Odkąd zrobiłam pierwszy raz tę zupę,
to po prostu ją pokochałam. Jest lekka, kwaskowa, zdrowa i bardzo
smaczna. Nie wymaga wielkich nakładów pracy, poza ugotowaniem
dobrego warzywnego bulionu. Warto zrobić to samodzielnie i nie korzystać z gotowych kostek.
Dodatek kaszy sprawia, że zupa jest
sycąca i wystarcza za cały obiad. Wiele osób nie lubi kaszy
jaglanej mówiąc, że jest gorzka. A wystarczy po prostu odpowiednio
kaszę przygotować i o goryczce można zapomnieć.
Składniki na 4 porcje:
1,2 litra bulionu warzywnego
1 łyżeczka masła
2 marchewki z bulionu
1 pietruszka z bulionu
mały kawałek selera z bulionu
500 g ogórków małosolnych (takich tygodniowych, nie dwudniowych)
1/3 szklanki kaszy jaglanej (szklanka o
pojemności 250 ml)
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki świeżo mielonego
pieprzu
opcjonalnie szczypta chili dla
zaostrzenia smaku (ja dodaję, ale można pominąć)
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki śmietany do zup albo jogurtu
naturalnego
Kaszę przepłukać pod bieżącą
wodą, wsypać do miski i zalać zimną wodą, zostawić na 30 minut.
Odcedzić, a następnie przelać wrzątkiem z czajnika (zużywam cały
czajnik wody), ponownie opłukać pod bieżącą zimną wodą.
Bulion zagotować, dodać masło, wsypać kaszę i gotować około 15 minut, kontrolując, aby kasza się nie rozgotowała, bo zamiast zupy będzie ogórkowa kasza na gęsto. W tzw. międzyczasie seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a marchewkę pokroić w kostkę. Połowę ogórków zetrzeć na tarce, a pozostałe pokroić w cienkie plasterki.
Gdy kasza się ugotuje dodać pokrojoną marchewkę, startą pietruszkę i seler, doprowadzić do wrzenia. Dodać ogórki i ponownie zagotować. Doprawić cukrem i świeżo mielonym pieprzem (opcjonalnie szczyptą chili), a jeśli trzeba to również solą (mnie wystarcza sól, którą dodaję do gotowania bulionu). Wyłączyć, wsypać koperek, wlać śmietanę (można ją zahartować niewielką ilością gorącej zupy), zostawić na 5 minut, aby koperek się zaparzył i podawać.
Bulion zagotować, dodać masło, wsypać kaszę i gotować około 15 minut, kontrolując, aby kasza się nie rozgotowała, bo zamiast zupy będzie ogórkowa kasza na gęsto. W tzw. międzyczasie seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a marchewkę pokroić w kostkę. Połowę ogórków zetrzeć na tarce, a pozostałe pokroić w cienkie plasterki.
Gdy kasza się ugotuje dodać pokrojoną marchewkę, startą pietruszkę i seler, doprowadzić do wrzenia. Dodać ogórki i ponownie zagotować. Doprawić cukrem i świeżo mielonym pieprzem (opcjonalnie szczyptą chili), a jeśli trzeba to również solą (mnie wystarcza sól, którą dodaję do gotowania bulionu). Wyłączyć, wsypać koperek, wlać śmietanę (można ją zahartować niewielką ilością gorącej zupy), zostawić na 5 minut, aby koperek się zaparzył i podawać.
No właśnie Joasiu ta kasza nie bardzo mi smakuje. Ale spróbuję zrobić tak jak w Twoim opisie.Może się przekonam.
OdpowiedzUsuńSpróbuj Danusiu. Kasza jaglana rzeczywiście ma goryczkę, ale dobrze wypłukana i sparzona jest bardzo dobra. A w tej zupie smakuje bardzo fajnie.
UsuńJoasiu faktycznie kasza przyrządzona w ten sposób traci tą charakterystyczną goryczkę.Zupa jest bardzo dobra, jakoś nigdy nie pomyślałam żeby dodać ogórków małosolnych. Ja dodałam jeszcze do niej dwa pokrojone ziemniaczki.
UsuńPozdrawiam!
Danusiu, a widzisz, czasem warto zrobić kolejną próbę :-) Bardzo się cieszę, że taka wersja Ci zasmakowała :-)
UsuńPozdrawiam.
musi być smaczna:)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście jest :-)
UsuńA czy na blogu jest przepis na małosolne?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że jest - od ponad 3 lat :-)
UsuńJeśli możesz to napisz mi czy można zamiast kaszy jaglanej dać kaszę jęczmienną bo akurat taką mam w domu ( mi się wydaje że tak ). Bo chcę taką zupkę ugotować mojej 1,5 rocznej córeczce a ona właśnie lubi ten rodzaj kaszy. EWA PODKARPACIE
OdpowiedzUsuńEwa, pewnie, że można użyć kaszy jęczmiennej, nic nie stoi na przeszkodzie jeśli malutka taką lubi :-)
UsuńGdyby wszyscy tak podawali przepisy życie stało by się piękniejsze! Sza po ba! Serio. I nie chodzi o kaszę. Bo można zrobić z każdą kaszą lub bez lub tylko z ziemniakami. Chodzi o dokładność w przepisie i informacje praktyczne.. Zrobiłam. Jest pyszna. Polecam!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa i bardzo się cieszę, że zupa smakowała :-)
UsuńPozdrawiam.
Bardzo lubię kasze jaglana. Zupa z tego przepisu jest bardzo smaczna. Często do niej wracam. Na zdjęciu wyglada apetycznie. Chce sie ja jeść . Dziękuje .
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakuje. Ja też ją bardzo lubię.
Usuń