Strony

czwartek, 21 maja 2015

Surówka z młodej kapusty pekińskiej z ogórkiem małosolnym

Kapusta pekińska jest ciągle mało wykorzystywana w kuchni, a warto po nią sięgać. Jest źródłem beta - karotenu, który chroni nasz organizm przed szkodliwymi drobnoustrojami i wspiera nasz wzrok. Stanowi świetne źródło przeciwutleniaczy, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Jest źródłem witamin A, B1, B2, C, zawiera sporo mikroelementów. Warto korzystać z jej dobrodziejstw przygotowując różne surówki.
Bardzo prosta i bardzo smaczna surówka z młodej kapusty pekińskiej. Szybka do zrobienia, właściwie składa się z trzech składników i przypraw. Po raz kolejny okazuje się, że w prostocie siła.
Polecam, bo jest świetnym dodatkiem do wiosennych dań. 


Składniki na 4 – 6 porcji:

1 główka kapusty pekińskiej (moja była średniej wielkości)
4 duże ogórki małosolne
4 łyżki posiekanego szczypiorku (zużyłam cały nieduży pęczek)
  ½ płaskiej łyżeczki cukru
kilka kropli soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju (u mnie słonecznikowy)



Kapustę oczyścić, opłukać i osuszyć. Poszatkować na średniej grubości paski. Ogórki zetrzeć na tarce na dużych oczkach, a szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki włożyć do miski, wsypać cukier, około ¼ małej łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu, wlać kilka kropli soku z cytryny i całość wymieszać – najlepiej delikatnie wygnieść ręką, aby kapusta puściła sok. Spróbować i ewentualnie dodać trochę soli czy pieprzu. Wlać olej i wymieszać. Najsmaczniejsza jest przygotowana na świeżo. 



10 komentarzy:

  1. Super zdjęcia :) Surówka wygląda bardzo smacznie :) Jutro zrobię na obiadek.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, a surówkę polecam. Mnie smakowała bardzo.

      Usuń
  2. oo,na takie połączenie nie wpadłam :) muszę zrobić, a małosolne sama już robisz? bo zastanawiam się czy mi wyjdą z tych kupnych,
    pozdrawiam dawna 30-ileś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi to połączenie wyszło trochę przypadkiem, choć podobno takich nie ma... miałam już w ręku marchewkę, aby polecieć klasyką, ale mój wzrok zatrzymał się na słoiku z małosolnymi, no i nie było zmiłuj :-)
      Pierwsze zrobiłam po powrocie z urlopu, jutro drugie podejście :-)

      Usuń
  3. Często robię sałatkę z kapusty pekińskiej w połączeniu z jabłkiem, bez innych dodatków. Z małosolnymi nie robiłam, jedynie z kiszonymi ogórkami - smakuje z ogórkiem znakomicie.
    Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takiej z samym jabłkiem nie próbowałam i się zastanawiam, czy nie brakuje jej trochę wyrazu. A z ogórkami pasuje mi bardzo. W sumie małosolny to prawie kiszony ;-)
      Pozdrawiam Małgosiu ciepło.

      Usuń
  4. Zrobiłam, bardzo dobra, dodałam tylko kilka rzodkiewek dla koloru.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z rzodkiewkami też pyszna, dziś mieliśmy na obiad, ale tym razem bez ogórka i z dużą ilością koperku :-) Za to kocham surówki, można kombinować.

      Usuń
  5. Brzmi smakowicie :) Koniecznie do wypróbowania, bo takie surówki "samoróbki" lubię najbardziej, rach - ciach i gotowe :) i zdjęcie piękne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem Ci, że i ja też takie właśnie lubię. A młoda kapusta daje dużo możliwości. Ja jestem kapuściana, więc 2 - 3 razy w tygodniu jakaś surówka kapuściana musi być. A czas młodej kapusty jest krótki, więc trzeba korzystać.

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl