niedziela, 21 czerwca 2015

Zapiekanka makaronowa z polędwiczką wieprzową, bobem i papryką

Zapiekanki makaronowe to całkiem fajne dania, choć nie powiem, że są bardzo szybkie do zrobienia, bo trochę czasu trzeba im poświęcić. Ale mają tę zaletę, że można przygotować ją wcześniej, a potem tylko wstawić do piekarnika i szybki obiad gotowy. Tak było i u nas. Zapiekankę przygotowałam sobie dzień wcześniej i wstawiłam do lodówki. Planowaliśmy całe sobotnie przedpołudnie poza domem, więc trzeba było wykombinować coś, co będzie można szybko zrobić po powrocie, aby zjeść ciepły posiłek.


Składniki na 4 porcje:

300 g dowolnego krótkiego makaronu (u mnie kolorowe creste di galli, tzw. grzebienie koguta)
600 g polędwicy wieprzowej
500 g bobu
2 czerwone papryki
2 duże cebule
2 łyżki tartego parmezanu
500 ml passaty
sól, pieprz,
ulubione zioła – u mnie oregano, bazylia i rozmaryn
2 łyżki oleju
około 100 -150 g mozzarelli (tartej albo w plastrach)


Polędwicę oczyścić z białych błonek i pokroić w grubą kostkę. Makaron ugotować al dente w dużej ilości lekko osolonej wody. Bób ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru (½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki cukru), ostudzić i obrać z łupinek (jeśli ktoś lubi może nie obierać). Cebulę pokroić w drobną kostkę, a paprykę na kawałki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną polędwicę i na mocnym ogniu krótko obsmażyć do lekkiego zrumienienia. Przełożyć do miski, posolić i oprószyć pieprzem. Na patelnię po smażeniu polędwiczek wrzucić cebulę, zeszklić ją, dodać paprykę i razem smażyć 2 – 3 minuty. Wlać passatę, całość zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie odrobiną cukru jeśli trzeba. Dodać zioła i gotować 2 – 3 minuty do lekkiego zgęstnienia.
Makaron, podsmażoną polędwicę, bób i tarty parmezan wymieszać, przełożyć do naczynia żaroodpornego (albo pojedynczych naczyń do zapiekania), wlać sos.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni (góra - dół), wstawić naczynie i zapiekać 15 minut, wyciągnąć, posypać tartym serem (mój był w plastrach), górę oprószyć ziołami i wstawić do piekarnika na 5 minut, aby ser się rozpuścił.



8 komentarzy:

  1. Witam. Czym mogę zastąpić passatę? Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Passata, inaczej tomatera to gęsty przecier pomidorowy (może być z kartonika - ja używam domowego), więc czymś w tym stylu. Sam przecier niestety się nie sprawdzi, bo trzeba zrobić taki sos.

      Usuń
  2. O tak! To jest to, na co mam ochotę! :) Dzieki Margarytko, mamy obiad na dwa dni w tym tygodniu ;) Tylko muszę Franka po zakupy wysłać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakowała. My zjedliśmy z apetytem.

      Usuń
  3. Czy bób może być mrożony? A co jeśli wstawię zapiekankę do lodówki z zamrożonym bobem, a upiekę ją dopiero na drugi dzień? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bób może być mrożony, ale musi być ugotowany. Jeśli masz zamrożony gotowany to możesz go dodać w takiej postaci, nic nie powinno mu się stać, rozmrozi się w zapiekance. Natomiast jeśli nie był gotowany wcześniej, to musisz go ugotować, bo inaczej będzie twardy.

      Usuń
    2. mam taki z tesco :) dziękuję za odpowiedź.

      Usuń
    3. No to musisz go ugotować i obrać z łupinek.

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...