Sezon na truskawki jest krótki, a ja
bardzo lubię te owoce, więc staram się zachować ich choć trochę
w postaci konfitur, nalewki, dżemu. Trochę również zamrażam. Do
zamrażarki oprócz woreczka truskawek zamrożonych w całości,
które potem wykorzystuję do galaretek czy pierogów, wkładam też
pudełka z musem. Zmiksowane truskawki zajmują znacznie mniej
miejsca, a jak się ma trzy szuflady w zamrażarce, to trzeba się
nagimnastykować, żeby trochę różności zamrozić.
Przygotowanie
takiego musu trwa chwilę i jest znacznie mniej pracochłonne niż
układanie truskawek na tackach i ich zamrażanie. Taki mus potem
wykorzystuję do koktajli czy ciast. Nie dodaję do niego cukru przed
zamrożeniem.
Składniki:
truskawki – ilość wg uznania
Truskawki opłukać, obrać z szypułek,
zmiksować (ja wykorzystuję blender, ale może być malakser, czy inny sprzęt, który mamy w domu). Wlać do przygotowanych pudełek nadających się do
mrożenia, zamknąć i wstawić do zamrażarki.
Pudełka nie powinny być zbyt duże, taki 250 ml spokojnie wystarczy na koktajl, a 400 ml na sernik na zimno.
trzeba sobie ułatwiać skoro jest możliwość, a mrożony mus to fajna sprawa
OdpowiedzUsuńWiesz, jak miejsce w zamrażarce ograniczone, to trzeba kombinować.
UsuńTeż tak robię , na ciasto idealny musik z galaretką :-)
OdpowiedzUsuńJa przeważnie robię na nim serniki na zimno :-)
Usuńczy można posłodzić truskawki przed zamrożeniem?
OdpowiedzUsuńAniu, pewnie, że można, tylko pytanie po co? Zamrożony mus ciężko zjeść, wtedy lepiej zrobić sorbet.
UsuńMargarytko kochana, zrobiłam latem te truskawki i teraz chcialabym je wykorzystac do sernika na zimno, tylko nie bardzo wiem jak powinnam to zrobic zeby ich nie zmarnowac, mogłabys napisac tak mniej wiecej jakie proporcje stosujesz na ok 400 ml musu - ile trzeba sera (ewentualnie serka homogenizowanego?) i chyba żelatyny żeby wyszło ok? Byłabym baaardzo wdzięczna za podpowiedz
OdpowiedzUsuń400 ml musu, 500 g serka twarogowego z wiaderka, 100 ml kremówki. Do tego 2 galaretki + 2 pełne łyżeczki żelatyny (wszystko rozpuszczone w 1 szklance wody). Trzeba posłodzić do smaku.
UsuńJeśli chcesz inne proporcje, to wystarczy przeliczyć zgodnie z tym, co na opakowaniu żelatyny czy galaretki jest napisane.