Strony

poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Pasta jajeczno – serowa z rzeżuchą i chrzanem

O tym, że pasty na stole pojawiają się w naszym domu dosyć często nie muszę nikogo przekonywać. Osobiście najbardziej lubię pastę z wędzonej makreli czy pstrąga, ale jajeczną też nie gardzę. Dla mnie to znacznie ciekawszy dodatek do pieczywa niż wędlina, a przygotowanie nie wymaga wiele czasu.
Rzeżuchę sieję wiele razy w ciągu roku, bo ją po prostu lubię - jest świetnym i tanim dodatkiem do twarożku. Na święta posiałam jej dosyć dużo, więc pasta z jej dodatkiem jest świetnym rozwiązaniem. Ja dodaję do niej również odrobinę chrzanu, ale jeśli ktoś nie lubi może go pominąć. 


Składniki na średnią salaterkę (na 4 porcje):

4 jajka ugotowane na twardo
200 g twarogu
4 łyżki posiekanej rzeżuchy
1 łyżeczka chrzanu – dałam domowy
½ łyżeczki musztardy (u mnie sarepska)
1 łyżka majonezu
sól, pieprz


Jajka obrać, zetrzeć na tarce albo rozgnieść widelcem (można zmiksować blenderem, choć ja osobiście za zupełnie gładką pastą nie przepadam). Dodać twaróg, rzeżuchę, chrzan, musztardę, majonez, sól i pieprz do smaku. Całość wymieszać i gotowe. Jeśli pasta jest za gęsta można dodać jeszcze trochę majonezu albo jogurtu (wszystko zależy od rodzaju twarogu jakiego się użyje).


12 komentarzy:

  1. Świetny przepis! Wlasnie go zrobilam:)
    Małgosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W prostocie siła. Cieszę się, że przepis się przydał.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Rzeżuchy Ci u mnie dostatek. Wielkanocną wysadziłam do ogrodu i na razie ma się dobrze. Joasiu podoba mi się przepis i go kiedyś wykorzystam. Zapisałam w kolejce.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie zawsze zjedzona na bieżąco :-) Sieję i zjadam, bo lubię bardzo. A pastę polecam, szybka i smaczna.

      Usuń
  3. fajny przepis, uwielbiam pasty :) a wiesz, że często robię pasty gdzie jajka lub twaróg grają główną rolę, ale nie robiłam nigdy jajeczno-twarogowej :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiesz, że ja nawet dosyć często łączę jajka z twarogiem? Nawet do pasty rybnej takie połączenie fajnie pasuje.
      U mnie pasty mają znacznie większe wzięcie niż wędliny. A już rybne po prostu uwielbiam.

      Usuń
  4. Rzeżucha w ziemi czy na ligninie- jak siejecie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja na zwykłej wacie, tak mi najwygodniej. Wykorzystuję pudełeczka po jogurtach "Pierotach" - są dosyć płaskie, nie mają nalepek i całkiem ładnie wyglądają :-)

      Usuń
    2. Ach....pyszne pyszności.uwielbiam takie pasty.Proste w wykonaniu i takie smakowite😊

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl