Kolejny, banalny i bardzo szybki przepis na smaczny, lekki, zdrowy
obiad. Ryb jadam sporo, ale nie ukrywam, że jestem monotematyczna w
sposobie ich przygotowania. Nie jestem fanką sosów do ryb, ale
lubię smażone, gotowane na parze albo pieczone. Na blogu jest już
łosoś cytrynowy z patelni, łosoś z parowaru, łosoś pieczony z warzywami w piekarniku, szaszłyki z łososia z teriyaki a dziś najprostsza forma z możliwych – po prostu
łosoś pieczony, za to bardzo aromatyczny.
Składniki na 4 porcje:
4 kawałki łososia (każdy 150 – 180 g) – mogą być filety,
mogą być dzwonka
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżeczki mielonego imbiru
pieprz cytrynowy (u mnie zawsze Kotanyi, bo nie zawiera innych
przypraw oprócz pieprzu i cytryny)
sól
2 łyżeczki klarowanego masła
2 gałązki świeżego koperku
Kawałki ryby oczyścić, opłukać i osuszyć dokładnie
papierowym ręcznikiem. Każdy kawałek skropić sokiem z cytryny,
oprószyć mielonym imbirem, pieprzem cytrynowym i bardzo delikatnie
solą. Można zostawić rybę na godzinę czy dwie w lodówce (ale
nie ma takiej konieczności). Naczynie żaroodporne posmarować
masłem, ułożyć przyprawionego łososia, a między kawałki ryby
włożyć gałązki świeżego koperku.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra - dół) i piec około 15 -20 minut do lekkiego zrumienienia – czas pieczenia zależy od naszych preferencji wypieczenia ryby.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra - dół) i piec około 15 -20 minut do lekkiego zrumienienia – czas pieczenia zależy od naszych preferencji wypieczenia ryby.
Podawać z ulubionymi dodatkami. U nas ryż na sypko i brokuły
gotowane na parze.
Eh, piszę się na taką rybkę!
OdpowiedzUsuńDobra rybka nie jest zła :-) Ja mogę jeść codziennie.
UsuńMagda110: Zrobiłam dzisiaj tego łososia na obiadek - przepyszny! Podałam z ryżem i gotowaną marchewką :) to chyba będzie mój ulubiony blog kulinarny - sama uczyłam się gotować i często mimo dobrych chęci coś się w kuchni nie udaje :-/ Potrawy z Twojego bloga jeszcze nie zepsułam :) uwielbiam karkówkę a cebuli z pieprzem cayene :)
UsuńMagda, w takim razie bardzo się cieszę, że smakowało. Z marchewką pyszne :-)
UsuńUwielbiam ten zestaw i często robię:))
OdpowiedzUsuńBo to dobry zestaw :-)
Usuńuwielbiam takiego łososia! :) i pozytywnie zaskoczyłam się pieprzem cytrynowym, ja przestałam używać, bo zwykle pieprz cytrynowy miał pół (no może ćwierć ;) ) tablicy Mendelejewa w sobie...
OdpowiedzUsuńJa pieprz cytrynowy używam tylko z Kotanyi, bo jako jedyny jest bez dodatków innych przypraw. Pod przepisem z miruną napisałam co myślę o takich mieszankach.
UsuńTak podany łosoś... mniam, mniam. Uwielbiam łososia. Świetnie go przygotowałaś, podałaś i pokazałaś. Ślinka mi cieknie na sam widok :) Takie banalnie proste, a jednak zachwycające danie:)
OdpowiedzUsuńCzasem proste rozwiązania są najsmaczniejsze :-)
UsuńPysznie wygląda, oh uwielbiam łososia :D
OdpowiedzUsuńTo jest nas więcej :-)
UsuńApetyczne danie! Łososia bardzo lubię! :)
OdpowiedzUsuńBo to smaczna ryba jest :-)
UsuńZjadłabym, tylko bez imbiru. Zapach mi się podoba, ale w jedzeniu działa na mnie wymiotnie. A łososia bardzo lubię. :) Zwykle smażę go na patelni.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
No proszę, a ja lubię imbir, a już herbatka ze świeżego imbiru zimą jest punktem obowiązkowym :-)
UsuńSmażony też pyszny jest.
A wiesz, że jak ostatnio na ćwiczeniach z lodów zrobili lody imbirowo-cytrynowe to zajadałam, aż mi się uszy trzęsły? Jestem po prostu nieprzewidalna :)
UsuńNiemożliwa jesteś. A wiesz... przepis na te lody to ja poproszę :-)
UsuńOkej, napiszę do kolegi. :)
UsuńSuper, będę czekać.
UsuńZrobiłam! Bardzo mi smakował, ale wyszedł trochę za suchy.. Pewnie za długo był w piekarniku. Ale będę częściej próbować, aż dojdę do wprawy :)
OdpowiedzUsuńw-spodnicy.blogspot.com
Albo musisz go chwilę krócej piec albo zmniejszyć temperaturę, bo piekarnik piekarnikowi nierówny.
UsuńJa ten blog odkryłam niedawno. Ale robiłam już gulasz, fasolkę, zerknęłam na rosół. Już wiem że to będzie moja jedyna strona na pomysły kulinarne. Dzisiaj łosoś. Pycha. Super że jesteś
UsuńDominiko, cieszę się, że przepisy się przydają. Życzę smacznego łososia :-)
Usuń