Strony

poniedziałek, 16 listopada 2015

Schab duszony w sosie pieczarkowym

Klasyczne schabowe na naszym stole pojawiają się sporadycznie, bo częściej przygotowuję to mięso w formie pieczonej np. z piwem czy z owocami albo duszę z warzywami czy przygotowuję roladki w sosie chlebowym. Każda wersja jest smaczna.
Dziś duszone kawałki schabu z pieczarkami, klasyka i prostota wykonania. Ja poprosiłam w sklepie o nakłucie mięsa, przez co wychodzi dużo bardziej kruche, ale można pobawić się samemu widelcem i nakłuć kotlety w domu. 


Składniki na 4 porcje:

4 grube plastry schabu
300 ml mleka + 1 duża cebula

500 g drobnych pieczarek (im mniejsze tym lepsze)
2 duże cebule
1 liść laurowy
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego albo 100 ml śmietanki kremówki
sól, pieprz,
słodka czerwona papryka
ostra czerwona papryka
1 pełna łyżka smalcu albo 2 łyżki oleju


Mięso opłukać, delikatnie rozbić i nakłuć widelcem. Cebulę pokroić w pół talarki. Mięso włożyć do miski, przełożyć je cebulą, zalać mlekiem i wstawić do lodówki na 24 godziny. Schab wyciągnąć z zalewy, osuszyć, z obu stron posolić, popieprzyć, oprószyć słodką i ostrą czerwoną papryką. Cebulę pokroić w ćwierć talarki, a pieczarki na połówki albo w plasterki jeśli są większe. W głębokiej patelni albo rondlu rozgrzać tłuszcz i włożyć plastry mięsa. Obsmażyć z obu stron na złoto na mocnym ogniu. Przełożyć na talerz, a na patelnię wrzucić pokrojoną cebulę i delikatnie ją zrumienić. Dorzucić pieczarki i smażyć tak długo, aż cały płyn z grzybów odparuje, a one same delikatnie się zrumienią. Wsypać ½ małej łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu, opcjonalnie odrobinę chili. Na cebulę i pieczarki przełożyć obsmażone mięso, dodać liść laurowy, wlać około 400 ml wody i dusić na małym ogniu przez 40 minut, aż mięso będzie kruche i miękkie. W razie potrzeby podlać dodatkowo wodą. Połowę pieczarek i cebuli razem z częścią płynu wlać do blendera, dodać jogurt albo śmietanę i zmiksować na gładko. Przelać do sosu i wymieszać, doprowadzić do wrzenia – sos powinien ładnie się zagęścić. Spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze odrobiną soli, pieprzu, szczyptą cukru.
Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie kasza owsiana i surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą



12 komentarzy:

  1. Uwielbiam mięsko z kotleciarki ,a zwłaszcza karkówkę bo wychodzi mięciutka i aromatyczna.Pozdrawiam Basia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajne urządzenie, mnie też odpowiada mięso w taki sposób przygotowane.

      Usuń
  2. wygląda pysznie, dziękuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ to apetycznie wygląda. Kotlety schabowe są już nudne, a to coś nowego. Musimy wypróbować, dziękujemy za inspiracje.

    OdpowiedzUsuń
  4. Do tej pory schab pieczony w piwie i duszony z cebulką były moje ulubione, ale coś mi się zdaje, że ten też będzie genialny. Już jakiś czas temu kupiłam nakłuwacz do mięsa i jestem bardzo zadowolona, mięso wychodzi pyszne, delikatne, kruche, nawet grillowane nie zamienia się w twardą zelówkę, więc jak najbardziej polecam nakłuwanie, chociażby widelcem przed jego obróbką.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mówisz, że co jeden to lepszy? :-)
      O, widzisz, domowy nakłuwacz to fajna sprawa. Ja zawsze w sklepie proszę o przelecenie maszyną - szybko i bez roboty, ale czasem kupuję mięso w większym kawałku, wykrawam sznycle i przydałby się taki pomocnik. Muszę pomyśleć.

      Usuń
  5. Czy można duszenie zastąpić pieczeniem w piekarniku? Jeśli tak to jaki czas i temperaturę Pani proponuje? Chcę zrobić podwójną porcję i na pewno wszystko nie zmieści się na jednej patelni, a robienie tego etapowo to zbyt kłopotliwe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, choć i tak musisz zrobić to etapami, najpierw obsmażyć mięso na patelni, przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką(garnka, gęsiarki - co tam masz), potem podsmażyć cebulę i pieczarki, przełożyć do mięsa, podlać wodą i dopiero do piekarnika.
      Piec około 40 minut 189 stopni. A na końcu zrobić sos.
      Jeśli wrzuciłabyś wszystko do jednego naczynia, to będzie ugotowane, nie uduszone. Smak daje też obsmażenie mięsa, cebuli i pieczarek.

      Usuń
  6. Właśnie zrobiłam, super ! :) jest Pani moją boginią :D

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl