sobota, 14 listopada 2015

Gęsie nogi marynowane w cydrze z rozmarynem, pieczone z szalotkami i czosnkiem

Listopad i grudzień to idealny czas na gęsinę, którą o tej porze roku można bez problemu kupić świeżą. My bardzo lubimy, ale przeważnie kupuję albo piersi albo nogi, bowiem cała gęś to dla nas zdecydowanie za dużo. Z dwóch nóg zostało jeszcze sporo mięsa, które zmiksowałam z upieczoną cebulą i czosnkiem, odrobiną wytopionego tłuszczu gęsiego i powstało smarowidło do pieczywa.
Danie jest bardzo proste, nieskomplikowane, ale nogi trzeba wcześniej zamarynować w cydrze, a mięso odwdzięczy się cudowną kruchością i smakiem.
Na blogu są już pieczone nogi z gęsi z majerankiem, pieczona z gruszkami pierś gęsia i pierogi z gęsiną



Składniki na 2 - 4 porcje (zależy od wielkości gęsich nóg):

2 duże gęsie nogi (1 – 1,2 kg)
500 ml cydru
6 szalotek albo 3 małe cebule
3 ząbki czosnku
4 gałązki świeżego rozmarynu
2 liście laurowe
sól, pieprz, czerwona słodka papryka


Mięso umyć, skórę naciąć w kilku miejscach, włożyć do miski, dodać 2 gałązki świeżego rozmarynu i zalać cydrem i odstawić do lodówki na 24 godziny. Jeśli cydr nie zakrył mięsa, to w trakcie marynowania trzeba je kilka razy obrócić.
Nogi wyciągnąć z marynaty, natrzeć solą, pieprzem i obsypać czerwoną słodką papryką. Przełożyć do naczynia żaroodpornego albo na blaszkę (formy nie trzeba niczym smarować). Szalotki i czosnek obrać, przekroić na pół i ułożyć na blaszce obok mięsa. Włożyć 2 gałązki rozmarynu, liście laurowe i wlać 2 – 3 łyżki marynaty. Naczynie przykryć (ja piekłam na blaszce, więc przykryłam ją folią aluminiową), wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 – 160 stopni i piec mniej więcej 2 godziny. Około 40 minut przed końcem odkryć mięso (ściągnąć pokrywkę albo folię), aby mięso się ładnie zrumieniło, a skórka zrobiła się chrupiąca. Pod sam koniec można zwiększyć temperaturę albo włączyć opiekacz, wtedy mięso mocniej się przypiecze – ale to kwestia własnych upodobań smakowych. Z mięsa wytopi się sporo tłuszczu, można go przelać do słoiczka i używać do smażenia czy pieczenia mięsa.
Ja podałam gęś z ziemniakami z wody i modrą kapustą z jabłkami, ale świetnie sprawdzą się też kluchy na łachu czy kasza i np. buraczki na ciepło


6 komentarzy:

  1. Mięso wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czytając Twoje przepisy na potrawy,od razu widać,że jesteś perfekcyjna w każdym calu.Opisy są dokładne,czytelne i przejrzyste,dlatego bardzo często zaglądam na Twojego bloga.Pozdrawiam serdecznie i życzę dalszych sukcesów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie miło mi, że przepisy się podobają i mam nadzieję, że przydają :-)
      Pozdrawiam.

      Usuń
  3. za mną właśnie chodzi gęsina (nic dziwnego skoro teraz najlepsza i najwięcej się o niej mówi ;) ), chyba z 3 lata nie jadłam, a ten cydr do marynowania mnie zaintrygował :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas właśnie przeważnie jest jesienią. Ale ostatnio gdzieś wyczytałam, że podobno taka przemrożona jest smaczniejsza, bo mięso jest bardziej kruche. Muszę wypróbować.
      A cydr to zawsze fajny pomysł :-)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...