Przygotowując konkurs z marką Almette zastanawiałam się nad
przepisami, do których te słodkie serki można wykorzystać. I choć
początkowo miałam w głowie totalną pustkę, to gdy zaczęłam
dumać przepisy rodziły się jeden po drugim. I słodkie i wytrawne
dania jawiły się w mojej wyobraźni i przyznam, że sama byłam
zaskoczona ich mnogością.
Podzielę się z Wami dwoma
przepisami, które wykombinowałam. Dziś pierwszy z nich, czyli lody
jagodowe, do których potrzeba tylko czterech składników.
Wyszły kremowe, delikatne i bardzo smaczne.
Składniki na około 700 ml lodów:
300 g schłodzonego serka Almette Jagoda z Maliną (2 opakowania po 150 g)
300 g schłodzonego serka Almette Jagoda z Maliną (2 opakowania po 150 g)
300 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30 %
2 szklanki jagód
2 łyżki cukru pudru (jeśli lody maja być bardziej słodkie
można dać 3 – 4 łyżki cukru)
1,5 szklanki jagód zmiksować, dodać do nich serek i wszystko
razem ponownie zmiksować. Śmietankę kremówkę ubić, pod koniec
ubijania dodać 2 łyżki cukru pudru. Do serka i jagód dodać
ubitą śmietankę i wszystko dokładnie wymieszać (ja to zrobiłam
trzepaczką blendera). Masa wychodzi dosyć gęsta i nie wymaga
chłodzenia przez kręceniem lodów.
Jeśli posiadamy maszynkę do lodów albo sorbetierę to przelać
masę i kręcić lody zgodnie z instrukcją własnego sprzętu – u
mnie trwało to około 20 minut, masa bardzo szybko gęstniała. Pod koniec kręcenia wsypać resztę jagód, aby owoce zatopiły się w masie. Lody
są dobre od razu, ale oczywiście można je wstawić do zamrażarki
i wyciągnąć wtedy, gdy przyjdzie ochota.
Gdy maszynki brak wystarczy umieścić lody w pojemniku, w którym będzie można je zmiksować podczas zamrażania. Lody zmiksować dwukrotnie (po pierwszej i po drugiej godzinie chłodzenia).
Gdy maszynki brak wystarczy umieścić lody w pojemniku, w którym będzie można je zmiksować podczas zamrażania. Lody zmiksować dwukrotnie (po pierwszej i po drugiej godzinie chłodzenia).
witaj Margarytko, a zamiast jagod borowki moga byc? albo maliny? truskawki? niestety jagod u mnie nie dostane.....
OdpowiedzUsuńSylwia
Pewnie, że mogą :-) Kolor będzie inny, smak też, ale tu można z owocami kombinować.
UsuńOsobiście za lodami nie przepadam, za to mój mąż - bardzo. I chyba będę musiała mu je zrobić wedle Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńPozdrowionka.
JaGo, a dla mnie to chyba najlepsze słodycze. Jeśli mogę wybierać między ciastem a lodami, to zawsze będą to lody :-)
UsuńPomysłowa jesteś.W życiu bym nie wpadła na to,że lody można zrobić na serku.Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńA tak na marginesie to robisz piękne i bardzo apetyczne zdjęcia.Aż chce się wyciągnąć ręce po Twoje potrawy.
W kuchni można prawie wszystko, bo w końcu kto nam zabroni :-) Spróbuj, bo te lody wyszły naprawdę bardzo dobre.
UsuńDziękuję, ciągle się uczę :-)
Wyglądają obłędnie!! Chyba spróbuję w najbliższych dniach, jak dorwę borówki :D
OdpowiedzUsuńI smakują też pysznie... tylko jagody u nas jeszcze drogie (a zbierać nie lubię, więc kupuję).
UsuńDlatego zrobię na razie z połowy porcji a jak ceny troszkę zejdą w dół albo będą już borówki w ogródku u mamy to zaszaleje wtedy na całego :D
UsuńProszę powiedz mi jeszcze gdzie dorwałaś te rożki waflowe?
UsuńDzisiaj już cena u nas nieco przyjaźniejsza - 14 zł /litr.
UsuńA wafelki kupiłam w Kauflandzie.
Tężeje myślałam o lodach :) a mam tyle pomysłów ze nie mogę się zdecydować :)
OdpowiedzUsuńNo właśnie sama się zdziwiłam ile można zrobić, pomysły same wpadają do głowy :-)
UsuńWitam😁jeśli nie mam maszynki do lodów to mogę użyć zwykłego miksera?
OdpowiedzUsuńNie robiłam mikserem, więc trudno mi powiedzieć jaką będą miały strukturę. Ale jeśli kilka razy je zmiksujesz powinno być ok.
UsuńŚwietnie wyglądają te lody, jak z lodziarni.
OdpowiedzUsuńI były przepyszne, ale chyba już tych owocowych serków nie robią, przynajmniej ja już bardzo dawno nie widziałam w sklepie.
Usuń