Kapusta pekińska jest ciągle mało wykorzystywana w kuchni, a warto po
nią sięgać. Jest źródłem beta - karotenu, który chroni nasz organizm
przed szkodliwymi drobnoustrojami i wspiera nasz wzrok. Stanowi świetne
źródło przeciwutleniaczy, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.
Jest źródłem witamin A, B1, B2, C, zawiera sporo mikroelementów. Warto
korzystać z jej dobrodziejstw przygotowując różne surówki.
Bardzo prosta i bardzo smaczna surówka z młodej kapusty pekińskiej. Szybka do zrobienia, właściwie składa się z trzech składników i przypraw. Po raz kolejny okazuje się, że w prostocie siła.
Bardzo prosta i bardzo smaczna surówka z młodej kapusty pekińskiej. Szybka do zrobienia, właściwie składa się z trzech składników i przypraw. Po raz kolejny okazuje się, że w prostocie siła.
Polecam, bo jest świetnym dodatkiem do wiosennych dań.
Składniki na 4 – 6 porcji:
1 główka kapusty pekińskiej (moja była średniej wielkości)
4 duże ogórki małosolne
4 łyżki posiekanego szczypiorku (zużyłam cały nieduży
pęczek)
½ płaskiej łyżeczki cukru
kilka kropli soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju (u mnie słonecznikowy)
Kapustę oczyścić, opłukać i osuszyć. Poszatkować na
średniej grubości paski. Ogórki zetrzeć na tarce na dużych
oczkach, a szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki włożyć do
miski, wsypać cukier, około ¼ małej łyżeczki soli i ¼ łyżeczki
pieprzu, wlać kilka kropli soku z cytryny i całość wymieszać –
najlepiej delikatnie wygnieść ręką, aby kapusta puściła sok.
Spróbować i ewentualnie dodać trochę soli czy pieprzu. Wlać olej
i wymieszać. Najsmaczniejsza jest przygotowana na świeżo.
Super zdjęcia :) Surówka wygląda bardzo smacznie :) Jutro zrobię na obiadek.Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, a surówkę polecam. Mnie smakowała bardzo.
Usuńoo,na takie połączenie nie wpadłam :) muszę zrobić, a małosolne sama już robisz? bo zastanawiam się czy mi wyjdą z tych kupnych,
OdpowiedzUsuńpozdrawiam dawna 30-ileś :)
Mi to połączenie wyszło trochę przypadkiem, choć podobno takich nie ma... miałam już w ręku marchewkę, aby polecieć klasyką, ale mój wzrok zatrzymał się na słoiku z małosolnymi, no i nie było zmiłuj :-)
UsuńPierwsze zrobiłam po powrocie z urlopu, jutro drugie podejście :-)
Często robię sałatkę z kapusty pekińskiej w połączeniu z jabłkiem, bez innych dodatków. Z małosolnymi nie robiłam, jedynie z kiszonymi ogórkami - smakuje z ogórkiem znakomicie.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:))
Takiej z samym jabłkiem nie próbowałam i się zastanawiam, czy nie brakuje jej trochę wyrazu. A z ogórkami pasuje mi bardzo. W sumie małosolny to prawie kiszony ;-)
UsuńPozdrawiam Małgosiu ciepło.
Zrobiłam, bardzo dobra, dodałam tylko kilka rzodkiewek dla koloru.
OdpowiedzUsuńZ rzodkiewkami też pyszna, dziś mieliśmy na obiad, ale tym razem bez ogórka i z dużą ilością koperku :-) Za to kocham surówki, można kombinować.
UsuńBrzmi smakowicie :) Koniecznie do wypróbowania, bo takie surówki "samoróbki" lubię najbardziej, rach - ciach i gotowe :) i zdjęcie piękne :)
OdpowiedzUsuńPowiem Ci, że i ja też takie właśnie lubię. A młoda kapusta daje dużo możliwości. Ja jestem kapuściana, więc 2 - 3 razy w tygodniu jakaś surówka kapuściana musi być. A czas młodej kapusty jest krótki, więc trzeba korzystać.
Usuń