Szybka, prosta i bardzo smaczna sałatka z tortellini, której bazą są małe pierożki z dowolnym nadzieniem. W mojej sałatce
znalazły się te z szynką, ale każde inne będą dobre,
wszystko wg własnego smaku i uznania.
Gdy wracaliśmy z gór, to
wpadliśmy po drodze do rodziców i bratowa zapakowała nam
na kolację kilka dobroci (lodówa w domu świeciła pustkami i trzeba
było zrobić zakupy), wśród których była między innymi bardzo
prosta sałatka: tortellini, pomidory, ogórek i majonez.
Bardzo nam smakowała, więc postanowiłam, że namieszam swoją wersję. W szafce miałam jeszcze kilka puszek z warzywami i postanowiłam co nieco wykorzystać. Sałatka z tortellini może mieć wiele odsłon, TU znajdziecie jeszcze jedną, równie smaczną.
Bardzo nam smakowała, więc postanowiłam, że namieszam swoją wersję. W szafce miałam jeszcze kilka puszek z warzywami i postanowiłam co nieco wykorzystać. Sałatka z tortellini może mieć wiele odsłon, TU znajdziecie jeszcze jedną, równie smaczną.
Sałatka z tortellini.
Składniki na dużą salaterkę:
Składniki na dużą salaterkę:
250 g tortellini z dowolnym nadzieniem (1 opakowanie)
1 duży albo 2 mniejsze mięsiste pomidory (około 350 g)
1 ogórek szklarniowy albo 3 ogórki gruntowe (około 230 - 250 g)
1 mała (212 ml) puszka groszku
1 mała (212 ml) puszka kukurydzy (u mnie kukurydza z chili)
pół pęczka posiekanego szczypiorku
2 pełne łyżki majonezu
3 – 4 pełne łyżki jogurtu naturalnego greckiego
sól i pieprz do smaku
Sałatka z tortellini - przygotowanie:
Tortellini ugotować w dużej ilości osolonej wody (moje były
al dente). Od razu po ugotowaniu wrzucić na pół minuty do miski z
bardzo zimną wodą – ten zabieg sprawi, że nie będą się do
siebie lepić i pozostaną jędrne. Odcedzić dokładnie i zostawić do wystygnięcia.
Pomidora pokroić w drobną kostkę usuwając pestki. Ogórka obrać ze skórki i
również pokroić w kostkę. Kukurydzę i groszek odcedzić na sicie, jeśli trzeba można delikatnie przepłukać zimną wodą.
Do miski rzucić tortellini, szczypiorek, pokrojone pomidory i ogórki, kukurydzę i groszek. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym (można dać sam majonez, ale mnie bardziej odpowiada wersja z mieszanym sosem), doprawić solą i pieprzem, wlać do miski, dokładnie wymieszać i gotowe. Sałatka z tortellini najlepiej smakuje schłodzona, więc warto ją wstawić na kilka godzin do lodówki,
Do miski rzucić tortellini, szczypiorek, pokrojone pomidory i ogórki, kukurydzę i groszek. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym (można dać sam majonez, ale mnie bardziej odpowiada wersja z mieszanym sosem), doprawić solą i pieprzem, wlać do miski, dokładnie wymieszać i gotowe. Sałatka z tortellini najlepiej smakuje schłodzona, więc warto ją wstawić na kilka godzin do lodówki,
Znam i lubię :)
OdpowiedzUsuńAniu, taką samą wersję robisz, czy podzielisz się ze mną jakąś swoją? Chętnie spróbuję czegoś innego.
Usuńnie ma co, trzeba robić. Lubię sałatki makaronowe, a tu tym czasem tortellini mnie kusi w tym składzie
OdpowiedzUsuńAga, polecam, bo robi się ekspresowo, a bardzo smaczna.
UsuńMoja ulubiona :) chociaż w innym wariancie :) w bardziej wypasnej wersji papryka czerwona(zamiast pomidora), ser żółty, szynka, i dużo czosnku, a w wersji na szybko tylko ogórek i kukurydza.. tez pycha :) pozdrawiam Olimpia
OdpowiedzUsuńKażda wersja chyba dobra. Znaczy dla mnie bez czosnku ;-)
UsuńJeszcze takiej sałatki nie próbowałam. Wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:))
Małgosiu, to zachęcam, bo jest bardzo smaczna.
UsuńFajne są te sałatki. Ja robię pierożki z ogórkiem świeżym, koperkiem i odrobiną czosnku. Dodaję jogurt, sól i pieprz. Możliwości jest dużo. Twoją propozycję z chęcią wypróbuję.
OdpowiedzUsuńDokładnie, wersji jest ogrom, każdy znajdzie coś dla siebie. Ja bez czosnku, bo go nie lubię :-)
UsuńWygląda pysznie :) A gdzie można kupić takie gotowe tortellini?
OdpowiedzUsuńWłaściwie w każdym sklepie są, trzeba szukać na makaronach. Są też świeże - te można znaleźć w lodówkach. Osobiście wolę te suche.
UsuńOOO tortelini, dawno już nie robiłam ani nie jadłam. Zrobiłaś mi apetyt. Możesz być pewna, że spróbuje powtórzyć przepis, a fotki wrzucę na swojego bloga pieczen.pl :)
OdpowiedzUsuńPróbuj, mam nadzieję, że ta wersja będzie smakować. Pozdrawiam.
UsuńJa używam takich: www.frisco.pl/pid,3918/n,jawo-uszka-z-miesem-mrozone/stn,product A te Twoje, Margarytko, skąd są ? Widziałam w Biedronce takie kolorowe.
OdpowiedzUsuńKupiłam je chyba w Tesco, ale głowy nie dam, bo robię zakupy w różnych sklepach.
UsuńMoja wersja:
OdpowiedzUsuń- tortellini,
- pomidorki koktajlowe
- papryka
- ser feta,
- oliwki
- sos z jogurtu greckiego i majonezu
- zioła np. prowansalskie
- czosnek
Każda wersja dobra, jeśli nam smakuje. Mnie Twoja akurat by nie podeszła, bo nie lubię czosnku i oliwek :-) Ale w końcu każdy robi tak, jak mu smakuje :-)
Usuńpycha pycha pycha polecam!
OdpowiedzUsuńFajnie, że smakowała.
Usuńa ja dodaję tortellini, sałata lodowa, kukurydza, ogórek kons, papryka swieza
OdpowiedzUsuńJednym słowem robisz inna wersję :)
UsuńAsiu, ja robilam tez z kukurydza i pieczarkami, pycha
OdpowiedzUsuńKażda wersja, która smakuje jest ok. Ja przyznaję, że nie bardzo lubię dodatek pieczarek do sałatek.
UsuńA z czym najlepiej kupić tortelini ?
OdpowiedzUsuńZ czym lubisz. Ja najczęściej kupuję z szynką albo z serem. Grzybowych mój mąż nie lubi (dla mnie są ok).
Usuń