Waniliowych lodów zrobiłam już kilka
– na żółtkach, na jogurcie, na śmietanie, ale te dzisiejsze
smakują mi najbardziej. Bardzo podobne wychodzą na mleku w proszku.
Jednak w lodówce zalegała mi od dłuższego czasu puszka mleka
skondensowanego i postanowiłam je wykorzystać.
Lody wyszły
kremowe i bardzo dobre.
Składniki na około 800 - 900 ml lodów
(zależy od napowietrzenia):
265 g mleka skondensowanego słodzonego
125 ml mleka (u mnie 2 %)
300 ml śmietanki kremówki 30 %
1 laska wanilii
Śmietankę wlać do rondelka, laskę
wanilii przeciąć na pół, wyskrobać ziarenka i dodać je do
śmietanki razem z przeciętym waniliowym strąkiem. Zagotować i
zostawić do wystygnięcia. Wstawić do lodówki, aby śmietanka
dobrze się schłodziła. Wyciągnąć strąki wanilii, a śmietankę
ubić na sztywno. Mleko skondensowane wymieszać ze zwykłym
mlekiem, a następnie delikatnie połączyć z ubitą śmietanką.
Całość wstawić do zamrażarki na około 40 minut. Wyciągnąć,
wlać do maszyny do robienia lodów i postępować zgodnie z
instrukcją. U mnie lody kręciły się około 30 minut - korzystam z przystawki do lodów do robota Chef Titanium Kenwood. Gotowe lody
można jeść od razu, a resztę przełożyć do pudełka i wstawić
do zamrażarki.
Brak maszyny nie sprawia, że nie można tych lodów przygotować. Wystarczy umieścić masę w pojemniku, w którym będzie można ją miksować. Wstawić do zamrażarki i co godzinę zmiksować zamarzającą masę ( 3 razy powinno wystarczyć), aby nie pojawiły się kryształki.
Brak maszyny nie sprawia, że nie można tych lodów przygotować. Wystarczy umieścić masę w pojemniku, w którym będzie można ją miksować. Wstawić do zamrażarki i co godzinę zmiksować zamarzającą masę ( 3 razy powinno wystarczyć), aby nie pojawiły się kryształki.
świetny deser:)
OdpowiedzUsuńIdealny na upalne dni.
UsuńBardzo apetyczne - wyglądają na kremowe.
OdpowiedzUsuńHaniu, są bardzo kremowe i mocno waniliowe.
Usuńale pyszne te lody.
OdpowiedzUsuńBardzo :-)
Usuńz mleka skondensowanego nigdy jeszcze nie próbowałam, wyglądają na bardzo puszyste!
OdpowiedzUsuńSą bardzo podobne do tych, które są robione na mleku w proszku, mają bardzo podobną konsystencję i rzeczywiście są puszyste.
Usuńlody lodami ale ten fajans jest obłędny
OdpowiedzUsuńJa Ci zaraz dam fajans, toż to czysta porcelana ;-)
UsuńIle kosztuje taka laska wanilii z tej firmy, co używasz?
OdpowiedzUsuńOd ok. 7,50 zł wzwyż.
UsuńDziękuję! :)
UsuńA powiedz mi zagodowana smietana i ostudzona da rade sie ubic na sztywno?
OdpowiedzUsuńNo raczej nie pisałabym, aby ją ubić, gdy nie było to możliwe :-)
UsuńA czy laskę wanilii można zastąpić cukrem waniliowym?
OdpowiedzUsuńJeśli masz na myśli ten, który można kupić w sklepie pod nazwą cukier wanilinowy to zdecydowanie nie. Ale jeśli zrobisz cukier sama z prawdziwą wanilią albo kupisz taki, który zawiera ziarenka wanilii to nie widzę problemu.
UsuńDziękuje za odpowiedź. Tak, miałam na myśli ten sklepowy.
OdpowiedzUsuńTen sklepowy to niestety nie cukier waniliowy, a wanilinowy. Jedna literka w nazwie, a różnica w smaku ogromna :-)
UsuńLody przepyszne, ale zdecydowanie zmieniałabym ich nazwę. Nam kojarzyły się jednoznacznie.PANNA COTA!. Polecam ich zrobienie niezdecydowanym. Lena :)
OdpowiedzUsuńMówisz, że zmienić im nazwę? Mnie się jakoś nie skojarzyło, ale może to znak, że trzeba powtórzyć :-) Cieszę się, że smakują.
UsuńLody są przeeepyszne. Mają super konsystencję, łatwo z nich zrobić gałki, a to przy dzieciach istotna sprawa. ;-) Ostatnio przyszło mi do głowy czy nie dałoby się ich zrobić w wersji z masą krówkową zamiast mleka skondensowanego? Chyba powinny się udać, hmm?;-)
OdpowiedzUsuńMasa krówkowa jest dużo gęściejsza niż mleko skondensowane, więc ja bym nie zastępowała, a po prostu dołożyła tej masy krówkowej i dolała trochę mleka albo śmietany, żeby nie wyszły zbyt słodkie.
UsuńFaktycznie, trafna uwaga. Dziękuję i pozdrawiam. :-)
UsuńBardzo proszę :-)
UsuńBardzo spodobał mi się przepis i postanowiłam wypróbować. Niestety udało mi się zrobić waniliowe masło ;-( Gdzie popełniłam błąd? Proszę o wskazówki bo nie zamierzam się poddawać. Niebawem kolejna próba :-)
OdpowiedzUsuńPrawdopodobnie przebiłaś śmietankę, to jedyne co przychodzi mi do głowy, bo już z samej masy nie powinno się zrobić masło.
UsuńRobiłam na jajkach i średnio mi smakowały dziś zrobię te i napisze jak doznanie :)
OdpowiedzUsuńTo czekam na wrażenia... ja ostatnio robiłam na jogurcie, wyszły super.
UsuńNajlepsze jakie kiedy kolwiek robiłam!! Dziękuję bardzo za wspaniały przepis
UsuńMargarytko kochana czy mogłabyś podać mi przepis na drozdzowki z dodatkiem. jogurtu? Kiedyś pisałaś w komentarzu że masz taki przepis od cukiernika :)
OdpowiedzUsuńPo prostu część mleka zastępuję jogurtem. Jogurt jest już w wielu moich drożdżowych wypiekach :-)
UsuńMargarytko czy do nich można dodać do bazy zblendowane kiwi żeby byly o smaku kiwi?
OdpowiedzUsuńZdecydowanie nie. Świeże kiwi ma enzym, który w połączeniu z nabiałem sprawia, że deser robi się gorzki (świeży ananas i papaja czynią dokładnie to samo).
UsuńMargarytko kochana czy jest jakis patent na te lody żeby szybko sie nie topily?
UsuńNiestety, nie mam takiego patentu :-(
Usuń