Ugotowałam duży garnek bulionu warzywnego, więc mam zapas na
kilka zup. Uwielbiam zupy w wersji bezmięsnej, szczególnie te
kremowe. Gotuję je często i czasem trochę kombinuję. Ta zupa
powstała w ramach akcji „zobacz co masz w szafce i lodówce”, a
że czyszczę lodówkę przed urlopem, to powstała banalnie prosta,
ale jakże smaczna kremowa zupa.
Ostrość można sobie dopasować do własnego smaku. Ja dałam
dwie łyżki domowego, ostrego chrzanu, ale spokojne można dać
więcej albo mniej, wg własnego smaku. Można użyć świeżego chrzanu albo chrzanu ze słoiczka.
Składniki na 4 porcje:
1 kg ziemniaków
1 mały por ( biała część)
1 litr domowego bulionu warzywnego (można użyć dowolnego, ja
lubię warzywny)
1 łyżka masła albo oleju
2 – 4 łyżki ostrego chrzanu – użyłam domowego, dałam 2
łyżki, bo mocny
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Do podania: jajka ugotowane na twardo i rzeżucha do posypania, opcjonalnie biała kiełbasa albo wysmażony boczek
Por pokroić w ćwierć plasterki, ziemniaki obrać i pokroić w
grubą kostkę. W garnku rozgrzać masło, wrzucić posiekany por i
smażyć kilka minut aż się dobrze zeszkli (można lekko zrumienić,
zupa będzie smaczniejsza). Wrzucić ziemniaki i wlać bulion.
Gotować około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać
chrzan, ¼ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej, ¼
łyżeczki świeżo mielonego pieprzu. Całość zmiksować. Jeśli
krem jest za gęsty można dodać trochę bulionu. Spróbować i
ewentualnie doprawić jeszcze solą czy gałką muszkatołową (ja
soli już nie dodawałam, bo bulion był wystarczająco posolony).
Gotowy krem przelać do miseczek i podawać z ugotowanym na twardo jajkiem. Można również podać zupę z białą kiełbasą pokrojoną w plasterki albo kawałkami wysmażonego boczku. Ja osobiście wolę w wersji bezmięsnej.
Gotowy krem przelać do miseczek i podawać z ugotowanym na twardo jajkiem. Można również podać zupę z białą kiełbasą pokrojoną w plasterki albo kawałkami wysmażonego boczku. Ja osobiście wolę w wersji bezmięsnej.
taka zupa-krem ma cos w sobie, zdecydowanie!
OdpowiedzUsuńMa w sobie ziemniaki i chrzan ;-) A tak poważnie, to jest pyszna :-)
UsuńZupa rewelacyjna :D Uwielbiam zupy krem ...a smak rewelacja :D
OdpowiedzUsuńBo kremowe zupy fajne są :-) Tylko kiedy Ty zdążyłaś/zdążyłeś zrobić tę zupę?
UsuńJa wiem, że jestem monotematyczna, ale naprawdę chciałabym kiedyś przyjść do Ciebie na obiad. Ten krem musiał być pyszny.
OdpowiedzUsuńPaulina, ja nie widzę problemu :-) Zapraszam.
UsuńW poszukiwaniu przepisu na fritatę trafiłam tutaj:) i wsiąkam! przeglądam bloga, zapisuję przepisy do wypróbowania i jestem zachwycona:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa i mam nadzieję, że przepisy się przydadzą i sprawdzą.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
pytam męża co zrobić na obiad a On mi na to że by zupę zjadł tylko jakąś konkretną nie rosołek! myślę i myślę i nic bo jak coś wymyśle to składników mi brakuje a do sklepu nie chce się iść! i przez przypadek wpadłam na ten Pani przepis! Ugotował siadamy do stołu i mówię do męża że jest zupa ale bez mięsa! siada zasmucony bo miała być konkretna z mięchem! Je... dziwi się ....jest biała kiełbasa...jajko....pyszny smak i aromat! Zjadł i mówi :"dziękuję kochanie było wyśmienite" i dostałam buziaka!!! teraz to ja Pani dziękuje Pani Margarytko ;-)
UsuńW takim razie ja bardzo się cieszę, że przepis się przydał, a mąż najedzony i zadowolony, a Ty widzę cała w skowronkach.
UsuńTak trzymać :-)
No rewelacja ��prosta i szybka w wykonaniu a taka pyszna��dzięki za przepis.Jutro mąż będzie jadł na obiad a ja dzisiaj zjadłam na kolację.
OdpowiedzUsuń