Strony

środa, 1 lipca 2015

Zupa krem z zielonych warzyw z parmezanem

Po kilku słodkich propozycjach czas na coś wytrawnego, zielonego, letniego i zdrowego. Dziś może niezbyt urodziwa, ale bardzo smaczna kremowa zupa z zielonych sezonowych warzyw. A przy okazji potężna bomba witaminowa. Kalafior, kalarepa, jarmuż, groszek... Każde z tych warzyw niesie ze sobą coś dobrego. Jednak na jarmuż powinny uważać osoby z kamicą szczawianową, bowiem to warzywo zawiera sporo szczawianów. W tym przypadku jarmuż można zastąpić np. brokułem.
Przy tej zupie jest tylko jedna zasada – gotujemy ją bez przykrycia, aby uwolnić kwas szczawianowy, który niszczy chlorofil odpowiedzialny za ładny, intensywny kolor warzyw. 



Składniki na 4 porcje:

1,5 l bulionu warzywnego (u mnie zawsze domowy)
1,5 szklanki zielonego groszku (250 g)
1 zielona kalarepa z kilkoma młodymi listkami (200 g)
1 mały zielony kalafior (ok. 400 g)
3 małe młode ziemniaki (ok. 230 -250 g)
3 duże garści jarmużu (35 g)
1 mała cebula
2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
4 łyżki tartego parmezanu albo grana padano
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
miód

parmezan do posypania 


Wszystkie warzywa oczyścić, ziemniaki i kalarepę obrać. Kalafiora podzielić na różyczki, ziemniaki i kalarepę pokroić na kawałki (dowolnej wielkości, ale im mniejsze tym szybciej się ugotują), a cebulę w drobną kostkę.
W garnku zagotować 1.5 l bulionu (część odparuje w trakcie gotowania), wrzucić cebulę, ziemniaki, kalarepę i szczypior z dymką. Gotować około 5 minut, następnie wyciągnąć szczypior i wyrzucić, dodać kalafiora, groszek i jarmuż, gotować bez przykrycia kolejne 15 -20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Wsypać parmezan, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, szczyptę pieprzu i szczyptę soli, dodać ½ łyżeczki płynnego miodu (ewentualnie cukru). Całość zmiksować na gładki krem. Skosztować i ewentualnie doprawić do własnego smaku solą i pieprzem.
Podawać z tartym parmezanem, ewentualnie z groszkiem ptysiowym czy grzankami.



6 komentarzy:

  1. Dzień dobry. Uwielbiam Pani bloga! Jest pełen wspaniałych przepisów, zdjęć, opisów, no i ma ten ciepły domowy klimat. Inspiruje mnie Pani i motywuje do działania (gotowania, pieczenia, smażenia itp.). Jak mam zły dzień, Pani blog mnie uspokaja. Lubię też oglądać naczynia, w jakich podaje Pani potrawy czy napoje. Proszę nigdy nie zamykać tej strony. Pozdrawiam :) Magda B.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na razie nie mam w planach zamykania bloga, a co życie przyniesie zobaczymy :-) Miło mi, że blog się komuś do czegoś przydaje :-)
      Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Dopiero odkryłam,a Ty już się zwijasz?

      Usuń
    3. A gdzieś wyczytała, że się zwijam? Nie mam w planach zamykania bloga, więc możesz spać spokojnie :-)
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  2. Nie wyobrażam sobie lata bez kalarepy:)
    A ta zupa z pewnością jest smakowita,
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w ogóle nie wyobrażam sobie lata (i nie tylko lata) bez świeżych warzyw.
      A zupa choć nie za ładna, to bardzo smaczna, ja takie lubię.
      Pozdrawiam.

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl