Lato, lato, lato wszędzie... więc
lody są dobrym pomysłem na schłodzenie organizmu. Sezon na
truskawki chyli się ku końcowi, ale ja jeszcze wykorzystuję moje
ulubione owoce do różnych pysznych wypieków i deserów.
Wczoraj ukręciłam lody truskawkowe na
bazie mleka w proszku i zakwaszanej śmietanki. Trochę się
obawiałam, bo takiego połączenie jeszcze nie próbowałam, ale
okazało się, że moje obawy były nieuzasadnione, bo lody wyszły
bardzo dobre. Niezbyt słodkie i takie trochę jogurtowe. Jeśli ktoś
woli słodszą wersję lodów to proponuję dać trochę więcej
cukru, bo te naprawdę słodkie nie wyszły.
Składniki na około 1 litr lodów:
400 g truskawek
80 g cukru pudru (można dać więcej,
nawet 120 g)
250 ml (1 szklanka mleka) - u mnie 2 %
pasteryzowane świeże
120 g (1 szklanka) mleka w proszku
(użyłam pełnotłustego, bo takie ostatnio kupiłam)
150 g zakwaszanej śmietany 12 % (u
mnie szczecinecka homogenizowana)
Truskawki zmiksować z cukrem pudrem i
śmietaną. Mleko w proszku wymieszać ze zwykłym mlekiem. Masę truskawkową i mleko wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, aby
produkty się porządnie schłodziły. Mleko przecedzić przez sito, aby pozbyć się ewentualnych grudek z mleka w proszku i
wymieszać z masą truskawkową.
Wlać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z instrukcją. Moje lody kręciły się 30 minut i były gotowe do jedzenia. Lody można zjeść od razu albo wstawić do zamrażarki. Przed podaniem wyciągnąć i zostawić na 10 minut na blacie, aby trochę zmiękły.
Przy braku maszyny do lodów, przelać masę do pojemnika, w którym będzie można masę zmiksować. Wstawić pojemnik do zamrażarki i miksować masę co godzinę (miksowanie nie musi trwać długo, wystarczy około minuty). Czynność powtórzyć 3 razy.
Wlać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z instrukcją. Moje lody kręciły się 30 minut i były gotowe do jedzenia. Lody można zjeść od razu albo wstawić do zamrażarki. Przed podaniem wyciągnąć i zostawić na 10 minut na blacie, aby trochę zmiękły.
Przy braku maszyny do lodów, przelać masę do pojemnika, w którym będzie można masę zmiksować. Wstawić pojemnik do zamrażarki i miksować masę co godzinę (miksowanie nie musi trwać długo, wystarczy około minuty). Czynność powtórzyć 3 razy.
Osobiście za lodami nie przepadam, ale mój mąż... bardzo. Ale te Twoje lody to chyba razem z mężem będę zajadała :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
JaGo, jeśli mąż lubi to mu takie ukręć, może i sama się przekonasz do nich :-)
Usuńświetne domowe lody:) muszę się w końcu zmobilizować i też zrobić takie:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie warto, bo przynajmniej człowiek wie, co je :-)
Usuńjeszcze nigdy sama nie robiłam lodów... napewno skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością warto spróbować zrobić choć raz i sprawdzić jak smakują :-)
Usuńzdecydowanie najlepsze w smaku są dla mnie lody na mleku w proszku
OdpowiedzUsuńDla mnie też jak na razie najsmaczniejsze. Robiłam też takie mleczne, zwykłe, ale coś mi z proporcjami nie do końca pasuje, więc będę jeszcze kombinować. Wygląda na to, że ciepłe dni idą, więc będę kręcić i inne.
Usuń