisałam: wyłączyć, przykryć i zostawić na 30 - 40 minut. Można zostawić na wyłączonym palniku, można odstawić na deskę - wg uznania. Gotować tylko 5 minut od momentu wrzenia.

      Usuń
  3. Kompocik domowy z truskawek!Mmmm!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. a truskawki z kompotu uwielbiam..kompot truskawkowy jak i wiśniowy dla mnie zawsze nr 1!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja chyba też najbardziej lubię truskawkowy, choć i rabarbarowy i agrestowy i taki mieszany też bardzo chętnie pijam.

      Usuń
  5. Kompocik wyszedł palce lizać! Bardzo ciekawe to połączenie, jest po prostu orzeźwiające :) Będę korzystać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, cieszę się, że to połączenie i Tobie odpowiada.
      Pozdrawiam.

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...