Strony

poniedziałek, 9 lutego 2015

Sałatka z kaszy bulgur z warzywami

Kaszę bulgur odkryłam już jakiś czas temu. Najpierw grubą, potem drobną (średniej jeszcze w sklepie nie spotkałam). Obie są bardzo smaczne, a dania z ich udziałem zawsze są miłą odmianą. Kasza bulgur jest bardziej znana w kuchni tureckiej i  bliskowschodniej, ale coraz większym powodzeniem cieszy się również u nas.  Ja ją kupuję w zwykłym sklepie, jest na dziale z ekologiczną żywnością.
Kasza bulgur jest wytwarzana z najbardziej wartościowej pszenicy durum, która zawiera dużo składników odżywczych, witamin i pierwiastków mineralnych. W porównaniu do innych kasz ma największą zawartość błonnika, zawiera sporo potasu, wapnia, magnezu, sodu i kwasu foliowego. Jednym słowem jest bardzo zdrową kaszą, a jej jedzenie wspiera układ sercowo – naczyniowy, trawienny, nerwowy. Ma dosyć niski indeks glikemiczny i nie powoduje nagłych skoków poziomu cukru we krwi.
Przeważnie jadam kaszę na gorąco, ale równie dobrze smakuje jako baza sałatek. Ja tym razem połączyłam drobną kaszę bulgur ze świeżymi warzywami, odrobiną cytryny i oleju z pestek winogron. Fantastycznie syci i rozgrzewa, choć je się ją na zimno. No i jest bardzo prosta do przygotowania. Moja wyszła dosyć pikantna, więc jeśli ktoś lubi łagodniejsze smaki, to proponuję zrezygnować z ostrej papryki. 


Składniki na 2 porcje obiadowe albo 4 sałatkowe (średnia salaterka):

120 g (trochę więcej niż ½ szklanki) drobnej kaszy bulgur
250 ml wody
1 płaska łyżeczka świeżego masła (nie margaryny!!!) albo oleju
¼ łyżeczki soli

1 gałązka selera naciowego
1 mała marchewka
1 czerwona cebula
kawałek zielonego ogórka (ok. 5 cm)
½ czerwonej świeżej papryki
4 rzodkiewki
¼ papryczki chili cayenne (można pominąć)
opcjonalnie 1 łyżka posiekanej mięty

1 łyżeczka soku z cytryny
½ łyżeczki płynnego miodu (u mnie wielokwiatowy)
1 łyżka oleju (u mnie z pestek winogron, można użyć dowolnego)
szczypta mielonego czarnego pieprzu
szczypta mielonego imbiru
Kaszę opłukać na sicie pod bieżącą wodą. W rondelku zagotować wodę z solą i masłem (każda kasza powinna dostać odrobinę tłuszczu). Do gotującej się wody wsypać opłukaną kaszę. Zamieszać, przykryć pokrywką i gotować około 5 minut (nie mieszać!). Wyłączyć i odstawić na około 20 minut. Po 20 minutach wymieszać kaszę widelcem – będzie sypka. Kaszę przełożyć do salaterki.
Wszystkie warzywa oczyścić, marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach, resztę pokroić w drobną kostkę, a papryczkę chili posiekać bardzo drobno. Przełożyć do kaszy (kasza może być jeszcze ciepła), dodać posiekaną miętę. Olej wymieszać z miodem, przyprawami i sokiem z cytryny, wlać do kaszy i całość wymieszać. Odstawić na godzinę, aby smaki się wymieszały i można jeść. 



12 komentarzy:

  1. smakowicie brzmi :) strzelę sobie podobną, tylko z jaglanką, bo tej kaszy szczerze przyznam jeszcze nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z jaglanką też będzie dobra, choć myślę, że i kus kus się sprawdzi :-) A bulgur polecam.

      Usuń
  2. Właśnie taki bulgur za mną chodzi od dwóch tygodni i nie chce odejść. Trzeba po prostu zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wygląda! Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy pomysł na sałatkę.Z kaszą dodaje niezwykłego smaku;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, a kasza zawsze jest dobrym pomysłem, bo i zdrowa i smaczna :-)

      Usuń
  5. Jadam kaszę bulgur od czasu do czasu i polecam za wdrożeniem jej do jadłospisu każdemu. Moje menu to kasza bulgur, filet z kurczaka i szpinak.
    Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobra i zdrowa kasza. Zdecydowanie warto ją jeść. W połączeniu z kurczakiem też super. Dla mnie bez szpinaku ;-)
      Pozdrawiam.

      Usuń
  6. Asiu,pyszna,pyszna!!dziekuje.Ewa

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl