Strony

niedziela, 15 marca 2015

Żeberka i biodrówka w sosie cydrowo – cebulowym

Zielonooki lubi żeberka, ja niespecjalnie. Ale zawsze znajdzie się jakiś kompromis, bo przecież w jednym garze można przygotować dwa rodzaje mięsa. Tak było i tym razem. Do żeberek dołożyłam biodrówkę z niewielką kostką, ale to sprawiło, że sos wyszedł naprawdę doskonały. Zresztą biodrówka jest idealnym mięsem właśnie do duszenia, rzekłabym, że daje najsmaczniejszy mięsny sos. Oczywiście można użyć tylko żeberek, biodrówkę pominąć. Bardzo fajnym dodatkiem do tak przygotowanego mięsa są wszelkie kasze i np. surówka z pieczonych buraczków albo buraczki zasmażane. Choć i surówka z kiszonego ogórka sprawdzi się świetnie.


Składniki na około 6 porcji:

850 g mięsnych żeberek
400 g biodrówki z kością (moja miała malutką kostkę)
3 duże cebule
około 350 - 400 ml cydru (dowolnego, ja użyłam półsłodkiego)
2 gałązki rozmarynu
sól, pieprz
mielony imbir
czerwona słodka papryka
ostra papryka
1 łyżka smalcu / oleju/ klarowanego masła


Żeberka i biodrówkę opłukać, osuszyć, oprószyć solą, pieprzem, imbirem, słodką i ostrą papryką. Cebulę pokroić w pół talarki. Na patelni rozgrzać smalec (albo inny tłuszcz) i obsmażyć mięso na mocnym ogniu. Przełożyć do rondla, a na patelnię wrzucić cebulę i delikatnie ją podsmażyć do zrumienienia. Przełożyć do mięsa, dodać gałązki rozmarynu, wlać 350 ml cydru i dusić na małym ogniu około 80 minut. W razie potrzeby dolać jeszcze trochę cydru. Gdy mięso będzie miękkie wyciągnąć je na półmisek, gałązki rozmarynu wyrzucić, a sos zmiksować. Cebula zagęści sos i nie potrzeba go niczym zaciągać. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku pieprzem, solą, odrobiną cukru.
Podawać z ulubionymi dodatkami. U nas niepalona kasza gryczana i surówka z buraczków. 


16 komentarzy:

  1. Tez glosuje na biodrowke i sosik!! Te buraczki i kasza!! Ale mi sie zachcialo polskiego obiadu!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczerze mówiąc - pierwszy raz słyszę o biodrówce...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To poszukaj w sklepach i spróbuj. To chude mięso, przeważnie ma kostkę, ja zawsze proszę, aby mi sprzedawczyni wybrała kawałek z małą kostką. Sos z biodrówki jest bardzo smaczny.

      Usuń
    2. Czy ono bardziej schab przypomina w smaku (tj. twardawe i chude), czy może coś w stylu karkówki?

      Usuń
    3. Na zdjęciu z przygotowania widać ten kawałek biodrówki na pierwszym małym zdjęciu (to ten kawałek po prawej stronie deski). Bliżej mu do łopatki, choć pani w sklepie zawsze wybiera mi taki kawałek bez tłuszczu.

      Usuń
    4. Faktycznie, dopiero teraz zauważyłem, że tam dwa rodzaje mięsa są (przy surowych żeberkach nie widać kości, może to mnie zmyliło). Dopytuję się, bo nie znam się zbytnio na rodzajach mięs (najłatwiej odróżniam schab od karkówki, a już wołowina to w ogóle czarna magia) ;) Pozdrawiam!

      Usuń
    5. No tak, te surowe mięsne żeberka wyglądają tak, jakby kostki nie miały ;-)
      Biodrówkę polecam, bo uduszona czy upieczone jest naprawdę smaczna, a sos wychodzi bardzo dobry.
      No tak, schab od karkówki odróżnić łatwo, ale jak pójdziesz do dobrego sklepu mięsnego i poprosisz o biodrówkę, to koniecznie proś o kawałek z małą kostką. Ja kupuję biodrówkę w InterMarche, w innych sklepach wcale nie łatwo ją u nas dostać, a w InterMarche rozbierają półtusze, więc w zasadzie wszystkie części świnki można kupić :-)

      Usuń
  3. Super propozycja.Sos cytrynowo-cebulowy musi być bardzo aromatyczny;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To sos cydrowo - cebulowy :-) I jest bardzo smaczny.

      Usuń
  4. Bardzo fajny przepis nie uzywałam cydru nigdy masz jakiś ulubiony???czy swój wyrób??masz racje biodrówka jest rewelacyjna -dodałam kiedyś do bigosu ale niewiele bo jest dosć sucha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam ulubionego cydru, kupuję różne, a gdy mam okazję to u małych lokalnych producentów. Tu użyłam Lubelskiego.

      Usuń
  5. Strasznie mnie ciekawi ta niepalona kasza gryczana. Przepraszam,że tak z d*py strony zaczynam, ale widziałam ją u nas w Almie i ciekawa jestem, jak smakuje. Cydr uwielbiam,choć do mięsiwa go jeszcze nie dodawałam. Zjadłabym chętnie takie żeberka, bo je lubię. Biodrówki chyba nie jadłam, więc nie wiem. Bez imbiru wszystko zapewne wyszłoby dla mnie idealnie. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, jest naprawdę bardzo dobra. Mnie smakuje bardziej niż palona. Warto ją jeść, bo dobra i dużo cennych składników zawiera.
      Mnie się ostatnio spodobały sosy z cydrami, piwami itp. Fajnie smakują.

      Usuń
  6. Fajne te Twoje żeberka , bardzo prosty sposób do zrobienia , nawet się nie umęczyłam w kuchni. Bardzo nam smakowały !

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl