poniedziałek, 30 czerwca 2014

Porzeczkowiec serowy

Miska porzeczek i milion myśli, co z nimi zrobić. Ciasto na niedzielę by się przydało, tylko jakie? Zupełnie nie miałam pomysłu, dumałam i dumałam. Skończyło mi się mleko i wybrałam się do sklepu, a po drodze mnie oświeciło. Przy okazji mleka kupiłam jeszcze dwie galaretki porzeczkowe, bo już wiedziałam do czego moje owoce wykorzystam. W lodówce miałam opakowanie twarogu, który kupiłam z myślą o serniku – wykorzystałam go jednak do tego ciasta.
Ciasto jest letnie, delikatne i smaczne. Takie trochę tortowe, choć masa przypomina bardziej sernik na zimno niż typowy krem. Mocno porzeczkowe, kwaskowe, idealne do letniej kawy. 



Składniki na kwadratową tortownicę 25 x 25 cm (może być inna blaszka, ale powinna być dosyć wysoka)

Biszkopt:
4 duże jajka
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków (nie pudru)
½ szklanki* mąki pszennej tortowej typ 405 (może być 450)
½ szklanki skrobi ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki octu spirytusowego (u mnie 10 %)

*używam szklanki o pojemności 250 ml

Masa:
450 g twarogu (użyłam Mojego Ulubionego z Wielunia – to normalny twaróg, ale już zmielony)
200 ml śmietanki kremówki 30% (może być 36%)
600 g czerwonych porzeczek
4 czubate łyżki cukru pudru
2 galaretki porzeczkowe (u mnie z czarnej porzeczki)
1/2 szklanki (125 ml) wrzątku

Poncz:
1/3 szklanki gorącej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:
1 słoiczek galaretki porzeczkowej (250 ml)  - można użyć galaretki z czerwonej albo z czarnej porzeczki
100 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 zagęstnik do śmietany (fix)
świeże porzeczki do ozdoby


Mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną przesiać. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając partiami cukier (nie wszystko od razu). Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, szybko wymieszać (masa spieni się i odbarwi) i dodać do białek. Ubić razem, a na końcu dodać obie mąki i delikatnie wymieszać łopatką (już nie miksować.
Dno kwadratowej tortownicy 25 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia albo posmarować masłem i posypać mąką. Ciasto przelać do blaszki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut, 160 - 180 stopni (u mnie 160 stopni w termoobiegu), do tzw. suchego patyczka.
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Dobrze wystudzony biszkopt przeciąć na dwa blaty.
Przygotować poncz: w gorącej wodzie rozpuścić cukier, a gdy wystygnie dodać sok z cytryny. 


Porzeczki opłukać, pozbawić szypułek, włożyć do rondelka, wlać 3 łyżki wody i zagotować. Od chwili wrzenia gotować około 8 -10 minut – porzeczki powinny się rozpadać. Przetrzeć przez sito (ja użyłam przecieraka – przystawki do robota). Powinno wyjść około 400 ml musu. Pestki i skórki wyrzucić. Dwie galaretki porzeczkowe dokładnie rozpuścić w ½ szklanki wrzątku, wlać do musu porzeczkowego, wymieszać i zostawić do wystygnięcia.
Ser utrzeć z cukrem pudrem (zrobiłam to w misie robota), śmietankę ubić na sztywno, dodać do twarogu i razem zmiksować. Do masy bardzo powoli wlewać mus porzeczkowy wymieszany z galaretkami i cały czas miksować na wolnych obrotach. Gdy masa będzie gotowa spróbować, czy nie potrzeba jej dosłodzić (moja była wystarczająco słodka).
Dolny blat biszkoptu nasączyć ponczem i posmarować dosyć grubą warstwą galaretki porzeczkowej (ja zużyłam cały słoiczek o pojemności 250 ml). Zapiąć obręcz tortownicy (ważne, aby była szczelna). Wlać mniej więcej połowę masy i od razu wstawić do lodówki na około 20 minut – masa powinna przez ten czas delikatnie zastygnąć. Resztę masy zostawić na blacie i od czasu do czasu zamieszać, żeby się nie ścięła za mocno. Na zastygniętą masę włożyć drugi blat biszkoptu, nasączyć ponczem i wlać resztę masy porzeczkowej. Wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin, aby całość dobrze związała (u mnie ciasto stało w lodówce całą noc). Gdy ciasto jest gotowe delikatnie oddzielić nożem od brzegów blaszki, zdjąć obręcz, a ciasto podzielić na 16 części.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać 1 łyżkę cukru pudru wymieszaną z zagęstnikiem. Przełożyć do rękawa albo szprycy cukierniczej i na każdym kawałku ciasta zrobić niedużą rozetkę z ubitej śmietany. Ozdobić świeżymi porzeczkami i gotowe. 



33 komentarze:

  1. Wykombinowałaś świetne ciasto, takie bardzo letnie. Przepis już ściągnięty więc będzie robione. Miłego dzionka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakoś trzeba było porzeczki zagospodarować, ale powiem Ci, że już wymyśliłam kolejne z porzeczkami i mam nadzieję, że wyjdzie mi to, co chcę :-)

      Usuń
    2. "Pomysłowy Dobromir" normalnie

      Usuń
    3. A jak, główka czasem aż paruje :-)

      Usuń
  2. Jestem totalnie nieciastowa i chyba nie mam cierpliwości do ich robienia, dlatego tym bardziej podziwiam osoby, które robią takie cuda:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że to kwestia motywacji. Ciasta wbrew pozorom nie wymagają anielskiej cierpliwości :-)

      Usuń
  3. Zdjęcia i opis -SUPER!!! Nic, tylko zachęcają do zrobienia tego ciasta! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj
    Wygląda REWELACYJNIE !
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł na ciasto porzeczkowe :) wygląda przepięknie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialne ciasto. Pięknie go podałaś. A teraz ja piję kawę, więc chętnie zjadłabym taki kawałek :) Ummmm :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Niestety nie poczęstuję, bo zostało po nim wspomnienie :-)

      Usuń
  7. Dzień dobry,
    Czy do ciasta można wykorzystać czarne porzeczki? I czy mogę je zrobić w formie kwadratowej o boku 24 cm ? Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można wykorzystać czarne porzeczki i można zrobić w formie o boku 24 cm, byle była wysoka, żeby ciasto się zmieściło.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  8. Wow. Jest tak mało ciast porzeczkowych, bija pokłony za ten serniczek cudny i zapisuję skrzętnie, będę próbować w weekend bo porzeczki mi się już kończą.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście, porzeczkowych ciast jest niewiele. A już mam pomysł na kolejne, ciekawe jak mi wyjdzie ;-)

      Usuń
    2. to szybciutko poprosimy o przepis bo zaraz skonczą sie porzeczki

      Usuń
    3. Jak to skończą? Dopiero się zaczęły. U nas jeszcze na połowie krzaków nie dojrzałe i muszę chwilę poczekać :-)

      Usuń
  9. Wygląda świetnie,aż chciałoby się zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba zrobić, bo zostało po nim wspomnienie.

      Usuń
  10. ja jestem na diecie watroba masz cos dla mnie marzy mi sie cos z kremem !!!!!!!!!p.GOSIA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, nie znam się na diecie wątrobowej.

      Usuń
    2. Że tak wtrącę: Gosia, przy diecie wątrobowej możesz jeść ciasta, tylko składniki z większą zawartością tłuszczu zastąp nisko tłuszczowymi, bo na tym polega ta dieta

      Usuń
  11. Witam, czy to ciasto bardzo "czuć" tym serem? czy ten ser można byłoby zastąpić czymś innym? (np mascarpone ze śmietaną?) pytam bo ciasto ślicznie się prezentuje a ja potrzebuję czegoś delikatnego owocowego i nie za słodkiego na tort i tak pomyślałam że może to ciasto ale nie wiem czy się nadaje! (chyba że ma pani jakieś inne propozycje;) pozdrawiam cieplutko i życzę wszystkiego dobrego ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jak sama nazwa mówi, jest to ciasto serowe, więc taka jego natura i po zmianie już nie będzie tak samo smakowało. A zmiany można robić zawsze, nie widzę problemu :-) Tyle, że masa nie będzie się nadawała do obłożenia tortu, bo jest rzadka przez zastygnięciem.
      Proponuję po prostu wybrać sobie coś z tortów - moje torty w większości są przygotowane na bazie mascarpone i kremówki albo samej kremówki, więc nie są jakieś bardzo ciężkie i z pewnością nie należą do słodkich :-)
      Pozdrawiam, w razie pytań służę pomocą.

      Usuń
    2. Witam, właśnie o to chodzi że trochę się boję że coś nie wyjdzie albo będzie nie dobre ;/ jak zrobię jakieś zmiany dlatego wolę spytać ;] a można dodać do śmietany+mascarpone zmiksowane truskawki? żeby zrobić taki mus?

      Usuń
    3. Zajrzyj do przepisu na tort czekoladowo - truskawkowy, tam znajdziesz odpowiedz na swoje pytanie :-)

      Usuń
  12. Zastanawiałam się czy z czarnych porzeczek też się uda?bo mam ich dużo...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uda się, choć będzie miało troszkę inny smak, bo jednak czerwona od czarnej nieco się różni :-)

      Usuń
  13. Ciasto prezentuje się wspaniale:). Porzeczek mam od zatrzęsienia- więc jak znalazł do ciasta na teraz, jak i na później, bo spora ilość już zamrożona w kubkach ;p
    Fenomenem jest dla mnie tak równa kostka- pokrojone jak od linijki ;) często się zastanawiam czym kroją ciasta, bo mi nigdy takie równe nie wychodzą niestety
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tego ciacha porzeczki mogą być i świeże i mrożone, ale i wiele innych z porzeczkami smakuje świetnie :-)
      Ja kroję zwykłym kuchennym nożem - musi być dobrze naostrzony i to wszystko. Żadnych innych przyrządów do krojenia nie posiadam.

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...