Strony

piątek, 27 czerwca 2014

Truskawki do zamrażarki

Sezon na truskawki jest krótki, a ja bardzo lubię te owoce, więc staram się zachować ich choć trochę w postaci konfitur, nalewki, dżemu. Trochę również zamrażam. Do zamrażarki oprócz woreczka truskawek zamrożonych w całości, które potem wykorzystuję do galaretek czy pierogów, wkładam też pudełka z musem. Zmiksowane truskawki zajmują znacznie mniej miejsca, a jak się ma trzy szuflady w zamrażarce, to trzeba się nagimnastykować, żeby trochę różności zamrozić.
Przygotowanie takiego musu trwa chwilę i jest znacznie mniej pracochłonne niż układanie truskawek na tackach i ich zamrażanie. Taki mus potem wykorzystuję do koktajli czy ciast. Nie dodaję do niego cukru przed zamrożeniem. 


Składniki:
truskawki – ilość wg uznania


Truskawki opłukać, obrać z szypułek, zmiksować (ja wykorzystuję blender, ale może być malakser, czy inny sprzęt, który mamy w domu). Wlać do przygotowanych pudełek nadających się do mrożenia, zamknąć i wstawić do zamrażarki. 
 Pudełka nie powinny być zbyt duże, taki 250 ml spokojnie wystarczy na koktajl, a 400 ml na sernik na zimno.


8 komentarzy:

  1. trzeba sobie ułatwiać skoro jest możliwość, a mrożony mus to fajna sprawa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz, jak miejsce w zamrażarce ograniczone, to trzeba kombinować.

      Usuń
  2. Też tak robię , na ciasto idealny musik z galaretką :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. czy można posłodzić truskawki przed zamrożeniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, pewnie, że można, tylko pytanie po co? Zamrożony mus ciężko zjeść, wtedy lepiej zrobić sorbet.

      Usuń
  4. Margarytko kochana, zrobiłam latem te truskawki i teraz chcialabym je wykorzystac do sernika na zimno, tylko nie bardzo wiem jak powinnam to zrobic zeby ich nie zmarnowac, mogłabys napisac tak mniej wiecej jakie proporcje stosujesz na ok 400 ml musu - ile trzeba sera (ewentualnie serka homogenizowanego?) i chyba żelatyny żeby wyszło ok? Byłabym baaardzo wdzięczna za podpowiedz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 400 ml musu, 500 g serka twarogowego z wiaderka, 100 ml kremówki. Do tego 2 galaretki + 2 pełne łyżeczki żelatyny (wszystko rozpuszczone w 1 szklance wody). Trzeba posłodzić do smaku.
      Jeśli chcesz inne proporcje, to wystarczy przeliczyć zgodnie z tym, co na opakowaniu żelatyny czy galaretki jest napisane.

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl