Zapiekanki makaronowe to całkiem fajne dania, choć nie powiem,
że są bardzo szybkie do zrobienia, bo trochę czasu trzeba im
poświęcić. Ale mają tę zaletę, że można przygotować ją
wcześniej, a potem tylko wstawić do piekarnika i szybki obiad
gotowy. Tak było i u nas. Zapiekankę przygotowałam sobie dzień
wcześniej i wstawiłam do lodówki. Planowaliśmy całe sobotnie
przedpołudnie poza domem, więc trzeba było wykombinować coś, co
będzie można szybko zrobić po powrocie, aby zjeść ciepły
posiłek.
Składniki na 4 porcje:
300 g dowolnego krótkiego makaronu (u mnie kolorowe creste di galli, tzw. grzebienie koguta)
600 g polędwicy wieprzowej
500 g bobu
2 czerwone papryki
2 duże cebule
2 łyżki tartego parmezanu
500 ml passaty
sól, pieprz,
ulubione zioła – u mnie oregano, bazylia i rozmaryn
2 łyżki oleju
około 100 -150 g mozzarelli (tartej albo w plastrach)
Polędwicę oczyścić z białych błonek i pokroić w grubą
kostkę. Makaron ugotować al dente w dużej ilości lekko osolonej
wody. Bób ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru (½ łyżeczki
soli, ½ łyżeczki cukru), ostudzić i obrać z łupinek (jeśli ktoś lubi może nie obierać). Cebulę
pokroić w drobną kostkę, a paprykę na kawałki. Na patelni
rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną polędwicę i na mocnym ogniu
krótko obsmażyć do lekkiego zrumienienia. Przełożyć do miski,
posolić i oprószyć pieprzem. Na patelnię po smażeniu polędwiczek
wrzucić cebulę, zeszklić ją, dodać paprykę i razem smażyć 2 –
3 minuty. Wlać passatę, całość zagotować, doprawić do smaku
solą, pieprzem, ewentualnie odrobiną cukru jeśli trzeba. Dodać
zioła i gotować 2 – 3 minuty do lekkiego zgęstnienia.
Makaron, podsmażoną polędwicę, bób i tarty parmezan
wymieszać, przełożyć do naczynia żaroodpornego (albo
pojedynczych naczyń do zapiekania), wlać sos.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni (góra - dół), wstawić naczynie i zapiekać 15 minut, wyciągnąć, posypać tartym serem (mój był w plastrach), górę oprószyć ziołami i wstawić do piekarnika na 5 minut, aby ser się rozpuścił.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni (góra - dół), wstawić naczynie i zapiekać 15 minut, wyciągnąć, posypać tartym serem (mój był w plastrach), górę oprószyć ziołami i wstawić do piekarnika na 5 minut, aby ser się rozpuścił.
Witam. Czym mogę zastąpić passatę? Ania
OdpowiedzUsuńPassata, inaczej tomatera to gęsty przecier pomidorowy (może być z kartonika - ja używam domowego), więc czymś w tym stylu. Sam przecier niestety się nie sprawdzi, bo trzeba zrobić taki sos.
UsuńO tak! To jest to, na co mam ochotę! :) Dzieki Margarytko, mamy obiad na dwa dni w tym tygodniu ;) Tylko muszę Franka po zakupy wysłać
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakowała. My zjedliśmy z apetytem.
UsuńCzy bób może być mrożony? A co jeśli wstawię zapiekankę do lodówki z zamrożonym bobem, a upiekę ją dopiero na drugi dzień? :)
OdpowiedzUsuńBób może być mrożony, ale musi być ugotowany. Jeśli masz zamrożony gotowany to możesz go dodać w takiej postaci, nic nie powinno mu się stać, rozmrozi się w zapiekance. Natomiast jeśli nie był gotowany wcześniej, to musisz go ugotować, bo inaczej będzie twardy.
Usuńmam taki z tesco :) dziękuję za odpowiedź.
UsuńNo to musisz go ugotować i obrać z łupinek.
Usuń