Strony

sobota, 15 listopada 2014

Karkówka w sosie pieczarkowym z suszonymi grzybami

Karkówka to stosunkowo rzadko kupowane przeze mnie mięso, ale od czasu do czasu pojawia się w naszym menu. Staram się kupować karkówkę niezbyt mocno przerośniętą tłuszczem, bo taką lubię najbardziej. Najczęściej karkówkę piekę w całości albo przygotowuję karkówkę duszoną z cebulą. Zielonooki nie przepada za grzybami, więc staram się go nimi nie katować i sosy grzybowe robię bardzo rzadko. 


Składniki na 4 porcje:

4 plastry karkówki
2 cebule
700 g drobnych pieczarek (im mniejsze tym lepiej)
garść suszonych borowików
sól, pieprz, słodka czerwona papryka
ulubione zioła (u mnie prowansalskie)
500 ml wody
1 duży liść laurowy
1 łyżka jogurtu naturalnego
opcjonalnie 1 łyżka mazeiny albo mąki pszennej
½ łyżeczki miodu
1 łyżka smalcu/masła klarowanego albo 2 łyżki oleju


Mięso opłukać, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, papryką i wstawić do lodówki na kilka godzin (u mnie stało całą noc). Cebulę obrać i pokroić w ćwierć plasterki, pieczarki dobrze umyć, pokroić na plasterki (jeśli są malutkie, to wystarczy na pół). Suszone grzyby zalać wrzątkiem, zostawić na 10 minut i odcedzić.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć kawałki mięsa i obsmażyć na dużym ogniu do mocnego zrumienienia. Mięso przełożyć do rondla, a na patelnię wrzucić cebulę i ją podsmażyć. Dodać pokrojone pieczarki i całość smażyć, aż cała woda z grzybów odparuje, a grzyby się delikatnie zrumienią. Zwartość patelni przełożyć do mięsa, dodać odcedzone suszone grzyby, wsypać ½ łyżeczki soli, 1 łyżkę ziół, wlać 500 ml wody i dusić do miękkości około 60 minut. Jeśli mięso nie jest wystarczająco miękkie, to można ten czas wydłużyć. W trakcie duszenia część wody odparuje, nie ma potrzeby jej uzupełniać, bo to rozrzedzi sos.  Część pieczarek i większość suszonych grzybów (staram się wybrać wszystkie) przełożyć do blendera, wlać kilka łyżek płynu z garnka, dodać jogurt, miód i opcjonalnie 1 łyżkę mazeiny albo mąki (jeśli sos ma być gęsty). Całość zmiksować. Przelać do garnka i dokładnie wymieszać. Doprawić świeżo mielonym pieprzem i jeśli trzeba solą.
Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie ryż i surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą



34 komentarze:

  1. Gdyby mój chłopak to widział to już kazałby mi robić :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Super danie. Szkoda, że mój mąż nie przepada za grzybami, a nawet pieczarkami. Gdyby nie to robiłabym częściej takie dania!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No mój też nie przepada, ale raz na jakiś czas zje :-) Ja nawet jeśli przemycę grzybka do sosu to pada pytanie "dałaś grzyby?" :-)

      Usuń
  3. Z pieczarkami fajny pomysł! zapewne niebawem wypróbuję , inne mięsa też według Twoich pomysłów bardzo często robię jak np szynka w sosie z suszonych borowików..czy sos cebulowy wtedy każde mięsko pasuje odpowiada mi to blenderowanie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brygida, bo moje przepisy to tylko propozycje, mogą być bazą do innych dań :-) I masz rację, prawie każde mięso się sprawdzi.

      Usuń
    2. jak zawsze gnałam i nie dokładnie dopisałam lubię Twoje przepisy gdzie zamiast mąki blenderuje się warzywa sosy są o niebo smaczniejsze

      Usuń
    3. Zrozumiałam, o co chodziło :-)

      Usuń
  4. karkóweczka jak najbardziej jest moim ulubionym mięchem

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności. Ja dziś piekę karkówkę w całości, wtedy mam 2w1 obiadek i pyszną wędlinę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i to jest ekonomiczne podejście do sprawy :-) Też czasem właśnie tak robię.

      Usuń
  6. To coś co lubię, ale niestety mogę sobie tylko popatrzeć, bo mi nie wolno :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Juz wiem co bedzie za tydzien w niedziele u mnie na obiad.Suroweczke juz robilam ,polecam jest pyszna jak i do obiadku jak i do kolacji sie nadaje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, ja często robię więcej tej surówki i zjadam na kolację :-)

      Usuń
  8. Już wiem jakim daniem poczęstuję gości;-) Dziękuję za przepis! Przyznam szczerze, że jeśli mam ochotę przyrządzić coś smacznego, albo kiedy chcę przygotować jakieś tradycyjne polskie danie typu bigos, pierogi, czy fasolka po bretońsku, zawsze najpierw zaglądam na Pani bloga. Jest Pani dla mnie wielką kulinarną inspiracją. Pozdrawiam. Daria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daria, w takim razie bardzo mi miło, że przepisy się przydają i że masz ochotę z nich korzystać.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  9. Super przepis! Margarytko,a myślisz,że da radę z innym mięskiem (nie przepadam za karkówką),np.z łopatki? Ty bardziej doświadczona w tych sprawach, to podpowiesz :) olivka82

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ oczywiście, że może być inne mięso, nie widzę problemu. Tylko trzeba pilnować, żeby się nie rozpadło jeśli jest delikatniejsze niż karkówka.

      Usuń
  10. Czy można miesko po podsmażeniu przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec razem z grzybami? Nie mam pokrywki odpowiedniej na moją patelnie i nie ukrywam że w piekarniku byłoby wygodniej. Jeżeli tak to w jakiej temperaturze i ile minut, będę wdzięczna za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, tylko ciężko Ci będzie sos zaprawić.
      Piec około godziny w 180 stopniach (naczynie przykryte). Gdy mięso będzie jeszcze twarde to zostawić na kolejne 10 - 20 minut.

      Usuń
  11. właśnie robię to mięsko z Twojego przepisu:) każdy Twój przepis to gwarant sukcesu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam cichą nadzieję, że i tym razem się nie zawiodłaś...

      Usuń
  12. W smaku jest mega super pyszne!! Ale po zblendowaniu moj kolor wygląda mega super brzydko:/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało. A kolor jest pewnie wynikiem tego, jak mocno podsmażyłeś mięso, cebulę i grzyby. U mnie kolor jak na zdjęciu - podsmażam dosyć mocno, a i słodka czerwona papryka robi swoje.

      Usuń
  13. A ja mam pytanie - czy można to danie przyrządzić z łopatki? Mam w zamrażalniku akurat ładny kawałek :) Czy danie może jakoś stracić na smaku?
    Wygląda baaardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że można :-) Łopatka wyjdzie również bardzo smacznie.

      Usuń
  14. Super przepis,robiłem już kilka razy, wszystkim smakuje, aczkolwiek robię bez ziół, też są super, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najważniejsze, że smakuje :-) Ja zawsze mówię, że moje dania, to tylko propozycja do zainspirowania. Można robić po swojemu :-)

      Usuń
  15. Dużo pieczarek zabiera Pani do zblendowania ? Ja chyba wzięłam za dużo bo sos wyszedł taki grudkowaty. Za to w smaku bardzo dobre danie i na pewno będzie powtórka

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl