Strony

wtorek, 20 października 2015

Recenzja patelni z linii Taurus Ambition z powłoką Teflon™ Platinum Plus

W domu śmieją się ze mnie, że jestem królową patelni. I niekoniecznie chodzi o to, że to, co gotuję jest godne królewskiego stołu (aczkolwiek nikt nie narzeka), ale o to, że mam tyle patelni, że mogłabym utworzyć z nich małą świtę królewską. Nie pytajcie, gdzie mi się te patelnie mieszczą w mojej małej kuchni, ale się mieszczą. Nie jest żadną tajemnicą, że zdecydowanie chętniej korzystam z patelni niż garnków i dlatego lubię te głębokie patelnie, które mogę potraktować jak rondle i przygotować w nich cały posiłek. 


Jakiś czas temu trafiła w moje ręce kolejna patelnia – tym razem to solidna, duża ( średnica 28 cm), głęboka patelnia z linii Taurus z powłoką Teflon™ Platinum Plus. Patelnia jest wykonana z odlewanego aluminium, czyli z jednego z trwalszych i bardzo odpornych na odkształcenia materiałów. Jest dosyć ciężka, ale to dla mnie akurat bardziej zaleta niż wada. Pierwsza rzecz, na którą zwróciłam uwagę to sposób mocowania rączki. Nie ukrywam, że to dosyć istotna sprawa, aby użytkowanie patelni było bezpieczne. Rączka wykonana ze stali nierdzewnej (nie nagrzewa się podczas używania na kuchence) jest przymocowana śrubą, co daje poczucie stabilności i pewność, że posiłek nie wyląduje na podłodze. 


Patelnia ma też drugą, pomocniczą rączkę wykonaną z odlewanego aluminium. I to mi się bardzo podoba, bo niesamowicie ułatwia przenoszenie patelni, gdy ta jest pełna. Jednak trzeba zachować ostrożność, bo rączka pomocnicza nagrzewa się tak samo jak patelnia, ale wystarczy zwykła kuchenna rękawica, aby ręce były bezpieczne, choć przyznam, że w pewnej chwili miałam odruch chwycenia za tę rączkę gołą ręką.
Dzięki temu, że rączki są wykonane z takich materiałów jak stal i aluminium, patelnia może być używana w piekarniku (do 240 stopni), co czasem się przydaje – np. przy przygotowaniu frittaty czy zapieczeniu podgotowanego wcześniej dania.
Patelnia pokryta jest powłoką Teflon™ Platinum Plus, najbardziej wytrzymałą powłoką firmy Chemours, która sprawia, że dania nie przywierają i zgodnie z sugestią producenta można używać metalowych łopatek bez ryzyka uszkodzenia powierzchni. Przyznam, że ja się nie odważyłam, bo w kuchni używam raczej drewnianych kopystek do mieszania. I to się sprawdza.
Patelnia ma dosyć grube dno, ale mimo to w miarę szybko się nagrzewa, ale też dosyć szybko stygnie. Właściwie po zjedzeniu obiadu jest już na tyle chłodna, że spokojnie mogę ją umyć.

Powłoka Teflon™ Platinum Plus, którą pokryta jest patelnia pozwala ograniczyć ilość tłuszczu potrzebną do smażenia – idealnie sprawdziła się przy racuchach z jabłkami, które ładnie się usmażyły z użyciem niewielkiej ilości tłuszczu. 



Omlet wymagał właściwie tylko posmarowania patelni tłuszczem i nie miałam najmniejszego problemu z jego odwróceniem. W przypadku potrawki z indyka z marchewką i groszkiem, którą przygotowałam na patelni użyłam łyżki klarowanego masła i mięso pięknie mi się usmażyło. 


 


W tym dosyć krótkim czasie usmażyłam też klasyczne mielone i to, co mnie miło zaskoczyło, to fakt, że kotlety smażone na najmniejszym palniku idealnie równo się zrumieniły, nie trzeba było ich przekładać na patelni, pewnie to zasługa grubego, dobrze przewodzącego ciepło dna. 




Na patelni przygotowałam również schab w sosie pieczarkowym, na który przepis pojawi się lada dzień. Bardzo niewielka ilość tłuszczu (1 płaska łyżka klarowanego masła) pozwoliła na ładne obsmażenie mięsa oraz przyrumienienie cebuli i pieczarek. 





Powłoka Teflon™ Platinum Plus sprawia, że patelnia jest gładka, co ułatwia mycie i wycieranie patelni. Nie miałam żadnego problemu z umyciem patelni po jajecznicy – to zawsze dla mnie taki test, bo po czym jak po czym, ale po jajecznicy patelni zmywać nie lubię.


Jeszcze kilka słów o samej powłoce Teflon™ , bowiem faktów i mitów na temat tej powłoki jest sporo. Ja nie ukrywam, że w pewnym momencie sama z powłoki Teflon™ zrezygnowałam na rzecz patelni pokrytych innymi materiałami. I ta patelnia jest w zasadzie pierwszą od dosyć dawna, która mnie do siebie przekonała. Może dlatego, że została jeszcze bardziej dopracowana i jest znacznie oporniejsza na zarysowania niż wcześniejsza najmocniejsza powłoka Teflon™ Platinum. 


A więc czym jest Teflon™ ? Ni mniej, ni więcej to nazwa unikatowego tworzywa wynalezionego przez naukowców z amerykańskiej firmy DuPont – obecnie właścicielem marki Teflon™ jest firma Chemours. Charakterystyczny wygląd i wyjątkowość tej powłoki wynika z unikalnej budowy molekularnej, w której atomy tego tworzywa (polimeru) w stanie stałym tworzą niezwykle zwartą strukturę, która nie wchodzi w reakcje z innymi substancjami. A to sprawia, że Teflon jest obojętny chemicznie, więc nie reaguje z żywnością, a w przypadku pęknięcia nie reaguje z ludzkim organizmem. Jest więc bezpieczną powłoką do naczyń kuchennych. Ale wybór jak zawsze należy do nas samych.

Patelnie z serii Ambition Taurus z powłoką Teflon™ Platinum Plus są przystosowane do użytkowania na wszystkich rodzajach kuchenek, również na kuchence indukcyjnej. Ja mam kuchenkę gazową i przyznam, że jestem bardzo ciekawa jak będzie w dalszym użytkowaniu wyglądało mycie zewnętrznych części patelni – gaz jednak nie jest przyjacielem naczyń. Na razie nie stanowi to żadnego problemu, myje się lekko, łatwo i przyjemnie.

Czy ta patelnia ma jakieś wady? Jedną, którą jest brak pokrywki w zestawie. Oczywiście taki problem, to nie problem, szczególnie gdy ma się kilkanaście innych patelni, a kilka z nich posiada pokrywki. W zasadzie w większości domów są pokrywki, które można do patelni dopasować. Choć jeśli ktoś kupuje pierwsze patelnie do swojej kuchni, to dobrze pomyśleć o pokrywkach, bo z doświadczenia wiem, że pokrywka do patelni – szczególnie głębokiej bardzo się przydaje.

Patelnia do kupienia w sklepie DAJAR
Dostępne rozmiary to 22 cm (79 zł), 24 cm (89 zł), 28 cm (109 zł)

16 komentarzy:

  1. Nie cierpie myć patelni po jajecznicy!! Pół jajka zostaje na patelni

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie, ale okazuje się, że dobra patelnia to połowa sukcesu. Już dawno się o tym przekonałam i jajecznica mi nie straszna :-)

      Usuń
  2. Ja jeszcze tylko poluję na taką malutką 16 cm i wtedy mój składzik patelni będzie pełny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, takiej malutkiej to nie mam. Najmniejsze to 20 cm :-) ale też nigdy nie odczuwałam potrzeby posiadania mniejszej. Do czego będziesz taką malutką używać?

      Usuń
  3. o właśnie taki zwykły dodatkowy uchwyt i już tyle zmienia. Dla mnie większość tych dużych patelni jest za ciężka a jeszcze jak nie ma uchwytu to kaszana ale ta wygląda obiecująco.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po mojemu to każda duża patelnia powinna taką rączkę dodatkową mieć, ale jak jest każdy widzi. A ta naprawdę dała radę i spisała się znakomicie.

      Usuń
  4. Bardzo fajna recenzja. Od dłuższego czasu planuję kupić patelnię, ale taką naprawdę porządną tylko, że nie mogę się zdecydować. Dzięki Tobie już wiem :) I cenowo też nie jest źle 😊. Pozdrawiam Doti. P.S Smakowicie wygląda ten schabik i ta surówka mmm musiało być pyszne 😋

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z czystym sumieniem polecam, bo i cena i jakoś przyzwoita, nie ma się do czego przyczepić.
      A przepis na schabik może uda mi się jutro wklepać. Ostatnie dwa tygodnia miałam lekko zabiegane, ale już wychodzę na prostą.

      Usuń
  5. widzę, że nie tylko u mnie jest skład patelni :) Tę , którą opisujesz i ja polecam. Moja nie ma dodatkowej rączki ale ma pokrywkę. Podpowiem jeszcze, że po dłuższym użytkowaniu na gazowej kuchence z zewnątrz też się dobrze myje i nie zachodzi tak jak inne patelnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No co, no co... lubię patelnie i już :-) O widzisz, to też ważne, że nie zachodzi, bo ja się z kilkoma patelniami namordowałam, ale przy zmianie kuchenki będzie gaz pod szkłem, żeby mi garów nie smaliło :-)

      Usuń
  6. Super recenzja i na pewno kupię, ale tą z dwoma rączkami na bokach. Nie lubie z ta długą raczką w szafce jakoś wygodniej mi te drugie chować :)
    Dziekuję Asiu i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, dwuuchwytowa to też fajny pomysł. Sprawdza się przy wstawianiu do piekarnika, zawsze to wygodniej, a i przechowywanie łatwiejsze. Ja mam po prostu górę patelni przełożonych podkładkami filcowymi i rączki mi nie przeszkadzają :-)

      Usuń
  7. Lubię Twoje recenzje :) Napisałaś, że teflon w przypadku pęknięcia nie reaguje z ludzkim organizmem... A ja od lat słyszałam właśnie, że zrysowaną patelnię trzeba jak najszybciej wyrzucić, bo jest bardzo toksyczna. Czy to jest jakiś inny, nowy teflon, czy ja po prostu trzymam się starych, niepotwierdzonych stwierdzeń? :) Ostatnio zobaczyłam u mamy zrysowaną patelnię teflonową, to ją wyrzuciłam od razu do śmieci, a następnego dnia kupiłam jej inną - w sumie nawet lepszą, bo i większą i wyższą. I na promocji w dodatku ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i dobrze zrobiłaś, że wyrzuciłaś mamie tę patelnię. Teflon sam w sobie nie jest szkodliwy, ale już aluminium,, które zostaje odkryte, gdy teflon zostaje zdrapany wchodzi w reakcję z jedzeniem, szczególnie kwaśnym i dlatego nie powinno się używać patelni ze zdrapaną powłoką. Dlatego na powłokę trzeba uważać. W tej patelni zastosowano powłokę jeszcze odporniejszą na zarysowania, ale ja mimo wszystko używam do mieszania drewnianych łopatek, a do przewracania mięsa silikonowych szczypiec.

      Usuń
  8. Posiadam tę patelnie od ponad pół roku i to był najlepszy zakup do kuchni jaki mogłam zrobić :D Powłoka teflon dla mnie to rewelacja, dzięki temu nie używam już tyle tłuszczu do smażenia. A nawet czasami w ogóle go nie kładę na patelnie, np gdy smażę jajka. Super zakup :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też jestem z niej bardzo zadowolona, sprawdza się doskonale.

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl