Sezon truskawkowy powoli chyli się ku końcowi i choć jeszcze
przez całe lato będzie można dostać truskawki, to już nie będą
takie jak te obecne. U nas truskawki są owocami numer jeden, więc
oprócz tego, że zostają zjadane na bieżąco, lądują w
zamrażarce, to są wykorzystywane również do ciast.
Ten sernik
to jedno z naszych ulubionych ciast truskawkowych, bije go tylko
pianka truskawkowa.
Można go oczywiście zrobić z innymi owocami, świetnie sprawdzą się jagody, maliny czy brzoskwinie. Wystarczy dopasować galaretkę i cieszyć się smakiem ulubionych owoców.
Można go oczywiście zrobić z innymi owocami, świetnie sprawdzą się jagody, maliny czy brzoskwinie. Wystarczy dopasować galaretkę i cieszyć się smakiem ulubionych owoców.
Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm:
Spód:
100 g herbatników
50 g masła
Masa serowa:
1 kg twarogu (użyłam twarogu z wiaderka z lokalnej mleczarni –
bez zagęstników i wypełniaczy)
100 ml śmietanki kremówki 30 %
600 g truskawek
30 g żelatyny – 5 pełnych łyżeczek (trzeba użyć tyle
żelatyny, ile producent przewiduje na 1,5 l płynu, u mnie to
właśnie 30 g) + ¼ szklanki wrzącej wody
120 cukru pudru
Na górę:
około 500 g drobnych truskawek
1 galaretka truskawkowa na 500 ml wody
Herbatniki bardzo drobno pokruszyć (ja zrobiłam to blenderem),
dodać stopione masło i wymieszać na gładką masę. Przełożyć
do tortownicy, równomiernie rozsypać i delikatnie ubić. Wstawić
do lodówki.
Twaróg przełożyć do miski, dodać cukier puder, wlać
śmietankę i wymieszać albo krótko zmiksować. Truskawki
zmiksować blenderem na mus. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki
wrzącej wody, aby nie było grudek. Przelać do zmiksowanych
truskawek i dokładnie wymieszać.
Do masy serowej wlać mus truskawkowy z żelatyną i wymieszać do dobrego połączenia składników (ja zmiksowałam). Masę delikatnie przelać na ciasteczkowy spód, wstawić do lodówki na mniej więcej 2 godziny, żeby masa się ścięła.
Galaretkę rozpuścić w 450 ml gorącej wody, zostawić do wystygnięcia. Na masę truskawkową wyłożyć przygotowane truskawki i zalać cienką warstwą galaretki, tak, aby truskawki się nie przemieszczały. Wstawić do lodówki na kilka minut, aby galaretką się ściągnęła. Wlać resztę tężejącej galaretki i ponownie umieścić sernik w lodówce. Ciasto jest gotowe, gdy galaretka dobrze zastygnie.
Do masy serowej wlać mus truskawkowy z żelatyną i wymieszać do dobrego połączenia składników (ja zmiksowałam). Masę delikatnie przelać na ciasteczkowy spód, wstawić do lodówki na mniej więcej 2 godziny, żeby masa się ścięła.
Galaretkę rozpuścić w 450 ml gorącej wody, zostawić do wystygnięcia. Na masę truskawkową wyłożyć przygotowane truskawki i zalać cienką warstwą galaretki, tak, aby truskawki się nie przemieszczały. Wstawić do lodówki na kilka minut, aby galaretką się ściągnęła. Wlać resztę tężejącej galaretki i ponownie umieścić sernik w lodówce. Ciasto jest gotowe, gdy galaretka dobrze zastygnie.
Idealny :) Piękny i apetyczny! :-)))
OdpowiedzUsuńDo Ideału odrobinę zabrakło, ale został szybko zjedzony, więc nikt nie zauważył :-)
UsuńNa te upały idealny :-)))
OdpowiedzUsuńNie da się ukryć, że gdy gorąco na dworze, to ciasta na zimno są doskonałym rozwiązaniem :-)
UsuńWygląda pysznie! Takie ciasto jest idealne na lato:))
OdpowiedzUsuńZgadzam się, najlepsze... no i owocowe, trzeba z tego korzystać.
Usuńmusi zafunduję nam jutro takie coś smaczne i zimne
OdpowiedzUsuńZafunduj, a co :-)
UsuńMój ulubiony sernik - pychotka!
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:))
Ja to sama już nie wiem, jaki jest mój ulubiony... ale chyba jednak pieczony wiedeński :-)
UsuńPozdrawiam ciepło Małgosiu.
Cudnie wygląda, musi być przepyszny !
OdpowiedzUsuńZ naciskiem na "był" :-)
UsuńPyszniutki serniczek, tylko ską ja wezmę taki ser, u mnie nie ma takiej mleczarni... uuu!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Słońce, możesz użyć swojego ulubionego twarogu. Kilka firm robi naprawdę niezłe twarogi sernikowe. Ja lubię Garwoliński, Twaróg Extra firmy Jana czy Mój Ulubiony z Wielunia. Ale i ten nasz lokalny jest fajny, bo nie ma w nim żadnej skrobi, gumy ksantanowej itp.
UsuńPozdrawiam ciepło.
Asiu czy można dać malinki a na górę jagody?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że można :-)
UsuńWypróbowałam - pycha. Super że w tak prosty sposób można osiągnąć taki kremowy i truskawkowy sernik
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się przydał. W ten sposób można zrobić z wieloma owocami i zawsze wchodzi pysznie.
UsuńWitam!
OdpowiedzUsuńMam pytanie czy trzeba dodawać mus owocowy do serowej masy? Chciałabym mieć czysta masę serową a na górze owoce :-)
W tym serniku trzeba, bo to są proporcje na określoną ilość masy. Jeśli chcesz czystą masę, to skorzystaj z przepisu na sernik na zimno na twarogu - tam jest czysta masa i odpowiednie proporcje.
UsuńA ile cukru pudru i kiedy go dodać?
OdpowiedzUsuńTe informacje przecież są w przepisie.
UsuńRobi wrażenie :D
OdpowiedzUsuńI dobrze smakuje :-)
UsuńNo i serniczek zrobiony w wersji z brzoskwiniami. Oczywiście wszystko kupiłam oprócz słodkiej śmietanki, więc zrobiłam bez i żelatyny miałam 20g bo taka miałam paczkę, bez problemowo sernik stężał. Cóż mogę napisać? Tylko i wyłącznie pycha, pycha pycha :D przepyszne ciasto, z truskawkami to już w ogóle musi być rewelka. Przepis zapisuję i zrobię w przyszłym tyg raz jeszcze. A i dodam, że robiłam w tortownicy 26cm i użyłam na górę 2 galaretki w 700ml wody.
OdpowiedzUsuńKasiu, cieszę się, że smakuje. A żelatyna żelatynie nierówna, dlatego podaję ile trzeba jej użyć zgodnie z instrukcją. Brak śmietanki dramatem nie jest :-)
UsuńZrób koniecznie z truskawkami, bo jest przepyszne. My mieliśmy w poprzedni weekend.
Asiu jeśli bym chciała zamiast sera dać śmietanę jakie proporcje musiałabym zastosować. Tzn ile na 0,5l śmietany, truskawek, żelatyny i galaretki? Galaretkę też?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Basiu, zerknij kochana na przepis "Pianka truskawkowa" - ona jest na śmietanie :-)
UsuńPozdrawiam.
O dzięuję Asiu leciałam po kolei i szukałam właśnie tego :)
OdpowiedzUsuńProszę Basiu :-)
UsuńWitam, robię 😁
OdpowiedzUsuńIle do przepisu należy dodać cukru pudru?
OdpowiedzUsuńJest podane w składnikach, że 120 g :-)
UsuńSernik na zimno z 🍓 marzenie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie będę zaprzeczać :-) Dziękuję.
Usuń