Strony

niedziela, 6 lipca 2014

Lody waniliowe na mleku skondensowanym

Waniliowych lodów zrobiłam już kilka – na żółtkach, na jogurcie, na śmietanie, ale te dzisiejsze smakują mi najbardziej. Bardzo podobne wychodzą na mleku w proszku. Jednak w lodówce zalegała mi od dłuższego czasu puszka mleka skondensowanego i postanowiłam je wykorzystać.
Lody wyszły kremowe i bardzo dobre.


Składniki na około 800 - 900 ml lodów (zależy od napowietrzenia):

265 g mleka skondensowanego słodzonego
125 ml mleka (u mnie 2 %)
300 ml śmietanki kremówki 30 %
1 laska wanilii


Śmietankę wlać do rondelka, laskę wanilii przeciąć na pół, wyskrobać ziarenka i dodać je do śmietanki razem z przeciętym waniliowym strąkiem. Zagotować i zostawić do wystygnięcia. Wstawić do lodówki, aby śmietanka dobrze się schłodziła. Wyciągnąć strąki wanilii, a śmietankę ubić na sztywno. Mleko skondensowane wymieszać ze zwykłym mlekiem, a następnie delikatnie połączyć z ubitą śmietanką. Całość wstawić do zamrażarki na około 40 minut. Wyciągnąć, wlać do maszyny do robienia lodów i postępować zgodnie z instrukcją. U mnie lody kręciły się około 30 minut - korzystam z przystawki do lodów do robota Chef Titanium Kenwood. Gotowe lody można jeść od razu, a resztę przełożyć do pudełka i wstawić do zamrażarki.
Brak maszyny nie sprawia, że nie można tych lodów przygotować. Wystarczy umieścić masę w pojemniku, w którym będzie można ją miksować. Wstawić do zamrażarki i co godzinę zmiksować zamarzającą masę ( 3 razy powinno wystarczyć), aby nie pojawiły się kryształki.



36 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne - wyglądają na kremowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. z mleka skondensowanego nigdy jeszcze nie próbowałam, wyglądają na bardzo puszyste!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są bardzo podobne do tych, które są robione na mleku w proszku, mają bardzo podobną konsystencję i rzeczywiście są puszyste.

      Usuń
  3. lody lodami ale ten fajans jest obłędny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja Ci zaraz dam fajans, toż to czysta porcelana ;-)

      Usuń
  4. Ile kosztuje taka laska wanilii z tej firmy, co używasz?

    OdpowiedzUsuń
  5. A powiedz mi zagodowana smietana i ostudzona da rade sie ubic na sztywno?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No raczej nie pisałabym, aby ją ubić, gdy nie było to możliwe :-)

      Usuń
  6. A czy laskę wanilii można zastąpić cukrem waniliowym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli masz na myśli ten, który można kupić w sklepie pod nazwą cukier wanilinowy to zdecydowanie nie. Ale jeśli zrobisz cukier sama z prawdziwą wanilią albo kupisz taki, który zawiera ziarenka wanilii to nie widzę problemu.

      Usuń
  7. Dziękuje za odpowiedź. Tak, miałam na myśli ten sklepowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten sklepowy to niestety nie cukier waniliowy, a wanilinowy. Jedna literka w nazwie, a różnica w smaku ogromna :-)

      Usuń
  8. Lody przepyszne, ale zdecydowanie zmieniałabym ich nazwę. Nam kojarzyły się jednoznacznie.PANNA COTA!. Polecam ich zrobienie niezdecydowanym. Lena :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mówisz, że zmienić im nazwę? Mnie się jakoś nie skojarzyło, ale może to znak, że trzeba powtórzyć :-) Cieszę się, że smakują.

      Usuń
  9. Lody są przeeepyszne. Mają super konsystencję, łatwo z nich zrobić gałki, a to przy dzieciach istotna sprawa. ;-) Ostatnio przyszło mi do głowy czy nie dałoby się ich zrobić w wersji z masą krówkową zamiast mleka skondensowanego? Chyba powinny się udać, hmm?;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa krówkowa jest dużo gęściejsza niż mleko skondensowane, więc ja bym nie zastępowała, a po prostu dołożyła tej masy krówkowej i dolała trochę mleka albo śmietany, żeby nie wyszły zbyt słodkie.

      Usuń
    2. Faktycznie, trafna uwaga. Dziękuję i pozdrawiam. :-)

      Usuń
  10. Bardzo spodobał mi się przepis i postanowiłam wypróbować. Niestety udało mi się zrobić waniliowe masło ;-( Gdzie popełniłam błąd? Proszę o wskazówki bo nie zamierzam się poddawać. Niebawem kolejna próba :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawdopodobnie przebiłaś śmietankę, to jedyne co przychodzi mi do głowy, bo już z samej masy nie powinno się zrobić masło.

      Usuń
  11. Robiłam na jajkach i średnio mi smakowały dziś zrobię te i napisze jak doznanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To czekam na wrażenia... ja ostatnio robiłam na jogurcie, wyszły super.

      Usuń
    2. Najlepsze jakie kiedy kolwiek robiłam!! Dziękuję bardzo za wspaniały przepis

      Usuń
  12. Margarytko kochana czy mogłabyś podać mi przepis na drozdzowki z dodatkiem. jogurtu? Kiedyś pisałaś w komentarzu że masz taki przepis od cukiernika :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po prostu część mleka zastępuję jogurtem. Jogurt jest już w wielu moich drożdżowych wypiekach :-)

      Usuń
  13. Margarytko czy do nich można dodać do bazy zblendowane kiwi żeby byly o smaku kiwi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie nie. Świeże kiwi ma enzym, który w połączeniu z nabiałem sprawia, że deser robi się gorzki (świeży ananas i papaja czynią dokładnie to samo).

      Usuń
    2. Margarytko kochana czy jest jakis patent na te lody żeby szybko sie nie topily?

      Usuń
    3. Niestety, nie mam takiego patentu :-(

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl